![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Lampwork - jak to się robi?
podejrzewam, że bardzo trudno będzie gadać na ten temat - mało informacji o półfabrykatach, metodach itd. jest w necie. Ale mam nadzieję, że każda z nas coś tam wie na temat, więc krok po kroku może uda nam się stworzyć listę potrzebnych materiałów, może któraś wie, gdzie coś można dostać.... Właśnie znalazła foto jednego człowieka, który robi lampworki. Ładnie robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lampwork - jak to się robi?
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3934830]podejrzewam, że bardzo trudno będzie gadać na ten temat - mało informacji o półfabrykatach, metodach itd. jest w necie. Ale mam nadzieję, że każda z nas coś tam wie na temat, więc krok po kroku może uda nam się stworzyć listę potrzebnych materiałów, może któraś wie, gdzie coś można dostać.... Właśnie znalazła foto jednego człowieka, który robi lampworki. Ładnie robi
![]() Tak na marginesie....całkiem fajny ten człowiek ![]() Sorry za offa...ale nie moglam się powstrzymać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Mój angielski pozostawia wiele do życzenia
![]() Vildi: tak na marginesie: ten człowiek jest gejem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja bym chciała np pod koniec taką liste potrzebnych materiałów ... bo ciekawi mnie czy można takie materiały ewentualnie zastępcze w polsce
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
W czasopismach"Bead&button" i innych dostępnych w Empikach bardzo często są kursiki jak zrobić dany koralik i przy użyciu czego.Po wczytaniu sie na pewno gdzieś są bardziej szczegółowe informacje.Ja je tylko przeglądam więc nie wiem za dużo
![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
A ja nigdy takiej gazetki nie widziałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
W dziale "robótki ręczne"
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a orirntujesz się w jakiej cenie? może warto by było się zaopatrzyć
![]() |
#11 |
Joanna d'Moder
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Gazety są w cenie 30 i 50 zł. :/
Co do robienia Lampworków to interesuje mnie to od dawna, ale takie "pałki" są w Polsce nieosiągalne. No, chyba że źle szukałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
No chyba, że skusimy jakiegoś dyrektora fabryki szkła i nam sprzeda kilka pałek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
są osiągalne.
widziałam je kiedyś w jednym ze skepów internetowych, ale niestety nie mogę go teraz znaleźć. Aha... są różne rodzaje szkła- takie które topi się w wyższej i niższej temp., o różnej miękkości i twardości, itd itp ![]() Szkło jak szkło, ale cały osprzęt do robienia lampworków jest nieosiągalny. Specjalne pasty, druty, szczypce, narzędzia, palnik... kupę kasy to kosztuje w USA, a pomyślec ile by kosztowało u nas |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Palniki i cały sprzęt można samemu skombinować. Na allegro są palniki do "zwyklej zabawy' szkłem - to pewnie się nadadzą i do lampwork.
Chyba że ktoś chce szpanować i jest ciut 'leniwy' (a nie sądze że do tej grupy należą twórcy biżuterii ![]() Ja na dobrą sprawe i przejrzeniu kilkudziesięciu zagranicznych stron mam już wszystko (głównie z allegro) - jedyne czego nie mogę znaleść to pałeczki szklane i to mnie boli boli bo szukam już od dłuższego czasu :/ Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Beadshop (Moka studios) przygotowują stronę o lampworkach, w tym o tym jak się je robi... Tylko trzeba cierpliwie czekać, bo jak już wspomniałam, na razie strona jest w budowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Nie interesuje mnie kolejna strona o tym jak się robi lampwork - w Sieci jest mnóstwo stron na ten temat. Interesuje mnie natomiast gdzie wpolsce można dostać szklane pałeczki, bo nigdzie ich nie można znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A czemu chcesz kupić koniecznie w Polsce, a nie np: sprowadzić z Niemczech, kupując na e-bayu? Np tu: http://stores.ebay.pl/winesocksGlas Koszty chyba nie sa jakieś koszmarne... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Przeogromne dzięki za linka
![]() Jedyny problem z kupowaniem czegoś nawet w Niemczech jest: - koszt wysyłki (50 zł) ale to się jeszcze przeboleje - tragiczne traktowanie paczek na granicy - Gdy moja druga połowa zamawiała coś z zagranicy to paczka doszła w stanie tragicznym. Totalnie zniszczone opakowanie, płyty wysypywały się, część była zniszczona. Moja przesyłka nigdy nie dotarła. Może mieliśmy pecha ale się boje :P w dodatku to jest szkło. Ale jestem Ci bardzo wdzięczna i pewnie jak nie wytrzymam to zamówię :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
co do przesyłek z zagranicy to mi dochodzą w lepszym stanie niz te z polski
![]() ostatnio z beadshopu doszła do mnie w kiepawym stanie ale niczego na szczescie nie brakowo....tragedia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
tak, to prawda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Może miałam takiego pecha ale jak byłam na forum dotyczącym dollfie (takie azjatyckie laleczki o ruchomych elementach - zabiłyby mnie dziewczyny z tamtego forum za taki opis ale trudno) to one często opisywały że z paczki zostawał co najwyżej adres bo reszta opakowania była zmasakrowana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
A czy ktoś się orjętuje czym pokryty jest ten pręt na który "nawija" się szkło???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Znalazłam coś, co może się nadawac :
http://www.artshobby.pl/katalog/c19.htm Stringers - igiełki szklane Bullsaye śr. 1mm w różnych kolorach, do wtapiania w szkło (ca 200szt., dł. 45cm) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Podbijam wątek o samodzielnym robieniu koralików, ciekawa jestem niesamowicie czy komuś udało się zgromadzić jakiś choćby najskomniejszy warsztat do tego, czy w końcu pojawili się jacyś sprzedawcy...jeżeli macie jakies namiary to prosze dajcie znać, jakbym miała choć podstawowe materały( znaczy szkło głównie) to mogłabym spróbować cos sklecić za pomocą narzędzi które mam w szkole jubilerskiej do której chodze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Zastanawiam się, czy w Polsce w ogóle mamy rodzimych twórców szklanych koralików typu lampwork... a w internecie ciężko coś znalezc ( chodzi mi o polskie strony oczywiście
![]()
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Nie wiem jak to się stało, że do tej pory nie trafiłam na ten wątek, ale... muszę powiedzieć, że nawet w PL mamy już polskich lampworkerów, a raczej lampworkerki!
![]() Siędzę w temacie od ponad roku i z tego co mi wiadomo - byłam i dalej jestem pionierką tej dziedziny w PL, bo oprócz mnie znalazłam na razie tylko dwie, mocno początkujące dziewczyny. Główny problem z lampworkami polega na tym, że wymagają dosyć specjalistycznego sprzętu, który niestety troszkę kosztuje... I nie mam wcale na myśli palnika, który jako taki jest jednym z tańszych rzeczy do zakupienia na początek. Nie wiem jak z przystosowywaniem palników dostępnych w PL - ja swój sprowadziłam z zagranicy, bo musi on być dostosowany do rodzaju szkła, jakiego się używa. A tych jest cała masa, ale.. to samo, nie w Polsce. Ja do wszystkiego dochodziłam małymi kroczkami, zaczęłam od krótkiego kursu wprowadzającego w Holandii, a potem to już wszystko na własną rękę - zagraniczne strony www, tutoriale, książki... Cały czas się uczę, śledzę rynek i widzę, że do naszej zagranicznej konkurencji jeszcze mi baaaaardzo daleko :/ Tym nie mniej ważne jest zaangażowanie i praktyka, więc ćwiczę, ćwiczę, ćwiczę... ![]() A chętnych zapraszam na moją stronę z dotychczasowymi lampworkami i lampworkową biżuterią: http://www.joannaorlikowska.pl ![]() Pozdrowienia i powodzenia, dziewczyny! Joanna P.S. Załączam kilka zdjęć swoich prac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:33.