|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Sms'y mojego taty.
Mój problem dotyczy taty. Otóż mam 18 lat, jestem jeszcze w liceum. Ostatnio przeczytałam sms'y taty. Wiem, że było to nie w porządku, ale nie tego dotyczy problem. Zobaczyłam tam sms'y od jakiejś kobiety, dwuznaczne, jasno z nich wynikało, ze mieli się spotkać, ale ona nie przyjechała. Poradźcie co zrobić w tej sytuacji , bo przyznaję, że jestem już w kropce. Jesli zapytam taty wprost to jestem pewna, że się wyprze a dodatkowo wyjdzie, że grzebię w jego smsach i nasze stosunki na pewno się popsują. Nie piszcie, że może to zwykła koleżanka bo z tych smsów jasno wynikało , że nie.
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sms'y mojego taty.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Tak, są razem. Nigdy nic takiego nie miało miejsca i nigdy bym się czegoś takiego nie spodziewała.
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
na pewno nie możesz nic powiedzieć mamie. Bo to po prostu sprawa miedzy nimi dwojgiem. Ty na pewno nie chcialabys aby Twoja mama wtrącała sie w Twoj zwiazek z chłopakiem. Generalnie to nie masz innego wyjścia jak pogadać z tatą i powiedzieć, że wzielas jego telefon i przypadkiem otworzylas wiadomość a tam wiadomosc od jakiejs kobeity, Niech Ci wytlumaczy o co chodzi. Trudno , wyjdzie jak wyjdzie, ale jesli tata jest w porządku to kontakty sie nie pogorszą. Jesli coś ukrywa, ma romans to na pewno bedzie o to wojna. Ale chcialabyś, żeby ojciec krzywdził Twoją niczego nie świadomą matke?
"Mężczyźni są jak alkohol: wyrzekanie się ich jest ascezą, która niesie ze sobą rozgoryczenie, rozkoszowanie się nimi jest sposobem na życie, który rozjaśnia dzień powszedni, uzależnianie się od nich jest... głupotą." co Cię ujęło/ujmuje w TŻ? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112 |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym powiedziała tacie co zobaczyłam. Domysły nie mają sensu.
A tak będziesz wiedziała na czym stoisz.
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym chyba zrobiła awanturę w domu tacie i o wszystkim powiedziała DOKLADNIE mamie
.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym pogadała z ojcem. w zależności od tego jak sie zachowa zdecydowałabym co robić. Może się wyprzeć, wkurzyć albo błagać o przebaczenie. Ty dogłębnie przemyśl co począć z tą reakcją.Ostatecznie powiedziałabym mamie co znalazłam.
To nie będzie żadne wtrącanie się w związek mamy. Jakby twoja mama wiedziała ,ze twój chłopak cie zdradza to wątpię żeby zachowała to dla siebie "bo nie chce się wtrącać". Na wyrządzanie krzywdy trzeba reagować. Mam zdecyduje co dalej, przynajmniej nie bedzie wciąż oszukiwana. ![]() Musisz sie liczyć też z konsekwencjami powiedzenia mamie.......może być rozwód, separacja czy cokolwiek innego.....ale to już jej decyzja, sama uzna co chce zrobić ze swoim życiem, jej szczęście najważniejsze a nie "oszusta"
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=just_me;27077932]na pewno nie możesz nic powiedzieć mamie. Bo to po prostu sprawa miedzy nimi dwojgiem. Ty na pewno nie chcialabys aby Twoja mama wtrącała sie w Twoj zwiazek z chłopakiem.QUOTE]
Sprawa między nimi dwojgiem? Nie chciałabyś żeby ktoś się wtracał w Twój związek? A chcialabyś żeby Cię twój luby w balona robił? Kobiety powinny trzymać się razem. Matka powinna o tym wiedzieć. A wtedy powinni sobie to wyjaśnić. |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli rozmowa- to tylko z ojcem.
