![]() |
#1 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
![]() poprawiony profil cery w KWC
Witam
Zamierzamy rozbudować profil cery recenzentek w KWC (propozycja - patrz załącznik). Profil będzie: - pokazywany częściowo w formie ikonek przy każdej recenzji tak, aby bez konieczności wędrowania po KWC można było stwierdzić, czy osoba "pasuje" do oglądającej - uzupełniany wewnątrz KWC, a nie na profilu ogólnym jak teraz Zastanawiam się nad zmuszaniem recenzentek bez profilu do uzupełnienia go przed wystawieniem recenzji. Co o tym myślicie? Bardzo proszę o uwagi do profilu oraz - co najważniejsze - wnioski dodania/uzupełnienia cech recenzentki. Z góry dziękuję za pomoc i wypowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: poprawiony profil cery w KWC
Cytat:
Co do pogrubionego - jestem jak najbardziej ZA ![]() ![]() Do profilu recenzentki dodałabym jeszcze pytanie o skłonność cery do zapychania: duża, niewielka, brak.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciółka KWC
|
Skłonność do zapychania pasowałoby dodać.
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obowiazkowe wypelnienie profilu - ![]() Mysle, ze nie potrzeba nic dodawc - wszystko mozna wpisac w wolne pola. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja dodałabym jeszcze kategorię typ skóry, ale nie twarzy tylko ciała. Łatwiej jest wtedy poszukiwać odpowiednich preparatów nawilżających do ciała (dla kogoś o przesuszonej skórze mniej ważna jest opinia wizażanki o skórze normalnej).
A musowe uzupełnianie profilu cery jest jak najbardziej słuszne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
obowiązkowe wypełnianie profilu - jak najbardziej - i tak recenzje wielu osób są usuwane z tego powodu, że oceniają krem np do bardzo suchej skór pisząc że jest za tłusty - nie można wtedy stwierdzic czy był dopasowany do cery i receznja "leci"
ja już kiedyś proponowałam dodanie typu skóry na ciele - to że ktoś ma mieszaną skórę twarzy nic mi nie mówi o jego preferencjach co do balsamu do ciała fajnie, że jest możliwość opisania problemów z cerą - ale nie wiem czy ta ilość znaków to nie będzie za dużo? czytając profil kogoś możemy trafić na 250 znaków opisujących stan psychiczny i 5 będących słowem kluczowym ![]() Edytowane przez emma-e4 Czas edycji: 2011-03-17 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mysle, ze powinna byc jeszcze informacja o zmarszczkach, wystepuja bowiem u wielu uzytkowniczek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Dodam rodzaj cery ciała - będzie oddzielony od twarzy. ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- To pole ma być niewidoczne przy recenzji - tylko na profilu recenzentki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy masz zmarszczki? a) tak - kilka mimicznych w okolicach oczu, ust i na czole b) tak - sporo na calej twarzy c) nie Dzieki temu bedzie wiadomo, czy osoba testujaca np. kremy wygladzajace ma cere przeznaczona dla tych kosmetykow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
To ja może powtórzę to, co napisałam dzisiaj w pomysłach do zmian w KWC
![]() Cytat:
- zaznaczenia stanu jędrności i napięcia cery - niedoskonałości - dużo, mało, pojedyncze, liczne... I to co dziewczyny pisały: - zmarszczki - skłonność do zapychania
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a można by dodać jeszcze jednej pozycji otwartej , coś w stylu " znaki szczególne" bywa czasem tak, że ktoś ma coś na ciele, skórze co wymaga specjalnego traktowania np jakieś znamię, bliznę, przebarwienia, może uczulenie na jakiś jeden składnik ( moja twarz np nie przepada za VIT C ) ....wówczas będzie można znaleźć opinie kosmetyków osób z nietypowymi problemami skóry i kierować się nimi wybierając coś dla siebie....
Bo kozdo rzec mo dwie stróny: dobróm i złóm. (..) Dysc leje - to dobre dlo tych, co im buroki wysychajóm. Słónko świeci - to dobre dlo tych, co akurat siano susóm. Ale, co powiy o słónku tyn, co mu buroki wysychajóm, a o dyscu tyn, co siano susy? Syćko jest względne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Z zasady jestem przeciwniczką jakiegokolwiek przymusu.
Bardzo podoba mi się pomysł ikonek przy recenzjach, które znacznie ułatwiłby czytelność myślę jednak, że by uwzględnić wszystkie możliwe cechy problemy i uczynić profil recenzentki naprawdę wiarygodnym należałoby stworzyć kilkunasto lub kilkudziesięciopytaniową ankietę- a to byłoby absurdem. Wiadomo oczywiście, że im staranniej i bardziej kompleksowo wypełniony jest profil tym większa jest wiarygodność piszącej jako recenzentki ale nie rozumiem sensowności zmuszania osoby, która na przykład pisze opinie wyłącznie o kosmetykach do włosów na temat jędrności skóry czy zmarszczek.
![]() |
#13 | ||
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
![]() p.s. Załączam poprawiony profil cery ![]() Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2011-03-18 o 10:51 Powód: dodaję profil po poprawkach |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Uszczegółowienie Profilu cery ma sprawić, że KWC stanie się wiarygodniejszym katalogiem, ułatwiającym najlepszy wybór kosmetyków. To taka jakby "umowa" - skoro chcę, by moja opinia była doceniona i wartościowa dla innych, muszę wpisać, czym charakteryzuje się moja skóra. Nie ma ludzi idealnych, każdy się z czymś boryka - jeden ma pryszcze, inny zmarszczki, trzeci skórę suchą jak Sahara. Przecież w Profilu Cery nie ma i nie będzie naszego zdjęcia, imienia i nazwiska czy adresu. Tutaj wspólnie dyskutujemy, jak można stworzyć Profil, by zawierał maksimum wiadomości, przy minimum zapytań.
Życie jest takie, jakie widzisz je we własnej głowie. ![]() Edytowane przez k-n Czas edycji: 2011-03-18 o 11:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedź Złośliwcu, zachęcanie jak najbardziej rozumiem.
K-n, oczywiście, wolność mojej pięści jest ograniczona bliskością Twojego nosa, do pisania recenzji nikt nie zmusza. Wiarygodność katalogu kosmetyków, mam wrażenie, nie podniesie się zbytnio jeśli zaczniemy wymagać od każdego zamieszczającego opinię całego zestawu informacji o sobie z tymi zupełnie nieistotnymi dla recenzowanego produktu włącznie, wiarygodne i rzetelne opinie bowiem (jak choćby wynika z regulaminu) powinny zawierać informacje o cechach i problemach ważnych przy ocenie danego kosmetyku w treści. Być może zatem kluczem do poprawy wiarygodności katalogu kosmetyków są zmiany w systemie usuwania recenzji- bo często zdarza się tak że te merytoryczne i dobrze napisane znikają gdzieś tajemniczo pozostają zaś opinie hmm, nieposiadające tych przymiotów.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Złosiu, poprawiłeś profil cery, a rodzaju skóry na ciele nie ma
![]() ja natomiast mam pomysł, który pewnie się nie spodoba. jako osobie bardzo pocącej się ciężko mi znaleźć dobre antyperspiranty. i niestety, ale szlag mnie trafia, jak kupię badziewie jakieś, po sprawdzeniu recenzji, ale np tylko średniej i rozkładu ocen, a nie przeczytaniu (chyba 1 raz mi się tak zdarzyło) i czytam - nie pocę się prawie wcale, tylko w bardzo upalne dni i ten antyperspirant świetnie działa. albo - nie pocę się wcale i używam profilaktycznie w razie jakbym kiedyś nagle zaczęła. rozumiem, że ten akurat problem jest niezbyt przyjemny i komfortowy, ale jeżeli już mam oceniać skuteczność działania kremu przeciwzmarszczkowego w stosunku do głębokości zmarszczek i ich rodzaju, to powinnam też oceniać antyperspiranty pod kątem problemów z poceniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Proszę o dowody. Kto i co recenzował prawidłowo, a my to usunęliśmy? Szczegóły proszę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Złośliwcze, nie sporządzam list ani nie gromadzę dowodów, ta paranoja mnie szczęśliwie ominęła
![]() Trudno jest dowieść poprawności recenzji, która została usunięta ponieważ fakt jej usunięcia dowodzi niepoprawności- to paradoks, który z zastosowaniu aż prosi się o (nieumyślne nawet) nadużycia. Odwołania nie ma tym bardziej, że tekst po prostu znika. Gdy następnym razem zniknie mi jakaś dobra recenzja produktu, do którego zakupu się przymierzam lub używam i śledzę jego losy na KWC albo też perfum dam Ci znać. Myślę jednak, że istnienie tego problemu potwierdzi spora grupa piszących lub czytających KWC.
![]() |
#19 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Innym zjawiskiem jest usuwanie recenzji osób pracujących dla agencji marketingu szeptanego. Tutaj zdarzyło się nam usunąć poprawnie napisaną recenzję, która była obliczona na podniesienie danego producenta w rankingach KWC. Muszę jednak napisać, że takie stwierdzenia jak Twoje: - nie mają najmniejszego związku z rzeczywistością - naruszają dobre imię wielu osób, w tym moje - szkodą mojej firmie Dlatego - bez dowodów i ich sprawdzenia - proszę o zaprzestanie rozpowszechniania takiej opinii. Bezzwłocznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
- zostały wystawione niepoprawnie lub niezgodnie z regulaminem - są dziełem opłaconej agencji marketingu szeptanego Więc może się zdarzyć, że recenzja, którą wcześniej czytałaś może za jakiś czas zniknąć. Masz z tym problem? Przykro mi, że nie rozumiesz wyjątkowości tego katalogu. Dla mnie i dla wszystkich moderatorów oraz większości użytkowników KWC ważniejsza jest wiarygodność i użyteczność recenzji niż ich ilość.
Kochane Wizażanki, bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Złośliwcze, nie chcę konfliktu.
Nie pracuję dla agencji marketingu szeptanego, rozumiem też język polski a także napisany w tym języku regulamin. Wiem, że jestem tu nowa, jeśli jednak tak jak pisze AgaZ nie jestem w stanie pojąć reguł rządzących KWC to mnie także jest przykro ponieważ wydaje się, że powinny być one zrozumiałe dla każdego kto zna język polski, dla mnie też. I to Wasza odpowiedzialność by je takimi uczynić. Rozumiem ogrom pracy jakim jest czuwanie nad KWC. Jednak to co napisałeś jest potwierdzeniem błędnego, nieracjonalnego koła- usuwane recenzje są niepoprawne dlatego, że są usuwane. Ot, tautologia.
Jedynie skóra rozlicza zapach... Edytowane przez Trzy_Ryby Czas edycji: 2011-03-20 o 00:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Trzy_Ryby jesli chodzi o znikanie dobrych receznji - ostatnio zgłaszałam do usunięcia recenzję która miała 7 pochwał ale była wystawiona po kilku dniach uzywania
widać jak różnie rozumie wartość recenzji regulamin i poszczególne uzytkowniczki była naprawdę dokladnie i rzetelnie napisana - jednak zgodnie z regulaminem nie można oceniać dlugotrwałego działania produktu na podstawie kilku użyć może być więc tak, że po miesiacu recenzenta edytuje pisząc "myliłam sie, krem jest beznadziejny, wcale nie nawilża i zapycha" a wyżej znajdziemy kilkudniowe peany na jego cześć - jak wtedy ocenisz wartość tej receznji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Emmo-e4 zgadzam się z Tobą, ta recenzja łamała regulamin i jak najbardziej rozumiem jej usunięcie.
Nie chciałam przywoływać w tej rozmowie swoich własnych doświadczeń ale mam wrażenie, że bez tego nie wyjaśnię dokładnie o co właściwie mi chodzi. Otóż z jakiś miesiąc temu zaczęły masowo znikać moje recenzje perfum. Po trzy dziennie, mniej więcej. Zadumiona tym masowym exodusem tym bardziej, że za nic pojąć nie mogłam dlaczego znikają te właśnie recenzje a nie inne (regulamin czytałam i, śmiem twierdzić, zrozumiałam) i w którym punkcie nie stosuję się do reguł napisałam do Moderatorki zajmującej się perfumami. W odpowiedzi na moje możliwie nienapastliwie i grzecznie sformowane wątpliwości dostałam bardzo miłą odpowiedź, że Moderatorka nie może wskazać mi moich błędów ponieważ zostały usunięte, i że nie istnieje modelowa recenzja perfum, do której mogłabym się odwołać i na której oprzeć. Pozwoliłam sobie napisać do Moderatorki kolejny raz prosząc, by w takim razie gdy następny raz wpadnie Jej mój nick w oko podczas usuwania opinii zechciała do mnie napisać na pw choć dwa słowa- co robię źle. Tym razem odpowiedzi nie otrzymałam ale od tej pory nie zniknęła ani jedna moja recenzja- ani z tych napisanych wcześniej ani zamieszczanych teraz. Nadal więc tkwię w nieświadomości. Przebiłam się przez cały wątek, w którym zgłaszane są recenzje do usunięcia. Wiem dzięki tej lekturze, że wobec systemu ich usuwania wątpliwości i uwagi mam nie tylko ja. Nie chcę powyższym postem nikogo oskarżać, obwiniać, obrażać ani personalnie zgłaszać wobec nikogo pretensji (tym bardziej wobec bardzo sympatycznej Moderatorki d/s perfum). Zgłaszam wątpliwości, możliwe że zostaną odebrane jako krytyka wobec systemu. Jej wyrażanie, jak sprawdziłam w regulaminie Forum, nie jest zabronione. (a tak właściwie to się w tym wątku zrobił jeden wielki off topic- a ten z tego co zrozumiałam z regulaminem Forum jest sprzeczny)
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
1. Myślę, że byłoby fajnie, gdyby udało się wprowadzić system, w którym byłoby ostrzeżenie na jeden-dwa dni typu "Recenzja jest kandydatem do usunięcia" i można by ją wyedytować, jeśli rzeczywiście wkradł się błąd. Przykład: używam tuszu do rzęs Lancome Virtuose od kilku lat - kupując go ciągle. Skończy się - kupuję nowy. Zgodnie z prawdą napisałam, że używam go od kilku lat i nie wiem ile opakowań zużyłam, ale dużo. Recenzja poleciała - myślę, że dlatego, ale mogę nie mieć racji. Zauważyłam to, bo był moim KWC. Gdybym miała możliwość dostania ostrzeżenia to pogimnastykowałabym mózg i oszacowała, czy zaczęłam go używać 3 czy 4 lata temu. Staram się podchodzić naprawdę rozsądnie do recenzji (bo "dobry tusz, ale mój ulubiony to Diorshow" są naprawdę... niezbyt pomocne! a wizazowy kwc to najlepszy katalog w necie, znacznie lepszy od np. makeup alley) więc moje recenzje są zwykle dosyć długie i szczegółowe, a tu taki klops... Nie mam z tym "problemu" ale po prostu taka funkcjonalność sprawdziłaby się na przykład dla mnie.
2. Czy rzeczywiście podział wiekowy poniżej 18 - 18-24 ma sens? Wydaje mi się, że te dwa lata przed dwudziestką bardziej pasują do "nastoletniej cery" (wręcz rozciągnęłabym to do 22), a drugą kategorię zrobiłabym do 26-28. Wydaje mi się, że ma to sens również jeśli chodzi o wypchanie kieszeni i wydatki na pielęgnację. 3. Może takie coś: "uważam, że kosmetyk jest tani/średni/drogi". Osoba, która kupuje L'oreala krem nawilżający z wysokiej półki ma zwykle inne wobec niego oczekiwania niż osoba, dla której te 40 zł nie ma znaczenia. Czasami cena bardzo przysłania wizażankom produkt. --Po edycji-- Wstyd mi, bo odplynelam i sie zrobil offtop - to sie co prawda nie tyczy profilu cery, poza podzialem wiekowym... Ewentualnie moznaby zrobic cos w stylu "pasjonatka", "wygodna", "ekomaniaczka" - dla pewnych osob bawienie sie w zamawiane z US mineraly i testowanie na skorze to esencja dnia, dla innych to koszmar - moze takie kategorie moglyby usprawnic wyszukiwanie wg. recenzentow podobnych do nas?
![]() Edytowane przez Juliszka Czas edycji: 2011-03-21 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
mi się pomysł bardzo podoba, ale zmieniłabym rozkład wiekowy..
cera jak miałam 18, a teraz jak mam 21 zmieniła się drastycznie ja bym proponowała na początku np do 18 19-22 23-25 a starsze osoby niech dadzą swoje przedziały jak uważają ![]() to rozgraniczenie jakie podałam wynika z obserwacji wielu wątków ![]()
Edytowane przez ButterflyFlyAway Czas edycji: 2011-03-22 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
a mi brakuje informacji o rzęsach:
cienkie-grube, rzadkie-gęste, krótkie-długie, jasne- czarne. na szczęście wiele recenzentek pisze jakie ma rzęsy, ale jak nie ma takiej informacji, to recenzja tuszu jest średnio przydatna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Do południa zaktualizuję profil i wstawię nowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
czekam z niecierpliwością
![]() jest wiele informacji jakie chciałabyśmy znaleźć w profilu, ale nie ma sensu go tak rozbudowywać - propozycje dot. antyperspirantów, rzęs, można by to mnożyć chyba powinno to już być sprawą receznzentki żeby takie informacje wpisać w treści recenzji - właśnie takim osobom możemy przecież dać plusika za recenzję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
ma zielone pojęcie
|
Dobry pomysł z tymi zmianami
![]()
![]() |
#30 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Profil przygotowuję cały czas. Póki co mam pierdyliard drobnostek do załatwienia i nie mogę się zabrać za konkretne sprawy... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.