Książka dla osoby, która nie czyta? POMOCY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-21, 00:33   #1
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Książka dla osoby, która nie czyta? POMOCY

Miałam wątpliwości, czy założyć ten wątek w dziale "Prezenty" czy tutaj. Stwierdziłam, że tutaj zagląda więcej ludzi bardziej rozeznanych w temacie literatury, więc mam nadzieję, że mi pomożecie

Mój chłopak od jakiegoś czasu jęczy mi, że chciałby zacząć czytać, ale nie wie kompletnie, od jakiej książki zacząć. Spędziliśmy już jakiś czas w Empiku, przeczesując półki z książkami i szukając jakiejś specjalnie dla niego. Bez większego skutku Żartem powiedział, że jak uda mi się znaleźć jego gust książkowy, to będę mistrzem.
Więc...challenge accepted

A więc.
Szukam tytułów jakichś książek bardzo wciągających i lekkich w czytaniu. Próbuję iść w kierunku filmów, które ogląda. Mogę powiedzieć, że kręcą go thrillery i filmy, w których jest namiastka jakichś nadprzyrodzonych, nierzeczywistych rzeczy, ale cały film nie zalatuje magią, czarami, smokami czy latającymi jednorożcami. Nie mówię od razu, że nie może tam być żadnych demonów, wampirów i tak dalej, tylko żeby to nie był banał jak Zmierzch. Właśnie takim odpowiednim gatunkiem dla niego byłby jakiś thriller, który trzyma w napięciu i ma w sobie coś takiego nadprzyrodzonego. Dobrze by było, żeby miało to w sobie jakieś elementy detektywistyczne. Ktoś czegoś szuka, do czegoś dąży itd., a wszystko to trzyma w napięciu i wywołuje dużo emocji. Raczej nie mogą być to książki, których czas akcji przypada na bardzo odległe czasy np. średniowieczne, nie sądze, że by go to interesowało. Czasy ileś tam dziesiątek lat do przodu też odpadają.
Ogólnie ostatnio po obejrzeniu filmu "9 wrota" powiedział mi, że mogłoby to być coś w ten deseń. Właśnie takie coś detektywistycznego trochę, ale badaczem nie jest sam detektyw, a właśnie jakiś badacz, fanatyk czegoś itd. Na pewno nie może być to żaden kryminał detektywistyczny, mówi, że to nuda. Dobrze by było, żeby książka była dość zagadkowa, trzymała w napięciu i bardzo pobudzała wyobraźnię. Nawet jakby tematyka go nie wciągnęła, to żeby chciał ją skończyć czytać, bo ciekawiłoby go to, co jest później. Wiecie, tak jak z jakimś serialem, niby dno, a oglądasz dalej, bo chcesz wiedzieć, jak się skończy Jak on to powiedział - w zakończeniu musi się kryć jakaś mroczna tajemnica.

Albo jak nie "9 wrót" to coś w kierunku filmu "Pachnidło", gdzie główny bohater ma jakieś dziwne moce, coś dziwnego go kręci, podnieca, ma jakieś odpały totalne jakkolwiek to brzmi.

To jest zupełnie nie mój kierunek, czytam zupełnie co innego i nie znam praktycznie nic, co mogłoby mu się spodobać

Zadanie postawiłam sobie chyba trudne. Wiem, że to straszne ogólniki i pewnie 50% książek jest taka, ale może macie coś do polecenia dla bardzo wybrednego faceta?
Stary 2014-11-21, 00:41   #2
Florice
Raczkowanie

Dot.: Książka dla osoby, która nie czyta? POMOCY

Może coś Artura Perez-Reverte? Właśnie na podstawie jego książki Klub Dumas Polańskki nakręcił 9 wrota, ale podobno książka jest lepsza.

Przychodzi mi też do głowy Dan Brown, Ericha Segala super mi się czytało, ale tam nie ma zagadki, Sapkowski może?

Edytowane przez Florice
Czas edycji: 2014-11-21 o 00:43
Florice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 02:33   #3
eyo
Zakorzenienie

może nie kryminalne ale polecam "Metro 2033" - generalnie przyszłość niedaleka, świat po wyniszczającej wojnie atomowej, praktycznie całą książkę nie jest do końca jasne kim jest przeciwnik a bohater ma do spełnienia misje (i mnóstwo problemów po drodze) która jest bardziej zagmatwana niż się z początku wydaje no i ma szczytny cel, zakończenie jest dość zaskakujące i daleko mu do hollywodzkiego "happy endu" (i co ciekawe nawet jeżeli czyta się książkę mając tą informacje to zakończenie dalej zaskakuje bo jest nieoczywiste)
wyobraźnie moim zdaniem dość ostro porusza bo sam klimat jest dość ostry (moskiewskie metro & zgliszcza miasta z generalnie ciągłą wizją nieuchronnego końca) a już same warunki życia opisanej społeczności dają do myślenia

