![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Dania bez gotowania
Hej,
chciałabym żebyśmy stworzyły tu pewną alternatywę dla gotowania. Dania bez gotowania. Coś do czego nie potrzeba kuchenki, co przygotowujecie na śniadania/obiady/podwieczorki czy desery. Podzielmy się tutaj swoimi pomysłami na tego typu smaczne jedzenie. Edytowane przez d169664e00d109aa737daf198b1aecbf032d7859 Czas edycji: 2015-05-11 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dania bez gotowania
Fasolka mung z pieczarkami
składniki:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Barfi (indyjski/pakistanski deser):
-smietanka 36% -mleko w proszku -cukier okolo szklanka Wymieszac mleko w proszku ze smietanka tak by powstala gesta masa. Ja to robie na oko po prostu dodac tyle mleka by masa po stezeniu dala sie kroic. Dodac cukier, schlodzic. Pokroic w kostke. Mozna dodac kardamon, szafran, bakalie czy wiorki kokosowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rotmistrz
|
Salatki/surowki, kanapki, budki z fastfudami I restauracje. O I pizza na telefon.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Często jezdze w delegacje i bardzo przydałyby mi się takie dania
![]() W takich wypadkach bazuję na pożywnych sałatkach. Ostatnio np rukola+czerwona fasola+ciecierzyca+mozare lla+pomarańcza albo wędzony łosoś/pstrąg+rukola+pomidorki koktajlowe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wszystko póki co wydaje się zachęcające. Ja jak odkopię któregoś razu przepis na ciasto bez pieczenia to też dodam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rotmistrz
|
Ciasto bez pieczenia: suche wafle przelozyc nutella. Mozna ozdobic bita smietana w spreju.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
86lola, hah też brzmi smacznie, chociaż ja miałam na myśli takie z większą ilością warstw i składników, więc i też więcej roboty i mazania :P. Jak znajdę to dodam. Swoją drogą sernik na zimno też bez pieczenia jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rotmistrz
|
Ja myslalam, ze bez pieczenia I bez gotowania ma byc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Sernik na zimno też jest bez gotowania
![]() Zdarza mi się właśnie robić różnorakie desery gdzie bazą jest jogurt naturalny/grecki + żelatyna i/lub czekolada. Wkładam do lodówki i mam mus. Ostatnio robiłam w ten sposób czekoladowy mus z malinami. Pyszny wyszedł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]()
Kuskus - zalewam w miseczce kilka łyżek, polewam owocowym jogurtem. Ciepłe i sycące
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Makaron sojowy zalewam wrzątkiem, na patelni obsmażam chińskie warzywka i razem mieszam. Pychotka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
A znacie jakieś przepisy na ciasta bez pieczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Wszelkie serniki na zimno, ciasta typu tiramisu czyli biszkopty + jakiś krem, można kupic zawsze gotową "bazę do ciasta" np biszkopt, tartaletki i oblozyc kremem i owocami albo dorobić galaretkę
Polecam zajrzeć np na Moje Wypieki - jest cały dział o ciastach bez pieczenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
3Bit
herbatniki, karmel z puszki, śmietana, czekolada (wiórki) mnóstwo kalorii i pyszności<3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Sernik galaretkowy · 1 opakowanie galaretki wiśniowej, · 2 opakowania galaretki agrestowej, · 2 opakowania galaretki pomarańczowej, · 2 opakowania galaretki cytrynowej, · 6 opakowań serka homogenizowanego o smaku waniliowym( po około 150 g) W czajniku zagotować wodę. Dwa opakowania galaretki cytrynowej dokładnie rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Tak samo przygotować galaretki agrestowe oraz pomarańczowe. Można też użyć galaretek o innych smakach i kolorach. Kiedy galaretki zaczną tężeć, każdy smak połączyć w oddzielnym naczyniu z 2 opakowaniami serka homogenizowanego i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przygotować głęboką tortownicę o średnicy około 22 cm . Stopniowo wlewamy do niej poszczególne kolorowe warstwy serowo-galaretkowej