|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
Dziś moja genialna mama, znalazła w piwnicy przepiśnik mojej babci
![]() Ja bardzo się cieszę, i jest to w tym momencie najblizszy mojemu sercu zeszyt/książka kucharska. Bo to właśnie babcia uczyła mnie gotować, i była fenomenalną kucharką. Uśmiałam się do łez czytając. Ale tez wiele przepisów się mi na prawdę przyda. Zacytuję dwa dosłownie z błędami, pierwszy bardzo śmieszny, drugi daje do myślenia. Pierszy - Rolada z kury " Kurę rozeciąść po kosci piersiowej ( mięso) oddzielić mięso od kości rozciąść po żebrach do stawu szkrzydełka wyłamać kości w stawach przy udzie oddzielić mięso od kości od szyji do kuperka wyjść kości z uda, mięso posolić, nałożyć farszem i zaszyć. Piec, podlewać wodą. Farsz: Bułka namoczona w mleku, posiekana podróbka, jajko, siekana zielenina, trochę masła, sól i pieprz" No ja nie wiem, ale o co chodzi? ![]() Drugi: Szybka szarlotka 4 bułki namoczyc w mleku nie odciaskać, ucierać. Dodać 1 szklankę cukru, 2 zółtka 1 łyżkę amoniaku, około 1 kg poszatkowanych jabłek. Bitą pianę piec około 45 minut. Sypać pudrem" Amoniaku? o co chodzi z tym amoniakiem? Czy oni używali go zamiast proszku do pieczenia? Zauwazyłam tez że zamiast koncentratu babcie używały pasty pomidorowej. Zaprszam do luźnej dyskusji na temat gotowania naszych babć. ![]() Znacie jakiś specyficzne przypisy, może jakieś sztuczki kuchenne itp? Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2014-04-01 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
Moja mama do dzis uywa amoniaku do ciasteczek xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
w almie czy innych delikatesach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
Cytat:
![]() Cytat:
Co prawda szarlotki z bułki nigdy nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała. Pasta pomidorowa to obstawiam wlasnie koncentrat, być może robiony w domu, przetarte pomidory, zredukowane i pasta gotowa. Osobiscie nie posiadam takich zapisków, moja babcia miala wszystko w glowie, ale znam zeszycik cioci i jest napisany przepieknym pismem, jakiego kiedys w szkołach uczono. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
Cytat:
ja też nie sądziłam nigdy, że babcia moze mieć coś takiego. Bo umiała wszystko zrobić bez zapisków. Ale ten zeszyt pochodzi prawdopodobnie z czasów lat 40, z jej początków w kuchni, bo jest bardzo duzo podstawowych przepisów. Dużo łatwych zup, różne kotlety, duzo potraw z baraniny. Wtedy ludzie howali właśnie barany na mięso. I zaciekawiły mnie kopytka z kiełbasą też, robione z takiego samego ciasta ale wychodzące bardziej jak podłuzne kluseczki z kiełbasą w srodku, a nie szagówki. Albo krem do tortów z kaszy manny. sporo ciekawych przepisów tam znalazłam ![]() Edytowane przez Gomra Czas edycji: 2014-04-02 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: *miasto know-how
Wiadomości: 21 060
|
Dot.: Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
Cytat:
![]() ![]() Moja babcia do rosołu wrzuca łupiny cebuli żeby nabrał koloru ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 6 202
|
Dot.: Jak to się kiedyś gotowało... przepisy naszych babć.
Amoniak moja babcia zawsze dodawała/dodaje do ciasteczek np amoniaczków, ciasteczka okrągłe z konfiturą wiśniową wg przepisu mojej Babci-pycha! Generalnie jeśli ktoś w rodzinie piecze to właśnie wg przepisów Babci, mamy taki właśnie zeszyt, nie ma tam wyszukanych wypieków, ale tradycyjne-sernik wiedeński, szarlotka, babka drożdżowa,miodownik,struc la makowa. Przepisami się mogę podzielić kiedyś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.