|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Złamany obojczyk u 2,5 latki - pomocy :(
Hej
dzisiaj moja córcia spadła z łóżka i złamała obojczyk, jest w gipsie od pasa po szyję plus jedna ręka zagipsowana ciasno przy ciałku. Ma 2,5 roku i zastanawiam się czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji i może mi coś doradzić, bo termin 6 tygodni w takiej kamizelce mnie przeraża, tym bardziej że akurat wczoraj mój mąż wyjechał do pracy i zostałam sama. Jak moge jej pomóc, żeby zniosła to najbardziej lekko, jak tylko się da. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi ![]() Magdalena&Oleńka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Złamany obojczyk u 2,5 latki - pomocy :(
ojojoj strasznie współczuje ,nie umiem pomóc bo odpukac moje sie nie połamało.
ale śnilo mi sie dzisiaj połamane dziecko ![]() jesli masz mozliwosc to konieczna bedzie pomoc mamy,tesciowej, przyjaciół,zapraszaj do domu znajomych ,to zawsze dla dziecka rozrywka a dla ciebie chwila na zakupy ,itp. pierwsze dni beda pewnie cięzke ze wzgledó technicznych ,(mycie córki,spanie i jej poruszanie sie)ale po 2 tygodniach sie przyzwyczai. trzymajcie sie cieplutko i życze szybkiego ,prawidlowego zrosniecia sie obojczyka. pzdr paula |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Madlaine kochana!!!! sama jestem mamą dwulatki, więc czuj.ę olbrzymią empatię dla Malutkiej i dla Ciebie. Tak jak powiedziałą paula78 zapraszaj ludzi do domu, żebyście nie siedziały same, bo znudzony dwulatek (chory czy zdorwy) to marudzący dwulatek
![]() Pozdrawiam i trzymam kciuki za jak najszybsze wyzdrowienie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję Dzieczyny
![]() Na razie Olga jeszcze śpi, wczoraj była taka wymęczona, że bez budzenia przespała całą noc i śpi dalej ![]() Ale za to ja nie zmrużyłam oka, ciągle sprawdzając, czy aby znowu nie sturla się z łóżka ![]() W pierwszej chwili to samo pomyslałam, że szykuja się nam częste wizyty, same też chyba pojedziemy przynajmniej na najbliższy długi weekend do moich rodziców, oni mają wielachny dom z ogrodem no i psy, więc Olcik będzie miała co robić ![]() Poza tym teraz jestem na etapie szukania dobrego chirurga w moim mieście, żeby dopilnować dobrego zrostu kości, bo to bardzo ważne. A reszta jest zupełnie po staremu, Olka to żywe dziecko i pewnie trudno jej będzie się przyzwyczaić, ale damy radę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Madlaine, ogromnie współczuję!
Nie piszesz, czy wsadzili ją w zwykły gips. Ten zwykły jest strasznie ciężki, a tu takie maleństwo ![]() Nie wiem, czy coś pomogłam... W każdym razie pozdrawiam Was obie serdecznie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja wiem o tym gipsie Ewuś, ale u takich maluchów nie wolno go zakładac, duzo lepszy jest własnie zwykły, rozmawiałam dzisiaj z ordynatorem na ortopedii dziecięcej i powiedział, że u niej ten zwykły gips powinien być noszony 2 tygodnie, potem zdjęcie rentgenowskie i ewentualnie jeszcze jeden tydzień, jesli trzeba, albo od razu w specjalny usztywniający temblaczek na przynajmniej 2 tygodnie.
Ale tego gipsu ruszać nie wolno, można tylko czekać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, byłoby jej dużo lżej... A dlaczego u maluchów nie wolno?
Znajomej dziecko (fakt, duuuużo starsze) złamało łapkę akurat na komunię i założyli mu właśnie ten lekki. Dobrze, że jedzie do "dziadków" - przynajmniej nie będzie się nudziła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mi powiedział pan ordynator, ząłożenie 2,5 latkowi sztucznego gipsu to byłby błąd w sztuce.
Taki gips jest lżejszy, ale poza tym powoduje u maluchów częste alergie i uczulenia oraz zwiększa ryzyko wystąpienia opuchlizny, poza tym gdy wystapi opuchlizna, jest niezwykle ciężki do zdjęcia. Podobno w zwykłym tez szybciej i lepiej zroastaja się kości. Stwierdził kategorycznie, że ona żadnemu dziecku poniżej 5-6 lat nie założyłby innego gipsu niz ten zwykły. Moi rodzice sa oboje czynni zawodowo, więc i tak niewiele moga mi pomóc, tym bardziej że dopiero co wrócili z zagranicznych wojaży i maja mnóstwo zaległych spraw na miejscu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ależ pech!
![]() No skoro tak mówi, to pewnie tak jest ![]() ![]() ![]() Moją sprawą się zupełnie nie przejmuj - wyślesz za 2 tygodnie, jak Olcię z gipsu wyciągną. Nie będziesz przecież biegać z zagipsowanym dzieciaczkiem po pocztach! Chociaż tyle... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ewuś , dobrze że mi przypomniałaś, Ty mi szybciutko swój adres na maila wysyłaj, bo za godzinę przyjada moi rodzice, więc idę na pocztę, bo mam kilka wysyłek do wysłania i odebrania, to i Twoją puszczę, nie będe czekać na kaskę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
och, wspólczuję Wam bardzo kochane...
Mój syn również był gipsowany, ale to nieco inna historia, w zasadzie to nawet nie da się porównać... Bo moj synek miał zakładany gips na nózki- od paluszków do kolanek, no może nieco powyzej... ale był to zabieg służący korekcji... nie było dodatkowego bólu w miejscu złamania, choć był inny ból ![]() W każdym razie co do tego gipsu: ponieważ w takim wypadku jak nasz zakładało się gips na dwa tygodnie, później zdejmowało i zakładało nowy na kolejny okres itd / chodziło o ustawianie nóżki do prawidłowej pozycji/. Przez pierwszy miesiac mielismy ten zwykły gips- ciężki, dziecko nie machało nózkami, pozostawiał na skórze bardzo głębokie otarcia i opuchliznę również. Nasz ortopeda mówił, ze zakłada taki gips dlatego, ze po prostu brak jest w takich zatłoczonych publicznych placówkach tego "specjalnego" gipsu, nie powiedział ani razu nic o jakiś innych negatywnych właściwosciach tegoż- dlatego może warto jednak tak dla pewności zapytac innego lekarza... Tymbardziej, ze własnie po miesiącu namówiłam po prostu tego ortopedę na to, by przyniósl dla nas ten nowy gipsik- rzeczywiscie był lzejszy, mniejsze otarcia /choć były jednak dalej minimalne/ Natomiast podczas zdejmowania tego zwykłego / a musielismy sami w domu zdejmowac rano i przychodzic od razu na załozenie nowego!/ to za pierwszym razem ryczałam i klęłam jak nie wiem, a mój mąż ze mną, bo za zadne skarby nie mogliśmy tego grubego dziadostwa z nózek ściągnąć, mimo, że od świtu moczyliśmy dziecko w wanience. Cóż, nasza służba zdrowia.... Natomiast ten lżejszy gips schodził bardzo łatwo, był cieniutki i lekko poddawał się w wodzie, mozna go było po namoczeniu szybko zwykłymi nożyczkami przekroić. Myślę, ze trzeba poszukac rady u innego, być moze rzeczywiście ten lekki gips ma takie wady, ale u nas zupełnie to się nie sprawdziło? może chodzi też o jakiś inny? Nie wiem. Ale mam nadzieję, ze szybko Córeczka powróci do zdrowia bez dodatkowego cierpienia i bólu ![]() ![]() acha dodam, ze mój syn w okresie gipsowania był noworodkiem! z syndromem wcześniactwa- gipsowany był od 1 m-ca do 5-m-ca ż. Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2005-05-24 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wiesz ja obdzwoniłam 4 chirurgów, wszyscy powiedzieli mi to samo, przez 2 tygodnie nie wolno nic z tym gipsem robić i bardzo dobrze, że założono jej właśnie zwykły gips.
Jesli zas chodzi o koszta, to założenie tego lżejszego gipsu w tym wypadku to ok.100-150 zł, czyli zaden wydatek, ale jeden z lekarzy wspomniał coś o tym, że ponieważ ona ma złamanie obojczyka z przemieszczeniem, to innego jej ząłożyć po prostu w takiej sytuacji nie wolno !!! myślę, że stosowanie tego lżejszego gipsu zalezy własnie od rodzaju złamania i części ciała . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja też sobie o tym gipsie pomyślałam, że może nie chcą zakładać, bo jest drogi, a szpitale bronią się przed kosztami. Może więc to jest tylko "ściema", bo im szkoda kasy, a dzieciaczek będzie się męczył. Mariqa ma 100% rację - koniecznie skonsultuj to z innym lekarzem!!! U tych znajomych była taka sytuacja, że zgodzili się taki gips założyć po warunkiem, że rodzice za niego zapłacą!
O rany... ale głupio wyszło ![]() Daję słowo, że pieniążki dzisiaj poszły ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Hm, to jednak zależy, jak widać od rodzaju schorzenia... ojej, przykre, że tak musi sie męczyć maleństwo...
Zdrówka zatem życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Alez ja prywatnie sie dowiadywałam i wszyscy lekarze mówili mi to samo, a z ordynatorem tez prywatnie rozmawiałam, bo jak pisałam, nie było problemu, żebym zapłaciła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Zdążyłaś odpowiedzieć przede mną
![]() No to już sama nie wiem, co powiedzieć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty mi szybko swój adres wyslij, bo nadal nic nie mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
madline- ja bylam duuzo straszym dzieckiem jak zalamalam obojczyk
![]() ale nie dalam sie zagipsowac do polowy ![]() za to mojej znajomej dziecko mialo podobna historie, z tym ze bylo jeszcze mlodsze- mialo nieco ponad roczek tez ja wrzucili do zwyklego gipsu, ale lekarz(naprawde dobry specjalista, ten sam co zajomowal sie moja lapka ![]() stiwerdzil ze szybko sie zregenrruje i naprawde, po 3 tyg obojczyk sie zrosl, nawet obeszlo sie bez rehabilitacji, dziecko troche marudzilo, ale im jest mlodsze tym szybciej sie zrasta ![]() takze sie nie martw, z dwojga zlego lepiej zeby teraz mialo zlamany obojczyk niz za 10 lat no i pozniej ciezej bedzie jej zlamac go, bo sila rzeczy bedzie grubszy, ale nie powinien wystawac ![]() moj troche wystaje, ale jak wspomnialam, bylam od niej 10 lat strasza, i gisp nosilam ponad 6 tyg, spalam na połlezaco. a do tego mialm zlamana rownoczesnie lewa reke w nadgarstku a bark wybity, wiec poza gipsowaniem mialam nastawianie barku i krwotok wew ![]() i zyje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja nie mam doświadczenia ale pocieszające jest to że u dzieci wszystko szybciutko sie goi
![]() Zajmij czymś małą żeby ją oderwać i zobaczysz że wszystko powróci do normy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]()
Witaj,
Nie zazdroszczę ci tej sytuacji a szczególnie że zostałas sama z problemem ![]() Moja córka złamała nogę jak miała 5 lat i to tak że musiała tylko leżeć bo nie mogła stawać na gipsie. Co robiliśmy?? Wszystko to co zawsze: chodziliśmy do znajomych, na spacery, do babci itp. było to utrudnione bo trzeba było ją nosić. Ale staraliśmy się aby wszystko było w miarę normalnie. W gipsie była prawie 3 miesiące. Co do dobrego lekarza? Nie wiem gdzie mieszkasz ale jeśli masz blisko do warszawy to polecam chirurgów - ortopoedów dziecięcych w szpitalu MSW na wołowskiej. Możesz tam się normalnie zarejestrować, potrzebne jest skierowanie do ortopedy polecam w Poradni Chirurgiczo - Ortopedycznej panią Bożenę Ziembińską - Bejm - suuuuuuuper kobieta. Wszystko wytłumaczy co trzeba a czego nie wolno robić a do tego skieruje na rehabilitację po adjęciu gipsu. Dziecko jest naprawdę pod stałą kontrolą w trakcie i po zdjęciu gipsu. Jak biś potrzebowała telefonu do rejestracji podaję ci stronę intrenetową polikliniki http://www.cskmswia.pl/index.php?opt...d=90&Itemid=49 Pozdrawiam i życzę duuuuużo ciepliwości (będzie potrzebna). Justyna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
dzieki Justyno
![]() niestety z Wawki nie jestem, ale juz zasięgnęłam opinii o lekarzach z mojego miasta i rozmawiałam z najlepszym chirurgiem dziecięcym u mnie oraz znajomym ortopedą. Niestety Oli źle zrasta sie obojczyk, co jest dość wyjatkowe zważywszy na jej wiek, ale też związane z jej ruchliwością i mimo gipsu bark nadal pracuje, a razem z nim i obojczyk, co utrudnia zrośnięcie. W poniedziałek mamy kolejną wizyte kontrolną, kolejne zdjęcia i konsultacje. Na razie najgorszą opcja byłoby chirurgiczne nastawienie kości, a najlepszą że jednak kości w końcu sie połączą, jesli nie, zostanie zdjęty jej gips i nałożony nowy z pętla odciagającą barki. Na razie czekamy do poniedziałku i żyjemy sobie jak zwykle, spacery zabwy, na weekend jedzie do dziadków, bo mają dom z ogrodem no i kochane psy do pomęczenia ![]() Edytowane przez Madlaine Czas edycji: 2005-06-02 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.