![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wychowanie czy charakter?
Od jakiegoś czasu
![]() Chociaż nie-juz duzo wczesniej nad tym kombinowałam. -Co ma większy wpływ na człowieka -wychowanie czy jego charakter? Co tak naprawdę ma większe znaczenie -pewne zasady wpojone przez rodziców/dziadków/itp czy jednak własne geny wezmą górę w pewnych sytuacjach? Akurat wczoraj rozmawiałam na ten temat z moim TŻ-etem- on twierdzi ,ze procentowo/tak 60-40/przychylałby się na stronę wychowania ja raczej odwrotnie. Oczywiście ,wiadomo biorę przykład z siebie -nikt nigdy nie prowadził ze mną żadnych pogadanek i nie robił kazań i co tu kryć byłam dzieckiem z 'kluczem na szyi' a jednak wypuszczona samopas czy na wakacjach i tak w ogóle zawsze wiedziałam co mi wolno (?)a co nie/ a co się naogladałam np na polach namiotowych to moje ![]() A jak Wy myślicie? Czy' klepanie' dziecku pewnych zasad ma sens /no ma ,wiem/ ale tak ogólnie ,gdy np wpadając w tzw złe towarzystwo i tego konsekwencje rodzic może czuc się winny czy jednak to to charakterek wziął górę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Wychowanie a charakter
Ja tam obstawiam jednak, że charakterek własny przede wszystkim, i basta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
wiesz mi sie wydaje ze charakter.. Tylko jak ktos ma silny to i tak postawi na swoim a jezeli slaby to da sie wychowac jak ludzie zechca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wychowywanie kształtuje charakter
![]() Do wychowania i charakteru dorzuciłabym jeszcze środowisko, w którym się człowiek obraca. Jako, że przysłowia mądrością narodu ![]() - z kim przestajesz takim się stajesz Lepiej obracać się wśród ludzi, którzy nie wypaczą naszego charakterku i zasad wyniesionych z domu (no, ale co kto lubi, of course)
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wychowanie czy charakter?
Zgadzam sie z Fresą
![]() Jak się powiedziało A, trzeba powiedzieć B i Im dalej w las, tym więcej drzew...
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
niby wychowanie ksztaltuje charakter, no ale dziecko moze znac wszystkie prawdy i zasady wpajane w niego, moze do niego docierac wszystko co mowia mu rodzice czy opiekunowie i bedzie to szanowac, ale i tak bedzie robic to co chce. bedzie stawiac na swoim czy to jest zgodne z tym co twierdza rodzice czy nie. wychowanie? moze i tak ale to zalezy od osoby a wiec jednak moim zdaniem charakter
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież charakter nie bierze się z powietrza
![]() Na to jacy jesteśmy (bo tu raczej kładziemy nacisk na zachowanie, sposób bycia) wpływa wychowanie, środowisko... To nie jest tak, że nasze rekacje w określonych sytuacjach biorą się z niczego, to jest, chociażby, to o czym wspomniała YenneferD.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Charakter to skutek wychowania tego celowego i swiadomego jak i nieswiadomego .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() w moim przykladzie chodzilo mi o osobe nastoletnia, ktora poznala juz rozne zasady itp itd i jej charakter bedzie gora... ale jakby sie nad tym glebiej zastanowic to to pytanie, zadane w temacie, nie ma w takim razie sensu. bo skoro charakter rodzi sie z wychowania, to tak czy inaczej wyjdzie na to ze to zasluga wychowania... ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
wszystko ma swój udział.tylko to zależy od przypadku
![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wątpię i to szczerze. I się nie dziwię, że wygra charakterek, bo to jest to o czym pisała YenneferD: zdolność oceny sytaucji. Charakter to bardzo skomplikowane zagadnienie ![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przykładem są nawet dzieci - jedno krzyczy i płacze w sklepie bo chce wymóc kupno zabawki -> typ diabła wcielonego, a drugie podejdzie rodzica psychologicznie, np. będzie grzeczne i dostanie wymarzoną zabawkę w nagrodę -> typ słodkiego aniołka ![]() ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dziecko rodzi się już "jakieś". Ja obserwuję to u swoich dzieci (wybaczcie, że odnoszę się znów do swoich doświadczeń, ale w końcu nie odniosę się do doświadczeń wujka Zenka
![]() Dzieci rodzą się z zalążkiem jakiś cech. Moje dzieci, mimo, że obydwoje jak najbardziej sa fajni, to sa bardzo różni. A tak samo sa przez nas wychowywani. Człowiek rodzi się z jakimś tam cechami ale nie mylic z tym że rodzi się "dobry" czy "zły". Nie, rodzi się nieśmiały, odważny, usmiechniętny, wycofany, waleczny, strachliwy, powolny, szybki itd. A są to też cechy które w pewnym stopniu determinują tez charakter człowieka. Zaś wychowanie to przystosowanie dziecka do życia w społeczeństwie i w miarę możliwości uczynienie z tych cech z którymi przszło na świat atutów, żeby mu życia nie utrudniały... Aaaa i wychowanie nie polega na gadaniu do dziecka, bo nic z tego nie będzie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Z jednej strony skłaniam sie ku charakterowi. Bo czasami rodzice mają kilkoro dzieci i jedno z nich jest księdzem, drugie złodziejem, trzecie przeciętnym, ale dobrym człowiekiem. A przecież wszystkie niby tak samo wychowywane...
Wychwanie tez robi swoje - pomaga w wygładzeniu charakteru ![]()
![]() |
#15 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Myślę że decydujący wpływ ma wychowanie. A moze nie tyle wychowanie co środowisko i warunki w jakich dziecko dorasta. Bo to kształtuje jego psychikę i ma ogromny wpływ na zachowanie w późniejszym zyciu
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
na drugie mam Irena
|
wychowanie odgrywa dużą rolę ,dużo razy słyszymy nie mogę tak postąpić gdyż zostałam tak wychowana.ile ludzi tyle charakterów.stawiam 60 na 40 na wychowanie wśród dzieci i odwrotnie 40 wychowanie 60 charakter wśród młodzieży
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Imo wazne sa 3 czynniki:
a) geny - predyspozycje naszego umyslu i sposob w jaki reagujemy na bodzce z otoczenia b) wychowanie przez rodzicow c) srodowisko w ktorym dorastamy Dam przyklad swoj, kumpeli, ktora znam od przedszkola i jej brata. Wszyscy jestesmy z tzw. dobrych domow - nigdy niczego nam nie brakowalo i od dziecka wpajano nam jaka wartosc ma wyksztalcenie. Wszyscy pokonczylismy dobre licea, jestesmy na dobrych studiach z niezlymi wynikami. Nasi znajomi to glownie ludzie mniej lub bardziej zamozni ale studiujacy - dziennie lub z pewnymi wyjatkami zaocznie. Glownie - jednak jestesmy otwarci na innych ludzi i mamy znajomych z roznych warstw i kregow spolecznych (wszyscy sa jednak kulturalnymi i wartosciowymi ludzmi). Ja od dziecka bylam ciekawa swiata i lubilam tworzyc - juz jako przedszkolak ogladalam filmy popularnonaukowe, czytalam ksiazki z obrazkami, rysowalam i spisywalam wlasne historie. Taka sie urodzilam - gadatliwa lecz zyjaca we wlasnym swiecie introwertyczka. Bylam indywidualistka od zawsze i dopiero w liceum nauczylam sie zyc w spoleczenstwie - wczesniej nieustannie sie buntowalam i wpedzalam w klopoty. Brat kolezanki pod pewnymi wzgledami byl do mnie podobny, lecz byl zawsze pilnym, znakomitym uczniem i grzecznym dzieckiem. Nigdy nie sprawial problemow. Moja kolezanka to przeciwienstwo zarowno moje jak i brata. Od dziecka nie miala artystycznych i naukowych zainteresowan, lecz interesowala sie swiatem i ludzmi. Ma wyjatkowa inteligencje spoleczna, dziecki ktorej, potrafila wywinac sie z kazdych klopotow. Potrafi dogadac sie z kazdym, uwielbia spotkania towarzyskie, glosnie miejsca i imprezy - przez co nigdy nie byla grzecznym i ulozonym dzieckiem. Lepiej radzi sobie w przyziemnych sytuacjach zyciowych niz ja - lepiej organizuje sobie czas i zalatwia sprawy - jest jednak mniej wyczulona na potencjalne niebezpieczenstwa niz ja (efekt beztroskiego charakteru, gdyz zarowno jej jak i mi rodzice wpajali pewne rzeczy do glowy). Reasumujac: nasz stosunek do swiata zostal zdeterminowany przez geny. Jednak ja wychowywana dyscyplinarnie jestem bardziej zasadnicza i odpowiedzialna, lecz kolezanka - ktorej dano wieksza swobode - jest bardziej zaradna zyciowo.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym to postawiła w takiej kolejności: 1) Wychowanie (również przykład jaki się daje dzieciom swoją postawą, czynami - czy pokrywają się one ze słowami), 2) Środowisko/geny. W pewnych sytuacjach kolejność może być inna - jeśli pewne cechy wrodzone uniemożliwiają np. przyswajanie pewnych informacji, właściwe reagowanie na bodźce, to wychowanie schodzi na dalszy plan, a geny są górą. Trudna sprawa. Wydaje mi się, że wychowanie i geny są prawie na równi, ale jednak wychowanie stawiam na 1. miejscu (nie wiem, czy słusznie, nie wiem co na to badania). Chociaż z drugiej stony... Mam kilkoro rodzeństwa, teoretycznie wychowanie podobne, a każdy z nas jest nieco inny. Więc może jednak geny? Ale też nie różnimy się o 100%, pewne cechy mamy wspólne - więc też wychowanie, normy (lub ich brak) jakie nam wpojono. Trudny temat i bardzo ciekawy - ŁAJKO, miałaś fajny pomysł. A tutaj lektura mieszcząca się w temacie (chociaż nacisk jest położony na płeć): http://www.crossdressing.pl/main.php..._id=55&lang=pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
najwazniejsza jest socjalizacja, bo wychowuje nie tylko rodzina ale cale otoczenie. oczywiscie natura ludzka (czyli potocznie charakter) predyscynuje do danych dzialan. no ale przeciez caly 'charakter' ksztaltuje dana kultura, to jest wlasnie proces socjalizacji. na ten temat mozna duuuzo pisac, dla zainteresowanych polecam ksiazke-podrecznik dla socjologow prof. Piotra Sztompki "Socjologia" (rozdział: " Funkcjonowanie społeczeństwa")
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS. Ankalime wyprzedziłaś mnie
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wydaje mi się, z własnych obserwacji, sama nie mam dzieci jeszcze, że żadne dziecko z rodzeństwa nie jest wychowywane tak samo. Na pierwszym dziecku rodzice sie z reguły uczą, następne ma np. więcej swobody albo może mieć narzucane ograniczenia wynikające z obaw rodziców, bo starsze dziecko zawiodło zaufanie i sie sparzyli. Rodzice też się przecież zmieniają ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytanie tylko, jak to się ma do niektórych zachowań, co do których głosi się teorię, że są dziedziczne, jak na przykład alkoholizm. Zawsze się mówi, że jak pił ojciec to i syn ma ku temu predyspozycje. I teraz: - na ile to geny, a na ile słaba wola własna? Czy nie jest czasami tak, że gdy się powinie noga, to najłatwiej to wytłumaczyć w ten sposób, że to rodzinne i nic na to poradzić nie można? Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że do każdego dziecka podchodzi sie inaczej (powinno sie podchodzić) bo każde jest inne i to od urodzenia. Jednak ogólnie wpajamy i jednemu i drugiemu (i trzeciemu, jesli ktoś ma i dalszym) to samo. A skutek różny ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
moze inaczej: czlowiek ma zasade, ze nie oszukuje w kwestii finansowej, nie kradnie, nie podbiera etc, ale to nie jest cecha charakteru, to jest raczej wynik jego natury ludzkiej, pewnej 'abstrakcyjnej idei', ktora sam stworzyl -dlatego sam, bo inna jednostka moze miec juz inny wachlarz 'zasad'. lecz znowu ten wachlarz nie wynika tylko z samej jednostki ale z jej przystosowania w spoleczenstwie. gdyby nie socjalizacja, czlowiek z pewnoscia nie osiagnalby 'odmiennego' rozumowania od reszty grupy. 'charakter' jest wazny w zyciu czlowieka, ale tak naprawde stoi na drugim, czy nawet na trzecim planie, bo glowna role gra socjalizacja. to dzieki socjalizacji wiemy, ze wchodzac do tramwaju, nie opuscimy spodni i nie nasiusiamy na sam srodek ![]() p.s. Fresa, to nic osobistego, po prostu 'posluzylam' sie Twoim cytatem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A mama próbowała we mnie wpoić zamiłowanie do porządku, do uległości, do dzisiaj chciałaby, bym przypominała ją, bo też tak mnie wychowywała. A tu klops, różnimy się bardzo, zdołała mi wpoić jedynie to, do czego sama miałam przekonanie ![]() ![]() Aczkolwiek nie umniejszam roli wychowywania, rodzic MUSI wychowywać potomstwo, nie może zostawić go samopas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Socjalizacja na pewno nie gra pierwszych skrzypiec w tej orkiestrze. Jest w pierwszym składzie, ale ustępuje miejsca charakterowi. Sorki, ale co z tego, że wiemy, że wchodząc do tramwaju nie ściągamy spodni, bo ktoś nas tego kiedyś nauczył? ktoś będzie chciał, bo ma wypaczony charakterek, to nie tylko spodnie ale i majtasy ściągnie. A mówiąc o zasadach, nie miałam na myśli takich, jakich przykłady przytaczasz, bo te są oczywiste jak 2x2=4 A odnośnie tego, że każdy ma swoje zasady i swój system wartości, to się nie zgadzam. Są ludzie, dla których słowo: zasada, to czysta abstrakcja.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.