masy. Ich kolejność jest zupełnie dowolna. Po wyłożeniu każdej porcji masy tort należy schłodzić przez około 20 minut w lodówce. Galaretkę wiśniową sporządzić według przepisu podanego na opakowaniu. Kiedy ostygnie wylać ją na wierzch tortu. Dodatkowo na serniku można też wcześniej poukładać wiśnie. Gotowy deser chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem boki tortu podważyć nożem i zdjąć obręcz formy. Smacznego Ciasto herbatnikowe · 1 paczka krakersów , · budyń waniliowy, · 0,5 l mleka, · 1 kostka masła/margaryny, · 1 słoiczek dżemu (z czarnej porzeczki), · 1 masa krówkowa (gotowa, w mniejszej puszcze), · 150 gram płatków migdałowych, · 0,5 śmietany 36 % (w pudełku tekturowy, Łowicz), · 1 łyżka cukru waniliowego, · 1 łyżka mleka w proszku, Masa budyniowa 0,5 mleka +budyń +cukier według opisu na opakowaniu – gotujemy budyń, przestawiamy do całkowitego schłodzenia. Po schłodzeniu łączymy z masłem/margaryną. Dno brytfanki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Nałożyć na to masę budyniową. Następnie dać drugą warstwę herbatników i gotową masę krówkową. Kolejną warstwę zrobić z krakersów. Posmarować dżemem. Na koniec nałożyć bitą śmietanę (schłodzoną śmietanę 36% ubić z cukrem waniliowym na sztywno, potem dodać mleko w proszku i wymieszać. Posypać płatkami migdałowymi . Włożyć ciasto do lodówki. (Musi trochę postać.) Smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedys kolezanka zmieszala wiorki kokosowe z ubita kremowka i to zmrozila. Wyszlo pycha. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rotmistrz
|
Chlodniki sa pyszne.
Moj ulubiony to: ogorek zielony+rzodkiewka+szczyp iorek+ maslanka+troche slodkiej I kwasnej smietanki+ sol I pieprz Albo: pomidory+cebula/szczypiorek+maslanka +sol I pieprz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
POMIDORY Z ŁOSOSIEM - składniki:
łosoś wędzony 20 dag ser śmietankowy 40 dag sos sojowy jasny 2 łyżki pomidory 6 sztuk pieprz biały rum biały 1 łyżka POMIDORY Z ŁOSOSIEM - sposób przygotowania: Łososia kroimy na malutkie kawałki lub kostkę. Do sera dodać łososia, sos sojowy, rum. Wymieszać, doprawić pieprzem białym. Pomidory umyć, wydrążyć. Osuszyć i nałożyć farsz do pomidorów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Sałatka śledziowa
Majonez (3 łyżki) filet śledziowy (3 sztuki) sok z cytryny (do smaku) ogórek konserwowy (6 sztuk) cebula (1 sztuka) fasolka szparagowa (1 puszka) szczypiorek posiekany (2 łyżki) kukurydza konserwowa (5 łyżek) pieprz (do smaku) Filety wymocz w wodzie przez 60 minut, odsącz. Pokrój je w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem. Ogórki i cebulę również pokrój w paseczki. Wszystkie składniki sałatki połącz z Majonezem. Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Surówka z kapusty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Podpinam się pod wątek, chwilowo nie dysponuję kuchenką ani piekarnikiem (czekam na realizację zamówienia) a pomysły mi się kończą
![]()
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Sam wątek się właśnie z tego wziął - z braku kuchenki
![]() Nie jest to w sumie żadne wielkie danie, żadna wymyślna rzecz, ale uwielbiam robić ser biały z śmietaną i cebulą (ew.rzodkiewką) i nakładać na kanapki. Jest smacznie i zwisa mi, że potem cały dzień pachnę cebulą. Można zrobić też sałatkę z tuńczykiem, groszkiem, kukurydzą i majonezem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja do białego sera to nawet kanapek nie potrzebuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rotmistrz
|
Do bialego sera mozna dac tez szczypiorek, albo ogorek kiszony.
Lub zjesc calkiem na slodko, z cukrem, lub owocami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Na chwilę obecną mam grilla elektrycznego - chwilowo to załatwia sprawę - kiełbaski, mięsko z grilla, tosty, warzywka, nawet pierogi z garmażerki można sobie "odgrillować". Dziś będę robić podejście do grillowanego sera feta
![]()
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
a do pracy co sobie zwykle przygotowujecie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:22.