Antykoncepcja - fakty i mity - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-22, 14:51   #1
elle elle
Rozeznanie

Antykoncepcja - fakty i mity

Witam wszystkie drogie Wizażnaki Otóż najpierw coś o mnie. Mam 21 lat, mój TŻ we wrześniu 20. Współżyjemy od ok. roku. Lecz nie za często. Ale nie o tym wątek. Od zawsze stosowaliśmy prezerwatywę durex extra save i globulki dopochwowe. Nie dawno TŻ mi wyznał, że na razie nie chce się kochać ponieważ boi się, nie chce mi zmarnować życia dzieckiem ponieważ muszę skończyć szkołę. Chciałabym się dowiedzieć o innych sposobach antykoncepcji. Wiem że bardzo popularne są tabletki antykoncepcyjne, lecz wiem że i tak będziemy bali się kochać bez gumki. Słyszałam że tabletki mogą bardzo korzystnie wpływać na nasz organizm jak i mu bardzo zaszkodzić. A może jakieś inne środki antykoncepcji ? Dodam też nie i tak z TŻ nie będę się często kochać, ponieważ nie mamy na to warunków. Bardzo prosiłabym o radę. I jak by wyglądała taka wizyta u ginekologa (chodzi mi nie o kontrolną wizytę tylko w celu antykoncepcji). Będę bardzo wdzięczna za wszystkie rady.
Pozdrawiam.
elle elle

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

Edytowane przez elle elle
Czas edycji: 2011-05-22 o 14:52
elle elle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 15:08   #2
rnm
Wtajemniczenie

Dot.: Antykoncepcja - fakty i mity

Cytat:
Napisane przez elle elle Pokaż wiadomość
Witam wszystkie drogie Wizażnaki Otóż najpierw coś o mnie. Mam 21 lat, mój TŻ we wrześniu 20. Współżyjemy od ok. roku. Lecz nie za często. Ale nie o tym wątek. Od zawsze stosowaliśmy prezerwatywę durex extra save i globulki dopochwowe. Nie dawno TŻ mi wyznał, że na razie nie chce się kochać ponieważ boi się, nie chce mi zmarnować życia dzieckiem ponieważ muszę skończyć szkołę. Chciałabym się dowiedzieć o innych sposobach antykoncepcji. Wiem że bardzo popularne są tabletki antykoncepcyjne, lecz wiem że i tak będziemy bali się kochać bez gumki. Słyszałam że tabletki mogą bardzo korzystnie wpływać na nasz organizm jak i mu bardzo zaszkodzić. A może jakieś inne środki antykoncepcji ? Dodam też nie i tak z TŻ nie będę się często kochać, ponieważ nie mamy na to warunków. Bardzo prosiłabym o radę. I jak by wyglądała taka wizyta u ginekologa (chodzi mi nie o kontrolną wizytę tylko w celu antykoncepcji). Będę bardzo wdzięczna za wszystkie rady.
Pozdrawiam.
elle elle
inne metody:

hormonalne:
-krążek
-plaster
-zastrzyk
-wkładka domaciczna

niehormonalne:
-npr, kalendarzyk, metoda termiczna

nie za bardzo Ci pomogę, ponieważ sama do tej pory nie znalazłam dla siebie idealnej metody mimo dużej różnorodności, wydaje mi się że nic nie jest dla mnie...

wizyta u ginekologa może Ci pomóc w rozwianiu wątpliwości. Jak ona wygląda? zupełnie normalnie:
-dzień dobry, proszę o pomoc w wyborze metody antykoncepcyjnej
i lekarz przedstawi Ci co i jak.

rnm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 15:16   #3
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Słyszałam że tabletki mogą bardzo korzystnie wpływać na nasz organizm jak i mu bardzo zaszkodzić.
Tabletki pomagają tylko w przypadku gdy ktoś ma rozregulowaną własną gospodarkę hormonalną. Jeśli ktoś ma gospodarkę hormonalną w porządku - hormony mogą co najwyżej nie zrobić krzywdy organizmowi. Korzystnie na pewno działać nie będą. A mogą zaszkodzić, bo jednak są to tabletki. No i sztuczne hormony, które muszą "zamaskować" te naturalne, w taki sposób aby "oszukać" organizm, że jest w ciąży.

O antykoncepcji najlepiej porozmawiaj z ginekologiem Jego możesz dokładnie zapytać co i jak działa Co jest istotne zwłaszcza w przypadku antykoncepcji hormonalnej, bo ona ma ogromny wpływ na organizm kobiety.

Tym niemniej - zabezpieczenie prezerwatywa + globulka jest naprawdę dobrym zabezpieczeniem.
Inna sprawa, że Twój TŻ uważa, że nie jesteście gotowi na dziecko. I to do tego stopnia, że woli zrezygnować ze współżycia niż podjąć to niewielkie ryzyko zajścia w ciążę jakie jest przy stosowaniu prezerwatyw i globulek... Może po prostu na razie powinniście się wstrzymać? Nic na siłę
Stary 2011-05-22, 15:26   #4
paula78
Zakorzenienie

Wbrew pozorom wybór jest ograniczony bo są albo gumki albo hormony .
Wkładki ,spirali proponować nie będę.

Gdyby moja córka była w takiej sytuacji to ja proponowałabym jej gumki i pigułki.
Pewnośc ,skutecznośc ,bezpieczeństwo a i mozliwość sterowanie okresem.

Dobrze dobrane pigułki mają więcej plusów niż minusów a skutki uboczne ma także zażywania aspiryny.No i niestety coś za coś.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 16:30   #5
201801022117
Konto usunięte

A powiem, że kłania się wyszukiwarka...
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 16:35   #6
Juliszka
Rozeznanie

Skoro kochacie się rzadko, nie macie do tego warunków itp - nie ma sensu szukać czegoś innego niż prezerwatywa. To jest wystarczająco dobra metoda dla osób, które współżyją od czasu do czasu.
Stary 2011-05-22, 17:04   #7
elle elle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Juliszka Pokaż wiadomość
Skoro kochacie się rzadko, nie macie do tego warunków itp - nie ma sensu szukać czegoś innego niż prezerwatywa. To jest wystarczająco dobra metoda dla osób, które współżyją od czasu do czasu.
Też tak mi się wydaję. Jeśli bym zdecydowała się na tabletki to tylko na okres wakacji. Bo po to wiadomo - szkoła. A jeśli chodzi o ginekologa to może zna ktoś dobrego w Bydgoszczy ?

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-22, 17:10   #8
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Też tak mi się wydaję. Jeśli bym zdecydowała się na tabletki to tylko na okres wakacji. Bo po to wiadomo - szkoła.
Tabletki hormonalne na 2-3 miesiące to głupota. Poczytaj o działaniu tabletek hormonalnych. To są sztuczne hormony, które "zagłuszają" naturalne hormony kobiety. Jeżeli już się je przyjmuje - trzeba to robić regularnie. A nie 3 miesiące brać, 9 nie brać, potem znowu 2-3 miesiące brać... W ten sposób całkowicie możesz sobie rozregulować własną gospodarkę hormonalną. Bez sensu.
Stary 2011-05-22, 17:10   #9
inlovee
Raczkowanie

A ja takie mam pytanie,dlaczego biorąc tabletki i tak chcecie gumki?
inlovee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 17:17   #10
elle elle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Tabletki hormonalne na 2-3 miesiące to głupota. Poczytaj o działaniu tabletek hormonalnych. To są sztuczne hormony, które "zagłuszają" naturalne hormony kobiety. Jeżeli już się je przyjmuje - trzeba to robić regularnie. A nie 3 miesiące brać, 9 nie brać, potem znowu 2-3 miesiące brać... W ten sposób całkowicie możesz sobie rozregulować własną gospodarkę hormonalną. Bez sensu.
Czyli jeśli chodzi o zdrowie to nawet nie ma mowy o braniu tabsów na wakacje. Pytam się bo jeśli chodzi o tabletki to jestem totalnie nie zorientowana.

Cytat:
Napisane przez inlovee Pokaż wiadomość
Boimy się ciąży.

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

Stary 2011-05-22, 17:18   #11
rnm
Wtajemniczenie

Cytat:
myślę, że po to, żeby mieć większą pewność i spać spokojnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-22, 17:24   #12
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Pytam się bo jeśli chodzi o tabletki to jestem totalnie nie zorientowana.
"Przyjmowane przez kobietę hormony „oszukują” organizm w ten sposób, że hamuje on naturalne procesy zachodzące w cyklu miesięcznym, przede wszystkim wzrost i uwalnianie komórki jajowej z jajnika. Dodatkowo przyjmowane hormony powodują zagęszczenie śluzu szyjkowego (który staje się nieprzepuszczalny dla plemników), zmianę budowy błony śluzowej macicy (endometrium) która przez to nie może przyjąć zapłodnionej komórki jajowej (o ile w ogóle dojdzie do zapłodnienia). Właśnie te wielopoziomowe utrudnienia tak wysoko, w porównaniu do innych metod, zapobiegają nieplanowanej ciąży".

źródło: http://futuramed.pl/aid132_gid98_tab...dwuskladnikowe

"[...]Połykam drażetkę i co dalej? W jaki sposób pigułka zabezpiecza przed zajściem w ciążę? Co sprawia, że jest ona najskuteczniejszą z metod planowania rodziny?

Otóż tajemnica skuteczności pigułki hormonalnej tkwi w blokowaniu i zaburzaniu powyższych procesów spotkania komórki jajowej z plemnikami oraz w uniemożliwieniu zapłodnienia lub rozpoczęcia się ciąży.

Pigułka antykoncepcyjna zatrzymuje opisane wyżej procesy aktu zapłodnienia i inicjacji ciąży.
1. Podstawowym działaniem pigułki hormonalnej jest zahamowanie procesu dojrzewania i uwalniania komórki jajowej. Ale to nie wszystko.
2. Hormony zawarte w pigułce wpływają na konsystencję śluzu, który znajduje się w kanale szyjki macicy. Pod ich wpływem staje się on nieprzenikliwy dla plemników i uniemożliwia im dotarcie do komórki jajowej.
3. Zmniejsza się też szybkość, z jaką komórka jajowa wędruje przez jajowód na spotkania z plemnikami.
4. Jednocześnie występują zmiany w śluzówce wyścielającej wnętrze macicy, które uniemożliwiają wszczepienie się tam zapłodnionej komórki jajowej.
Wszystkie powyższe te działania sprawiają, że pigułkę można uznać za najskuteczniejszy środek antykoncepcyjny.

Dzięki pigułce zapłodnienie staje się niemożliwe, gdyż nie dojrzewa komórka jajowa!
Dojrzałość komórki jajowej jest jednym z niezbędnych warunków zapłodnienia. Gdyby jednak komórka jajowa okazała się dojrzała, to śluz w drogach rodnych - wskutek stosowania pigułki - ma konsystencję utrudniającą przenikanie do niej plemników. Skład śluzu blokuje również wędrówkę komórki jajowej przez jajowód, na spotkanie z plemnikami.

Co za substancje są w pigułce?

W składzie doustnych środków antykoncepcyjnych znajdują się substancje aktywne, podobne do hormonów powstających w organizmie kobiety. Najkrócej mówiąc, hormony zawarte w pigułce działają tak, by wyłączyć i zastąpić wytwarzanie własnych hormonów kobiety. Pod wpływem tabletki jajniki przestają produkować własne estrogeny i gestageny. Powoduje to w czasie stosowania doustnej antykoncepcji, że w sposób odwracalny zahamowany zostaje proces powstawania hormonów jajnikowych oraz uwarunkowane tym dojrzewanie komórek jajowych, a błona śluzowa macicy nie podlega cyklicznym przemianom. A to jak już wiemy uniemożliwia zapłodnienie komórki jajowej i rozpoczęcie się ciąży.

Działanie hormonalnej pigułki antykoncepcyjnej nie kończy się na antykoncepcji.

Kluczem do zrozumienia jej roli jest fakt, że zawiera hormony podobne do tych, które organizm kobiety wytwarza w drugiej połowie cyklu. Dlatego pigułka jest odpowiedzialna za znacznie więcej procesów, niż samo tylko regulowanie płodności, w tym za pewne objawy niepożądane.

Można powiedzieć, że w efekcie stosowania doustnej antykoncepcji kobieta znajduje się nieustannie w drugiej, poowulacyjnej fazie cyklu. [...]"

źródło: http://www.pfm.pl/u235/navi/199177

W necie jest pełno informacji o tym jak działają tabletki hormonalne. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło "jak działają tabletki hormonalne" czy tabletki hormonalne działanie.
Stary 2011-05-22, 17:26   #13
inlovee
Raczkowanie

Cytat:
Boimy się ciąży.
Cytat:
Napisane przez rnm Pokaż wiadomość
Dziękuję,ale właśnie sobie uświadomiłam coś co bardzo w moim związku chyba pomogło zrozumieć mojego Tż! Dziękuję
inlovee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 17:28   #14
elle elle
Rozeznanie

Cytat:
Również dlatego a mam też pytanie co do tych mini pigułek, podobno nie mają takiego wpływu na gospodarkę hormonalną. Czy to prawda ?

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:
Dziękuję,ale właśnie sobie uświadomiłam coś co bardzo w moim związku chyba pomogło zrozumieć mojego Tż! Dziękuję
Proszę bardzo

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

Stary 2011-05-22, 17:32   #15
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Również dlatego a mam też pytanie co do tych mini pigułek, podobno nie mają takiego wpływu na gospodarkę hormonalną. Czy to prawda ?
"Minipigułka to normalny hormonalny środek antykoncepcyjny, tyle że zamiast dwóch składników - progestagenu i estrogenu) ma jeden składnik - progestagen. I właściwie tylko tym różnią się od złożonych preparatów hormonalnych.
Gestageny to syntetyczne hormony, które naśladują oddziaływanie naturalnego hormonu progesteronu na śluzówkę macicy. Oszukują one organizm kobiety - w pewnym sensie "udają", że jest ona już w ciąży i w ten sposób wstrzymują owulację".

źródło: https://polki.pl/seks_antykoncepcja_...,10000206.html

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-22, 18:03   #16
agniesikk
Zakorzenienie

Też z facetem używaliśmy prezerwatyw i globulek, często nie współżyjemy, a jednak zaczęłam brać pigułki, bo nie ma już ograniczenia dniami płodnymi (wtedy obowiązywał nas celibat) i nie mam stresu, gdy okres mi się spóźnia.

Po co brać pigułki na wakacje? Bez sensu. Pierwsze miesiące brania pigułek mogą Ci dokuczać i co chcesz je w roku szkolnym odstawić, jak organizm się już zacznie przyzwyczajać?

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2011-05-22 o 18:05
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 18:16   #17
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Nie ma nic za darmo.

Stary 2011-05-22, 18:54   #18
kalincia
BAN stały

Biorę pigułki od lat 20 z przerwami. Nie trzeba wtedy stosować innych metod. Na pewno. No chyba, że się zapomni wziąć, co mnie się nie zdarza. Zawsze będę zwolenniczką pigułek - spokój, komfort, żadnych gumek. Nie mam skutków ubocznych. Libido w normie. No może bez pigułek trochę lepsze naturalne nawilżenie, ale to nie problem.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 19:05   #19
_vixen_
Zakorzenienie

Według mnie powinnaś brać pigułki. I odpuścić sobie seks z prezerwatywą, to jest głupota - o ile oczywiście masz pewnego, zdrowego partnera. Przez te 3-4 lata, zanim skończysz szkołę i ciąża stanowiłaby problem, pigułki są najlepszym rozwiązaniem.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-22, 20:11   #20
muszynianka
Zakorzenienie

A ja polecam i tabletki i prezerwatywy na początek dla psychicznego komfortu. Nie zmuszaj się od razu do szaleństw bez prezerwatyw, to nie jest głupota tylko normalne że się musisz "przestawić".

Są też wkładki dla nieródek, porozmawiaj o tym z ginekologiem.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 20:17   #21
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Podejrzewam, że wielu ginekologów nadal nie wie o istnieniu gynefix Zwłaszcza, że jest nadal niedostępna w Polsce. Ale zawsze można gina dokształcić A spiralę sprowadzić z zagranicy

W każdym razie - nie należy się przejmować gdyby gin nie wiedział o istnieniu spirali dla nieródek. I nie należy dać sobie wmówić, że coś takiego nie istnieje.
Stary 2011-05-22, 20:40   #22
muszynianka
Zakorzenienie

No istnieje ale nie wszyscy zakładają.
Ale gdybym mogła to bym chętnie się zaspiralkowała
Stary 2011-05-22, 20:44   #23
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Niestety, nie wszyscy zakładają. Ale w sumie lepiej, że nie podejmują się tego osoby, które tego zrobić nie umieją.

Gorzej, że samemu trzeba sobie z zagranicy sprowadzać...
Stary 2011-05-22, 20:49   #24
TmargoT
Zakorzenienie

mit-100% skuteczność antykoncepcyjna,a stosunek przerywany to dobra metoda

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-05-22 o 20:51
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-22, 21:13   #25
rnm
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale gdybym mogła to bym chętnie się zaspiralkowała
mój ginekolog mi ostatnio proponował.. własnie się zastanawiam

Stary 2011-05-23, 13:59   #26
elle elle
Rozeznanie

Na razie jestem zainteresowana tymi mini pigułkami. Chciałabym isć jednak prywatnie do gina lecz najpierw muszę troszkę zarobić na jakies wakacyjnej robocie I dla psychicznego komfortu czułabym się super bezpieczna jednak z tymi mini pigułkami i prezerwatywami.

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

Stary 2011-05-23, 15:35   #27
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
A ja polecam i tabletki i prezerwatywy na początek dla psychicznego komfortu. Nie zmuszaj się od razu do szaleństw bez prezerwatyw, to nie jest głupota tylko normalne że się musisz "przestawić".

Cytat:
Podejrzewam, że wielu ginekologów nadal nie wie o istnieniu gynefix Zwłaszcza, że jest nadal niedostępna w Polsce. Ale zawsze można gina dokształcić A spiralę sprowadzić z zagranicy

W każdym razie - nie należy się przejmować gdyby gin nie wiedział o istnieniu spirali dla nieródek. I nie należy dać sobie wmówić, że coś takiego nie istnieje.

Nieródki nie musza miec wkładek dla nierodek ,można im zakladac także inne .

Nie sądzę aby autorka ,która ma średnie pojecie o anty. i dopiero zaczyna współzycie zdecydowała się na spiralę.

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
mój ginekolog mi ostatnio proponował.. własnie się zastanawiam
Ja polecam ,tym bardziej ,że to groszowy koszt a działa i 20 lat.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-23, 15:41   #28
muszynianka
Zakorzenienie

Paula za przeproszeniem schowaj te rady skądś je wyciągnęła. Żadnym ginekologiem nie jesteś żeby wyrokować że nieródki bezproblemowo mogą nosić duże normalne spirale. Tja. Ile w życiu spiral założyłaś że tak się pytam? Nie, nie można wszystkim zakładać, o tym decyduje lekarz.
Stary 2011-05-23, 15:59   #29
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Na razie jestem zainteresowana tymi mini pigułkami. Chciałabym isć jednak prywatnie do gina lecz najpierw muszę troszkę zarobić na jakies wakacyjnej robocie I dla psychicznego komfortu czułabym się super bezpieczna jednak z tymi mini pigułkami i prezerwatywami.
Ale po co Ci minipills? One są dobre dla matek karmiących, trzeba pilnować ich brania co do godziny, a w pigułach dwuskładnikowych działanie jest przez 36 godzin, także jak nawet masz poślizg kilka godzin, to ochrona antykoncepcyjna jest bez zmian.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 17:59   #30
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Nieródki nie musza miec wkładek dla nierodek ,można im zakladac także inne .
Nie słyszałam o tym. Natomiast słyszałam, że nie powinno się zakładać większych spirali nieródkom, właśnie ze względu na wielkość owych spirali
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości