|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
reklamacja butów-bezpodstawna?
Witam,
w 2010 roku kupiłam buty w sklepie CCC. Buty te nie były przeze mnie noszone, zostały kupione na szczególne wyjścia, dlatego pierwszy raz ubrałam je dopiero na Święta Wielkanocne w tym roku. Wtedy też zauważyłam, że buty mają wadę, mianowicie obcasy są źle wyśrodkowane, wykrzywione do wewnątrz, co przy chodzeniu powoduje, że noga ucieka do środka. Zgłosiłam to w sklepie. Jednak otrzymałam odpowiedz rzeczoznawcy, że nie ma podstaw do reklamacji bowiem jeżeli wada taka istniała w chwili zakupu to powinna być widoczna zaraz po zakupie i miałam 6 miesięcy na zgłoszenie tego faktu. Jak rozwiązać ten problem? Czy nie przysługują mi 2 miesiące od zauważenia szkody na zgłoszenie tego faktu sprzedawcy? Heeelp me ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: reklamacja butów-bezpodstawna?
A kupując nie przymierzałaś ich ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
przymierzałam, ale to dopiero jest odczuwalne jak przejdzie się w nich dłużej, noga się męczy bo obcas ucieka do wewnątrz, szewc stwierdził że buty mają źle rozłożony punkt ciężkości stąd jak się idzie wygląda to tak jakby się je "rozkoślało"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Z tymi 6 miesiącami chodzi o to, że w przypadku stwierdzenia niezgodności towaru z umową przed upływem sześciu miesięcy od jego wydania domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. Po tych 6 miesiącach ciężar dowodu przerzuca się na Ciebie i to Ty musisz udowodnić, że wada ta istniała w momencie zakupu, a nie że np. nastąpiła wskutek nieprawidłowego użytkowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dokładnie, zgadzam się z przedmówczynią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Art. 7. Sprzedawca nie odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, gdy kupujący o tej niezgodności wiedział lub, oceniając rozsądnie, powinien był wiedzieć. To samo odnosi się do niezgodności, która wynikła z przyczyny tkwiącej w materiale dostarczonym przez kupującego.
Rzeczoznawca zacytował ten artykuł,nie mam pojęcia czy jest możliwość jego ominięcia i udowodnienie że wada istniała przy zakupie;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Odwołaj się i napisz reklamację jeszcze raz. Utrudnia fakt to, że to już sporo miesięcy, ale miałam identyczną sytuację, tyle, że buty założyłam nazajutrz i od razu poczułam, że coś jest nie tak - jeden but był źle uszyty, pięta nie miała pełnego oparcia, stopa się wykręcała. Na drugi dzień już je reklamowałam.
Pierwszą reklamację zlali (pisała ją sprzedawczyni, na zasadzie kilku słów), na moje wściekle nasmarowane odwołanie dostałam już nowe buty (bez odpowiedzi, pewnie zabrakło im argumentów, no, bo bez przesady - jak mogłabym przy zakupie porównywać szwy w butach i tak dalej. Wada widoczna była gołym okiem ale tylko w przypadku świadomości, gdzie trzeba patrzeć, by wadę znaleźć ). Nie było to CCC, tylko inna, mała pomorska sieć z butami. Życzę powodzenia ![]()
![]() Edytowane przez Kasza Manna Czas edycji: 2011-05-19 o 13:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Blond forever!
|
Ja dzisiaj też odebrałam buty z reklamacji z CCC i również nie została mi ona uznana, choć mam inny problem, bo mi zdarł materiał na koturnie po kilku razach od założenia - widać po drugim bucie, na którym też widać lekkie zniszczenie, że materiał się byle jaki, ale nie uznali. Więcej tam butów nie kupię.
![]() |
![]() |
#9 |
in love with life
|
CCC produkuje tanie obuwie i wiekszosc butow jest słabej jakosci, niejednokrotnie na włożenie zaledwie kilka razy.
Nie tylko CCC sprzedaje buty z wykrzywionymi obcasami. Kupiłam jesienią buty w New Looku za 250zł i był ten sam problem, więc na takie rzeczy trzeba koniecznie zwracac uwagę podczas przymierzania w sklepie.
![]() |
#10 | |
DOMator
|
Cytat:
Mam na stanie pewnie z 10 par różnych butów Lasockiego i do nich nie mam zastrzeżeń - służą mi znacznie dłużej niż 1 sezon i nie składałam na nie nigdy reklamacji w przeciwieństwie do kozaków clara barson, które (skutecznie zresztą) reklamowałam kiedyś po ok. 3 mies. chodzenia. Wymieniłam je za dopłatą na kozaki z Lasockiego, które przenosiłam już dwie zimy i posłużą mi kolejną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A przesłanie mojej wypowiedzi jest takie: Sprawdzajcie dokładnie wszystkie rzeczy, które kupujecie, bo można się nieźle przejechać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzeniona
|
TŻ kupił ostatnio buty w CCC. Kiedy je normalnie założył okazało się, że okropnie go upijają (podczas przymierzania nie było to odczuwalne). Zwrócono mu pieniądze, tyle że on pojechał od razu na następny dzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a też mam buty z CCC z krzywym obcasem - założyłam je tylko kilka razy, dziwnie mi się chodziło, ale myślałam, że to moja nieumiejętność chodzenia na wysokich obcasach ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.