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2014-11-21 o 02:36
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 08:14   #4
Paprotka_
Zakorzenienie

Myślę, że książki Dana Browna mogłyby się w tym przypadku sprawdzić. Są lekkie, szybko się czyta, jest zagadka, odrobina fantastyki i naukowiec
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 10:05   #5
Sorbet
Zadomowienie

Graham Masterton. Czytałam kilka jego powieści, są totalnie nie dla mnie i tytuły mi się potentegowały, ale jest jedna książka: facet chyba kupuje stary dom w którym w ścianach zaklęci są straceni mordercy, którzy wciągają przybyszów (może ktoś kojarzy tytuł?).
Jest horror, wątek kryminalny, sporo seksu, jest to też na jakimś tam poziomie literackim.

Wspomniałaś, że stary, klasyczny kryminał odpada, ale nie mogę się powstrzymać przed zaproponowaniem 10 murzynków Agaty Christie - powieść zaczyna się w momencie, gdy na prywatną wyspę z zamkiem zaproszonych zostaje 10 przypadkowych gości. Jest kolacja podczas której służący odpada płytę z głosem nieobecnego gospodarza. Mówi on, że kazdy z gości popełnił w przeszłości morderstwo i teraz zostanie za to ukarany. Po kolei każdy z delikwentów zostaje stracony ku przerażeniu innych.
Powieść genialna, trzyma w napięciu. Dodam, że poleciłam ją bratu, który też sporadycznie czyta jakieś gnioty i bardzo się mu spodobało.
Stary 2014-11-21, 16:14   #6
paula78
Zakorzenienie

Ojciec chrzestny? klasyka.
A może książkowe wersje filmów, które lubi?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 16:38   #7
dominikmeller25
Zakorzenienie

a może coś z serii The Walking Dead (albo i komiks na początek), World War Z, czy wspomnianego Dana Browna.
Zmierzchu nie bierz pod uwagę, chłopak zaśnie po pierwszej stronie (ja nigdy nie dokończyłem pierwszego tomu, tak mnie to zanudziło ).
albo może Gra o Tron lub coś od Cherezińskiej?
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 16:47   #8
przylaszczka50
BAN stały

Dean Koontz pisze thrillery i horrory. Przeczytałam ostatnio jego "Drzwi do grudnia". Polecam. Myślę, że jest to to o co chłopakowi chodzi. A także inne książki tego autora.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 17:46   #9
spiniaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sorbet Pokaż wiadomość
Graham Masterton. Czytałam kilka jego powieści, są totalnie nie dla mnie i tytuły mi się potentegowały, ale jest jedna książka: facet chyba kupuje stary dom w którym w ścianach zaklęci są straceni mordercy, którzy wciągają przybyszów (może ktoś kojarzy tytuł?).
Jest horror, wątek kryminalny, sporo seksu, jest to też na jakimś tam poziomie literackim.

Wspomniałaś, że stary, klasyczny kryminał odpada, ale nie mogę się powstrzymać przed zaproponowaniem 10 murzynków Agaty Christie - powieść zaczyna się w momencie, gdy na prywatną wyspę z zamkiem zaproszonych zostaje 10 przypadkowych gości. Jest kolacja podczas której służący odpada płytę z głosem nieobecnego gospodarza. Mówi on, że kazdy z gości popełnił w przeszłości morderstwo i teraz zostanie za to ukarany. Po kolei każdy z delikwentów zostaje stracony ku przerażeniu innych.
Powieść genialna, trzyma w napięciu. Dodam, że poleciłam ją bratu, który też sporadycznie czyta jakieś gnioty i bardzo się mu spodobało.
Sorbet ta ksiazka Mastertona to Zakleci swoja droga bardzo mi sie podobala
spiniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 17:52   #10
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
Dean Koontz pisze thrillery i horrory. Przeczytałam ostatnio jego "Drzwi do grudnia". Polecam. Myślę, że jest to to o co chłopakowi chodzi. A także inne książki tego autora.
Też polecam Koontza, na początek "Intensywność". Będzie tam i zagadka, i morderstwa, i pościg, i nie-detektyw, i dziwne upodobania. "Odwieczny wróg" - element nadprzyrodzony (ale tego mu nie mów, bo to się wiąże z drugą cechą czyli...), zagadka, policjant ale nie jest to "detektywistyczne coś tam".
No i ten nieszczęsny Brown, na którego ja osobiście się otrząsam, ale spełnia wymagania.
King? Misery - zagadka, niebezpieczeństwo, walnięcie na głowę.
Coben - sprawdź na wiki kolejność czytania. Zwykły gościu zostaje wplątany w jakieś wno i musi rozwiązać zagadkę, kogoś uratować itd. W każdej książce Brak nadprzyrodzonych.
Scott Smith "Ruiny" - zagadka, zagrożenie, nadprzyrodzony element.

