|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Zniszczone ubrania/ rzeczy dla dziecka
Niektore osoby, najczesciej takie, ktore nie chca miec juz wiecej dzieci, czesto sprzedaja lub oddaja komus, to co im zostalo po dziecku.
Rozumiem sytuacje gdy cos sie do sprzedania/ oddania nadaje, natomiast nie rozumiem osob, ktore wciskaja komus na sile rzeczy kompletnie nie nadajace sie do uzytku lub brudne i oczekuja w zamian wdziecznosci. Rzeczy normalnie trafilyby do kosza na smieci, ale po co wyrzucac skoro mozna komus wcisnac a pozniej wypominac przez x czasu, ze sie cos dalo (pomijajac oczywiscie fakt, ze osoba "obdarowana" i tak rzeczy wyrzucila). Zdarzyla wam sie kiedys taka sytuacja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zniszczone ubrania/ rzeczy dla dziecka
Cytat:
Kiedyś kupiłam ogromną pakę ubrań dla dziecka i rzeczy bardziej zniszczone odlozyłam po prostu (recycling lub na czas brudnej zabawy np. farbami na zewnątrz). Problemu nie widzę.
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja problemu nie widzę, ale uważam to za brak kultury/rozumku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zdarzyło mi się. Dostałam w sumie 4 ogromne paki ubranek dla córki od znajomych dwóch dziewczyn. Umówiłyśmy się w ten sposób, że sobie pożyczamy, więc niczego nie wyrzucam. Większość ubranek fajna i byłam wdzięczna za nie, ale część to takie szmaty, że jakby to było moje to zaraz by poleciało do śmieci. Zapakowałam osobno i wywiozłam na strych do teściowej
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;27470264]Ja problemu nie widzę, ale uważam to za brak kultury/rozumku
![]() Przytrafilo mi sie cos podobnego, czesc rzeczy byla w dobrym stanie a reszta tragedia. I jezeli ubranka byly by czyste to po prostu bym je odlozyla "do noszenia po domu" ale niektore spiochy w miejscu gdzie znajduje sie pielucha byly brazowe, albo bylo na nich zaschniete, ulane mleko. I jak to zobaczylam, to sorry ale nie bede prac po kims takich rzeczy. Tym bardziej sie zdenerwowalam, ze gdy ta osoba zaproponowala mi ubranka to odmowilam bo mialam juz wtedy mase ubranek. No ale wcisnieto mi je na sile i w dodatku w takim stanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja dostałam ubranka czyściutkie, pachnące ,świeżo wyprane. Część znoszona ale w przyzwoitym stanie. Te same z resztą ciuszki po lekkim przeglądzie powędrowały dalej
![]() Głupio by mi było dać komuś brudne ciuszki...Poczułabym się jak ostatnia fleja ![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie zdarzyło mi się dostac coś flejowatego dla dziecka, ale dla siebie tak
![]() Nie dałam tez nikomu takich zniszczonych ubran- jezeli wygladaja jak szmata do podłogi recykling- prawie nieuzywane - pomoc dla biednych. Szanujmy tez osoby biedniejsze od nas, chyba nikt nie chce zostac upokorzony brudna "szmata" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Mi się zdarzyło, że teściowa w lumpku kupiła kilka ciuchów dla córki, ale moim zdaniem nie nadawały się do użytku, więc je po prostu wyrzuciłam.
Inna sprawa- moja szwagierka ma 3ms młodszą córkę od mojej, więc odkładam jej jeszcze ciuchy. Pamiętam, jak teściowa u mnie była, ja pakowałam te rzeczy i odkładałam na bok te poplamione, bardziej zniszczone, a ona do mnie "a co to za problem, przecież dziecko się ubierze" ![]() Więc takiego "oszczędzania" już nie rozumiem. A mi wstyd było dawać coś zniszczonego albo poplamionego od kupy, jabłka czy marchewki. Zawsze wszystko ładnie prasowałam, ale teraz już mi się nie chce. Piorę, składam i odkładam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.