|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Boxer z jednym jajkiem- czy konieczna operacja?
hej
potrzebuje Waszej rady. Mam boxerka,7 miesiecznego szczeniaczka,z jednym,jak w tytule jajkiem.Na pierwszych kilku wizytach,weterynarz powiedzial nam,ze nie ma sie czym przejmowac,ze to normalne,czesto sie zdarza u psow,ze drugie jajko "wyjdzie" w ciagu kilku miesiecy,do pol roku max.Teraz Borys ma juz 7 miesiecy ponad,w zwiazku z czym poszlismy do weterynarza zapytac,co mamy robic,poniewaz jego drugie jajko nie pojawilo sie.No i dowiedzielismy sie,ze trzeba go operowac,tzn wyciac te "ukryte" jajko,poniewaz jest to narzad,ktory powinien byc na zewnatrz,a nie wewnatrz;moze to spowodowac nowotwor,powazne powiklania no i smierc zwierzaka.Zasiegnelismy opinii innego weta,ktory to powiedzial,zeby poczekac do roku i wtedy,jesli drugie jajko nadal sie nie pokaze,myslec o zabiegu. Co Wy sadzicie? Inna kwestia jest tez taka,ze taki zabieg to ponad 300 euro i na chwile obecna po prostu nas na to nie stac,ale jesli naprawde bedzie trzeba,to nawet pozycze od kogos pieniadze i zaplace,jego zdrowie jest dla mnie tak samo wazne,jak zdrowie np mojego TZta. Co robic? Moze ktos z Was mial taki sam problem ze swoim piesiem? dajcie znac,z gory dzieki. a moze jest tu jakis wet,ktory sie wypowie? pozdrawiam.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Boxer z jednym jajkiem- czy konieczna operacja?
niestety wet miał rację, drugie, wnętrowskie jądro pewnie siedzi u psa w środku, gotuje się bo mu jest za gorąco i może w przyszłości sprawiać problemy. Takie jądro może nowotworzyć, poza tym pies może być agresywny z powodu zaburzeń hormonalnych i kastracja jest wskazana bo to jest wada dziedziczna i nie powinno się rozmnażać takiego psa. Ale nie jest to aż taka nagła sprawa i myślę, że możesz poczekać jeszcze trochę, może jądro jednak zstąpi, czego wam życzę
![]() edit: w takim wypadku oczywiście usuwa się oba jądra. Edytowane przez esfira Czas edycji: 2011-06-01 o 16:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
a czemu oba?i co nie bedzie mogl miec szczeniaczkow?
dzieki za odpowiedz,choc zmartwilam sie.... a nie mozna jakos inaczej?nie wiem leki jakies tabletki cokolwiek....
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Chcesz rozmnażać psa z taką wadą??? Po co?
Zdecydowanie usuwa się oba jądra - i to schowane i to normalne.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja mam boksera ktory nie ma na zewnatrz żadnego jadra. Jedno znajduje się w pachwinie, a drugie yyy nie pamietam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
yy czyli co mam robic?nie zgadzac sie na ten zabieg wcale?
kurcze naprawde sie martwie,nie chce zeby cos mu bylo :[ CZY TAKI ZABIEG JEST BEZPIECZNY?
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A nie ozesz skonsultowac tego z jakims jeszzce innym lekarzem? Co on powie, tylko wczesniej nie mow mu co tamci mowili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Czyli martwi cię tylko to, że nie będzie mógł mieć szczeniaków? Wnętrostwo jest wadą genetyczną, która nie powinna być przekazywana dalej. Po co obarczać ewentualne potomstwo wadami? Nawet nie myśl o rozmnażaniu psa w przyszłości, skup się lepiej na jego zdrowiu w chwili obecnej. Jak już zostało wspomniane, takie niezstąpione jądro może nowotorzyć. Kastracja jest w tej sytuacji najrozsądniejsza.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Kastracja jest dość prostym zabiegiem, wiąże się z małym ryzykiem, jeśli pies jest młody, ma zdrowe serduszko i inne narządy. Wnętrostwo jest dziedziczną wadą i dzieci takiego psa mogą je odziedziczyć albo mieć nawet gorsze wady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A czy ja cos wspomniałam o rozmnażaniu psa, który ma jądra w środku?! Proszę czytac dokładniej.
Opisałam tylko moją sytuacje, co mi wet powiedział. Tak jak pisałam, mój ma dwa jądra w środku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie planuje go rozmnazac,tylko po prostu sam fakt,ze mam go wykastrowac,pozbawic ,kurde sama na wet nie wiem czego,jak to okreslic.....
no i to jest w sumie operacja..... no,ale jak trzeba to trzeba... mam tylko nadzieje,ze nie bedzie zadnych powiklan. ale czy moge jeszcze troche zaczekac?czy robic to natychmiast,bo troche z kasa krucho,a tak jak wczesniej pisalam,u mnie to 300 euro.... moj Borysek kofany...strasznie to przezywam....
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Z tego, co wiem to spokojnie można poczekać nawet do ok. 15, roku.
Ale na pewno nie można całkiem z usunięcia jąder zrezygnować, bo po prostu potem może być za późno... Nasz weteran miał zmiany nowotworowe jądra, w lutym był operowany i ma się świetnie, a ja nie patrzę z obawą, czy guz znów się nie powiększył...cóż,a na wystawy po prosu nie będzie już jeździł... Ważniejsze, żeby był zdrowy.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
tak jak pisaly dziewczyny wyzej - wnetry sie kastruje rutynowo. to nie jest trudny ani skomplikowany zabieg. zreszta psu, ktory nie jest reproduktorem jajka nie sa w ogole do szczescia potrzebne - nie bedzie mial do ciebie o to zalu. 300 euro to faktycznie sporo. sprawa nie jest jakas naglaca, wiec spokojnie zbieraj kase i zrob zabieg - bedziesz miec pewnosc, ze w tym niezstapionym jadrze nic zlego sie nie dzieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
http://allegro.pl/show_item.php?item=1654148378
UWAGA! Shila błaga o pomoc!!! Leczenie suczki jest bardzo kosztowne, ma ogromny dług a leczenie w trakcie!!! POMOCY!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a jak inaczej sprawdziłaś, że pies jest płodny? bo z tego co ja wiem, obustronny wnęter jest bezpłodny zazwyczaj
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Tak mi powiedział weterynarz! Radzę zeby najpierw upewnic sie jaka jest prawda, dopiero pozniej osadzac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Martina i co nie boisz sie ze pies bedzie mial problemy zdrowotne??
Dla mnie to igranie ze zdrowiem psa dla ludzkiej nw glupoty czy przekonania? ![]() Weta radze zmienic... Wnetry moga byc plodne ale ew jednostronne,dwustronne nie sa plodne... Dla mnie osobiscie to wada genetyczna i taki pies powinien byc kastrowany bez gadania nawet...Tym bardziej jesli jest dwustronnym wnetrem ... Brak jajek psu nie zaszkodzi,nie zmieni sie ani nie zwariuje od tego... Sama mam kastrowanego spaniela i naprawde zadna krzywda mu sie nie dzieje i nie stala z tego powodu ze nie ma klejnotow... Pozatym psy bardzo dobrze zazwyczaj znosza sam zabieg i szybko sie goja. Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2011-06-09 o 11:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Tez mam spaniela kastrowanego i nie trzeba mi tlumaczyc nad korzysciami tego zabiegu. Po prostu nie wiedzialam ze cos moze grozić Basterowi. Wet uspokoil ze jest wszystko ok, i tez powiedzial ze jest to wada genetyczna ale nic nie mowil o kastrowaniu psa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
dziwny wet....Bardzo dziwny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
naprawde nie wiedzialam ze to cos tak powaznego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
wiesz objawow typowych na poczatek nie bedzie,tylko ze z czasem jak z nowotworzeje takie jadro to jest kicha straszna
![]() Dlatego to sie wycina profilaktycznie... Szkoda psa zeby mu sie cos pozniej dzialo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Tak wiem zdaje sobie z tego sprawe. Muszę pogadac z mama bo pies jej u niej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.