Edytowane przez 201604191001
Czas edycji: 2014-11-21 o 17:53
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 17:57   #11
cherry_flamme
Zakorzenienie

Dajcie spokój z "Grą o tron" i bardziej ambitnymi książkami Na dobry początek to musi być coś lekkiego. Polecam Dana Browna (jak ktos wyżej) i Pozostawionych- ostatnio nakręcili serial na podstawie tej książki.

Nadadzą się też skandynawskie kryminały. Polskimi się za bardzo nie interesuję, czytałam tylko Marka Krajewskiego i byłam zadowolona, więc w sumie też polecam.

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 19:34   #12
mabi27
Wtajemniczenie

A może Marcin Wroński? Lublin, szybka akcja, historia, żadnych smętnych wątków romansowych. Naprawdę polecam Tylko trzeba czytac po kolei, ale naprawdę warto.

Albo Beckett. King dla kogoś, kto nie czyta może być zbyt zamotany, Koontz jak najbardziej. Judith pisze o Ruinach - świetna książka, wciągająca, tajemnica jest, akcja jest.
(Dan Brown trochę chyba przereklamowany).
A może Jean-Christophe Grange - naprawdę dobre.
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 20:20   #13
201604200942
Konto usunięte

ja polecam wyspę tajemnic - dennisa lehane. O ile, oczywiście, nie oglądał filmu z Leonardo Dicaprio. Co prawda nie ma tam motywu fantasy, ale czyta się naprawdę dobrze. Są jeszcze (krótkie, ale zawsze coś) erotyczne fragmenty, więc chłopaka może to wciągnie
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 20:48   #14
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
ja polecam wyspę tajemnic - dennisa lehane. O ile, oczywiście, nie oglądał filmu z Leonardo Dicaprio. Co prawda nie ma tam motywu fantasy, ale czyta się naprawdę dobrze. Są jeszcze (krótkie, ale zawsze coś) erotyczne fragmenty, więc chłopaka może to wciągnie
O, też polecam (jakoś tych erotycznych momentów nie pamiętam), a jego Rzeka tajemnic też może być.
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 20:53   #15
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
O, też polecam (jakoś tych erotycznych momentów nie pamiętam), a jego Rzeka tajemnic też może być.
mi zapadły w pamięć, bo byłam młodziutka jak ją czytałam

dużo ich nie było, ale tym można zachęcić ;d
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-22, 08:58   #16
Sorbet
Zadomowienie

Przypomniała mi się jeszcze polska publikacja: Instytut Jakuba Żulczyka
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Instytut_(powieść)
Nie ma historii nadprzyrodzonych. Grupa ludzi zostaje zamknięta w krakowskim mieszkaniu. Komuś zależy, żeby ich wyeliminować.
Stary 2014-11-22, 09:04   #17
summer_overture
Zadomowienie

Z mojej strony mogę polecić znanego autora Simona Becketta i jego cykl o patologu, Davidzie Hunterze. Tom pierwszy to "Chemia śmierci" - thriller/kryminał, jak obiecuje wydawca, czytelnik czuje gęsią skórkę już po chwili i ja się z tym zgadzam. Co prawda to nie moje klimaty, ale spodobało mi się. Do głowy przychodzi mi też "Joyland" Kinga - zdecydowanie spokojniejszy i mniej brawurowy utwór niż reszta mistrza grozy, ale są moce nadprzyrodzone i naprawdę świetnie się to czyta. W klimacie thriller jest jeszcze "Gra Geralda" również Kinga, bo sądzę, że King zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Stąd też trzecia pozycja, a raczej pozycyjka - "Szpital Królestwo". Na podstawie scenariusza Kinga nakręcono miniserial pod tym tytułem, swoją drogą genialny, potem King napisał książkę, może to zaciekawi Twojego chłopaka. Z polskiego podwórka i dość świeże - M. Krajewski "W otchłani mroku" - trochę historii, trochę kryminału, jeśli ktoś lubi takie klimaty. Ponadto głośna już "Morfina" Szczepana Twardocha - moim zdaniem to taka męska literatura, z chęcią bym dała mężowi do przeczytania. Klimaty filmowe - G. Flynn "Zaginiona dziewczyna" - nie oglądałam filmu, ale książkę połknęłam w jeden dzień z wypiekami na twarzy. Mocna intryga, kawał książki i chore, obsesyjne tony. Z klasyki - Mario Puzo i jego "Ojciec Chrzestny" lub inne, bo któż nie lubi "Ojca..."?

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-22, 17:23   #18
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Dzięki dziewczyny za tytułu
Podesłałam TŻtowi, w wolnej chwili coś wybierze i jak zdążę, zanim sam sobie kupi, to będę miała dobry prezent
Stary 2014-11-22, 18:22   #19
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Przychodzi mi do głowy jeszcze cykl "Millenium" Stiega Larssona. Pierwsza część "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" doczekała się amerykańskiej ekranizacji (pod innym tytułem - "Dziewczyna z tatuażem"). Z tego co wiem cały cykl jest też do obejrzenia w wersji skandynawskiej.

Tak jeszcze nieco obok tematu chciałam dodać, że nie ma co się skupiać na dłuższą metę na książkach podobnych do filmów Na początek może to oczywiście być dobrym punktem wyjścia, ale jeśli chłopak się wkręci, namawiałabym do wypróbowania innych gatunków literackich. Ja na przykład zaczytuję się w fantasy, ale w filmach średnio mi te klimaty leżą
Stary 2014-11-22, 18:23   #20
elizka1987
Zakorzenienie

Białoszewski Bezcenny. W prawdzie nie ma tam nadprzyrodzonych mocy, ale książka jest na prawdę wciągająca. Chyba najlepsza jaką przeczytałam w tym roku.

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-24, 14:18   #21
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
Myślę, że książki Dana Browna mogłyby się w tym przypadku sprawdzić. Są lekkie, szybko się czyta, jest zagadka, odrobina fantastyki i naukowiec
Dokladnie!
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-26, 12:07   #22
Ojoanna29
Zakorzenienie

A ja bym poleciła Łukjanienko. Mój tż czyta tylko i wyłącznie książki historyczne (tu tyko II w.ś.) oraz sportowe poradniki dot. odżywiania ale swego czasu zaczytywał się Kingiem (Bastion, Ręka mistrza, ale to to grubasy) poza tym miał właśnie cykl Łukjanienki o patrolu http://pl.wikipedia.org/wiki/Patrole_%28cykl%29, z polskich przeczytał całego Pilipiuka, ale najbardziej spodobał mu się cykl o Jakubie Wędrowyczu
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-26, 12:26   #23
lalibelle
Rozeznanie

Może Carlos Ruiz Zafón? "Cień wiatru" i tak dalej albo "Pałac Północy", "Swiatła września"...

Thank God, I'm a woman
lalibelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-01, 12:28   #24
EnergyMan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
może nie kryminalne ale polecam "Metro 2033" - generalnie przyszłość niedaleka, świat po wyniszczającej wojnie atomowej, praktycznie całą książkę nie jest do końca jasne kim jest przeciwnik a bohater ma do spełnienia misje (i mnóstwo problemów po drodze) która jest bardziej zagmatwana niż się z początku wydaje no i ma szczytny cel, zakończenie jest dość zaskakujące i daleko mu do hollywodzkiego "happy endu" (i co ciekawe nawet jeżeli czyta się książkę mając tą informacje to zakończenie dalej zaskakuje bo jest nieoczywiste)
wyobraźnie moim zdaniem dość ostro porusza bo sam klimat jest dość ostry (moskiewskie metro & zgliszcza miasta z generalnie ciągłą wizją nieuchronnego końca) a już same warunki życia opisanej społeczności dają do myślenia
Podpisuję się pod tą propozycją, nie może mu się nie spodobać, nie ma takiej opcji. Ja już czytałem trzy książki z serii, wszystkie wciągają do reszty i na pewno nie można im zarzucić infantylności, choć czyta się dosyć lekko. Niech zacznie od 2033, potem 2034. Jak go wciągnie to będzie wiedział co dalej :-P
EnergyMan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 21:04   #25
basia456
BAN stały

to z pewnością przyda mu się jakaś taka która go zaciekawi wciągnie może np seksturysta Adama Amblera? Już choćby ze względu na tematykę wielu rzadko czytających po nią sięgnie
basia456 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 12:49   #26
JuanSanchezRamirez
Przyczajenie

Paragraf 22. Moim zdaniem najlepsza książka na świecie - przezabawna, świetnie, lekko napisana, pełna dziwnych odpałów bohaterów, no i napisana tak, że możesz przeczytać rozdział dziś, rozdział za miesiąc, po roku zacząć czytać od środka - i będzie tak samo fajna.
JuanSanchezRamirez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości