![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
skomplikowane pęknięcie paznokcia
Witam, potrzebuje pomocy, jestem facetem więc opisany problem nie będzie tyczył tipsów
![]() Oto fotka: ![]() Czytałem o jakiś plastrach i żelach ale chyba to nie pomoże, wiem też że paznokcie u stóp rosną 8 miechów więc spoko czekania. Więc mam następujące pytania: 1. Da się to zrobić bez wizyty u lekarza? 2. Jest jakiś sposób żeby nie bolało (w czasie chodzenia), bo sam wygląd nie za bardzo mnie obchodzi. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. pozdrawiam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: skomplikowane pęknięcie paznokcia
Na moje oko, pomoże wizyta u stylistki paznokci i akrylek.
![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
A ja bym proponowała zakleić to plasterkiem i poczekać aż odrośnie - bez zbędnego udziwiania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
a na moje oko i powiekszone zdjecie,wyglada mi na zapalenie w okol paznokcia.
ten zolty pasek przy ksiezycu nie wrozy dla mnie nic dobrego. Radzilabym z tym jak najszybciej do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
no właśnie. Było zimno więc pewnie nie czuleś bólu. Ale własnie nie podoba mi się ten pasek NAD paznokciem, tam gdzie paznokieć rośnie. Ale podejrzewam, że aby to złamanie nastąpiło, paznokieć musiał mocno wygiąć się ku górze i to naruszyło macierz i stąd ten pasek (ale mogę się mylić, lekarzem nie jestem). Skróć paznokcie i czekaj. Do wesela się zagoi. A za parę dni przestanie boleć. A jak nie, do lekarza. Choć ja bym osobiście do lekarza nie szła z takim czymś (ale to ja). Ja się kiedyś ostro walnęłam i miałam na górze właśnie przy macierzy taki siny paznokieć, brunatny, z pół roku odrastał, obcinałam cierpliwie i teraz już jest ok, a na początku też ostro bolało. Jedno jest pewne - będziesz żył
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Spróbuj przejść się z tym do dobrej pedikiurzystki. Może da się to zalepić masą do rekonstrukcji? Samemu nie radzę grzebać, lepiej żeby to ktos obejrzał. Takie urazy mogą się przyczyniać do kłopotów w przyszłości - np z wrastaniem, lepiej dla świętego spokoju pokazać to lekarzowi albo dobrej pedikiurzystce (podkreślam - dobrej, możesz poszukać tutaj: http://www.zdrowe-nogi.pl/ )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
widzę że zdania są podzielone, zrobię tak, poczekam jakiś tydzień i zobaczę jak to goi. A miał ktoś kiedyś takie zapalenie tej całej macierzy? bo ogólnie paznokieć to sobie mogę przeboleć ale te zapalenie to mnie lekko boli, macie jakieś triki. Powiem tak wole nie odwiedzać lekarza. A tak na boku, ludzie ile ja się naczytałem przez wczorajszą noc, ile rośnie paznokieć u nogi, ręki, gdzie szybciej gdzie wolniej, jakie jak wyglądały paznokcie w XIX i XX wieku, kiedy powstał pierwszy lakier itp. normalnie szok.
PS. dziękuje za wszystkie odpowiedzi i proszę o dalsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
no, tydzień poczekaj, ale jak dalej będzie źle to idź lepiej do lekarza, co? może dziewczyny mają rację że to jakieś zapalenie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
OK, jak się okaże że to zapalenie to lekarz poleci mi jakieś humanitarne rozwiązanie (leki, tablety, igły itp) czy będzie rwał pazura ?? Bo jak to pierwsze to ja do lekarza mogę iść. A wicie jaka witamina wzmacnia paznokcie (lub w jakich potrawach można ją spotkać) lub jakieś domowe sposoby??
PS wiecie mógł bym zajrzeć w necie, ale wolę posłuchać kobiet niż suchych definicji. pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe, spoko ![]() ![]() ![]() ![]() O takich domowych sposobach to jest wątek o tych babcinych sposobach, tam se poczytaj, jest dużo sposobów, takich jak wcieranie olejku rycynowego czy soku z cytryny. A co do witamin to wystarczy jak będziesz jadł dużo owoców, zielonych warzyw (przede wszystkim takich, ale inne nie zaszkodzą na pewno) no i mięsko, nabiał, mleko, sery, twarogi, bo to wapń. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witam, dziś jak byłem w pracy to tak jak by mnie mniej bolało ale... no właśnie jak wróciłem to zobaczyłem że te "zapalenie" to wygląda tak jak by mi miał zaraz paznokieć palca rozsadzić. Otóż paznokieć się uniósł o parę mm i tak to teraz wygląda:
![]() Jutro rano zamieszczę fotkę z przodu, bo przy sztucznym świetle to nie widać za dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
o kurde! parę dni minęło a jest gorzej, nie lepiej.. WON DO LEKARZA! To wygląda jakby paznokieć oderwał się od podłoża :| Jak na moje oko będzie Ci schodził a pod spodem wyrastał nowy. Ale idź do lekarza, niech to obejrzy. Do zwykłego rodzinnego, najwyżej on jak coś mu sie nie będzie podobało, to skieruje Cię dalej. Ale niech to obejrzy lekarz!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A tak na serio, to jest trochę zdradliwe bo mnie mniej boli ale rośnie obrzęk. Natomiast na drugim palcu w drugiej nodze mam tak że obrzęk jest o wiele mniejszy za to paznokieć z przodu jest bardziej podniesiony, oto on: ![]() PS poprzednie dwie fotki pokazywały palca w lewej nodze, wtedy oba wyglądały tak samo wiec nie robiłem bu naraz, ale teraz trochę się różnią, przypomnę lewa ma mega obrzęk a prawa paznokieć jak skocznia narciarska. pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
masakra, idź do tego lekarza, raz raz!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
no może w poniedziałek pójdę. A jak myślicie co mi może w tej sytuacji zrobić?? jakieś leki czy maści? macie jakieś sposoby na zabezpieczenie paznokcia przed infekcją , bo ja kleje tak byle jak plastrem. pozdrwaiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
nie mam pojęcia, myślę, że przepisze Ci jakieś maści, jakieś leki. Idź, idź. Plaster wystraczy, nic więcej nie zrobisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
ananonda191 fajna fotka w avatarze
![]() Powiem tak dziś trochę popiłem i mnie w ogóle nie bolało czy to jest recepta na me bolości ?? pozdrawiam piękne forumowiczki. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() No ale skoro skuteczna ![]() Przynajmniej nie boli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
te, Roy nie kombinuj
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Tak jak by ustało to rosnąć ale to tak na moje oko, a co mówi mama hmmm... mówiła żebym jej to pokazał ale ja wiem, że jak pokaże do mi każe iść do lekarza. Pójdę może w środę bo w pn i wt muszę jeszcze jechać do pracy. A no właśnie czasami jak jadę autem to mnie lekko boli, zwłaszcza jak jadę trybem miejskim czyli sprzęgło, hamulec gaz i na okrągło. pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
i taka rada przy okazji paznokcie u rąk tez trzeba czasem wyczyścić ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Kod:
paznokcie u rąk tez trzeba czasem wyczyścić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witam,
Po ponad tygodniu paznokieć ma 4 rodzaje kolorów (naturalne u lekaża nie byłem) ale jak go dotykam to w ogóle mnie nie boli więc jest super, a przy okazji życze wam Wszystkiego najleprzego z okazji Świąt i szczęsliwego nowego roku, aby wasze paznkocie wyglądały tak jak z waszych marzeń i nigdy się nie łamały pozdrawiam Radek :p PS. przepraszam admina że pisze post pod postem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
radku, jako przyszly lekarz moge stwierdzic smialo!ten paznokiec wymaka wizyty u lekarza i leczenia.. jesli to zaniedbasz, to tak uszkodzony paznokiec moze byc przyczyna wielu schorzen m in grzybicy (to łagodna wersja).. jak widac szczoteczka do paznokci nie jest sprzymierzencem mezczyzn, wiec do zakarzenia moze dojsc latwo.. dziwie sie, ze tak dlugo zwlekasz z wizyta u lekarza.. ach ci faceci
![]() ![]() wiec marsz do lekarza!!i daj znac co powiedzial!!! i nawet nie waż sie odpisac, ze nie byles!!! bo nie chce byc w twojej skorze!!!!! i bedziesz mial ze mna do czynienia!! z zyczeniami swiatecznymi-ania ![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Radku, a wkleiłbyś zdjęcie? Rozumiem, że teraz płytka zrobiła się sina, brunatna taka? No to paznokieć będzie Ci schodził. Nie boli? No i dobrze. Nie chcę brać na siebie takiej odpowiedzialności, Ty zrobisz co zechcesz, ale ja bym nie szła do lekarza, skoro nie boli a płytka sama sobie schodzi. Moja mama tak miała. Ale nie wie od czego, czy sie uderzyła, czy co tam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Kod:
jak cie przyjmie taka fajna pani doktor jak ja to jeszcze skorzystasz ![]() ![]() Kod:
bo nie chce byc w twojej skorze!!!!! i bedziesz mial ze mna do czynienia!! ![]() A tu wg życzenia wklejam fotki, wklejam 2 jedna z Flashem druga bez, bo nie mogłem się zdecydować która efektywniejsza: Fotka bez Flasha ![]() Fotka z Flashem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
hmm... no niefajnie to wygląda, ale moja mama miała tak samo i żyje. Teraz spoglądam na jej stopy: jest ok, odrósł nowy paznokieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
O takie komentarze to ja lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.