Kontakty z Rodzicami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-20, 07:20   #1
fonn
Rozeznanie

Kontakty z Rodzicami

Wątek kieruję głównie do osób, które nie mieszkają już w rodzinnych domach i zaczęły życie "na własny rachunek".
Jestem ciekawa, jak wyglądają Wasze kontakty z rodzicami, jak często się widzicie? Czy często rozmawiacie przez telefon, z czyjej inicjatywy częściej następuje kontakt? W jakich "nastrojach" się wyprowadzałyście, tzn. czy robiłyście to wbrew rodzicom, czy za ich poparciem, a może była to ucieczka spowodowana niedogadywaniem się? No i jaka atmosfera panuje między Wami teraz?

Nie prowadzę żadnych badań na ten temat, zwyczajnie jestem ciekawa, jak to u Was wygląda.
Zacznę pierwsza:
nie mieszkam z rodzicami od pięciu lat, wyprowadziłam się na początku trzeciego roku studiów. Mieliśmy zawsze dobre kontakty, choć w konfliktach między nimi trzymałam raczej stronę mamy (długa historia, jak byłam w wieku nastoletnim, w naszym domu wisiał w powietrzu rozwód; teraz jest między nimi bardzo ok). Wyprowadziłam się z dwóch powodów: z jednej strony miałam prawie 22 lata, stałą pracę, uważałam, że to najwyższy czas na samodzielność, poza tym żyłam na co dzień (studia, praca) w innym mieście, niż mieszkałam z rodzicami, więc wygodniej było znaleźć mieszkanie bliżej "mojego życia". Z drugiej strony była atmosfera w domu, rodzice często się kłócili, dochodziło do różnych scen, których opisywać tu nie będę, nie byłam w stanie ich zmienić, więc to mnie tym bardziej zmotywowało do wyprowadzki. Oni parę miesięcy później zaczęli normalnie się dogadywać, teraz są w naprawdę dobrych stosunkach, spędzają razem wolny czas, chodzą do kina itd, a myślałam, że nigdy to nie nastąpi). Mieszkają sami, brat wyprowadził się 1-2 lata przede mną.
Mieszkamy w odległości godziny jazdy samochodem teraz, więc możemy się dosyć często widywać. Mieszkam teraz z narzeczonym, wizytujemy moich rodziców i teściów na zmianę, średnio 1-2 razy w miesiącu każdych. Mamy dość częsty kontakt telefoniczny, tzn. minimum raz w tygodniu (ale przeważnie częściej) rozmawiam z każdym z rodziców.

A jak to u Was wygląda?
fonn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 09:03   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: Kontakty z Rodzicami

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
Wątek kieruję głównie do osób, które nie mieszkają już w rodzinnych domach i zaczęły życie "na własny rachunek".
Jestem ciekawa, jak wyglądają Wasze kontakty z rodzicami, jak często się widzicie? Czy często rozmawiacie przez telefon, z czyjej inicjatywy częściej następuje kontakt? W jakich "nastrojach" się wyprowadzałyście, tzn. czy robiłyście to wbrew rodzicom, czy za ich poparciem, a może była to ucieczka spowodowana niedogadywaniem się? No i jaka atmosfera panuje między Wami teraz?

Nie prowadzę żadnych badań na ten temat, zwyczajnie jestem ciekawa, jak to u Was wygląda.
Zacznę pierwsza:
nie mieszkam z rodzicami od pięciu lat, wyprowadziłam się na początku trzeciego roku studiów. Mieliśmy zawsze dobre kontakty, choć w konfliktach między nimi trzymałam raczej stronę mamy (długa historia, jak byłam w wieku nastoletnim, w naszym domu wisiał w powietrzu rozwód; teraz jest między nimi bardzo ok). Wyprowadziłam się z dwóch powodów: z jednej strony miałam prawie 22 lata, stałą pracę, uważałam, że to najwyższy czas na samodzielność, poza tym żyłam na co dzień (studia, praca) w innym mieście, niż mieszkałam z rodzicami, więc wygodniej było znaleźć mieszkanie bliżej "mojego życia". Z drugiej strony była atmosfera w domu, rodzice często się kłócili, dochodziło do różnych scen, których opisywać tu nie będę, nie byłam w stanie ich zmienić, więc to mnie tym bardziej zmotywowało do wyprowadzki. Oni parę miesięcy później zaczęli normalnie się dogadywać, teraz są w naprawdę dobrych stosunkach, spędzają razem wolny czas, chodzą do kina itd, a myślałam, że nigdy to nie nastąpi). Mieszkają sami, brat wyprowadził się 1-2 lata przede mną.
Mieszkamy w odległości godziny jazdy samochodem teraz, więc możemy się dosyć często widywać. Mieszkam teraz z narzeczonym, wizytujemy moich rodziców i teściów na zmianę, średnio 1-2 razy w miesiącu każdych. Mamy dość częsty kontakt telefoniczny, tzn. minimum raz w tygodniu (ale przeważnie częściej) rozmawiam z każdym z rodziców.

A jak to u Was wygląda?
kontakty moje są 1000razy lepsze po wyprowadzce niż przed
wyprowadziłam się przy aprobacie i pomocy rodziców, teraz jestem najlepszą corką pod słońcem, każdemu polecam
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 09:30   #3
shirleyyy
Rozeznanie

no cóż...moje kontakty poprawiły od kiedy wyszłam z domu a u rodziców byłam gościem. Przyjeżdżałam do nich raz w tygodniu na noc, czasem rzadziej.....moi rodzice nie byli zachywceni moją wyprowadzką ale też mnie od niej nie odwodzili.

polecam wszystkim

niesttey byłam zmuszona wrócić do domu (facet mnie rzucił i nie było mnie stać na samodzielne utrzymanie) i pewne problemy po m-cu sielanki powróciły ale i tak jest lepiej niż przed moją wyprowadzką....może dlatego ,że jestem starsza, oni troche odpuścili
I don't even need your love
But you treat me like a stranger"...
shirleyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 09:40   #4
fonn
Rozeznanie

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;27624003]kontakty moje są 1000razy lepsze po wyprowadzce niż przed
wyprowadziłam się przy aprobacie i pomocy rodziców, teraz jestem najlepszą corką pod słońcem, każdemu polecam[/QUOTE]

Ja właśnie też odetchnęłam po wyprowadzce.
Nagle się okazało, że łatwiej się z nimi rozmawia
fonn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 09:48   #5
agniesikk
Zakorzenienie

Boże, jak ja Wam zazdroszczę... Marzę o wyprowadzce z domu.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 09:51   #6
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Boże, jak ja Wam zazdroszczę... Marzę o wyprowadzce z domu.
trzeba w to mocno wierzyc-wtedy się spełni.

a co tak zle?
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 09:58   #7
manymanyways
Rozeznanie

wyprowadziłam się z domu 3 lata temu. Napisałam maturę, latem popracowałam, a na początku września wyjechałam za granicę do kraju, w którym nigdy nie byłam . Jestem tutaj do dziś i zostanę na stałe.
Kontakty z mamą były zawsze dobre, z ojcem raczej złe/takie sobie. Na początku gadałyśmy z mamą przez skype głosowo itp., teraz już raczej nie. Ale gadamy na gadu ogólnie kontakty z mamą są raczej bez zmian. Z ojcem nie mam praktycznie kontaktu, ale przyznam, ze idealizuję trochę stosunek ojciec-ja kiedy nie ma mnie w Polsce, myślę, że "nie było przecież tak źle, dogadywaliśmy się itp.". Ale potem wystarczy, że przyjadę na wakacje czy coś, pokłócimy się o coś itp. i wiem, że całe pół roku idealizowałam sobie nasze kontakty. A w domu jestem ok. 2 razy do roku, na święta, wakacje.
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-20, 10:04   #8
himym
Zadomowienie

Ja wyprowadziłam się w wieku 20lat,bo w wieku 18lat znalazłam świetną stałą pracę w której jestem do dzisiaj. Na początku było wielkie wow,bo mieszkam sama,sama dbam o mieszkanie,sama gotuje (chociaż chadzało się na obiadki do mamusi),sama piorę i co najważniejsze o 24 nie ma telefonu pt. kiedy wrócisz do domu. Z czasem zobaczyłam,że nie tak łatwo jest pogodzić studia dzienne,pracę i dbanie o mieszkanie. Często mi się nie chce sprzątać,ani gotować ani nic. Na szczęście tż wpada co raz częściej a jest świetnym kucharzem.

Nie subskrybuję wątków.
himym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 10:24   #9
agniesikk
Zakorzenienie

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;27625042]trzeba w to mocno wierzyc-wtedy się spełni.

a co tak zle?[/QUOTE]
U mnie to na szczęście nieuniknione, bo będę musiała się wyprowadzić na studia. Może nie jest tragicznie, ale konflikt pokoleń jest wciąż obecny Uważam, że wyprowadzka poprawiłaby moje (ostatnio napięte) stosunki z rodzicami.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 10:24   #10
juuuleczkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość

Zacznę pierwsza:

A jak to u Was wygląda?

Ja życie na 'własny rachunek' zaczełam szybko było to za sprawą , że tu w Anglii szybciej dorosłam/dojrzałam a miałam tylko 17 lat... Początkowo chodziłam do szkoły , a popołudniu do pracy... Wynajełam studio flat z koleżanką.. Dostawałam dodatki z Państwa... No ale w pewne wakacje [ gdzie wtedy tylko chodziłam do pracy na 8 godzin dziennie ] poznałam mojego TŻ , On wtedy w Londynie mieszkał a ja w Leicester... Jak zaczeliśmy być razem , no to jakoś jak minoł pierwszy miesiąc i przeprowadziłam się do Londynu i zamieszkałam z Nim... Rodzice moi nie byli z tego faktu zadowoleni , no ale chodziłam w Londynie do szkoły więc zbytnio nie byli na mnie źli za moja decyzje...

Obecnie moja mama dzwoni do mnie kilka razy w tygodniu [ ma darmowe minuty ] , kontakty moje z mamą nigdy nie były świetne , no i teraz też takie nie są , ale zdarzają się 'cudowne' telefony gdzie mnie nie umoralnia... Z tatą od dziecka najlepiej się dogadywałam , i tak zresztą jest obecnie...

Edytowane przez juuuleczkaaa
Czas edycji: 2011-06-20 o 10:27
juuuleczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 10:35   #11
Ieka
Zakorzenienie

ja się wyprowadziłam dokładnie 3 lata temu tutaj, zrobiłam to w pełni świadomie i nigdy tego nie żałowałam, nie czułam się dobrze w naszym kraju i nigdy nie mogłam sobie siebie wyobrazić,że będę tam studiować czy pracować.Od zawsze chciałam wyjechać za granicę i skończyć studia na zagranicznej uczelni, z rodzicami kontaktujemy się na Skype, mój tata pracuje również zagranicą więc gdy oboje na ogół zjeżdżamy np. na święta to jest to wielkie wydarzenie rodzinnepoza tym to gg oczywiście
Kontakty z mamą hm.. lepsze i już nie muszę wysłuchiwać, gdzie tyle byłam itp.
Żyję wreszcie swoim życiem i jest mi dobrze
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-20, 11:27   #12
kaileight
Zadomowienie

Wyprowadziłam się 3 lata temu, od tego czasu kontakty bardzo się poprawiły, ja nabrałam dystansu, przestałam rodziców krytycznie oceniać i przymykam oko, jeśli nie do końca się rozumiemy. Oni zobaczyli, że jestem zaradna i samodzielna. Teraz mamy świetną relację, dzwonimy do siebie bardzo często, widzimy przynajmniej 1-2 razy w tygodniu.
Stary 2011-06-20, 12:58   #13
Navika
Raczkowanie

Ja nie do końca się usamodzielniłam tzn. studiuje i mieszkam w akademiku. Kiedy się wyprowadzałam to oczywiście z "błogosławieństwem" rodziców- mój rodzinny dom znajduje sie na wsi, ja studiuję ok. 60km od domu. Początkowo miałam stypendium socjalne, więc byłam prawie samowystarczalna, później był taki rok, kiedy stypendium nie dostałam i ze względu na 2 kierunki nie miałam możliwości iść do pracy poza wakacjami. Był to ciężki rok dla mnie, chyba z resztą jeszcze wtedy nie dojrzałam żeby się usamodzielnić. Relacje z rodzicami były różne, ale zawsze lepsze niż przed wyprowadzką. Kiedy się wyprowadzałam miałam zupełnie inne plany i marzenia, myślałam o tym by wrócić po studiach na swą rodzinną wieś, teraz sobie tego nie wyobrażam.
Moja mama początkowo traktowła mnie jak dzieciaka który wyjechał na wakacje i za jakiś czas wróci. Ale nigdy nie wtrącała się do mojego życia. Raczej do mnie nie dzwoni, nigdy mnie nie odwiedziła, chociaż ją zapraszałam nie raz. Ogólnie poczatkowo miałam wrażenie, że w ogóle jej na mnie nie zależy przez to. Obecnie od roku sytuacja się bardzo zmieniła, sama się utrzymuję i przez to kiedy jadę do domu jestem traktowana jak gość . Jeżdżę do rodziców średnio co 2 tygodnie na weekend, czasem co tydzień, czasem co 3 tygodnie. Generalnie z ojcem nigdy nie miałam zbyt wielu tematów do rozmowy, chociaż wiem że bardzo mnie kocha i ja jego też. Po prostu taki już jest, że nie potrafi okazywać uczuć.
Generalnie uważam, że w pewnym wieku należy wyprowadzić się z domu. Po 20-tce robi się tylko coraz więcej problemów z mieszkania z rodzicami, a wręcz nie wyobrażam sobie mieszkania z rodzicami i mężem po ślubie . Relacje, nawet te napięte poprawiają się po wyprowadzce i ogólnie polecam każdemu
Navika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 13:22   #14
takaja13
Zakorzenienie

Ja wyprowadzilam sie z domu wbrew swoim rodzicom,nie mogli przezyc ,ze najpierw do tesciowej a pozniej na swoje.Odkad pamietam zylam za swoje,uczylam sie i pracowalam a rodzice chcieli tylko trzymac nademna reke ale w koncu nie wytrzymalam.Mieszkajac z Nimi pewnie juz dzis nie bylabym mezatka.Z ojcem odkad pamietam zawsze mialam super kontakt z matka niestety od zawsze sie klocilysmy.Od prawie 7 lat nie mieszkamy w polsce i z rodzicami widuje sie rzadko ( na szczescie) ,dzwonie do domu codziennie a jak mi sie zateskni to wole im kupic bilety aby to Oni do Nas przyjechali u mnie jest lepsza atmosfera i nikt sie niczego nie czepia tak jak w moim rodzinnym domu.Wychodzi,ze sie widujemy 3-4 razy do roku i to jest wystarczajaco duzo.Moje kontakty ani sie nie polepszyly ani nie pogorszyly.Moja matka zawsze byla i jest osoba ktora lubi ingerowac w czyjes zycie wiec mi jest dobrze tak jak jest teraz

http://www.youtube.com/watch?v=cAk34...watch_response
takaja13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 21:08   #15
Marika_1987
Rozeznanie

Ja wyprowadziłam się 3 lata temu ze wzgledu na to, że byłam w ciąży i wzięłam ślub. Dostałam od rodziców mieszkanie ale chyba nie do końca byli zadowoleni z wyprowadzki choć starali sie tego nie okazywać. W sumie stosunki mamy takie jak w czasie kiedy z nimi mieszkałam. Z ojcem rozmawiam żadko ponieważ jakoś nigdy nie mogliśmy znaleźć wspólnego języka. Z matką... hm.... często sie spieramy. Po prostu w mojej sytuacji chodzi o wychowywanie dziecka. Owszem korzystam z jej rad ale mam też swój pogląd i swoje zdanie. Stara mi sie narzucać co jak mam robić argumentując to, że ona wychowała dwójke dzieci i wie lepiej. A przecież ona też uczyła się wielu rzeczy. Ma do mnie pretensje, że pracuję zamiast w 100% poświęcać się dziecku tak jak ona to robiła, że pomalowałam pokój synka na zielono a nie na niebiesko, że dałam synka do żłobka i chcę dać go do przedszkola. Generalnie znajdzie zawsze powód, żeby się przyczepić. Ale tak było zawsze. Nie mogła zaakceptować moich decyzji.
A ja po prostu robie co uważam za słuszne i przez to jestem zadowoloną z życia mamą Synek też jest szczęśliwy.
Nie byli zadowoleni z tego, że zdecydowałam się na rozwód ponieważ według matki skrzywdziłam dziecko. Z tym, że synek ma regularny kontakt z ojcem.
Widujemy się może raz w miesiący czasem rzadziej. Za to matka wydzwania do mnie praktycznie codziennie choć tłumaczyłam jej, że daje sobie świetnie radę ( co potwierdza wiele osób w tym rodzina) ale jak grochem o ścianę. Po prostu neleży do osób, które nie uznają innego zdania niż jej, a jak nie jest po jej mysli to awantura gotowa.
Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 21:19   #16
miss_alchemist
Raczkowanie

