|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mój chłopak mówił o samobójstwie...
Mój chłopak ostatnio jest okropnie rozchwiany emocjonalnie . Coś się stało w niedzielę wieczorem, o czym nie chce mi powiedzieć ,mówi tylko ,że to bardzo trudny temat i poza tym ,sama się kiedyś dowiem ,ale Jemu ciężko o tym z kimkolwiek rozmawiać....,że bardzo Mu na tym czymś zależało ,przez długi,długi czas,że z tą osobą ,która Go zawiodła, wiązał nadzieje ,miłość... pewnie to ktoś z rodziny... Był totalnie załamany ,przestał wierzyć w Boga (Jego wiara nie była za mocna), kwestionował cel życia ,mówił ,że jednym z dwóch rozwiazań Jego problemów ,jest śmierć ,drugie rozwiązanie, to odrzucenie Boga i wszystkiego... Ja nie wiem ,co robić ??? Tak bardzo się o Niego boję. Obiecał mi ,że tego nigdy nie zrobi ,nie skończy ze sobą ,ale to praktycznie wymuszone było przeze mnie ,dwa razy przez telefon... i nie do końca w to wierzę... Jemu ufam ,ale temu ,jak działają na Niego leki - nie.
B. od roku ma wykrytą epilepsję ,zażywa Depakine Chrono (500?) i do tego Tegretol... podejrzewam,że ten drugi lek tak na niego działa ,bo bierze go od niedawna... Nie wiem ,co robić. On jutro idzie na wizytę do Pani neurolog ,mam zamiar dowiedzieć się ,jak się nazywa i zadzwonić do Niej,poinformować o Jego stanie psychicznym... Co ja mam robić ? Jak z Nim rozmawiać ? Dzisiaj jest już z Nim lepiej... On cały czas usilnie mówi ,że to nie od leków ,że miał stan depresyjny od niedzieli tylko i już Mu chyba przeszedł .. wierzyć Mu ? Bo jakoś mi się nie wydaje ,zeby tylko w niedzielę coś się stało,a On odrzucił prawie wszystko.... w marcu chciał się ze mną rozstać ,twierdził,ze mnie nie kocha... nie rozstaliśmy się,bo On później się przyznał,że ne chce ze mną być tylko i tylko z tego powodu,żeby mnie nie wiązać swoimi chorobami (padaczka i problemy z kręgosłupem) Przepraszam,jakbyś czegoś nie dopisała i za chaos ewentualny - najwyżej dopisze coś,jeśli będzie taka potrzeba... ![]() POMOCY !!!
Mój... ![]() ![]() SZUKAM PILNIE ZATYCZKI DO MODEMU HUAWEI E 122 . SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI !!! ![]() Edytowane przez xxmoonlightxx Czas edycji: 2011-07-05 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Mój chłopak mówił o samobójstwie...
na moje oko on bierze ciebie na litośc bo nie chce żebyś go opuściła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ale ja nigdy Go nie chciałam opuścić... wie,że akceptuje wszystko,co związane z Jego chorobami itd... i sam przedtem miał wielki problem,bo się bał ,ze jestem z Nim z litości....a On tego strasznie nie chciał ,bo by Go to upakarzało i przegadałam Mu jakoś....
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tegretol ma w skutkach ubocznych depresję, psychozy, zmiany nastroju - niby jako występujące najrzadziej, ale zawsze można być tym pechowcem, który akurat na to trafi. Jeśli faktycznie to jego złe samopoczucie zbiegło się z rozpoczęciem przyjmowania tego leku, to może rzeczywiście od tego - warto żeby powiedział o tym swojemu lekarzowi.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
no właśnie nie zbiegło się ... On bierze ten lek od jakiegoś miesiaca i narazie nic się takiego nie działo ... tylko dopiero przez ostatnie dni jest jakiś "dziwny"
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Stawiał tezę - samobójcza śmierć albo ateizm?
Chyba wiara w boga mu nie służy. A ateizm jest bardzo fajny. My nie poradzimy jak z nim rozmawiać. IMHO powinnaś spotkać się z jego lekarzem i on powinien opowiedzieć Tobie jak postępować z chłopakiem w stanach depresyjnych po lekach. W każdym razie, jak zaczyna gadać o braku celu w życiu, powiedz mu dobitnie, że ty myślałaś, że celem jego życia jest wspólne życie z tobą, założenie rodziny. Ale musisz mieć silna psychikę aby wytrzymać w takim związku. Ja bym się na coś takiego nie zdecydowała.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
moja kumpela zmieniała ostatnio leki i zaczęła brać tegretol i przez pierwszy tydzień to była ładna masakra. praktycznie przez ten czas nie wychodziła z domu, była tak senna i słaba, miała zawroty głowy, nudności i podejście "nic mi się nie chce, wszystko bez sensu". na szczęście teraz jest już zupełnie inaczej.
co do twojego chłopaka...to chyba każdy ma chwile zwątpienia. a wiara w boga to dla mnie zupełnie inna kwestia. nie może ci szczerze powiedzieć, co go tak podłamało? byłoby najprościej...
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
no właśnie On nie chce mi powiedzieć ,o co poszło... twierdzi ,że to już zakończony temat ,że lepiej czasem czegoś nie wiedzieć ,że jak dobrze pójdzie ,to nie zobaczę negatywnych skutków tego .... taaakie tam
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To dziwne, że Ci nie chce powiedzieć. Ja w swoich związkach ogólnie wprowadzam zasadę, że mówimy sobie o wszystkim, bo w końcu jesteśmy razem i żyjemy razem, także wszystkie problemu także powinniśmy razem przechodzić i rozwiązywać.
![]() |
#11 | |
.
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Autorko: ja bym jednak starała się mocno, by dowiedzieć się o co chodzi. Gdy ja miałam mysli samobójcze i mówiłam o tym TŻtowi, to rozmowa mi bardzo pomagała, choć się przed tym broniłam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Miałam wkleić fragment rozmowy z Nim ,ale zrezygnowałam...
Mój... ![]() ![]() SZUKAM PILNIE ZATYCZKI DO MODEMU HUAWEI E 122 . SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI !!! ![]() Edytowane przez xxmoonlightxx Czas edycji: 2011-07-05 o 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja także próbowałabym się dowiedzieć, bo tak nic nie wiadomo...
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Na szczęście 90% tych co gadają o samobójstwie go nie popełniają.
Facet jest rozchwiany emocjonalnie i ciągnie na swoje dno także i Ciebie. Co to za opowieści "Ach jak mi źle, ale czemu to nie powiem" i czemu to ma służyć, poza tym, że Ty sie martwisz nie mogąc nic zrobić? Jeżeli to od leków- niech pogada z lekarzem, jezeli miał już wcześniej takie jazdy... zastanów się, czy masz ochotę wiązać sie z kimś tak psychicznie niestabilnym.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
_________________________ _________________________ ___ Autorko, spróbuj namówić swojego faceta na rozmowę. Jeśli nie poskutkuje, zapytaj, czy nie chciałby porozmawiać z kimś kompetentnym. Kimś, kto uświadomiłby mu, że choroby z jakimi się zmaga nie są końcem świata i nie powinien rezygnować przez nie z miłości i tym podobnych spraw. Oczywiście, mam na myśli psychologa. Możesz też zapytać jednego z prowadzących go lekarzy, czy Tegretol można zastąpić innym lekiem. Życzę Ci dużo spokoju, kochana. ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Chłopak mówi o miłości, o jakiś nadziejach to tak wygląda jakby on miała jakąś inną dziewczynę...zgadzam się z moimi poprzedniczkami...Jeśli chodzi o samobójstwo to tak jak już ktoś napisał 90% osób które mówią o samobójstwie nie popełnia go...Aczkolwiek nie wolno tego olać, myślę, że powinnaś pogadać z jego rodzicami, a mu np doradzić aby udał się do psychologa...
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ale co z tego, że jest chory, że bierze leki i że ma stany depresyjne?
To go nie usprawiedliwia, mimo, że dla niego może to być latwą wymowką. Jak mógł powiedzieć Ci tylko, że coś się wydarzyło, że chodziło o miłość i że ma nadzieję ze sie nigdy o tym nie dowiesz?! Co to ma niby znaczyć? Jesteście w związku, martwiłaś się o niego, więc masz prawo wiedzieć o co tak naprawdę chodzi ! A to, że jest chory nie jest powodem, że moze Cię tak traktować. Ja bym mu przedstawila sprawe jasno. Choroba chorobą, ale jesteście razem i oczekiwałabym aby wyjaśnił mi powody swojego zachowania, ponieważ to są rownież moje stracone nerwy i mam prawo wiedzieć o co tak naprawdę chodzi. Bez sensu to wszystko wogole jak dla mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem typka...wyjechał z takim tekstem o miłości, że naprawdę różnie to można interpretować...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Nie można generalizować, ale akurat moje doświadczenie mówi, że jak ktoś naprawdę chce się zabić, to po prostu to robi.
Swoją drogą egoizm to potworny, delikwent ma święty spokój, a bliscy od lat zastanawiają się co przegapili i usiłują sie emocjonalnie pozbierać. Ale ja nie o tym chciałam ![]() Autorko, nie zastanawiałaś się nad taką ewentualnością, że mężczyzna twój kochany robi cię w konia na całego? Mam takiego kolesia w najbliższym otoczeniu. Ile razy coś zawali (czy to przepuści całą wypłatę w jeden wieczór, czy niezobowiązująco bzyknie koleżankę z pracy i rzecz się wyda) popada w melancholijne nastroje. Najczęstsze teksty to: - mam kłopoty, ale nie chcę cię/was nimi obarczać - zasługujesz na kogoś lepszego (klasyk, prawda ![]() - niezależnie od tego co sie stanie, zawsze bede cie kochac Do tego smutny wzrok skierowany gdzies w dal, samotne spacery w okolice mostów (ale tak, zeby bliscy wiedzieli gdzie go szukac). Pozniej chlopaczek znika na dwa, trzy dni. Zero kontaktu z dziewczyna, rodzina. Nic. Potem wraca, a oni sa juz koncertowo urobieni. I szczesliwi, ze wrocil i nic mu nie jest. I wybaczaja wszystkie grzechy. Co tam zdrady i hulanki, wazne ze szczescie wrocilo cale i zdrowe ![]() Co ciekawe, system dziala za kazdym razem. Byc moze twoj chlopak faktycznie ma problemy i potrzebuje pomocy. A moze ( i tutaj te teksty o milosci daja mi troche do myslenia) nie wyszlo mu z jakas dziewczyna i teraz wymysla takie rzeczy. Piszesz, ze to moze ktos z rodziny. Moze. Ale szczerze, to nie znam nikogo, kto chcialby sie zabic, bo poklocil sie z babcia... Jakos mi to smierdzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno, NIGDY nie można ignorować takich słów!! Nigdy nie można ignorować, kiedy ktoś bliski choćby wspomni o tym, że myśli o samobójstwie! Ten krok to jest chwila, tak na prawdę większość samobójców nie obmyśla planu swojej śmierci tylko pod wpływem emocji po prostu to robi. Naszym zadaniem jest wychwycenie tych bardzo często ledwo dostrzegalnych sygnałów, że coś jest nie tak i robienie wszystkiego aby wytłumaczyć, że to nie jest żadne rozwiązanie problemów.
Ty masz czarno na białym, że facetowi przechodzą przez myśl takie scenariusze. Nie myślę tak bezpodstawnie. Mam koleżankę, której facet wiele razy groził jej, że się zabije. Też był bardzo rozchwiany emocjonalnie, tyle że od zawsze. Miał co prawda dominujący charakter i taki trochę "wariat" był z niego. Mają razem dziecko ale on ja zdradzał na prawo i lewo, zapewniając przy tym że kocha i chce z nią być. Oczywiście ona nie potrafiła tak żyć, po tylu niedotrzymanych obietnicach poprawy. Wiele razy ignorowała jego groźby samobójstwa, bo zawsze się jakoś później chwilowo znowu dogadali, jakoś się układało, wiedziała, że tego nie zrobi. Niestety ten ostatni raz również zignorowała smsa, była na niego wściekła o kolejną zdradę. Teraz już go nie ma na tym świecie.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Współczuję koleżance...Też znam takich niezrównoważonych emocjonalnie ludzi...Zawsze twierdziłam, że nie wolno olewać takich spraw tylko w jakiś sposób działać...Postarać się pomóc, przegadać...
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co za idiotyzmy ![]() A potem rodzina zrozpaczona, że ktoś sobie życie ukrócił a oni zignorowali to, co mówił.... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
ehh ...
Mój... ![]() ![]() SZUKAM PILNIE ZATYCZKI DO MODEMU HUAWEI E 122 . SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI !!! ![]() Edytowane przez xxmoonlightxx Czas edycji: 2011-07-10 o 17:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.