|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Gry i zabawy
Witam.
Zaczęłam pomoc w Domu Dziecka jako wolontariusz. Mam zajmować się jednym dzieckiem w wieku od 3 do 6 lat. Pierwsze spotkanie już za kilka dni i muszę przygotować kilka pomysłów na zabawę. Macie jakieś propozycje? Żebym tylko ja i dziecko znajdujące się pod moją opieką było w to zaangażowane? Proszę o pomysły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Gry i zabawy
Czy to ma być zabawa w pomieszczeniu czy na dworze? Jeżeli w budynku to zawsze można pograć w jakąś grę planszową albo poczytać bajki. Potem można np. wspólnie namalować do danej historii ilustracje. Ze starszym dzieckiem można pograć w 20 pytań (w 20 pytaniach trzeba zgadnąć jaki przedmiot w danym pomieszczeniu ma się na myśli). Można zrobić jakieś proste origami (chociażby łódkę lub samolot, które potem ozdobicie), pieczątki z ziemniaków, można malować twarze specjalnymi farbkami lub odbijać na papierze pomalowane farbami dłonie.Z dziewczynką można bawić się w salon piękności (malowanie paznokci, robienie fryzury). Z sześciolatką można spróbować uszyć sukienkę dla ulubionej lalki albo zrobić szmacianą kukiełkę np.na skarpetce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gry i zabawy
Cytat:
No i nastawic sie trzeba , że pomysły się dziecku nie spodobają i miec kilka w rezerwie. Najlepiej będzie chyba jednak najpierw zapytać malucha co on chciałby/lubi robić ![]()