|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() emigracja?? jeśli tak to gdzie?
Witam,
Jestem na tym forum nowa i jeżeli watek już gdzies był a nie zauważyłam to przepraszam z góry. Postanowiłam napisac na tym forum poniewaz potrzebują jakieś porady czy informacji na temat emigracji:p. Obecnie jestem studentką ale po stdiach planują wyjechać gdzieś za granicę, nie widzę tutaj dla siebie przyszłości. Dwa lata spędziłam w Szwecji i było nawet ok prócz nauki języka bo szło mi to strasznie mozolnie( na szczęscie tam wszyscy znają angielski), ale zastanawiam sie też nad innymi krajami. Kończę dwa kierunki politykę społęczną i pracę socjalną i zastanawiam się gdzie mogłabym po tym dostać najlepszą pracę. Chociaż na początek nie wymagam żeby pracowąc odrazu w OPS czy odpowiednikach OPS-ów za granicą. Stąd moja prośba jeżeli mieszkania na stałe za granicą opiszcie chociazby w skrócie jak wam się zyje co robicie, gdzie pracujcie, jak wyglądają zarobki i koszty utrzymania. Dodam że planuje wyjechać z nażeczonym on kończy inżynierię środowiska. Z góry dzięki za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: emigracja?? jeśli tak to gdzie?
Cytat:
By emigrować warto być samodzielnym. Samodzielnie wybrać: kraj, do którego chce się jechać: pod względem języka, odległości od Polski (o ile chce człowiek Polsckę odwiedzać); możliwości zawodowych itd jeśli chodzi o pracę, warto dowiedzieć się jak w danym kraju nasza kariera może wyglądać. Temu służą organizacje, dzięki, którym można nostryfikować dyplom oraz lista zawodów bezpośrednio przekładalnych Jak również procedura związana z dołączeniem do stowarzyszenia przedstawicieli określonego zawodu (jak jest np. w Wielkiej Brytanii). Koszt utrzymania i zarobki w Wielkiej Brytanii zależą od regionu, w którym żyjesz (tutaj nałatwiej spojrzeć na oferty pracy wg regionu czy koszty wynajmu mieszkań wg regionu). Na pytanie jak się żyje. Mnie osobiście całkiem dobrze się żyje ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Dot.: emigracja?? jeśli tak to gdzie?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.