Nie wyprowadziłam się jeszcze do końca, bo mieszkam w akademiku i wracam na wakacje Ale utrzymuję się za pieniądze z kredytu studenckiego i stypendium naukowego (szczęśliwie mam dość wysokie), a z racji dużej odległości (300 km) w roku akademickim bywam w domu bardzo rzadko.

I, niestety, jestem bardzo nieszczęśliwa z tego powodu Zawsze miałam dobry kontakt z rodzicami, tęsknię za nimi strasznie i w domu mi zdecydowanie najlepiej. To prawdopodobnie ostatnie wakacje, które z nimi spędzę niemal w całości, bo w przyszłym roku zostanę raczej w poszukiwaniu pracy. Ciężko mi sobie wyobrazić sytuację, że kończę studia, podejmuję pracę i do domu przyjeżdżam dużo rzadziej i na dużo krócej niż teraz Radzę sobie, ale mam tak fantastyczną rodzinę, że nawet TŻ i najfantastyczniejsi przyjaciele nie są w stanie na chwilę obecną mi jej zastąpić. Dzwonię do rodziców kilka razy w tygodniu, często z pierdołami zupełnymi, bo lubię po prostu z nimi gadać, tak samo z moją siostrą.

Wiem, że już nie wrócę do domu na stałe, przyzwyczajam się do tej myśli od 3 lat - ale są czasem dni, że najchętniej bym się spakowała i pojechała do rodziców. Uważam, że to szczęście mieć taką rodzinę :P
miss_alchemist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 21:53   #17
la'Mbria
Zakorzenienie

ja się wyprowadziłam dawno dawno temu...8 lat będzie we wrześniu
najpierw było 2 lata w akademiku (najwspanialsze dwa lata mojego dotychczasowego życia), potem różne stancje i wynajmowane mieszkania...za miesiąc będę nareszcie na swoim
i powiem tak- wyprowadzka to bylo dla mnie błogosławieństwo, relacje sie poprawiły i dopóki jestem z rodzicami "na odległość" to są naprawdę dobre...jak zajadę raz w miesiącu na weekend- wszsytko gra, ale jak zjeżdzamy do rodzinnego miasteczka na kilka dni np. z okazji świąt to robi sie gęsta atmosfera...także, jak najbardziej relacje są dobre, dopóki mamy do siebie te 150km

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 22:12   #18
Elfir
Zakorzenienie

wyprowadziłam się kiedy zaczęłam pracować i zarabiać na siebie.
Spotykam się z matką hmm.. różnie, czasem co tydzień, czasem co miesiąc. Nie dzwonię, chyba, że mam jakąś konkretną sprawę. Nie lubię i nie potrafię pleść o niczym przez telefon.

Z rodzicami miałam zawsze doskonałe kontakty. Po prostu jestem już dorosła, mam swoje życie.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-06-20 o 22:16
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 22:33   #19
biia
Wtajemniczenie

jak wyjechałam na wymianę za granicę (na jeden semestr) to tęskniłam strasznie. na początku nie miałam neta, więc kontakt też zdawkowy, potem już dużo więcej. a po powrocie jest dużo lepiej. prawie w ogóle się nie kłócimy istna sielanka

biia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości