|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: Legnica
Wiadomości: 607
|
Patelnia porysowała mi płytę ceramiczną :(
Niedawno kupiliśmy patelnię do smażenia naleśników w Pepco i okazało się, że jej spód porysował powierzchnię kuchenki ceramicznej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Patelnia porysowała mi płytę ceramiczną :(
Niestety tak to już jest z płytami, że się rysują. Są modele wytrzymalsze i maja napis w rogu „Schott Ceran”, ale też się rysują. Ja mam indukcję już parę lat i nawet nie patrzę na rysy
![]() Co do patelni, niech mąż położy na równej powierzchni papier ścierny np. 1000 i dwoma rękoma dociskając lekko wypolerować dno. Albo musisz kupić jakaś firmową patelnie. W ceneo jak wrzuciłem hasło patelnia do naleśników to dużo wyskoczyło Ja używam wyłącznie stalowe i żeliwne, wiec na teflonowych się nie znam. Wiekszość tych tanich to made in China jest. Na palniku gazowym nie ma znaczenia a na ceranie dobra jakość ma znaczenie. Ps. Podobno niektórzy polerują drobne rysy pastą do zębów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: Legnica
Wiadomości: 607
|
Dot.: Patelnia porysowała mi płytę ceramiczną :(
Ha! Właśnie sama wpadłam na pomysł z wypolerowaniem dna patelni papierem ściernym! Ale mam 150 i polerowałam ręcznie ale Twój sposób by położyć patelnię na papierze wypróbuję jutro. Myślałam też by przejechać szlifierką ale to już pewnie nie osobiście
![]() ![]() Mnie rysy drażnią, zwłaszcza, że mam zamontowane światło na kuchence i widać każdą. Piasek z tarasu też cenna uwaga, często wystawiam garnek na zewnątrz. Mam inne patelnie, w tym żeliwne, ale na takich naleśników bądź placków bez użycia tłuszczu nie usmażę. Będę próbować papierem ściernym na podłożu ale napisz co sądzisz o szlifierce, czy to może zbyt agresywna metoda i pozbędę się dna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Patelnia porysowała mi płytę ceramiczną :(
Szlifierka to by była lekka przesada. Do tego by musiała to być dobra i szeroka szlifierka no i dobry operator, bo chwilowa nieuwaga mogłaby patelnię zrujnować a wąska szlifierka szybko porobi wgłębienia. Zakładając że patelnia zrobiona jest z aluminium to metoda papier ścierny i proste podłoże jest najskuteczniejsza. Jeżeli patelnia ma dużo nierówny spód to bym ją reklamował. Mechaniczne szlifowanie to już jak nic niepomoże.
Ja jak kupowałem patelnie to zawsze sprawdzałem na czymś prostym czy leży idealnie prosto czy nie, a drobne zadziory łatwo można było zlokalizować pocierając dno np. Rajstopą lub innym delikatnym materiałem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: Legnica
Wiadomości: 607
|
Dot.: Patelnia porysowała mi płytę ceramiczną :(
Papier i Twoja metoda wystarczyły
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Patelnia porysowała mi płytę ceramiczną :(
Cieszę się, że mogłem pomóc.
![]() Jeszcze przy zakupie nowej patelni zwróć uwagę jaką średnicę ma dno patelni. Średnica patelni musi być tak duża (może być ciutek większa) jak narysowane jest palenisko na ceranie. Nigdy nie stawiaj dużej patelni na małe palenisko (wyjątek patelnie z gruuubym dnem np. 1 cm) Inaczej w wielu modelach następują różnice termiczne i patelnia może się wykrzywić. Do tego będzie źle smażyć bo na środku będzie już brązowe a na zewnątrz blade. Czasami jest warto zrezygnować z 28 cm na korzyść 26 cm patelni. Ja jestem zwolennikiem 24 cm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:25.