|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
doktorat
Interesuje mnie wszystko o studiach doktoranckich - przemyślenia, opinie. Opłaca się, nie opłaca się? Któraś z Was jest na takich studiach, ma je za sobą, zna kogoś kto pisze doktorat? Wszystkie uwagi mile widziane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: doktorat
Kazdy ma inne opinie. Co do "oplacania" duzo zalezy od Twoich priorytetow. A jaka dziedzina?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i nadal nie wyjasnilas co rozumiesz przez slowo "oplacac sie". Bo jesli chodzi o pieniadze, to zapewniam Cie, ze znam szybsze i skuteczniejsze metody zarabiania niz praca naukowa. Z tym, ze nie samym chlebem zyje czlowiek. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
doktoranci mają szansę na stypendia i to nie małe, ale to niestety trzeba włożyć w to dużo pracy. tak jak wcześniej napisano - doktorat nie gwarantuje pracy na uczelni, a po "naukach społecznych" to chyba trochę trudniej o posadę pracownika naukowego. pozostanie na uczelni wiąże się z tym,że bodajże w ciągu 7 lat trzeba zrobić habilitację, a potem zdobywać kolejne stopnie naukowe.
to chyba tak jak z każdym innym zawodem - trzeba mieć do tego powołanie. a z pracą w trakcie studiów doktoranckich też różnie bywa- doktoranci oprócz tego,że chodzą na zajęcia, to jeszcze je prowadzą, mają seminaria itp, no i często odwalają papierkową (i nie tylko) robotę za profesorów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
.
|
jesli chodzi o finanse - doktorant dostaje 1000zl miesiecznie stypendium. u mnie na wydziale jest tak, ze prowadzone sa intensywne badania naukowe + prowadzi sie cwiczenia studentom. wniosek prosty - siedzenie na uczelni codziennie do +- 15 (albo dluzej, jezeli sa cwiczenia). sposob, zeby dorobic - jedynie w weekend, w jakiejs lecznicy [studiuje medycyne weterynaryjna]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
To jakie stypendium się dostaje zależy od wielu czynników. Przy projektach zamawianych lub gdy otrzymuje się dodatkowe fundusze na badania stypendium jest wyższe. Poza tym jeżeli to możliwe na Twoim kierunku to doradzam robienie doktoratu za granicą. Stypendia wahają się między 1000-1800 euro (średnio 1200-1300) i w większości krajów, jeżeli wynajmujesz mieszkanie z kimś da się za to wyżyc na całkiem porządnym poziomie (bez ekstrawagancji ale i bez jazdy na zupkach chińskich) i jeszcze ze 100-200 euro odłożyc (wiem na pewno że się da we Włoszech, Francji i Austrii bo tam mam znajomych). No i naprawde fajnym doświadczeniem jest pomieszkac kilka lat w innym kraju. Zupełnie zmienia się swój sposób myślenia, wzrasta wiara we własne siły, można podszlifowac język i zwiedzic ciekawe miejsca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja tez od jakiegoś czasu myślałam nad doktoratem. Popytałam ludzi z mojego roku, którzy poszli na doktoranckie i raczej odradzają. Podobno studia nudne, dużo roboty i ciężko jest połączyć obowiazkowe zajęcia z pracą. Stypendiów też u nas nie ma
![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Minusami jest przede wszystkim: rozłąka z rodziną, samotnośc, koniecznośc radzenia sobie w innych realiach i nie oszukujmy się częste uprzedzenia względem Polaków (jako że pochodzimy z "tej biednej i zacofanej Europy Wschodniej" grr. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za opinię. Raczej się na to nie zdecyduję. Promotor mojej mgr mnie namawia, bo moja praca okazała się być interesująca i teraz mnie nakręca, żeby kontynuować badania itd. U mnie też nie ma stypendium, a raczej rzadko kto dostaje. Chyba to wszystko nie jest warte poświęcania 4 lat. Chociaż w prowadzeniu zajęć czułabym się dobrze, ale wiadomo - praca naukowa to głównie badania empiryczne, a nie dydaktyka. Dzięki dziewczyny. Gdyby ktoś jeszcze chciał coś dodać, to chętnie przeczytam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.