|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Brawura wśród kierowców
W Polsce zatrważająco wiele osób ginie w wypadkach samochodowych. Czy to wina dziurawych dróg, czy może raczej brawurowa jazda naszych kierowców?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Brawura wśród kierowców
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
To przez te duże silniki... a w szczególności diesla. 3,0 litrowy diesel spali przy mocnym bucie ok 10 litrów aż grzech nie depnąć na drodze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Dziś jechałam do większego miasta, bocznymi drogami. Stan tych dróg - opłakany. Dziura na dziurze, koleiny. Masakra po prostu. Nie byłam w stanie jechać szybko, bo po prostu mam mózg na swoim miejscu. Wolałam jechać wolniej ale nie rozwalić sobie zawieszenia, czy nie stracić panowania nad autem przez jakąś cholerną koleinę. Byłam zszokowana jak inni pędzili, nie patrząc czy dziura czy nie. Wyprzedzają na 3go, bez kultury, bez kierunkowskazu.
Dobra, jeżdżę od paru tygodni, ale nie kumam niektórych ludzi. Na przykład. Stoimy na przejeździe. Jechało kilka pociągów, wiec trochę to trwało. Jednemu się bardzo spieszyło i przejechał mimo zamknięcia przejazdu. Popukałam się w czoło. A potem wszyscy płaczą nad biednym człowiekiem, który zginął na torach. Trochę myśleć, troszeczkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ludzie sa niepowaznie. az chce sie na policje dzwonic.
zwezenie drogi juz widze z przodu, podwojna ciagla, ja jade 80, wyprzedza mnie jakas szalona kobita! nie uderzyla w wysepke TYLKO dlatego ze zjechalam prawie do rowu hamujac... serio chcialam na policje dzwonic ale zwiala i nie widzialam blach. granatowa toyota auris.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
... choć nie Westwood
|
Przyznam, że nie rozumiem. Po cóż ten apel? O czym tu dyskutować? Nie od dziś wiadomo, że ludzie są różni, są ludzie mądrzy, sa i ludzie głupi i tego się nie zmieni. Niech każdy zacznie od siebie.
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyprzedzanie po ciaglej pod gorke , za gorka zakret 90 stopni... etc
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Niestety mam różne grzeszki na sumieniu - miewam ciężką nogę, urządzam sobie ostre starty spod świateł, zdarza mi się przekroczyć prędkość. Jeśli chodzi o alkohol - temat jest dla mnie jasny i prosty - nigdy nie wsiadam po alkoholu za kółko i uważam, że pijani kierowcy powinni być bardzo surowo karani.
Niestety w Polsce jest ciche przyzwolenie na pijaństwo kierowców - zobaczcie na przykłady tych wszystkich śmiesznych celebrytów: I.Felicjańska, T. Stockinger, B. Szyc, T. Karolak, J. Steczkowska. Co ich łączy? To, że wszyscy prowadzili po alkoholu i wybielili się w mediach i w sądach. Ich tłumaczenia są żenujące, śmieszne i bezczelne zarazem. Wszyscy dalej mają prawa jazdy. A ile jest takich "zwykłych Kowalskich" - trzeba wracać z imprezy, świąt, imienin, dyskoteki, ale mąż, żona, ojciec, matka, syn, córka, brat, siostra jest jedynym kierowcą i na dodatek pijanym i mimo to cała rodzina wsiada w auto i jadą? Zawsze mnie zastanawia, dlaczego rodzina nie reaguje, gdy ich bliska osoba wtacza się za kierownicę po spożyciu? Bo się łudzą, że nic się nie stanie, że nikt się nie dowie, że może jakoś dojedziemy, bo przecież musimy wracać? Potem są dramaty i wyrzuty sumienia. Nie ma tłumaczeń, że "ja tylko dwa piwka, tu za zakrętem mieszkam, do domu było 200 metrów". Pijesz? Nie jedziesz. Koniec. Pijesz? Jedziesz? Zabieramy prawko na co najmniej 10 lat, albo na całe życie. Tylko ilu jest takich, co mają zabrane prawko i dalej jeżdżą po pijaku? Błędne koło. Co do ograniczeń prędkości - prędkość dostosowuje się nie tylko do warunków atmosferycznych i natężenia ruchu, ale i do warunków na drodze. Jasne, że dziurawą jak ser, połataną i krzywą wręcz wojewódzką 361 czy 365 (o ile dobrze podałam nr, droga prowadzi z Kłodzka do Nowej Rudy - tam często wożę rodzinę) nie będę gnała 90 i więcej na godzinę, bo szkoda mi opon, felg i zawieszenia, że o lakierze nie wspomnę (odpryski, kamienie, żwir - masakra). Kiedy jadę koszmarną drogą, na której przepisy pozwalają jechać z prędkością 90 na godzinę, jadę średnio 60 - 70 i mam to gdzieś, że co chwila ktoś mnie wyprzedza. To samo w mieście - droga dziurawa, kręta, mnóstwo skrzyżowań, parkingi, szkoły, sklepy - nie będę jechała 120, jak się w miastach zdarza wielu kierowcom. Jeszcze taki wyprzedza, trąbi, coś pokazuje bo mu się nie podoba, że jadę 50 na godzinę. ![]() Są miejsca, gdzie z powodzeniem można pojechać więcej niż nakazują przepisy i znaki - ja tego bardzo staram się unikać na trasie. Mi moje prawo jazdy miłe ![]() ![]() Przyznaję się też, że nie wyprzedzam na trzeciego, nie łamię zakazu wyprzedzania, korzystam z prawidłowych pasów ruchu na jezdni, nie walę bezmyślnie lewym pasem, zawsze zwalniam wjeżdżając w teren zabudowany. Bardzo też pilnuję, żeby moi pasażerowie pozapinali pasy, starannie spakowali bagażnik, a o dobry stan techniczny auta (sprawdzenie wszystkich płynów, oleju, sprawdzenie ciśnienia w oponach, kontrola wszystkich świateł i wycieraczek) dba mój nieoceniony tata. Wobec tego co napisałaś jestem złym kierowcą bo bywa, że mnie ponosi - także na dobrej jezdni w mieście, kiedy ruch znikomy, a droga daleka, równa i prosta. Dlatego bardziej rozumiem kogoś, kto spowoduje wypadek, bo zasuwał 160 na godzinę po drodze krajowej niż kogoś, kto zasuwał, ale pod wpływem alkoholu. Spytajcie się 10 osób dlaczego są wypadki na polskich drogach - każda z tych 10 osób poda inny powód. Dlatego jest to problem bardzo trudny, praktycznie nie do rozwiązania - niestety każdy z nas wyjeżdżając autem z garażu czy spod bloku musi się liczyć z tym, że coś się może stać - z naszej winy, przez kogoś innego, przez problem techniczny u nas lub u kogoś innego, przez dziurę w drodze, alkohol, niedouczenie, brawurę lub jakiś inny całkowicie przypadkowy traf. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
ale nad czym tu dywagować? Najwyższa Izba Kontroli podała jakiś czas temu odpowiedź na to pytanie, kto śledzi codziennie wiadomości z kraju ten wie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja się przyczepię do czegoś innego . Do szkolenia kierowców . Dla mnie ten cały kurs i ten egzamin to farsa . zdają małolaci prawko i już myslą że sa bogiem i potrafią jeździć . a czego uczą kursy ? Durnego parkowania miedzy słupkami i jazdy 20 na godzine ![]() też kiedyś myślałam że jeżdżę dobrze , póki nie wybrałam się na prawdziwy kurs - jazda na trojlerach , jazda na płytach poślizgowych , jazda po torze na czas , nauka wchodzenia w zakręty , wychodzenia z poślizgu . Niech każdy kto mówi że dobrze jeździ na takie pójdzie a przekona się jak w wielkim jest błędzie . Przekona się jak moze być na drodze i jak bardzo jest bezradny w niektórych sytuacjach . Polecam takie kursy każdemu , kosztują troszkę ale warto . Inną sprawą są drogi , brak autostrad które sa bezkolizyjne i jest na nich mało wypadków . Ludzie gonią bo wyjeżdżając po staniu w korku chcą nadrobić stracony w nim czas .
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że przyczyn takiego współczynnika wypadków i ofiar śmiertelnych u nas na drodze jest kilka. Po pierwsze drogi, rzecz jasna. Po drugie, prawo jazdy wbrew pozorom nie jest tak trudno zdać, często dostają je ludzie, którzy kompletnie nie nadają się do prowadzenia auta, bez wyobraźni i zdolności trzeźwego myślenia. Plus pijaństwo. Szczerze mówiąc nie wiem czy podwyższenie progu wiekowego coś by tutaj zmieniło, bo wielu tych brawurowych to ludzie po 30, albo jeszcze starsi.
Dwa lata temu miałam wypadek samochodowy w Irlandii. Zginęły w nim dwie osoby (kierowca i jeden z pasażerów), przy czym wypadek nie był spowodowany brawurą, kierowca po prostu zasnął. Kiedy przesłuchiwali mnie panowie z Gardy, czyli z ich odpowiednika policji, dowiedziałam się, że do tej pory na irlandzkich drogach zginęło pięć osób (wliczając nasz wypadek ), a to była połowa lutego. Jasne, że to mniejszy kraj, ale niestety, mamy w Polsce jeden z najwyższych (a może najwyższy, nie pamiętam) odsetek ofiar śmiertelnych na drogach już od jakiegoś czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Powinni też wprowadzić przymusowe badania od pewnego wieku np od 60 RZ co dwa lata badania kierwocy . Jak się nie nadaje zabierać prawko . Nie raz widać dziadka w kapeluszu przyklejonego do szyby co ledwo jedzie . Tacy ludzie już nie powinni miec prawka
![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.