|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Baseny termalne na Słowacji-Besenova,Oravice,L. Mikulas i inne,wątek zbiorczy
hej, wybieram się na Słowację tego lata i... kompletnie nie wiem nic na ten temat
Czy któraś z was była może nad gorącymi źródłami? Czy jest sens jechać tam "w ciemno"? Jak wygląda sprawa z noclegami? Jeżeli ktos się orientuje/był, słyszał- proszę o jakieś info
Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2006-11-29 o 22:19 Powód: zmiana tematu |
|
|
|
|
#2 |
|
Podróżniczka
|
Dot.: Słowacja- gorące źródła
Przekopiuje Ci tutaj moja wypowiedz z innego watku, co nieco wzbogacona o inne informacje
![]() Polecam okolice Liptowskiego Mikulasza. W oklicy m.in. wiele ciekawych szlakow, piekne jaskinie, aquapark tatralandia, kilka innych kapielisk, w Demianowskiej Dolinie gora Chopok, przepiekne widoki Ogolnie polecam Slowacje bylam tam wiele razy i kazdy wypad wspominam bardzo milo. Mozna polaczyc tu bierny wypoczynek na termanych kapieliskach z chodzeniem po gorach. Oprocz tego jest wiele zamkow, ktore sa dobrze zachowane i ktore warto zwiedzic. ![]() Na Slowacje polecam BP Logostour maja bogata oferte do tego kraju. http://www.logostour.pl/index.php/ka...2006/Slowacja/ A tu masz link jesli chcialabys zamawiac noclegi sama, kilka linkow do pensjonatow : http://vratna.hej.pl/atrakcje/mi_lmi.htm - na dole strony [Liptowski Mikulasz] Polecam rowniez wyjazd na Slowacje na wlasna reke, znalezienie hotelu w internecie i zamowienie miejsca przez karte zamieszczona na stronie, lub bezposrednia komunikacje z hotelem. Nie powinno byc problemow z jezykiem ![]() EDIT: Co do innych kapielisk na Slowacji to polecam: Vrbov - jest to mala miescinka z termalnymi zrodlami, niegdys ostro 'pachnacych' siarka Teraz sie juz polepszylo. ![]() Liptovski Jan i tam hotel Maj.Polozony przy kapielisku, malo atrakcyjnym, ale dobre miejsce wypadowe w ciekawa okolice. Do aquaparku Tatralandia w Liptovskim Mikulaszu jest okolo 15 km. Bojnice - bardzo ladne i zadbane kapielisko, praktycznie zaraz obok pieknego zamku Ceny zakawaterowania naprawde nie sa wielkie, za tydzien. moze to byc od 500-800 zl. w dobryn standardzie z wyzywieniem. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za szybką odp!
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Hej! Tez bylam w Liptowskim Mikulasu i wspominam ten pobyt wspaniale. Czysto i pieknie. Zrodla sa cudowne chociaz radzilabym Ci unikac basenow w zamknietych pomieszczeniach zasilanych woda z tych zrodel (sa w niktorych hotelach). Sa to zrodla siarczanowe wiec wydziela sie tam siarkowodor i w takim basenie mozna kapac sie tylko godzine (bylam na takim gdzie jak sie potem okazalo jakas babcia przecholowala i znalezli ja potem martwa
Ale jest tam fajny kompleks wtedy jeszcze trzech basenow w Besanovej (podobno jest tam hotel) o roznej temparaturze od 26 do 39 st C Sa to otwarte baseny i mozna sie w nich pluskac do woli. No i oczywiscie gory... Ja chce w Tatry!!! |
|
|
|
|
#5 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Tutaj masz jeszcze troche info na temat okolic: http://www.herkulesexpress.pl/slowac...v/jaskinie.php - jaskinie o ktorych pisalam powyzej, znajduja sie w okolicach Liptowskiego Mikulasza http://www.slovakiatourism.sk/articl...ory=56&lang=pl - Liptowska Mara, czyli jezioro niedaleko Liptowskiego Mikulasza. Kiedys bylo bardzo atrakcyjne, czyste. Teraz troche poroslo glonami, nie wyglada tak jak kiedys. http://www.slovakiatourism.sk/articl...ory=56&lang=pl - opis tatralandii http://www.tatralandia.sk/ - strona aquaparku Tatraladnia kolo L.Mikulasza EDIT: Zapomnialam o Besenovej ![]() http://www.besenova.com/ - ladne kapielisko, rowniez w okolicy L. Mikulasza. http://vratna.hej.pl/atrakcje/kt_bes.htm - strona z opisem miejscowosci. Same kapielisko jie jest zbyt ciekawe, oklica rowniez, niedaleko znajduje sie zamek, a wlasciwie dworek Ruzomberok. EDIT2: jeszcze jeden link o Besenovej ![]() http://www.herkulesexpress.pl/slowac...a.php#besenova Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2006-07-25 o 15:26 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Parę razy w roku jestem w Besanovej i polecam 100%,natomiast Vrbov-tragedia,zwłaszcza jeśli chodzi o kradzieże
Bardzo dużo ciepłych zdrójw jest w poludniowo-zachodniej Słowacji i jest tam zdecydowanie mniej Polaków |
|
|
|
|
#7 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Zgadzam sie, ze mniej Polakow bedzie w poludniowo-zachodniej czesci, dalej od granicy ale nie ma tam tak atrakcyjnych kapielisk jak przy granicy. Poza tym przy granicy sa przepiekne Tatry
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Ja polecam w Liptovsky Miklus
Tatralandie , jak ktos chce moge podac namiar na bardzo l;adna kwatere za male pieniadze w okolicy
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
www.svarny.sk
gorąco polecam ten pensjonat, jest 3km od Besenovej, super warunki za naprawdę rozsądną cenę.
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
koniecznie trzeba zwiedzić jasknię, których na Słowacji jest mnóstwo. W okolicach Liptowskiego Mikulasza też.
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Dodam jeszcze Vyzne Rużbachy, mała mieścinkę, ale barrdzo ładną, z kompleksem basenów, w tym jeden z wodą ok. 34 stopnie i biczami wodnymi. Kwaterę można znaleźć już za 30 zł/osoba, hotele trochę droższe, ceny od 1000 sk.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
No i oczywiście będąc na Słowacji opijam się na maxa Kofolą. To taka ich kola ale o niebo lepsza od cocacoli i pepsi. Polecam jedzenie w restauracjach jest na prawdę tanio. My zjadaliśmy obiad dwudaniowy za 99 sk, albo wielką pizze za 135 sk. Do tego piwo koniecznie Złoty Bażant Tmavay, bo w Polsce takiego nie ma.
chciałabym tma znowu jechać, choć wrócliśmy niecałe 2 tygodnie temu ...
|
|
|
#13 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.Okazało się że była to sprawka małego Cygana, a policja jeśli w sprawę wchodzą "takie problemy" nie chce interweniować , pamiętając zamieszki sprzed 2 lat. To są moje( i znajomych) spostrzeżenia, znam też ludzi którzy są zadowoleni z basenów tym bardziej że z roku na rok się zmieniająZ Tatrami to masz rację w 100%, ale przyznaj że czasami kiedy widzimy zachowanie naszych pobratyńców to trochę wstyd .Pozdrawiam bynajmniej nie pesymistycznie |
|
|
|
|
|
#14 | ||||
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zgadzam sie ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie na Słowcji jest wielu Cyganów. Przecież jeszcze kilkdziesiąt lat temu niektóre miasteczka były wyłacznie cygańskie np. Rużomberok.
Wiecie, jeśli chodzi o te kradzieże to ja nie zauwazyłam żeby to była jakas plaga, na basenach sązazwyczaj szafki zamykane na czipa, którego nosisz na ręku, więc o rzeczy nie musisz się martwić. Ale też będąc na plazy nic nam nigdy nie zginłęo, choć zaostawailiśy i plecaki i leżaki i okulary i książki. Ja generalnie bardziej obawiam siękradzięy w Polsce niż za granicą.
|
|
|
#16 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
] Poza tym to nie rozwiazuje problemu kradziezy klapek czy recznika... a bardzo szkoda
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Faktycznie, czipy są w tych większych basenach Beszeniowa, Tatralandia.
Może po prostu miałaś jakieś super modne klapki i ktoś się na nie połasił
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do wyjazdu.... musimy się db zastanowić z Moim, bo oglądając ogłoszenia - jest tego masa. Dziękuję za każdą opinię i uwagę!
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą to czy ubezpieczacie się dodatkowo na tzw. turystykę pieszą? Dziś przeczytałam o kosztach którymi obciążyli Polaka za usługi medyczne i....po prostu szczęka mi opadła. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
], nie kosztuje to nic oprocz czasu na postanie w kolejce Zalatwiamy z TZ raczej tak w razie czego [tfu tfu] a i tak mamy na ograniczony okres - do konca pazdziernika. Niestety tylko na zagranice, bo taka bardziej nam sie przyda z racji wyjazdow, choc zamierzamy spedzic wakacje takze w Tatrach po Polskiej stronie .
Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2006-07-28 o 11:03 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
My się nie ubezpieczamy dodatkowo gdy wyjeżdzamy za granicę. Po prostu idziemy do NFZ i tam jakas miła (lub niezbyt miła) pani wydaje nam Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego za darmo oczywiście.
To tak zawsze na wszelki wypadek, choćdzięki Bogu nigdy nie musieliśmy z tego korzystać.
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
cz.mamba właśnie od 1.07 br. to na Słowacji nie wystarczy (za wszystkie usługi medyczne udzielone na szlakach górskich trzeba płacić)Stąd moje ?
Całe szczęcie znaleźliśmy juz coś odpowiedniego dla naszej rodzinki,choć mam nadzieję że się nie przyda
Edytowane przez LEW Czas edycji: 2006-07-30 o 17:31 |
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiedziałam, ale to nic, bo my się na wysokie góry nie zapuszczamy. Na Fatrę ani na Chopok nie wchodziliśmy, a w niskich górkach raczej trudno o jakiś karkołomny wypadek
no ale oczywiście jesli jesteście wielbicielami wspinaczek to zawsze lepiej mieć coś "na wszelki wypadek" Pozdrawiam
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
Mam ? z innej beczki. Po kilkudniowym moczeniu w źródłach termalnych(zwłaszcza siarkowych i tych z wysoką temperaturą) stroje kąpielowe tracą kolory , (żeby nie mówić o tym że wyglądają jak brudne
)Macie na to jakis sposób czy po prostu po wakacjach hop...., do śmietnika
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
LEW!
Na to, że stroje tracą kolor w kąpielach w gorących źródłach nie ma sposobu. Te zabarwienia się nie spieraja, więc najlepiej po prostu wziąć stary strój, albo taki do którego nie jest się przywiązanym no i oczywiście nie taki, na który wydaliśmy połowę lipcowej wypłaty
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
Chyba masz rację
. Kiedy byłam pierwszy raz w źródłach termalnych wzięłam jasny strój -możesz się domyśleć jak wyglądał po całodziennym moczeniu!Jakbym przeszła conajmniej agresywną biegunkę Na drugi dzień wchodziłam do basenów od strony szatni hotelowej ,żeby tylko nikt mnie nie widział Jednak na forum podróżniczym(nie pamiętam gdzie )czytałam, że inni nie mają z tym problemów stąd moje ? A juz myślałam ,że jestem jakaś felerna czy coś
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Absolutnie nie jesteś feralna!!
Mój błekitny kostium po moczeniu się w basenie lekko zrdzewiał, spodenki mojego męża - granatowe spłowiały. Więc , cóż?? Może wypadałoby topless??
|
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pozdrawiam Was wszystkie ,zaczynam pakowanie Zapomniałam + że po drodze sprawdzimy czy z tymi myszami w Kruszwicy to nie bujda
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Oo gorące źródła, super sprawa
ja byłam rok temu we Vrbov, O noclegach tam niestety nic nie wiem, bo ja na Słowacje mam jakieś 1,5 godziny autem, więc to taka jednodniowa wycieczka ![]() Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Lew, moja droga!
Życzę miłego wypoczynku. Tylko nie pakuj zbyt wielu ciuchów, ja na tydzień spakowałam walizę ciuchów, no i oczywiście nosiłam tylko spodenki z sukienką na zmianę. Ani razu nie założyłam swetrów, które wzięłam ze sobą. Nie wspomnę już o 4 parach butów, które zawalały bagażnik naszego autka i nawet ich nie wyciągnęłam, bo nosiłam tylko klapki, taki był upał.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.

Teraz sie juz polepszylo. 
Ale jest tam fajny kompleks wtedy jeszcze trzech basenow w Besanovej (podobno jest tam hotel) o roznej temparaturze od 26 do 39 st C Sa to otwarte baseny i mozna sie w nich pluskac do woli.
Bardzo dużo ciepłych zdrójw jest w poludniowo-zachodniej Słowacji i jest tam zdecydowanie mniej Polaków

.

-możesz się domyśleć jak wyglądał po całodziennym moczeniu!
)czytałam, że inni nie mają z tym problemów stąd moje ?