Zestawienie witamin do oceny ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-18, 13:14   #1
Arturo925
Raczkowanie

Zestawienie witamin do oceny ;)

Hej Wam
Mam nadzieje że w dobrym temacie umieszczam wątek
Szukałem, szukałem i nie znalazłem...

Otóż mam zamiar kupić sobie cynk w tabletkach oraz witaminę A+E.
Mam 15 lat, trądzik młodzieńczy i dosyć podrażnioną skórę (głupia sprawa, bo kiedyś miałem wysuszoną skórę i zaczęła mi sie przetłuszczać, a ja głupi wycierałem to ręką co trochę... I teraz nie dosc ze przetłuszcza sie jeszcze bardziej, to jest podrażniona ).

Cel jaki chce dzięki cynkowi i witaminom osiągnąć to mniej wyprysków, mniej podrażniona skóra (myje Cetaphilem i nawilżam kremem z Ziaji "biała herbata" ) i ograniczenie wydzielania łoju.

No dobra, rozpisać sie rozpisałem, ale nie powiedziałem o co mi chodzi
Chodzi mi o to, czy picie 2l wody dziennie minimum, nawilżanie kremem z Ziaji, cynk i witaminy A+E pomogą?
Czy moze warto do tego jeszcze cos dorzucić lub może coś jest tutaj zbędne?

Jak komuś będzie sie chciało to czytać i skomentować, to bardzo dziękuje
Arturo925 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 10:57   #2
madeleine_madeleine
Przyczajenie

Dot.: Zestawienie witamin do oceny ;)

Nie znam Cetaphilu, ale poczytaj w sieci o płynie Borasol (dostępny w aptekach), może się przyda . Mi poleciła go kosmetyczka. To płyn który dezynfekuje . Tylko po nim szczególnie trzeba pamiętać o nawilżeniu cery.
Pozdrawiam
madeleine_madeleine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 11:49   #3
Arturo925
Raczkowanie

Cetaphil to emulsja do mycia twarzy Nie wysusza, a w miare dobrze myje Wszelkie toniki, żele itp. które wysuszają nie wchodzą w grę przy aktualnym stanie mojej cery

A co sądzicie o cynku, wit. A, E oraz C ? Taki zestaw zacząłem brać od dzisiaj, głównie dlatego że o każdej z osobna witaminie, jak i o cynku czytałem sporo dobrego Mam nadzieje że cos pomoże
Jakby ktoś miał jakieś wskazówki dotyczące tego zestawu, to bardzo bym prosił o udzielenie się Każdy rada może się przydać
Stary 2011-05-19, 18:05   #4
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Tutaj masz coś o diecie i trądziku:

Dyskusja z innego forum:

Cytat:
Zle kombinujesz..
Weglowodany same z siebie nie sa zle. Zly jest ich nadmiar.
Na tradzik ma wplyw podwyzszony poziom insuliny i insulinopodobnych hoirmonow wzrostu. Ale nie tylko. Ta choroba to kombinacja wielu paraqmetrow, wziac trzeba pod uwage wiele roznych zmiennych..

Zmniejszenie spozycia weglowodanow - ok. Ale z tym tez nie mozna przesadzac. Bo jesli spozywasz zbyt malo ww, to scukrzac sie beda bialka, dlatego, ze pewna ilosc glukozy jest niezbedna (papu dla erytrocytow).
Pozatym im mniej weglowodanow tym wiecej trzeba jesc bialka.. A im wiecej bialka tym bardziej zakwaszasz organizm.. A jakie sa objawy zakwaszenia? (zobacz na stronie glownej..) M.in tradzik..
Takze brniecie w coraz wieksze ograniczenia wegli moim zdaniem nie ma sensu.

Kolejna rzecza sa witaminy. Niedobor wit. b6, pp moze objawiac sie wlasnie tradzikiem.
Ale nie bierz w zwiazku z tym tabletek.. Po prostu rozplanuj sobie diete..

Ja nie chce stawiac sie za wzor.. Ale doradzic moge, bo tradziku pozbylem sie wlasnie z pomoca diety LC.
Moj przykladowy jadlospis wyglada tak:
Sniadanie:
25g kaszy gryczanej
1 jajko z majonezem
4 zoltka
Kabanos marki krakus
35g masla
sok pomidorowy 200ml

2 sniadanie:
marchewka i papryka

Obiad:
Karkowka - 180-200g
Kasza gr. 25g (lub ziemniaki 100g)
MAslo - 25g
smalec 15g
ogorek kiszony
sok pomidorowy 250ml

Podwieczorek:
papryka i marchew (razem z 2 sniadaniem to razem 200g warzyw)

Kolacja: maslanka + smietana 30% pol na pol 150ml

W miedzyczasie: 2 zielone herbaty, sporo wody, 100ml soku wielowarzywnego

Razem:
wegli ok.: 60 (ewentualnie ciut wiecej)
Bialka ok.: 70g (ecw)
Tluszczy ok.: 170 (ecw)

ALE ponadto bilans kwasowo zasadowy wychodzi mniej wiecej na 0.
sok pomidorowy, warzywny, papryka, ogorek - witamina C. Naturalna, nie z tabletek.
Witamin z gr B jest tyle ile potrzeba, wszystkie normy sa "zaliczone".

I najwazniejsze:
Efekt w postaci czystej cery jest.
Dobre samopoczucie jest (rzadnych boli miesli nad razem, skorczow itp..)
Kondycja fizyczna jest.
http://www.dobradieta.pl/forum/viewt...er=asc&start=0

Możesz przeczytać całą dyskusję, jest i tam mowa o witaminach.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Dieta jaka powinna być przy trądziku to nisko-węglowodanowa i równowaga kwasowo-zasadowa.
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 20:57   #5
Arturo925
Raczkowanie

Hmm... Czyli wychodzi na to że witaminy w tabletkach nijak maja sie do naturalnych, pozyskiwanych np. z warzyw i owoców... W sumie to jest to logiczne, ale skoro ludzie na forach chwalą różne witaminy, to jednak w jakimś stopniu muszą pomagać Dopóki nie skończe wszystkich tabletek, to będę je brał. Poprawa powinna być :P Zobaczymy

Co do diety. Jako iz jestem dosyć rozbudowany to potrzebuje dużo energii, a co za tym idzie, ciężko mi będzie zrównoważyć węgle z białkami (bo chyba o to chodzi, tak? ).
Jedyne co mogę zrobic to sie postarać Warzyw i owoców też zaczne więcej jeść i moze coś z tego wyjdzie :P

Dzieki za tekst Czekam na dalsze rady
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości