![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kierunkowskaz na rondzie
Czy włączacie kierunkowskaz będąc w ruchu okrężnym na rondzie? Przeszukałam kodeks drogowy i niestety nic nie znalazłam. Jaka jest Wasza opinia w tej sprawie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
... choć nie Westwood
|
Dot.: kierunkowskaz na rondzie
Nie jest uregulowanie prawnie używanie LEWEGO kierunkowskazu na rondzie (czyli przy zawracaniu i skręcaniu w lewo), natomiast PRAWY przy zjeździe jest obowiązkiem, bo tylko on jest istotny i informuje kierowców chcących wjechać o naszych zamiarach.
Co do lewego było wiele sporów. Że to bez sensu, że na rondzie nie da się pojechać w lewo, że można tylko ileś tam razy skręcić w prawo ( ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2011-02-11 o 15:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
w moim osk uczono ze lewy kierunek dajemy tylko w momencie zmiany pasa na lewy (jesli jest wiecej niz jeden pas) i jesli wjezdzamy na rondo wlasnie na lewy-wewnetrzny pas ronda, potem przy zmianie pasa na prawy kierunek prawy no i przy zjezdzie z ronda tez prawy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
U mnie uczyli, ze jeśli zamierzam skręcić w lewo lub zawrócić to mrugam sobie lewym, obowiązkowo prawy przy zjeździe.
W kodeksie nie ma bezpośrednio o rondzie, ale możne to podciągnąć pod jazdę po drodze jednokierunkowe. Zresztą skoro mruga sie na skrzyżowaniach to dlaczego nie mrugać na tych o ruchu okręznym?
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja na egzaminie musiałam używać lewego przy zawracaniu
![]() |
![]() |
#6 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Ja zrezygnowałam z używania lewego kierunkowskazu, bo nie widzę sensu w jego stosowaniu. Natomiast strasznie mnie wkurzają kierowcy który włączają lewy kierunkowskaz, a prawego już nie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Bo jak masz kilka pasów ruchu to powie. Bo skoro ktos jedzie wewn, nadal mruga to raczej (jesli jedzie prawidlowo) nie zajedzie nam drogi by zjechać kiedy już wjedziemy na zewnętrzny pas
![]() |
#9 |
... choć nie Westwood
|
Nie do końca rozumiem Twoje objaśnienie, przyznam. Bo jakie w tym momencie ma znaczenie, że ma włączony kierunkowskaz? Przecież taka sama sytuacja jest wtedy kiedy nie ma go włączonego.
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włączony lewy kierunkowskaz na rondzie mówi innym kierowcom o tym, że na pewno jeszcze z niego nie zjeżdżasz ![]() ![]() ![]() Ja ogólnie jak wjeżdżam na rondo, którego średnica to jakieś 2 metry (a miejscowość, po której się poruszam jest takimi "usrana" że tak nieładnie powiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() Nie chcę nikogo namawiać do używania czy nieużywania tego kierunkowskazu, po prostu uważam, że nie spełnia on jakiejś istotnej funkcji.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i skoro Cie interesuje, czy zjeżdża czy nie, to włączony lewy mówi Ci o tym, że raczej nie zjeżdża. A to, że powinien wystarczyć prawy, to nic nowego, ale patrząc na naszych polskich super kierowców, to ja wolę ten lewy wrzucić na mikrusach, żeby ktoś nie doszedł do wniosku, że na pewno jadę prosto ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja na rondzie bez świateł nie włączam lewego kierunku, bo i po co? Nie ma takiego obowiązku.
Zresztą, jeżdżąc zgodnie z przepisami każdy wie, że skoro wjeżdżam na rondo z lewego pasa, to skręcam w lewo lub zawracam, bo tylko z tego pasa można to zrobić. Natomiast z prawego pasa skręcam w prawo i jadę prosto. Oczywiście używam (odpowiednio wcześnie) prawego kierunku do zasygnalizowania innym kierowcom, że mogą wjechać na rondo, bo ja już z niego zjeżdżam. Natomiast, co mnie NOTORYCZNIE wkurza, to kierowcy, którzy z prawego pasa skręcają w lewo, co kończy się tak, że ja skręcając w lewo i chcąc w połowie ronda zmienić pas na prawy natykam się na tych, których tam już nie powinno być (bo powinni skręcić w prawo albo jechać prosto). EDIT: Dla jasności: mówię o takim rondzie: http://www.grupa33.jgora.pl/html/skrzyz/rondo01.gif Bo są też ronda (zwłaszcza na Śląsku), które owszem, są niekierowane, ale mają narysowane strzałki z którego pasa można gdzie jechać i np. można jechać prosto z lewego pasa. Ale jest to wyraźnie narysowane, więc wtedy ok. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2011-02-12 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
u mnie tak samo (W-wa)
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
a mnie uczyli, że na rondzie bez świateł, takim małym, prawy kierunkowskaz włączam tylko zjeżdżając, lewego nigdy nie używam.
natomiast na rondzie ze światłami, takim dużym, używam tego kierunkowskazu w ktorą stronę jadę, nie włączam prawego zjeżdżając z ronda ![]() mówię dokładnie o tym rondzie http://bi.gazeta.pl/im/5/4926/z4926075X.jpg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Można to zapamiętać w łatwy sposób:
Rondo ze światłami - wjeżdżając - włączasz kierunkowskaz. Rondo bez świateł - wjeżdżamy na nie bez kierunkowskazu. I zjazd z ronda na odwrót: rondo ze światłami - NIE włączamy kierunkowskazów, rondo bez świateł: włączamy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja jeżdziłam tylko po takich bez świateł i właczałam kierunkowskaz (przez co czułam się jak gupek, twierdziłam, ze po egz będę jeździć bez). Ale jakiś mi tak zostało i sobie mrugam i wjeżdżając zjeżdżając
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
jomic - jak wjeżdżasz na rondo to nie włączasz kierunkowskazu, bo i po co? Włącza się tylko przy zjeżdżaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Bo robię to jak na każdym skrzyżowaniu gdy skręcam w lewo lub zawracam. Strasznie głupie to mi sie wydawało na początku, bo tylko elki tam robiłą (popatrzyłam uważnie i okazało się, ze nie tylko).
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ostatnio na jakimś kanale, nie pamiętam TVN Turbo czy coś w ten deseń, było właśnie o tym lewy kierunku.
![]() Ja nie włączam, na egzaminie też nie włączyłam i mnie upomniał (ale nie zaznaczył tego jako błąd ![]() I jak się spojrzy, to w długiej kolumnie samochodów, zazwyczaj max 1 ma włączony lewy kierunek. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
jomic - to ja nie wiem dlaczego u Ciebie eLki włączają kierunek, u mnie żadna eLka tak nie robi, mnie isntruktor też upominał jak na początku nadgorliwie chciałam włączać..
Poza tym, jak już pisałam - jeżdżąc zgodnie z przepisami, to jak wjeżdżasz na rondo na LEWY pas, to oczywiste jest, że skręcasz w lewo lub zawracasz, więc imo niepotrzebny jest wtedy kierunek. Ja na rondach bez świateł używam tylko prawego - do sygnalizacji zmiany pasa z lewego na prawy (jak skręcam w lewo) no i przy wyjeździe z ronda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
bo instr karzą. Przed kursem nie przyszło mi do głowy, zeby mrugać w lewo. I unikam wewn pasa, nawet zawracam po zewn.
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie nie ma rond, na których masz do wyboru jakiekolwiek pasy-jest jeden i już. I najczęściej na takich jeżdżę, wtedy to, którym pasem jedziesz nic Ci nie mówi, bo masz tylko jeden pas-czyli możesz jechać wszędzie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
A to już jest jazda niezgodnie z przepisami i z tego jest mnóstwo stłuczek. Bo później jadę sobie ja lewym pasem, zgodnie z przepisami, chcę zmienić pas na prawy na którym nie powinno nikogo być, a okazuje się, że jesteś tam Ty, bo z prawego pasa chcesz sobie zawrócić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
wiem, ze źle.
robię to całkiem śwaidomie i celowo. Ale jak ktos jedzie wewn to na zewn tez można wjechac i ten ktos z wewn będzie musiał zjechac z wewn albo zwolnic, przepuścić tego na zewn i dopiero sobie zjechać prawym. ---------- Dopisano o 06:03 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#30 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.