|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Praca maturalna, proszę o pomoc w doborze lektur
Hej
![]() W roku przygotowuję się do matury. Wybrałam już temat pracy maturalnej, jednak nie wiem jaką dokładnie literaturę wybrać. Mój temat to "Motyw Syberii. Przedstaw na podstawie literatury i malarstwa". Potrzebuję trzech przykładów, jednym będzie lektura którą podeśle mi polonistka, drugie to obraz Jacka Malczewskiego "Śmierć Ellanei" i właśnie przy trzecim przykładzie się zacięłam Myślałam o jakiś wspomnieniach/ pamiętnikach Sybiraków, jednak nie bardzo się orientuję co mogę wybrać. Jeżeli macie coś godnego polecenia i nadającego się do prezentacji, to proszę o pomoc
|
|
#2 |
|
damn good coffee
|
Dot.: Praca maturalna, proszę o pomoc w doborze lektur
No proszę Cię... Idź do biblioteki i sama poszukaj
Już pomijam to, że wybierając temat powinnaś sama się zorientować, jakie lektury będą Ci potrzebne, a nie po fakcie. |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
wiesz co, motyw syberii to dość trudny temat.. mało jest lektur o tym, a jeśli chodzi o malarstwo to już w ogóle mi nic do głowy nie przychodzi.. wiem tylko że o Syberii było coś w 'zbrodni i karze' Dostojewskiego.. trzeba poszukać trochę w googlach albo w bibliotece po epokach. Powodzenia życzę, ja miałam w tym roku w maju maturę więc wiem jak to jest
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie jak dziewczyny braly obrazy lub wiersze to zle na tym wyszly i potem mowily ze mogly same lektury wziac . Albo jak mialy za duzo wierszy i lektur .. jak wybralas temat to powinnas juz miec w glowie lektury ktore bys chciala przestawic w pracy a nie sie na forum pytasz .. sprawdz w google moze sa propozycje lektur do tego tematu pracy maturalnej ale radze zmienic na latwiejszy przeciez masz jeszcze czas
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze? Nie patrz na innych, tylko sama pomyśl co Cię tak naprawdę interesuje czy co wiesz na dany temat. Pomyśl sobie, że gdy będziesz dajmy zdawać ustny polski i wybierzesz jakiś "temat" który zaproponuje Ci jakaś wizażanka (a Ty go nie znasz ani nic nie wiesz o nim) nawet w stresie, nie będziesz wiedziała co powiedzieć bo - WIZAŻANKA WIEDZIAŁA LEPIEJ..
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze - staraj się nie "cudować" i bierz same lektury. Jak ja miałam maturę moja polonistka powiedziała wprost, że nowa matura ma w gdzieś osoby, które mają inna przemyślenia na dany temat, chcą się jakoś wykazać i zaprezentować coś extra. Otóź idź na maturę, odpowiedz na pytania tak jak mają w kluczu i nawet ktoś mało zdolny może mieć bardzo dużo punktów.
Przytoczyła od razu jedną historię (ale to na pisemnej) gdzie jeden jej uczeń, który zawsze pisał rewelacyjnie wypracowania na maturze napisał tekst tak jak zwykle. Okazało się, że nie trafił w klucz i miał ledwo 40%. A wszyscy byli pewni, że będzie miał wynik w granicach 90%. Wiem, że samo wypracowanie to nie wszystko ale jakby nie patrzeć daje sporo punktów. I wiem , ze to hostoria z pisemnej matury ale chodzi mi ogólnie o zamysł nowej matury. Na ustną nie ma co się spinać i pisać nie wiem co... Trzeba wybrać mądrze, krótko i aby się dobrze zapamiętało w głowie. |
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
nie pamiętam dokładnie, ale akcja ksiązki Gustawa Helinga Grudzińskigo "Inny Świat" dzieje sie chyba na Syberii.
Tak Ci miałam wiele do opowiedzenia... Wydawało mi się, że o życiu, ale okazuje się , że tylko o sobie... O sobie w Tobie... Albo raczej o Tobie we mnie ... ' zapuszczam włosy pasmo kontrolne: 74 cm cel pierwszy: 80 cm |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
o Syberii napisano sporo reportaży (np. "Dzienniki kołymskie" Hugo-Badera), myslę, że fajnie byłoby zaprezentować ten motyw tez z innego punktu widzenia niz sybiraków i łagrów.
http://lubimyczytac.pl/ksiazki/t/syberia Cytat:
swoja droga, dziwi mnie zarzut, ze książki powinny byc wybrane przed tematem
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I co? Od polonistki z komisji usłyszałam komentarz, że to, co ja mówię, "to w ogóle nie jest nowomowa" (no tak, przecież klucze nie uwzględniają oryginalnych interpretacji ) i zostałam udupiona pytaniem o konkretne przykłady języka nowomowy - tym samym, zadanym 3 razy, na różne sposoby! Co w sumie jest niezgodne z regulaminem, bo przecież pytania powinny być 3 różne I co z tego, że podałam trochę przykładów z głowy (niestety nie pomyślałam o tym, by wziąć kartkę z cytatami), ale oczywiście za mało...Skończyło się na 30% (minimum aby zdać), ocena jak dla nie umiejącego się wysłowić debila a nie dla inteligentnej i myślącej panny... Z chamskim komentarzem przy ogłaszaniu wyników gratis. Gdyby nie to, że poszłam na studia ścisłe i miałam na wyniki z polskiego wyrąbane, to myślę że bym składała skargi itp. A jak napisałam dla mojej mamy kompletnie sztampową prezentację o Prometeuszu, to dostała 100% ![]() Więc przede wszystkim spytaj się polonistki o kwestie, które jej zdaniem powinnaś omówić w pracy albo sprawdź sobie klucz odpowiedzi (jeśli jest coś takiego dostępne w necie) i pod niego dobieraj lektury. Nie wysilaj się na żadną oryginalność, zrób prezentację nudną, ale "poprawną". Pamiętaj o zrobieniu rozróżnienia na literaturę przedmiotu i podmiotu. W razie kłopotów z doborem lektur spytaj bibliotekarek (nie tylko szkolnych, przejdź się też do pozaszkolnej biblioteki), one bardzo chętnie pomagają maturzystom w tych sprawach
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
"Trzy lata wykreślone z życiorysu" - Jan Dzieduszycki
Polecam, świetna książka o pobycie autora w różnych obozach na Syberii.
|
|
|
#11 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
popraw mnie, jeśli się mylę, ale w "Innym Świecie" tłem wydarzeń jest łagier na Syberii.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.

Myślałam o jakiś wspomnieniach/ pamiętnikach Sybiraków, jednak nie bardzo się orientuję co mogę wybrać. Jeżeli macie coś godnego polecenia i nadającego się do prezentacji, to proszę o pomoc

) i zostałam udupiona pytaniem o konkretne przykłady języka nowomowy - tym samym, zadanym 3 razy, na różne sposoby! Co w sumie jest niezgodne z regulaminem, bo przecież pytania powinny być 3 różne