|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jak sprać trawę z dżinsów
jak w tytule.
przepraszam, że tutaj, ale nie wiem gdzie mogę to zakwalifikować ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: jak sprać trawę z dżinsów
Znalazłam w Internecie takie sposoby:
Plamy z trawy Absolutnie nie powinny być zmywane wodą, ponieważ wtedy jeszcze trudniej je usunąć. Do większości tkanin zaleca się stosowanie 70% alkoholu albo rozcieńczonego amoniaku. Należy zwilżyć plamy alkoholem, odczekać, a dopiero potem spłukać zimną wodą. Plamy z trawy można także usunąć szmatką zmoczoną w wodzie utlenionej z dodatkiem amoniaku. "ja zawsze zamaczam w vanishu(nawet na kilka godzin) i plamy znikaja a z kolorami nic sie nie dzieję" "mydło szare i płyn do mycia naczyń Ludwik" "Ja spieram plamy z trawy ace do kolorow w zielonej butelce jest,polewam na plame zostawiam na jakies 30 minut i nastepnie piore z dodatkiem proszku u mnie zawsze dziala" "Trawa – czyścić alkoholem z dodatkiem wody z solą."
"Ludzi można podzielić na dwa rodzaje - tych, którzy są wytworem świata, w którym żyją, i tych którzy są wytworem samych siebie, którzy choć świata nie zmienili, nie dali się zmienić światu. Oni chodzą po świecie a nie świat po nich." /E. Stachura/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dzieki ;* sprobuje i dam znac ;D
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a mydelko dr beckerman? jeszcze nie zdazylo mi sie, zeby nie spralo jakiejkolwiek plamy, wiec warto sprobowac
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
a gdzie to mozna kupic ?
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja próbowałam sprać spirytusem (95% ale wywietrzał trochę) o nic nie zeszło.
Kupiłam za to saszetkę odplamiacza w proszku Ariel (ok 2,5 zł). Nie rozpuściłam jej jak podano na instrukcji. Posypałam proszkiem na plamy i polewałam je trochę wodą. Następnie pocierałam w miejsca plam, by granulki się rozpuściły (dolewając trochę wody, gdy trzeba). Wodę z rozpuszczonym proszkiem zostawiłam na spodniach na jakieś 20-30 min. Plamy zeszły bez problemu ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
dr beckermana mozna kupic w supermarketach, w rossmanie tez jest
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.