Nie mieszaj sie w sprawy między rodzicami, bo nigdy na tym dobrze nie wyjdziesz. A bardzo mozliwe, ze sprawa wygląda inaczej niz na pierwszy rzut oka. I nie pominę tego: na cholerę czytasz smsy taty?
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
to może kawka z ew. kochanka ,mama i córką ?
![]() Może i powinna ,nie wiem ale jeśli tak to powinna się dowiedzieć od męża a nie córki. Nie wiem czy powinna wiedziec bo może nie ma o czym ,a może wie ?i przymyka na to oko ? Poobserwuj ojca zanim rzucisz sie na niego z pazurami ,szczególnie ,że po pierwszych rzuconych mu zarzutach może sie zacznie pilnowac i z dowodów zdrady nici. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jedynie Tobie bo byś miala komu się wygadać(matce) no i wykrzyczeć (ojcu). Myślę,że rozmowa z ojcem jest podstawą. A potem decyzja co robić dalej.
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Domyślasz się kim jest ta kobieta? Gdzie mieli się spotkać? ja bym na razie nic nie robiła, po prostu obserwowała jak rozwinie się sytuacja, czy możliwe, żeby chodził na jakieś schadzki.
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przypomniała mi się moja koleżanka gdy dowiedziawszy się że jej ojciec zdradza matkę - bawiła się w detektywa i poszła do tej jego rudej - tak jej nagadała, że ta zostawiła jej ojca. Matce powiedziała, za co są teraz najlepszymi przyjaciółkami. A więc - najpierw rozmowa z ojcem, jak się nie przyzna a będziesz na 1oo % pewna , że ją zdradza to powiedz matce.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Upaść niżej już chyba nie można gdy córka przeprowadza rozmowę o moralności z kochanka ojca. To z ojcem ew. powinna porozmawiać.Szczególnie ,że pogonienie kochanki nie naprawia związku rodziców. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tatusiu, proszę, wytłumasz mi, dlaczego zdradzasz mamusie? Ale już więcej nie będziesz, tatusiu ? Nie powiedziałabym matce, żeby się WYGADAĆ, ale ze zwykłej UCZCIWOŚCI. Ja nie chciałabym żyć w kłamstwie i zdradzie i moja mama na pewno też nie. I nikomu tego nie życzę. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
.
|
Cytat:
sytuacja jest trudna, sama nie wiem, co bym zrobila. wydaje mi sie jednak, ze Twoja mama moze wiedziec o pewnych rzeczach i przymykac na nie oko. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym tego nie zostawiła. Bo wszystko dobrze jest tylko pozornie, wątpię, żeby Twoja mama chciała być okłamywana.
Nie masz też pewności, czy tatuś nie będzie chciał za niedługo się do tej pani wprowadzić, albo coś. W sumie nie ma prawa się wściekać, że coś przeczytałaś, sam robi coś o wiele gorszego.
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Najgorsze jest to, ze najbardziej dostaje sie donosicielowi. I niestety autorko, jesli chcesz wyjawic mamie, to co przeczytalas, to musisz sie na to przygotowac. Oj latwo nie bedzie.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym poobserwowala najpierw, zeby miec zupelna pewnosc.
Sa rozni ludzie: jedne kobiety udaja, ze nie wiedza, czesto nie wtajemniczaja w to dzieci, inne nawet pozwalaja na zdrade, a wlasnie inne chcialyby wiedziec, zeby rzucic faceta etc. No wiec na Twoim miejscu wyczulabym mame, tzn nie pytalabym, no ale na tyle ja znasz, ze moze mozesz przewidziec konsekwencje. Moja np wolalaby wiedziec. Jak juz ktos napisal, nic na razie nie mow, bo zacznie sie ukrywac jak tylko umie najlepiej. Nie mowie, ze masz go sledzic ;-) ale skoro juz wzielas raz telefon, wez i drugi. Mialabym gdzies czy to etyczne. |
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Lepiej powiedz ojcu od razu. Powiedz ze wziełas jego tel zeby popisac sms z kimś tam i przez przypadek otworzylas sms, a pozniej juz nie moglas sie powstrzymac po tym co zobaczyłaś. Moze sie przestraszy, ze to sie wyda i zakonczy "sprawe". A jak nie to będzie wojna i tak i tak, wiec możesz oszczedzic swojej rodzinie tej sytuacji
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Autorko. Ja pogadałabym z tatą i w zależności od tej rozmowy postanowiła co dalej. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
weź telefon jeszcze raz i sprawdź czy jest więcej takich smsów od tej kobiety, a nóż to była jakaś znajoma albo ktoś z pracy ... żart :P
powiedz mamie poprostu, nie ojcu. Ona niech sobie to już z nim załatwi jak chce. |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
tylko, że Wasze stosunki juz sie popsuły, choć ojciec jeszcze tego nie wie, że Ty wiesz. I to on ponosi za to odpowiedzialność. Pogadaj z nim.
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Otóż to! Autorka posta moim zdaniem powinna nagadać ojcu żeby porozmawiał z jej matką.Jeżeli to nie poskutkuje to jej matka ma prawo wiedzieć. A co dalej zrobią ze swym małżeństwem to zależy tylko od nich. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Skoro tak Cie korciło przegrzebać telefon ojca to może teraz potrenuj siłę woli i udawaj, że nic się nie stało i żyj sobie jak przedtem z nieświadomością, bo 'uwierz', to nie jest bezpośrednio Twoja sprawa, co się pomiędzy Twoimi rodzicami dzieje, ale ich. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli to jest jakiś naprawdę nieszczęśliwy zbieg okoliczności, jeśli to żart kogoś z pracy, to co wtedy? Córka rzuci się z oskarżeniami, może nie rozbije małżeństwa rodziców, ale na pewno zasieje ferment, którego nie powinno być. Nie wiem, jak wg ciebie wygląda rozmowa z ojcem, ale ja ze swoim gadałam na poziomie dorosłej osoby, a nie pięciolatka. Normalnie iść do niego i wyłożyć kawę na ławę, "wiem to i to, proszę, wytłumacz tę sytuację jak dorosły, w przeciwnym razie będę zmuszona poinformować mamę, a naprawdę wolałabym, byś sam to zrobił i rozwiązał tę sytuację". Albo coś podobnego. Nie trzeba się zachowywać jak niedorozwinięta ani ojca jako takiego traktować. Co ja bym zrobiła... bo ja wiem. Pewnie to, co radzę - najpierw pogadała z ojcem i nakłoniła go, by pogadał z matką. Gdyby na mnie nawrzeszczał, zaparł się i stwierdził "Nie twoja sprawa, gówniaro, z nikim nie będę rozmawiać, trzymaj gębę na kłódkę" itd.(czego by nie zrobił, bo znam swego ojca) to powiedziałabym matce. Ogólnie uważam, że matka powinna wiedziec, to nie jest obca osoba tylko najbliższa rodzina. Tak samo zresztą w drugą stronę, gdyby to matka coś kręciła w stosunku do ojca. Ale ale - priorytetem jest dla mnie rozmowa z kręcącą osobą, bo łatwo wydawać osądy na bazie własnych domysłów, spostrzeżeń, jakichś fragmentów wiadomości, jednak trzeba dać głos drugiej stronie i wysłuchać jej wersji zdarzeń, każdy ma prawo do wyjasnienia swojego zachowania. Audiatur et altera pars, jak to mawiali Rzymianie.
|
|
|
|
#29 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-05-23 o 18:44 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wtrącaj się, to sprawy rodziców i tyle;
Fatalnie, że przyszło ci do głowy, aby czytać smsy w nieswojej komórce, a teraz na dodatek budujesz całą historię, a znasz tylko część prawdy lub w ogóle jej nie znasz. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.

.

Tatusiu, proszę, wytłumasz mi, dlaczego zdradzasz mamusie? Ale już więcej nie będziesz, tatusiu ?