reklamacja butów-bezpodstawna? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-19, 10:19   #1
MalaMi001
Raczkowanie

reklamacja butów-bezpodstawna?

Witam,
w 2010 roku kupiłam buty w sklepie CCC. Buty te nie były przeze mnie noszone, zostały kupione na szczególne wyjścia, dlatego pierwszy raz ubrałam je dopiero na Święta Wielkanocne w tym roku. Wtedy też zauważyłam, że buty mają wadę, mianowicie obcasy są źle wyśrodkowane, wykrzywione do wewnątrz, co przy chodzeniu powoduje, że noga ucieka do środka. Zgłosiłam to w sklepie. Jednak otrzymałam odpowiedz rzeczoznawcy, że nie ma podstaw do reklamacji bowiem jeżeli wada taka istniała w chwili zakupu to powinna być widoczna zaraz po zakupie i miałam 6 miesięcy na zgłoszenie tego faktu. Jak rozwiązać ten problem? Czy nie przysługują mi 2 miesiące od zauważenia szkody na zgłoszenie tego faktu sprzedawcy? Heeelp me
MalaMi001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 10:53   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: reklamacja butów-bezpodstawna?

A kupując nie przymierzałaś ich ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 11:14   #3
MalaMi001
Raczkowanie

przymierzałam, ale to dopiero jest odczuwalne jak przejdzie się w nich dłużej, noga się męczy bo obcas ucieka do wewnątrz, szewc stwierdził że buty mają źle rozłożony punkt ciężkości stąd jak się idzie wygląda to tak jakby się je "rozkoślało"
Stary 2011-05-19, 11:25   #4
201803120851
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
A kupując nie przymierzałaś ich ?
Z tymi 6 miesiącami chodzi o to, że w przypadku stwierdzenia niezgodności towaru z umową przed upływem sześciu miesięcy od jego wydania domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. Po tych 6 miesiącach ciężar dowodu przerzuca się na Ciebie i to Ty musisz udowodnić, że wada ta istniała w momencie zakupu, a nie że np. nastąpiła wskutek nieprawidłowego użytkowania.
201803120851 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 11:40   #5
karo86
Przyczajenie

Dokładnie, zgadzam się z przedmówczynią.
karo86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 12:22   #6
MalaMi001
Raczkowanie

Art. 7. Sprzedawca nie odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, gdy kupujący o tej niezgodności wiedział lub, oceniając rozsądnie, powinien był wiedzieć. To samo odnosi się do niezgodności, która wynikła z przyczyny tkwiącej w materiale dostarczonym przez kupującego.

Rzeczoznawca zacytował ten artykuł,nie mam pojęcia czy jest możliwość jego ominięcia i udowodnienie że wada istniała przy zakupie;/
Stary 2011-05-19, 13:19   #7
Kasza Manna
Zakorzenienie

Odwołaj się i napisz reklamację jeszcze raz. Utrudnia fakt to, że to już sporo miesięcy, ale miałam identyczną sytuację, tyle, że buty założyłam nazajutrz i od razu poczułam, że coś jest nie tak - jeden but był źle uszyty, pięta nie miała pełnego oparcia, stopa się wykręcała. Na drugi dzień już je reklamowałam.
Pierwszą reklamację zlali (pisała ją sprzedawczyni, na zasadzie kilku słów), na moje wściekle nasmarowane odwołanie dostałam już nowe buty (bez odpowiedzi, pewnie zabrakło im argumentów, no, bo bez przesady - jak mogłabym przy zakupie porównywać szwy w butach i tak dalej. Wada widoczna była gołym okiem ale tylko w przypadku świadomości, gdzie trzeba patrzeć, by wadę znaleźć ).

Nie było to CCC, tylko inna, mała pomorska sieć z butami.

Życzę powodzenia

Edytowane przez Kasza Manna
Czas edycji: 2011-05-19 o 13:20
Kasza Manna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 20:17   #8
Blondi2989
Blond forever!

Ja dzisiaj też odebrałam buty z reklamacji z CCC i również nie została mi ona uznana, choć mam inny problem, bo mi zdarł materiał na koturnie po kilku razach od założenia - widać po drugim bucie, na którym też widać lekkie zniszczenie, że materiał się byle jaki, ale nie uznali. Więcej tam butów nie kupię.
Stary 2011-05-19, 20:46   #9
MdM
in love with life

CCC produkuje tanie obuwie i wiekszosc butow jest słabej jakosci, niejednokrotnie na włożenie zaledwie kilka razy.

Nie tylko CCC sprzedaje buty z wykrzywionymi obcasami. Kupiłam jesienią buty w New Looku za 250zł i był ten sam problem, więc na takie rzeczy trzeba koniecznie zwracac uwagę podczas przymierzania w sklepie.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 21:05   #10
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
CCC produkuje tanie obuwie i wiekszosc butow jest słabej jakosci, niejednokrotnie na włożenie zaledwie kilka razy
Niezupełnie. CCC ma tanie serie butów skóropodobnych, które są marnej jakości, ale ma również buty skórzane Lasockiego w przyzwoitej cenie (szczególnie przy okazji wyprzedaży).
Mam na stanie pewnie z 10 par różnych butów Lasockiego i do nich nie mam zastrzeżeń - służą mi znacznie dłużej niż 1 sezon i nie składałam na nie nigdy reklamacji w przeciwieństwie do kozaków clara barson, które (skutecznie zresztą) reklamowałam kiedyś po ok. 3 mies. chodzenia. Wymieniłam je za dopłatą na kozaki z Lasockiego, które przenosiłam już dwie zimy i posłużą mi kolejną.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 21:25   #11
Mgiełka91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
CCC produkuje tanie obuwie i wiekszosc butow jest słabej jakosci, niejednokrotnie na włożenie zaledwie kilka razy.

Nie tylko CCC sprzedaje buty z wykrzywionymi obcasami. Kupiłam jesienią buty w New Looku za 250zł i był ten sam problem, więc na takie rzeczy trzeba koniecznie zwracac uwagę podczas przymierzania w sklepie.
Ja kupiłam niedawno trampki w New Looku. Na następny dzień je założyłam, a po zdjęciu okazało się, że cała wkładka się odkleiła i poprzesuwała, i na dodatek ten klej spod niej ubrudził mi skarpetki Próbowałam już ją podklejać swoim klejem, ale dalej się przesuwa, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak wkleić nową, lub zareklamować. Ale obawiam się, że wymienią na taki sam szajs.
A przesłanie mojej wypowiedzi jest takie: Sprawdzajcie dokładnie wszystkie rzeczy, które kupujecie, bo można się nieźle przejechać Kupując nowy towar, raczej nie przewidujemy, że po jednym założeniu się rozwali A jednak firmy tak produkują, że jest to całkiem możliwe...
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 21:29   #12
invisible_01
Zakorzeniona

TŻ kupił ostatnio buty w CCC. Kiedy je normalnie założył okazało się, że okropnie go upijają (podczas przymierzania nie było to odczuwalne). Zwrócono mu pieniądze, tyle że on pojechał od razu na następny dzień.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-20, 07:52   #13
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj też odebrałam buty z reklamacji z CCC i również nie została mi ona uznana, choć mam inny problem, bo mi zdarł materiał na koturnie po kilku razach od założenia - widać po drugim bucie, na którym też widać lekkie zniszczenie, że materiał się byle jaki, ale nie uznali. Więcej tam butów nie kupię.
zdarcie materiału na obcasie/koturnie to już wina polskich chodników i stylu chodzenia raz kupiłam takie "zimówki" w CCC. ostatni raz takie buciory kupiłam nie kupię już żadnych butów, które mają obcas obszyty materiałem typu skórka, zamsz itp.

a też mam buty z CCC z krzywym obcasem - założyłam je tylko kilka razy, dziwnie mi się chodziło, ale myślałam, że to moja nieumiejętność chodzenia na wysokich obcasach jednak nie - obcas fabrycznie krzywy no i było za późno, żeby reklamować. teraz buty za 200 zł siedzą sobie w szafie...

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości