|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Wódka domowej roboty- co polecacie?
No więc znajomy zakupił okazyjnie spirytus i planujemy zrobić jakąś dobrą wódeczke. Znamy przepisy na iceówke, cytrynówke, przepalanke...A może macie jakieś jeszcze inne ciekawe przepisy na takiego typu trunki?
![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wódka domowej roboty- co polecacie?
Zauważyłam, że tematy z alkoholem są mało popularne na forum.
my też z TŻ robimy czasem jakieś wódeczki za spirytusu. DELIKATNA CYTRYNKA spirytus rozcieńczony wodą mineralną cytrynową - można dodatkowo wcisnąć sok ze świeżej cytryny lub limonki; CYTRYNOWO MIODOWA na 0,5l spirytusu dodaje 0,4kg miodu ( najlepiej spadziowy) i sok z 6 dużych cytryn- pycha!!! (moja ulubiona)
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
ajerkoniak czyli ;jajcóweczka;
6 żółtek utrzeć z 1 szklanką cukru do białości,dodać 1 szklanke mleka zimnego przegotowanego,na koniec wmieszać 1 szklankę spirytusu. Odstawić w butelce na 1-2 dni./wychodzi 3/4 l.smakowitego likierku/ Wypróbowane już od kilkunastu lat,a może dłużej. Wielkanoc bez tego ajerkoniaku się nie obywa no i robię też na inne okazje. Taki typowo;babski;. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
oo tak ajerkoniak jest zabojczo dobry! slyszalam tez ze mozna zalac spirytusem wiorki kokosowe i masz cos a`la malibu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
czy spirytus zabija wirusa kaczej grypy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
tak to prawda z tym malibu. zalewasz wiórki spirytusem (można dodać cukier) i odstawiasz w ciemne miejsce. ja robiłam to w przyspieszonym tempie. dwie paczki wiórków, pół szklanki cukru zalewałam litrem wódki i gotowałam, trzeba uważać na temperature żeby za dużo nie odparowało (mi z litra zostało 0,75). następnie odcedzamy (ja przed odcedzeniem pomiksowałam to jeszcze razem- normalnymi trzepaczkami) no i gotowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a dobre? Brzmi nieźle
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja robiłam "babskie" trunki
![]() Malibu - 250 ml. spirytusu ( lub wódki) - 150-200 dkg. wiórek kokosowych, - puszka mleka skondensowanego słodzonego, - puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, Wiórki zalać spirytusem i zostawić w lodówce na 2-3 dni,od czasu do czasu wstrząsnąć butelką (ja trzymałam to w dużej butli po soku Kubusiu,sprawdziła się super) Po 2-3 dniach wycisnąć wiórki przez gazę dodać mleko i mocno wstrząsnąć. Likier czekoladowy - puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego, - 1 szkl. cukru, - 1 czekolada mleczna, - 1 batonik Ikar, - 1/2 szkl. spirytusu Mleko zagotować z cukrem, dodać rozdrobnioną czekoladę i batonik- gotować do rozpuszczenia. Wystudzić masę !!! Połączyć ze spirytusem w dużej butli. Likier kawowy - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, - 1 szkl. zwykłego mleka, - 100 ml. spirytusu, - 2-3 łyżeczki kawy rozpuszalnej, Składniki połączyć w shakerze dodając je w takiej kolejności jak są wymienione. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
a likier czekoladowy i kawowy też muszą postać kilka dni?
i co do malibu...2-3dni wystarczy? wiem, że jak znajomi robili to u nich to stało z 2 tygodnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o malibu to ja zawsze odstawiam na 2-3 dni i jest OK, dwa tygodnie to stanowczo za dużo- myślę że nie ma takiej potrzeby ![]() Odsączone wiórki przechowywuję w lodówce i używam do ciasta np. serniczka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
no więc myślę, że na pewno któryś z przepisów wypróbuję z okazji Andrzejek...bo wszystkie wyglądaja smakowicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
mmm, zainteresował mnie ten likier czekoladowy
![]() A czy mozna go zrobic z wódki? czy musi być spiryt? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
likier z cukierków kukułek
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Malibu jest najlepsze a testowałam już
![]() * puszka mleka skondensowanego słodzonego *puszka mleka kokosowego *1 butelka BIAŁEGO rumu 0,750ml *butelka wódki 0,750ml Wszystko miksujemy.Wychodzą 3 butelki 0,750ml czyli sporo ![]() Mała uwago po dłuższym staniu składniki się rozwarstwiają wystarczy wymieszać.
15.09.2013 ![]() 24.09.2014 ![]() ![]() 18.04.2015 ![]() ![]() 06.06.2015 ![]() 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała ![]() 14.12.2016 ![]() 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i czy trzeba odstawic ten likier na pare dni czy mozna od razu sie delektowac? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Ja uwielbiam malibu wlasnie na mleku zagęszczonym,zawsze mam w barku kukułkowkę dla kolezanek jak przyjdą
![]() kawowa mi nie smakowala ale mojemu facetowi tak ,w lecie biore sie za nalewki :P
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłyście mi ochotke na to malibu
![]() Ostatnio zdecydowaliśmy się na iceówke bo znajomy polecał strasznie..Powiem tak, dobra ale nie zachwyciła mnie aż tak ![]() Nastepnym razem jak jakiś spirytus się tanszy załatwi (pewnie znajomi na słowacji ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
PORTERÓWKA
nie wiem dokładnie jakie są proporcje ale chyba; pol litra spirytusu, 500ml wody(chyba) dwa piwka ŻYWIEC PORTER, jedno karmi-mozna to potem doslodzić jeśli ktoś lubi "na słodko" WIŚNIÓWKA; 100sztuk wisni 200sztuk lisci od wisni 2szkl. cukru litr wody lyzka kwasku cytrynowego 0,5l. spirytusu wykonanie; wisnie, liscie, cukier, wode i kwasek zagotowac, po wystygnieciu wlac spirytus. wstrzasnac i zostawic na 24godziny MIĘTÓWKA liście od mięty (lub herbate w saszerkach jeśli ktoś niema liści) zalać 0.5litra spirytusu-zostawić na jakiś czas (ja zostawiłam na trzy dni), potem odcedzamy miętke ze spirytusu i dolewamy ciepła/letnią wodę z cukrem (wody niby poł litra jednak mozna dodac mniej jesli ma byc mocniejsze lub wiecej jesli ktos woli slabsze-jak kto lubi, cukru szklaneczka)...po jakimś czasie powiedzmy po dwóch dniach nalewka jest gotowa!! ma śliczny zielony kolor i jest pychotka ![]() wszytskie trzy wyśmienite dla pań mimo to jednak miętówkę prawie całą wypił mi tata z sąsiadem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
U mnie często wita szybka nalewka
![]() 1 szkl.spirytusu 1/2 szkl.przegotowanej i ostudzonej wody 1 sok wiśniowy, ja daje paole (Przepis chyba z WŻ) wszystko się miesza wlewa do butelki i na drugi dzień można spożywać ![]()
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam cytrynówkę, super pyszna wychodzi
![]() Potrzebne nam będzie: 1 litr spirytusu 1 litr wody 1 kg cukru 1 kg cytryn Wodę lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier, studzimy. Cytryny sparzamy wrzątkiem. Obieramy bardzo cieniutko (najlepiej specjalnym nożykiem do warzyw) na grubość ok 2 mm, bez białych części. Obrane żółte części skórek kroimy w większą kostkę, wrzucamy do naczynia, w którym będziemy robili wódeczkę. Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i mieszamy do z ostudzoną wodą z cukrem. Wlewamy tą wodę do skórek, dolewamy spirytus i zamykamy szczelnie, by alkohol nie parował. Odstawiamy na ok 2 tygodnie. Odcedzamy płyn i rozlewamy do butelek. Wódeczka wychodzi lekko zawiesista (cząsteczki cytryn), ale przynajmniej jest z naturalnych składników. Jest pyszna ![]() Skórki cytryn zamykamy szczelnie do słoiczka i przechowujemy w lodówce, dodajemy do deserów lub tak zjadamy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:29.