![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nasze Codzienne Jadłospisy XIV
Zapraszam wszystkich do nowej odsłony znanego już wszystkim wątku Nasze Codzienne Jadłospisy.
Poprzedni wątek przekroczył już magiczną liczbę postów 5000,więc moderatora proszę o jego zamknięcie ![]() Linki do poprzednich odsłon wątku : I-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931 II-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313 III-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124 IV-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267 V-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251188 VI-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647 VII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089 VIII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=12380018 IX-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360100 X-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=385812 XI-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=412847 XII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=455202 XIII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=490603 A tak ode mnie – staramy się pomagać w prawidłowym komponowaniu posiłków, udzielając rady, pomocy. Nowe Wizażanki, które często do nas dołączają, mają z tym problemy – wtedy staramy się temu zaradzić, jednakże niewielka orientacja w dietetyce nie jest usprawiedliwieniem na zamieszczanie głodówkowych jadłospisów. Dlatego prosiłabym o nie umieszczanie takowych, gdyż ten wątek jest również inspiracją dla niektórych dziewczyn, a nie byłoby dobrze, gdyby zaczęły się wzorować na kimś, kto wyniszcza swój organizm, stosując głodówki. To jest forum publiczne i musimy brać odpowiedzialność za swoje słowa. Zamieszczamy tylko i wyłącznie całodniowe jadłospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posiłkami. Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło". Podstawowe informacje: Źródła białka: mięso, ryby, wędliny, twarogi, sery (np. żółte), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, maślanki, jogurty – aczkolwiek mają małą zawartość białka). Źródła NNKT: oliwa z oliwek, tłuste ryby, avocado, orzechy włoskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migdały, sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, pestki dyni. Źródła węglowodanów złożonych: pieczywo żytnie/razowe, makaron razowy, ryż brązowy (naturalny), kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, żytnie, itp. – ogólnie produkty zbożowe, mało przetworzone. Źródła węglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, słodycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp. Rośliny strączkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób. Prawidłowa kompozycja pełnowartościowego posiłku: Białko + węglowodany + warzywa lub Białko + tłuszcze + warzywa Na redukcji staramy się unikać połączenia węglowodanów z tłuszczami. Nie zapominajmy o regularnych posiłkach oraz aktywności fizycznej. Wątki podwieszone: 10 przykazań żywieniowych: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694 Dietetyczne FAQ: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=195668 Zapotrzebowanie, wzory, tabele: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020 Pozdrawiam serdecznie i myślę,że ta odsłona będzie pełna obiektywnej krytyki i wreszcie uwolni się od ED. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XIV
"powinni tego zabronić"
a ja bym chciała takie "Nasze codzienne jadłospisy nie dla idiotów" !
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ironique - ależ nie ma za co, sama uwielbiam wszelkie słodkości czy też rzeczy typu "kapuśniaczki" z cukierni, a ze wszystkich w których byłam właśnie ta spodobała mi się chyba najbardziej. Mają świeże i pyszne jedzonko, którym idzie się najeść. Po tym szpinaczku zjedzonym po 13 dopiero teraz zaczęłam być minimalnie głodna i wcinam obiad, także jeżeli wybieracie się gdzieś, gdzie nie można jeść lub po prostu czeka Was duuużo nauki, czy też pracy/sprzatania, to biegiem po "szpinaczka".
![]() Agashia - wiem o tej trudności z przełamywaniem się do słodyczy i tłuszczy, ale pomyśl, że to wyjdzie Ci tylko na dobre, my chcemy tutaj pomóc, abyś była i piękna i zdrowa! Trzymam za Ciebie kciuki, mam nadzieję, że z każdym jadłospisem będzie coraz lepiej, dasz radę! ![]() emelie - uwielbiam Twoje jadłospisy ![]()
#4 |
Raczkowanie
|
Abigal - co do kaszy jaglanej z serkiem - jest naprawdę przepyszna! nie wiem czy Tobie zasmakuje ale moja ulubiona wersja to daktyle suszone + gruszka + homo naturalny
Co do smoothie - to melon bardzo fajnie pasuje, jest mocno wodnisty ale czuć jego charakterystyczny smak. Ja z kolei chcialam sie zapytać o syrop z agawy - mam zamiar kupić, warto? Jejku dziewczyny nawet nie wiecie jak wam zazdroszczę jazdy konnej teraz. Uwielbiam ale prawdopodobnie będę mogła pojeździć dopiero w wakacje...
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
sub.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Mógłby ktoś rzucić okiem na mój dzisiejszy eRRRkowy jadłospis??
![]() I. Kawa zbożowa z mlekiem 3,2% + owsianka z borówkami (3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki otrębów owsianych, 2 łyżki wieśniaka, suszone śliwki, pestki dyni, borówki i miód) II. Kromka żytniego z serkiem naturalnym, polędwicą sopocką, ogórkiem kiszonym, pomidorem, szczypiorkiem i plastrem sera żółtego light III. 150g kurczaka z warzywami na patelnię i ryżem brązowym IV. Kromka żytniego taka jak na II śniadanie V. Wieśniak z polędwicą sopocką, jajkiem, plastrem sera brie, ogórkiem kiszonym, papryką, pomidorem i szczypiorkiem I jak? Jest ok? ![]()
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Sub i od razu daje moje dzisiejsze Uuuu:
I. saszetka musli bananowego z biedrony (50g), garść rodzynek i fistaszków, wkrojona grucha, zalane szkl. mleka 2%; zielona herbata II. kanapka z dwóch grubych kromek domowego chleba z sezamem, z sałatą, pasztetem domowej roboty ![]() III. pomidorowa zabielona śmietaną z makaronem, miesem z kuczaka, marchewką, selerem i pietruchą- pełna miska IV. 3 kromy domowego chleba z sezamem, z masłem: (właśnie jem) -2 x z sałatą, żółtym serem i pomidorem - z serkiem topionym i ogórkiem mięta I jak ?
![]() |
#9 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
+ trochę nudny ten jadłospis, nie używaj też produktów light, są gorsze od zwykłych i bardziej przetworzone, urozmaicaj trochę te posiłki, wstaw też coś na słodko, może omlet z cynamonem i startym jabłkiem? kakao? ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
witam w nowym wątku ;*
co do 'florynki' to nawet nie wiedziałam, że jest taka cukiernia u mnie w mieście, w dodatku obok mojej uczelni ! wizaż jednak kształci ;P trzeba będzie wypróbować 'szpinaczka' ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() ![]() I owsianka z jabłkiem, cynamonem i miodem (5łyżek płatków i łyżka otrąb pszennych) II dwie kromki razowca z domowym pasztetem, kawa z mlekiem III ok.80 g makaronu pełnoziarnistego rurki z drobiowym mięsem mielonym, sosem pomidorowym (koncentrat rozpuszczony i zagotowany z wodą z przyprawami) i plasterkiem odtłuszczonego sera żółtego IV jogurt naturalny, spora garść słonecznika V jajecznica z 2 jajek na maśle, kapusta kiszona ![]() i jutrzejszy I placki bananowe II grahamka z masłem, wędliną drobiową babci i musztardą, jabłko III mieszanka warzyw chińskich na patelnię, brązowy ryż (pół torebki), filet z indyka IV serek wiejski z jajkiem na twardo V filet z makreli opiekany, ogórek bądź inne warzywo proszę o ocenę ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
sub.
#14 |
Raczkowanie
|
Polecam nie tylko szpinaczka, ale cały asortyment, mogłabym tam u nich mieszkać, no mówię Wam, niebo w gębie! A jakie kawy latte mają, ile smaków, dodatków! Aż świat staje się piękniejszy..
I w nowym wątku witam, oczywiście! ![]() A oto moje U na jutro: woda z cytryną na czczo I śn: owsianka na wodzie, zalana gorącym mleczkiem 1,5% z połówką banana, posypana furą cynamonu, chyba, że nie zdążę wrócić z badań, to wtedy bułka grahamka przekrojona na pół, obie części z serkiem śmietankowym i twarożkiem posypanym cukrem trzcinowym IIśn: jeżeli będzie owsianka na śniadanie, to tutaj znajdzie się niżej opisana bułka, a jeśli nie to serek homo z garścią słonecznika + jabłko; zielona herbata obiad: domowa tortilla ze świeżymi warzywami: pomidory, ogórki, papryka, sałata lodowa, cebula, groszek, kukurydza z pokrojonym w kostkę filetem z indyka; herbata z cytryną kolacja: serek wiejski/serek homo z rodzynkami Najadam się tym wszystkim i nie potrzebuję podwieczorka. Do tego 1,5l wody i 30 min biegania na rowerku stacjonarnym + seria brzuszków. Jak Wam się to widzi..?
#15 |
Raczkowanie
|
Utrzymanie
Śniadanie: porcja ekologicznego musli orkiszowego bez dodatku cukru (płatki orkiszowe, suszone morele, suszone śliwki, suszone truskawki, suszone maliny, suszone jabłko, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane) z jogurtem naturalnym wymieszanym z rozgniecionym bananem, migdałami i miodem lipowym, kubek kawy zbożowej II Śniadanie: 2 kromki razowca na zakwasie z ziarnami z pastą z ciecierzycy, ogórkiem, żółtą i czerwoną papryką i kiełkami słonecznika + kilka rzodkiewek duże jabłko Obiad: ziemniaczki w mundurkach, sałatka z buraczków z cebulką, kiełkami rzodkiewki, sokiem z cyryny i olejem lnianym, porcja śledzika z ogórkiem kiszonym, jabłkiem, jogurtem naturalnym i pieprzem Kolacja: (właśnie idę jeść): porcja sałatki greckiej (feta, oliwki, pomidor, ogórek, żółta papryka, cebulka, kapusta pekińska, bazylia, zioła z winegretem z soku z cytryny i oleju z pestek dyni) + kromka razowca z masłem, czosnkiem i ziołami (lekko zgrilowana w piekarniku) +2l wody, 1h chodzenia, 1h basenu proszę o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Coś nie mam apetytu, pół dnia przespałam - chyba przez antybiotyki.
Więc skromniejsze tym razem U: I. Owsianka z czterech łyżek na mleku z serkiem wiejskim, migdałami, bananem i miodem; kawa z mlekiem. II. Gulasz drobiowy z papryką, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty; sok marchwiowy jednodniowy, pasek gorzkiej czekolady. III. Papryka faszerowana tuńczykiem i oliwkami + kromka pumpernikiela z masłem. Kubek mleka z miodem, kilka mandarynek.
#17 |
Raczkowanie
|
Na jutro Redukcja
śniadanie: owsianka z bananem , z 3 łyżek płatków owsianych, i 2 otrębów zbożowych, czerwona herbata II śniadanie: 2 małe kanapki razowca z sałatą, pomidorem i ogórkiem, jogurt naturalny obiad: filet z kurczaka, warzywa podwieczorek: twarożek, herbata zielona kolacja: omlet z warzywami co sądzicie ? ![]()
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
skąd musli? zazdroszczę obiadu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
sub.
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
sniadanie:
-3kromki chleba z poledwica drobiowa i ogorkiem obiad: -duszone udko z kurczaka ,ziemniaki i surowka pekinska (majonez,jogurt naturalny) kolacja: -pol makreli wedzonej,banan
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Redukcja / Utrzymanie
I. Płatki owsiane, 2 łyżki otrąb, mleko sojowe, suszone morele i śliwki, łyżeczka cukru trzinowego, ok. 100g serka wiejskiego, łyżeczka pestek słonecznika, 1,5 jabłka; jeszcze przed - łyżka oleju lnianego; II. 3 i pół (resztówka) chleba orkiszowego: - 1 z masłem i śmietankowym serkiem do smarowania, - 2 z szynką drobiową, - pół z samym masłem; reszta jabłka III. Gotowana pierś z kurczaka z bazylią i pieprzem, 40g kaszy jaglanej na słono (z solą i... bazylią ![]() IV. kromka chleba orkiszowego z jakiem na półtwardo Jakieś 2 / 2,5h chodzenia po sklepach V. Serek wiejski, garść orzechów (brazylijskie, nerkowce, migdały, włoskie) I jak? Może być (przymykając oko na brak warzyw... ![]() ![]() ... Ehh, ja już chcę truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie! ![]() Kalorycznie zostawiłam jak było, żeby nie zwalniać metabolizmu ani nic z tych rzeczy. Nie chcę znów iść do tyłu ![]() ![]() ![]() Próbował ktoś może kaszy kukurydzianej?
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-03-22 o 19:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Jutrzejsza RRrrr prosze o sprawdzenie
I śniadanie: 2 kromki chleba razowego z szynką drobiową II śniadanie: jogurt naturalny z jabłkiem i jedna kanapka z szynką Obiad: makaron razowy , szpinak z jogurtem naturalnym, piers z kurczaka(150g) i pomidor Podwieczorek: starte jabłko z marchewką Kolacja: omlet z szynka drobiowa i pomidorem ? Przez cały dzień pije herbate czerwona |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak serio to co to ma być ?
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co to za dieta???? Wyniszczanie organizmu???? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
,, Potworny ból brzucha ''
Ś: Jogo naturalny z 5 łychami musli orzechowego z bakaliami, dwie kromy zwykłego chleba z delmą, serkiem topionym gouda, szyną, sałata, pomidor, rzodkiew, szczypiór, bazylia..etc. pieszo do szkoły IIŚ: danone biszkoptowy, bułka z ziarnami z serkiem wiejskim, sałatą, pomidorem..etc Tu się zaczęło. Masakryczny ból żołądka.. ![]() O: Dwa klopsy gotowane, sos pieczarkowy, dużo kuskus, nie było niczego do obiadu- jabłko było. P: Podgrzany w mikrofali banan, kiwi rozciapkany i wrzucony do wieśniaka, garść mieszanki studenckiej do tego. ![]() K: (będzie) Buła otrębuska z delmą, białym serem i puszystym almette, z pomidorem, szczypiorem, bazylią..etc Po będą orzeszki do filmu i coś w stylu Pysia.. no oczywiście jeżeli ból brzucha przejdzie.... ![]() Niech ktoś zerknie, a ja out. Idę żreć. I już widzę, że ból mi szyćko zepsuł.. kopnij mnie ktoś w zad, bo tego chyba znów za mało.. :/
zapuszczam się ![]() www.bananowysong.blogspot .com www.sniadaniowewariacje.b logspot.com Edytowane przez Nora_Grey Czas edycji: 2011-03-22 o 19:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
może chociaż U ?
1. owsianka z serkiem wiejskim, otrębami, bananem i orzeszkami ziemnymi; kawa z cappuccino czekoladowym i z mlekiem. 2. mały 'kubuś', croissant z czekoladą 3. talerz ukraińskiego barszczu z ziemniakami i mięskiem z indyka; pomarańczka 4. grahamka, każda połówka z papryką, ogórkiem i 'almette' szczypiorkowo-cebulkowym. (na uczelni do 17ej)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.