|
Notka |
|
Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów". |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Składy obowiązek wpisywania przy zgłoszeniu: wniosek ODRZUCONY
Witam, mam pytanie.
Czy istniałaby możliwość aby osoba, która wprowadza nowy kosmetyk musiała napisać jego skład? Z dnia na dzień jest dla mnie co raz bardziej irytujące to, że nie ma wielu, wielu składów. Ja dodając produkt dodaję go tylko wtedy kiedy owy skład posiadam. Jak już coś robić to porządnie, a nie raz tak, raz tak.
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Składy
Cytat:
![]() Ja jeszcze dodam, ze kazdy nowo-zglaszany moglby miec dodana informacje czy jest testowany na zwierzetach czy nie. Fajnie by bylo dodac rowniez wesolego kroliczka do wyszukiwarki. Wkoncu caly swiat idzie w Green, wiec wizaz jak chce byc wszechczasow powinien isc z duchem czasow ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszę się, że ktoś mnie poparł. ![]() Tak samo ostatnio wkurzyłam się, bo dodaję produkt z niemieckimi literkami aby było idealnie, a dodali kogoś innego kto napisał byle jak, byle tylko produkt dodać. ![]() ![]() Tak to się regulaminu trzymają i karają za byle pierdołę, a o KWC to już nie dbają.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2011-05-10 o 07:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, weźcie - proszę - pod uwagę kilka kwestii. - Każdy kosmetyk zgłoszony do KWC jest zatwierdzany przez moda i nigdy nie było inaczej. - Wszelkie błędy zauważone w KWC należy zgłaszać na tym forum w odpowiednim wątku (to a propos wprowadzenia edycji jak na Wiki.) - Dla większości osób nie skład się liczy, ale konkretne działanie, i własnie to działanie ma być recenzowane, a nie skład. Kosmetyk może mieć idealne składniki (zero parabenów, SLSów, pochodnych formaldehydu, zapychaczy itd.) - ale ogólne działanie może być kiepskie... i nie każdemu będzie odpowiadać. - KWC jest polskim katalogiem, więc obowiązuje polski alfabet (tłumaczenia). Tak samo jak ceny można wprowadzać wyłącznie w złotówkach (inne waluty trzeba przeliczyć na PLN). - "dodali kogoś innego" - zdarza się, że nowy produkt zostanie zgłoszony przez dwie osoby jednocześnie, wtedy zatwierdzone jest pierwsze zgłoszenie (oczywiście po weryfikacji). - nie każdy zgłaszający nowy kosmetyk dysponuje opakowaniem ze składem - często kolorówka nie ma podanego składu. Poza tym po zakupie np. kremu automatycznie wyrzuca się kartonik, później siada się do kompa, przegląda KWC - i co wtedy? Wyrzucenie kartonika/opakowania ma dyskwalifikować Wizażankę w zgłoszeniu nowego produktu, którego rzeczywiście używała? Często skład jest pisany maczkiem, naprawdę bardzo trudno go odczytać - to też ma dyskwalifikować? A co z przypadkami, kiedy opis/skład zostaje zamazany/starty w trakcie używania kosmetyku? Sama miałam kilka takich sytuacji... Tak więc skład jest ważny, ale nie najważniejszy. Najważniejsze jest pozytywne działanie (i to głównie działanie mamy recenzować), a takiego nie może zapewnić nawet pozornie dobry skład.
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ja nie mam składu, nie dodaję - proste. Najpierw pomyśleć, potem robić i nie dodawać. Trudno, stało się. Ja tak robię. Ja nigdy z tym nie miałam problemu. Jak coś to mam lupę w domu, ale nigdy nie musiałam z niej korzystać. Nie dodawać produktu. Tego nie skomentuje, bo brak mi słów. Jeżeli skład jest do niczego to i działanie będzie do niczego.
![]() ![]() |
![]() |
#6 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiec po co zatwierdzac przez moda? Nie lepiej niech baza sama wykryje czy kosmetyk juz jest? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Stawiam, ze jakies 65% kosmetykow ktore odwiedzilam na KWC mialy ceny w funtach, euro albo dolarach... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chyba na nic nie jestes uczulona. To dobrze -ciesz sie, ale wiedz, ze nie kazdy tak ma... Sa osoby, sama znam ich wiele, ktore wielu kosmetykow nie moga uzywac poniewaz maja w skladzie cos na co sa uczulone. One wola wejsc na internet i na spokojnie na krzesle przejzec co by tu kupic, zamiast lazic godzinami po sklepach z obolalymi lydkami bez efektow. Naszczescie wizaz nie jest jedyna strona z recenzja kosmetykow... Jak internet ogromny jest mnostwo cudownych miejsc gdzie kazdy znajdzie cos dla siebie. Wizaz chyba stanal w miejscu, chce sie odswiezyc ale nadal patrzy za bardzo wstecz. Ja juz znalazlam stronke gdzie poprostu mozna sie rozmazyc w recenzjach i sposobie jak to jest wykonane. Przejzyste, ladne, bardzo czytelne i pozbawione calkowicie reklam. Moj raj dla recenzentki. Polecam tez poszukac - nie ciezko znalezc lepsze stronki z recenzjami kosmetykow,gdzie jest naprawde wiecej informacji o produktach, producentach i recenzentkach.
![]() Edytowane przez koralik24 Czas edycji: 2011-05-10 o 15:08 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Ja również widziałam ceny w dolarach i w euro. Po drugie, tak na marginesie tak samo widziałam obce literki (i moim zdaniem wygląda to bardzo ładnie i widać, że ktoś włożył trochę czasu i pracy w to aby recenzja była idealna), więc mówienie, że ZAWSZE jest po polsku i ZAWSZE w złotówkach to kłamstwo. 3. No właśnie? 4. Właśnie. Producent MUSI podać skład, więc mówienie, że składu nie ma to kolejna głupota, bo skład musi być. 5. Ponownie się zgadzam. Najpierw skład, a potem opinie ludzi. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#8 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeśli widzisz potrzebę, by zrobić nową kategorię w KWC, to zgłoś propozycję. Administracja i inne Wizażanki wypowiedzą się na ten temat. Cytat:
Cytat:
[QUOTE] Niezaleznie od tego czy kupuje kredke do oczu, tusz do rzes, czy cien do powiek... niezaleznie od tego jak malenkie opakowanie i nic na nim nie zmiescisz - producent zawsze znajdzie sposob zeby wypisac sklad... poprostu musi wiec to robi. [QUOTE] Producent ma obowiązek, ale nie zawsze skład jest. Przykład? Chociażby wychwalany na Wizażu tusz Essence MA, tusz Rimmela, cienie My Secret. Zresztą można by tu wymieniać i wymieniać. Cytat:
![]() Przejrzyj KWC, wtedy zobaczysz, że sporo jest kosmetyków mających tylko jedną ocenę - i to ocenę zgłaszającej. Cytat:
Dlaczego produkty Vichy, mimo że polecane dla osób ze skórą alergiczną i sprzedawane wyłącznie w aptekach, powodują tak wiele negatywnych reakcji skórnych NAWET u osób ze skórą NORMALNĄ? Są kremy polecane dla wszystkich typów skóry - okazują się często mordercze dla skóry tłustej/mieszanej, a jednocześnie zbawienne dla suchych (lub odwrotnie). Tak więc skład, który z Twojego punktu widzenia może być cudowny i wywoływać świetne efekty, u innej osoby już niekoniecznie wzbudzi zachwyt. Cytat:
KWC jest jedynym katalogiem w Polsce, cieszącym się tak dużym prestiżem. O czymś to chyba świadczy.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Jak kupujesz kosmetyki, ktore sa niedostepne w polsce to jaka cene podasz? W zlotowkach, w ktorych zaden sklep nie przyjmie zaplaty? Jesli prawo nie dziala wstecz to znaczy ze po wejsciu euro w polsce katalog bedzie wyczyszczony czy zwyczajnie nie aktualny? Cytat:
Cytat:
Jesli kupujesz tusz albo inny kosmetyk bez skladu, miejsca wyprodukowania, pelnej nazwy produceta, daty waznosci itp znaczy sie, ze kupujesz go bez pelnego opakowania... Zapytaj sie kierownika sklepu skad sprowadza kosmetyki ![]() Przyklad: chcialam kupic great lash w jednym sklepie: byly tylko rozowo-zielone pojemniki z nazwa i kolorem tuszu - nic wiecej, umieszczone obok siebie w przezroczystym boxie. Ide do sklepu kilka ulic dalej i mam ten sam kosmetyk, tylko dodatkowo zamkniety w orginalne papierowe opakowanie ze skladem i wszystkim. Cena taka sama - roznily sie jedynie iloscia pojedynczo zajmowanego miejsca na pólce... Choc ich nie otwieralam wiec nie wiem czy "tylko" ![]() Cytat:
![]() Jak mozesz chciec recenzowac kosmetyk, ktory kupilas bez pelnego opakowania i ktory nie wiesz kiedy byl otworzony, czy tylko Ty go uzywalas i czy nie skonczyla mu sie data waznosci od otwarcia w momencie zakupu? Bo przeciez skladu na "opakowaniu" nie bylo... Jesli sklad byl, ale wyrzucilas to strona producenta jak i sklep producenta Ci pomoze wraz z kombinacja klawiszy: crtl+c oraz crtl+v ![]() Cytat:
I prawidlowo dobranych do cery/problemow skornych? Jesli cos jest do kupienia tylko w aptece nie znaczy, ze jest specyfikiem na wszystko i dla kazdego - a wrecz przeciwnie ![]() Pewne produkty, choc dla kazdego udostepnione nalezy dac pod lapke farmaceuty po studiach a nie sprzedawczyni po podstawówce. Pozatym, sama mam cere normalna i ten rodzaj cery to nie takie hop-siup, kupie co popadnie: krem do cery mieszanej/tlustej wysusza, do cery suchej za bardzo natluszcza... cerze normalnej najciezej dobrac odpowiedni kosmetyk bo najmniej potrzebuje a wszedzie kosmetyki, ktore za duzo chca zaoferowac. Za bardzo mecza cere przy zbyt dlugim stosowaniu. Efekt taki, ze czesto najpiekniej wygladasz nie uzywajac kremu wogole ![]() Cytat:
Podajac przyklad lekow: pojawila sie tymczasowa gluchota po ibuprofenie = nie chcesz kupic nic z ibuprofenem. Teraz rozumiesz dlaczego sa przepisy w UE zeby sklad byl ZAWSZE na opakowaniach WSZYSTKIEGO co kupujesz? ![]() Cytat:
Na innych stronach sie usuwa to i owo. Tutaj nie. Wizaz ma duza baze danych, ale ma tez sporo zapomnianych kosmetykow. Sama mowisz, ze tutaj sporo jest kosmetykow z jedna lub bez recenzji... Zapomniane kosmetyki mozna kupic w sklepie i znalezc na - uwaga - stronie producenta! Wiec kto je umieszcza na zapomnianych? I czemu? Bo przez rok ktos recenzji nie dopisal? Bo ktos na forum zglosil bo w jego wiosce nie sprowadzaja i powiedzieli, ze nie ma? Z przykroscia stwierdzam, ze wiele kosmetykow "zapomnianych" mozna wciaz zakupic w wielu miejscach, wiec chyba tylko wizaz o nich zapomnial ![]() Jak i nie tylko o nich ![]() Cytat:
Wizaz jest przeciwny darmowym reklamom ale ich nie kasuje a uzytkownika banuje. Czyli co? Zgadzaja sie ale udaja, ze nie wolno? ![]() Lamia swoje wlasne zasady w imie jakiejs ukrytej (i tu pewno masz racje - statystycznej) idei. Bo nie wierze, ze sie skasowac nie da - jesli tak, to jest to jedyne takie forum na swiecie! I wcale dobrze o nim nie swiadczy ![]()
![]() Edytowane przez koralik24 Czas edycji: 2011-05-17 o 20:36 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#11 | ||||||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Przecież tak się dziwiłaś w tym wątku, że tyle jest kosmetyków z cenami w obcych walutach, a podobno można wpisywać tylko w złotówkach. Więc wytłumaczyłam Ci wcześniej, że po zmianach można tylko złotówki podawać, a prawo nie działa wstecz, czyli jeśli coś wcześniej było możliwe (tu: inne waluty), a po wprowadzeniu nowej zasady/reguły już możliwe nie jest, to nie pozmieniamy wszystkich cen w euro czy dolarach na złotówki. Tak ciężko to zrozumieć?! Cytat:
Cytat:
2. Nie żartuj! Każda Wizażanka ma teraz biegać po mieście i szukać tuszu, który ma papierowe opakowanie, tylko po to,żeby spisać skład? Skoro ma pod nosem Rossmanna, Schleckera, Naturę itd. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli nie zgadasz się z przesunięciem jakiegoś kosmetyku do kategorii Zapomnianych, powinnaś to zasygnalizować w odpowiednim miejscu. Jeśli zarzucasz dwulicowość administracji w sprawie darmmowych reklam, to zgłoś to Złosiowi. (Czy Tobie zawsze trzeba mówić, co powinnaś zrobić? To staje się męczące ![]() Cytat:
![]() EOT.
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
K-n zauważyłaś, że nie umiesz wybrnąć z sytuacji? Ciągle tylko się powtarzasz i mówisz: to zmień forum jak nie pasuje, to zmień forum. A wizaż nie jest idealny, bo wy nie chcecie aby był idealny. Wątków nie kasujemy, wieszaków nie kasujemy, postów nie kasujemy, kont nie kasujemy, recenzje i kosmetyki dodawane na pół gwizdka byle było, nie ważne, że z błędami, że bez składu, że coś tam. No przecież ewidentnie widać, że to forum żywi się statystykami.
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |||||||||||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz juz rozumiesz? ![]() Cytat:
Piszac: "Stawiam, ze jakies 65% kosmetykow ktore odwiedzilam na KWC mialy ceny w funtach, euro albo dolarach..." Gdzie w zacytowanym fragmencie sie dziwie, powiedz mi prosze bo byc moze sama swoich podstawowych emocji nie jestem wstanie odczytac... ![]() Cytat:
Co w takim razie stanie sie z cenami na kwc po wprowadzeniu euro w polsce? I zapamietaj. Prawo nie dziala wstecz - zas w pewnych kwestiach owszem moze, np. w kwestii edycji danych - i w tej kwestii urzedy czesto dzialaja niejako rowniez wstecz bo jakims cudem nazwiska mozna zmieniac i nawet swiadectwa maturalne wystawiac na zmienione duzo pozniej nazwiska i sa specjalne przepisy prawne i regulacje ktore na to pozwalaja. Wiec jak owo prawo o ktorym wspominasz ma sie do rzeczywistosci i sytuacji o ktorej mowisz? Adwokatem chyba nie jestes ... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Czy wrecz przewazliwienie? Cytat:
![]() Jesli skladu nie ma na pierwszej stronie to jest zakladka ze skladem do rozwiniecia i przeczytania. I wybacz - ale moderatorem jestes? ![]() ![]() Cytat:
![]() A slyszalas cos takiego jak probki? Jesli cos nie nadaje sie do twojej cery to juz po malenkim opakowaniu bedziesz mogla zaobserwowac pewne reakcje. I jesli nieudolnie tlumaczysz sie tym, ze kazdy na wszystko inaczej reaguje to czemu czepiasz sie jednej firmy? ![]() Cytat:
![]() I mówie to z reka na sercu. Poza tym jednym przypadkiem sie nie spotkalam z czyms takim - a lubie latac po sklepach, zeby nie bylo ![]() Cytat:
Cytat:
Troche sie zapedzilismy? Moja droga, matkowac mi nie musisz, piersi ssac dla mleka juz od dawna nie potrzebuje. Jakbym chciala zeby ktos mna kierowal to poprosilabym go o mape a nie sama trzymala drogowskaz ![]() Cytat:
Bo wizaz to nie tylko KWC ![]() Cytat:
Bo wizaz to nie tylko KWC ![]() (wybacz musialam powtorzyc aby dotarlo ![]() Cytat:
No i z nich korzystam. ![]() Cytat:
Na przyszlosc od tego zaczynaj... ![]() ![]() ![]() I w temacie! A to rzadkosc ![]() Cytat:
![]() Kazde forum - kazde ma mozliwosc usuwania postow. Z uzytkownikiem to roznie bywa, zalezy od serwera, ale rowniez sie da skasowac, tylko nieraz nie bezposrednio na stronie logowania a stronie dostawcy. Z recenzjami tak samo - zapomniany kosmetyk (czyli usuniety ze stron producenta) jest usuwany albo calkowicie chowany i/lub ew. widoczny jedynie dla dowodzacych.
![]() Edytowane przez koralik24 Czas edycji: 2011-05-18 o 10:46 |
|||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Nie ma takiej możliwości.
1. Nie wszystkie produkty mają skład ujawniany (nożyczki i skład? perfumy i skład?) przed producenta. 2. Nie wszystkie opakowania mają skład na sobie (czasem tylko na pudełku, którego się pozbywamy po rozpakowaniu). 3. Na Technicznym KWC istnieje wątek, gdzie składy można uzupełniać i adminki uzupełniają skład kosmetyku po jego dodaniu do KWC i zrecenzowaniu. Argument, że recenzja jest nieważna bez składu... litości. Odpiszę tak: jest ważna. Identyczny argument. Ergo: NIE, nie wprowadzimy OBOWIĄZKU wprowadzenia składu kosmetyku. EOT. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.