kierunkowskaz na rondzie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-11, 10:10   #1
aniutka13
Przyczajenie

kierunkowskaz na rondzie

Czy włączacie kierunkowskaz będąc w ruchu okrężnym na rondzie? Przeszukałam kodeks drogowy i niestety nic nie znalazłam. Jaka jest Wasza opinia w tej sprawie?
aniutka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 10:56   #2
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: kierunkowskaz na rondzie

Nie jest uregulowanie prawnie używanie LEWEGO kierunkowskazu na rondzie (czyli przy zawracaniu i skręcaniu w lewo), natomiast PRAWY przy zjeździe jest obowiązkiem, bo tylko on jest istotny i informuje kierowców chcących wjechać o naszych zamiarach.

Co do lewego było wiele sporów. Że to bez sensu, że na rondzie nie da się pojechać w lewo, że można tylko ileś tam razy skręcić w prawo () itd, jednak nie jest to jako taki błąd. Są różne interpretacje w różnych częściach Polski, a nawet różnych OSK kursanci są różnie uczeni i w WORDach są różnie za to oceniani. Także zależy od interpretacji, ale ani nie stosowanie lewego ani jego stosowanie nie jest błędem. Ale faktem jest, że on nam nic nie mówi o celu poruszaniu się po skrzyżowaniu, dla wjeżdżającego istotny jest prawy i o nim zapominać nie można.

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2011-02-11 o 15:26
Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 13:19   #3
blondi1041
Rozeznanie

w moim osk uczono ze lewy kierunek dajemy tylko w momencie zmiany pasa na lewy (jesli jest wiecej niz jeden pas) i jesli wjezdzamy na rondo wlasnie na lewy-wewnetrzny pas ronda, potem przy zmianie pasa na prawy kierunek prawy no i przy zjezdzie z ronda tez prawy
blondi1041 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 14:04   #4
jomic
Zakorzenienie

U mnie uczyli, ze jeśli zamierzam skręcić w lewo lub zawrócić to mrugam sobie lewym, obowiązkowo prawy przy zjeździe.
W kodeksie nie ma bezpośrednio o rondzie, ale możne to podciągnąć pod jazdę po drodze jednokierunkowe. Zresztą skoro mruga sie na skrzyżowaniach to dlaczego nie mrugać na tych o ruchu okręznym?

jomic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 15:25   #5
zla panienka
Zadomowienie

ja na egzaminie musiałam używać lewego przy zawracaniu

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 15:29   #6
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez jomic Pokaż wiadomość
Zresztą skoro mruga sie na skrzyżowaniach to dlaczego nie mrugać na tych o ruchu okręznym?
Bo to nikomu nic nie mówi. Kierunkowskaz ma ogłosić innym uczestnikom ruchu Twoje zamiary, a bądźmy szczerzy, tak naprawdę kogo obchodzi to czy skręcamy w lewo, zawracamy czy jedziemy prosto? Dla innych kierowców ważne jest tylko czy zjeżdżasz czy nie

Ja zrezygnowałam z używania lewego kierunkowskazu, bo nie widzę sensu w jego stosowaniu. Natomiast strasznie mnie wkurzają kierowcy który włączają lewy kierunkowskaz, a prawego już nie

Stanisław Lem

Stary 2011-02-11, 16:43   #7
19agusia91
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zrezygnowałam z używania lewego kierunkowskazu, bo nie widzę sensu w jego stosowaniu. Natomiast strasznie mnie wkurzają kierowcy który włączają lewy kierunkowskaz, a prawego już nie
w bydgoskim Wordzie tego nie wymagają, mnie tego nie uczono. Dopiero jak zmieniłąm instruktora i miasto,to dowiedziałam się,zę tak trzeba.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-11, 19:35   #8
jomic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Bo to nikomu nic nie mówi. Kierunkowskaz ma ogłosić innym uczestnikom ruchu Twoje zamiary, a bądźmy szczerzy, tak naprawdę kogo obchodzi to czy skręcamy w lewo, zawracamy czy jedziemy prosto? Dla innych kierowców ważne jest tylko czy zjeżdżasz czy nie
Bo jak masz kilka pasów ruchu to powie. Bo skoro ktos jedzie wewn, nadal mruga to raczej (jesli jedzie prawidlowo) nie zajedzie nam drogi by zjechać kiedy już wjedziemy na zewnętrzny pas

Stary 2011-02-11, 20:04   #9
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Bo jak masz kilka pasów ruchu to powie. Bo skoro ktos jedzie wewn, nadal mruga to raczej (jesli jedzie prawidlowo) nie zajedzie nam drogi by zjechać kiedy już wjedziemy na zewnętrzny pas
Nie do końca rozumiem Twoje objaśnienie, przyznam. Bo jakie w tym momencie ma znaczenie, że ma włączony kierunkowskaz? Przecież taka sama sytuacja jest wtedy kiedy nie ma go włączonego.

Stanisław Lem

Stary 2011-02-11, 20:51   #10
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:

Włączony lewy kierunkowskaz na rondzie mówi innym kierowcom o tym, że na pewno jeszcze z niego nie zjeżdżasz Chociaż nie raz widziałam geniuszy ZJEŻDŻAJĄCYCH z ronda z lewym kierunkiem
Ja ogólnie jak wjeżdżam na rondo, którego średnica to jakieś 2 metry (a miejscowość, po której się poruszam jest takimi "usrana" że tak nieładnie powiem ) plus pas do jazdy, czyli przelecisz przez nie tak naprawdę bez większego wysiłku w ogóle nie ruszając kierownicy jeśli jedziesz prosto, to na takich włączam kierunek w lewo, bo na takich kurduplach jest to jednak dość istotne moim zdaniem i ułatwia życie innym kierowcom - informacja "nie lecę prosto, więc nie zajeżdżaj mi drogi". A na większych rondach korzystam tylko z prawego, z lewego rezygnuję.

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-11, 20:59   #11
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Włączony lewy kierunkowskaz na rondzie mówi innym kierowcom o tym, że na pewno jeszcze z niego nie zjeżdżasz
Ale o tym mówi i powinien mówić brak prawego kierunkowskazu Dla mnie lewy jest totalnie niepotrzebny. Mnie interesuje czy ktoś już zjeżdża czy nie, tyle, nic więcej do szczęścia nie trzeba

Nie chcę nikogo namawiać do używania czy nieużywania tego kierunkowskazu, po prostu uważam, że nie spełnia on jakiejś istotnej funkcji.

Stanisław Lem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-11, 21:08   #12
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Ale o tym mówi i powinien mówić brak prawego kierunkowskazu Dla mnie lewy jest totalnie niepotrzebny. Mnie interesuje czy ktoś już zjeżdża czy nie, tyle, nic więcej do szczęścia nie trzeba

Nie chcę nikogo namawiać do używania czy nieużywania tego kierunkowskazu, po prostu uważam, że nie spełnia on jakiejś istotnej funkcji.

No i skoro Cie interesuje, czy zjeżdża czy nie, to włączony lewy mówi Ci o tym, że raczej nie zjeżdża. A to, że powinien wystarczyć prawy, to nic nowego, ale patrząc na naszych polskich super kierowców, to ja wolę ten lewy wrzucić na mikrusach, żeby ktoś nie doszedł do wniosku, że na pewno jadę prosto A notorycznie na takich trafiam

Stary 2011-02-12, 13:37   #13
Dotka90
Zakorzenienie

Ja na rondzie bez świateł nie włączam lewego kierunku, bo i po co? Nie ma takiego obowiązku.
Zresztą, jeżdżąc zgodnie z przepisami każdy wie, że skoro wjeżdżam na rondo z lewego pasa, to skręcam w lewo lub zawracam, bo tylko z tego pasa można to zrobić. Natomiast z prawego pasa skręcam w prawo i jadę prosto.
Oczywiście używam (odpowiednio wcześnie) prawego kierunku do zasygnalizowania innym kierowcom, że mogą wjechać na rondo, bo ja już z niego zjeżdżam.
Natomiast, co mnie NOTORYCZNIE wkurza, to kierowcy, którzy z prawego pasa skręcają w lewo, co kończy się tak, że ja skręcając w lewo i chcąc w połowie ronda zmienić pas na prawy natykam się na tych, których tam już nie powinno być (bo powinni skręcić w prawo albo jechać prosto).

EDIT:
Dla jasności: mówię o takim rondzie: http://www.grupa33.jgora.pl/html/skrzyz/rondo01.gif
Bo są też ronda (zwłaszcza na Śląsku), które owszem, są niekierowane, ale mają narysowane strzałki z którego pasa można gdzie jechać i np. można jechać prosto z lewego pasa. Ale jest to wyraźnie narysowane, więc wtedy ok.

Edytowane przez Dotka90
Czas edycji: 2011-02-12 o 13:41
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-12, 18:12   #14
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Popieram w całej rozciągłości - mnie też uczono, że na rondzie, jak sama nazwa mówi, obowiązuje ruch okrężny, więc w lewo tak właściwie znaczy "prosto" - syganlizuje się więc tylko zmianę - czyli opuszczenie ronda

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 08:44   #15
fairy_tale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blondi1041 Pokaż wiadomość
w moim osk uczono ze lewy kierunek dajemy tylko w momencie zmiany pasa na lewy (jesli jest wiecej niz jeden pas) i jesli wjezdzamy na rondo wlasnie na lewy-wewnetrzny pas ronda, potem przy zmianie pasa na prawy kierunek prawy no i przy zjezdzie z ronda tez prawy
u mnie tak samo (W-wa)
fairy_tale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-13, 13:04   #16
bedeliciuos
Wtajemniczenie

a mnie uczyli, że na rondzie bez świateł, takim małym, prawy kierunkowskaz włączam tylko zjeżdżając, lewego nigdy nie używam.
natomiast na rondzie ze światłami, takim dużym, używam tego kierunkowskazu w ktorą stronę jadę, nie włączam prawego zjeżdżając z ronda bo mam konkretne pasy, które mnie prowadzą do zjazdu bądź do zostania na rondzie.
mówię dokładnie o tym rondzie http://bi.gazeta.pl/im/5/4926/z4926075X.jpg
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 13:09   #17
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
a mnie uczyli, że na rondzie bez świateł, takim małym, prawy kierunkowskaz włączam tylko zjeżdżając, lewego nigdy nie używam.
natomiast na rondzie ze światłami, takim dużym, używam tego kierunkowskazu w ktorą stronę jadę, nie włączam prawego zjeżdżając z ronda bo mam konkretne pasy, które mnie prowadzą do zjazdu bądź do zostania na rondzie.
Ja na takim rondzie w ogóle bym się nie połapała

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 15:10   #18
liwiusz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
Dokładnie, uczono mnie tak samo

liwiusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-13, 21:39   #19
shiava
Zadomowienie

Można to zapamiętać w łatwy sposób:

Rondo ze światłami - wjeżdżając - włączasz kierunkowskaz.
Rondo bez świateł - wjeżdżamy na nie bez kierunkowskazu.

I zjazd z ronda na odwrót: rondo ze światłami - NIE włączamy kierunkowskazów, rondo bez świateł: włączamy.
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-14, 19:04   #20
jomic
Zakorzenienie

Cytat:
Nie do końca rozumiem Twoje objaśnienie, przyznam. Bo jakie w tym momencie ma znaczenie, że ma włączony kierunkowskaz? Przecież taka sama sytuacja jest wtedy kiedy nie ma go włączonego.
No to ja inaczej nie potrafię tego wyjaśnic
Cytat:
Napisane przez shiava Pokaż wiadomość
Można to zapamiętać w łatwy sposób:

Rondo ze światłami - wjeżdżając - włączasz kierunkowskaz.
Rondo bez świateł - wjeżdżamy na nie bez kierunkowskazu.

I zjazd z ronda na odwrót: rondo ze światłami - NIE włączamy kierunkowskazów, rondo bez świateł: włączamy.
A ja jeżdziłam tylko po takich bez świateł i właczałam kierunkowskaz (przez co czułam się jak gupek, twierdziłam, ze po egz będę jeździć bez). Ale jakiś mi tak zostało i sobie mrugam i wjeżdżając zjeżdżając

Stary 2011-02-14, 19:16   #21
Dotka90
Zakorzenienie

jomic - jak wjeżdżasz na rondo to nie włączasz kierunkowskazu, bo i po co? Włącza się tylko przy zjeżdżaniu.
Stary 2011-02-15, 04:54   #22
jomic
Zakorzenienie

Bo robię to jak na każdym skrzyżowaniu gdy skręcam w lewo lub zawracam. Strasznie głupie to mi sie wydawało na początku, bo tylko elki tam robiłą (popatrzyłam uważnie i okazało się, ze nie tylko).

Stary 2011-02-15, 11:11   #23
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Ostatnio na jakimś kanale, nie pamiętam TVN Turbo czy coś w ten deseń, było właśnie o tym lewy kierunku.

Ja nie włączam, na egzaminie też nie włączyłam i mnie upomniał (ale nie zaznaczył tego jako błąd ). W eLce mi kazali włączać.

I jak się spojrzy, to w długiej kolumnie samochodów, zazwyczaj max 1 ma włączony lewy kierunek.
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 13:20   #24
Dotka90
Zakorzenienie

jomic - to ja nie wiem dlaczego u Ciebie eLki włączają kierunek, u mnie żadna eLka tak nie robi, mnie isntruktor też upominał jak na początku nadgorliwie chciałam włączać..
Poza tym, jak już pisałam - jeżdżąc zgodnie z przepisami, to jak wjeżdżasz na rondo na LEWY pas, to oczywiste jest, że skręcasz w lewo lub zawracasz, więc imo niepotrzebny jest wtedy kierunek. Ja na rondach bez świateł używam tylko prawego - do sygnalizacji zmiany pasa z lewego na prawy (jak skręcam w lewo) no i przy wyjeździe z ronda.
Stary 2011-02-15, 17:29   #25
jomic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
jomic - to ja nie wiem dlaczego u Ciebie eLki włączają kierunek, u mnie żadna eLka tak nie robi
bo instr karzą. Przed kursem nie przyszło mi do głowy, zeby mrugać w lewo. I unikam wewn pasa, nawet zawracam po zewn.

Stary 2011-02-15, 20:50   #26
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
jomic - to ja nie wiem dlaczego u Ciebie eLki włączają kierunek, u mnie żadna eLka tak nie robi, mnie isntruktor też upominał jak na początku nadgorliwie chciałam włączać..
Poza tym, jak już pisałam - jeżdżąc zgodnie z przepisami, to jak wjeżdżasz na rondo na LEWY pas, to oczywiste jest, że skręcasz w lewo lub zawracasz, więc imo niepotrzebny jest wtedy kierunek. Ja na rondach bez świateł używam tylko prawego - do sygnalizacji zmiany pasa z lewego na prawy (jak skręcam w lewo) no i przy wyjeździe z ronda.

U mnie nie ma rond, na których masz do wyboru jakiekolwiek pasy-jest jeden i już. I najczęściej na takich jeżdżę, wtedy to, którym pasem jedziesz nic Ci nie mówi, bo masz tylko jeden pas-czyli możesz jechać wszędzie . Na takich z dwoma pasami (a jechałam może z 5 razy przez takie ) to faktycznie nie migam w lewo, tylko przy zjeździe, no bo i tak lewym pasem muszę jechać w lewo albo zawrócić (przynajmniej na takie trafiałam), więc to faktycznie bez sensu. Ale u mnie królują ronda "jednopasowe", najlepiej jeszcze jak zawrócić na nich nie da rady, bo jest za małe (mamy takie jedno ). I na takich kierunek w lewo wrzucam jeśli jadę w lewo albo zawracam.

Stary 2011-02-15, 21:47   #27
shiava
Zadomowienie

Cytat:
I unikam wewn pasa, nawet zawracam po zewn.
Swietnie

Gdyby kazdy tak robil, to nikt na rondo by nie mógl wjechac.
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-15, 21:48   #28
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
bo instr karzą. Przed kursem nie przyszło mi do głowy, zeby mrugać w lewo. I unikam wewn pasa, nawet zawracam po zewn.
A to już jest jazda niezgodnie z przepisami i z tego jest mnóstwo stłuczek. Bo później jadę sobie ja lewym pasem, zgodnie z przepisami, chcę zmienić pas na prawy na którym nie powinno nikogo być, a okazuje się, że jesteś tam Ty, bo z prawego pasa chcesz sobie zawrócić.
Stary 2011-02-16, 05:03   #29
jomic
Zakorzenienie

wiem, ze źle.
robię to całkiem śwaidomie i celowo. Ale jak ktos jedzie wewn to na zewn tez można wjechac i ten ktos z wewn będzie musiał zjechac z wewn albo zwolnic, przepuścić tego na zewn i dopiero sobie zjechać prawym.

---------- Dopisano o 06:03 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ----------

Cytat:
Napisane przez aniutka13 Pokaż wiadomość
Czy włączacie kierunkowskaz będąc w ruchu okrężnym na rondzie? Przeszukałam kodeks drogowy i niestety nic nie znalazłam. Jaka jest Wasza opinia w tej sprawie?
TO moja od brzmi TAK

Stary 2011-02-16, 09:19   #30
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
wiem, ze źle.
robię to całkiem śwaidomie i celowo. Ale jak ktos jedzie wewn to na zewn tez można wjechac i ten ktos z wewn będzie musiał zjechac z wewn albo zwolnic, przepuścić tego na zewn i dopiero sobie zjechać prawym.
Ale po co to kombinowanie, jak można to zrobić prawidłowo bez przeszkadzania innym?

Stanisław Lem

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości