|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
co podac do czerwonego wina?
hejka
![]() musze zaserwowac jakies danie ,najlepiej na cieplo do ktorego pasuje slodkie czerwone wino. macie jakies pomysly? ![]() notabene, jakie wino czerwone slodkie jest dobre? ja takiego nei pijam i sie nie znam ![]()
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: co podac do czerwonego wina?
Cytat:
![]() dla mnie słodkie wino raczej pasuje do deserów do dań głównych raczej półsłodkie - do ciężkich, tłustych mięs np. kaczki, gęsi TUTAJ znalazłam parę ciekawych rad i jeszcze KLIK i KLIK |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Mam podobny dylemat, jednak moja sytuacja jest jednak inna. Wybieram się do koleżanki i zabieram słodkie wino domowej roboty. Chciałabym wziąć coś do tego..no właśnie,ale co mogę zabrać na zimno, żeby pasowało?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Jakiś deser
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Poza tym mam taka ksiażkę o tym.Poszukam i napiszę jak wyglada savoir vivre |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję serdecznie!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak obiecałam:
Do ryb,białego mięsa i drobiu podajemy BIAŁE wino półwytrawne lub półsłodkie ( nigdy nie dodajemy czerwonego wina do tych potraw, bo źle są później trawione) Do dziczyzny i czerwonego mięsa- wina CZERWONE jw. Do serów- wina pełne w smaku czerwone Do deserów- wino słodkie lub półsłodkie. Jesli mamy białe i czerwone wino, to zawsze najpierw białe. Tak samo- słodkie wina podajemy na końcu po wszystkich innych rodzajach. Wina sie nie schładza! Białe nalewa sie do kieliszków do połowy, czerwone do 1/3 wysokości czary kieliszka. Tak więc masz do wyboru ciasta, różne słodkości, a jesli musi byc na ciepło to np. szarlotka lub inne ciepłe ciastko lub owoce w cieście z bitą smietaną np.banany. Dobrym winem jest hiszpańska Malaga ( przywiozłam kilka butelek z Hiszpanii) choć potwornie słodka i mdła . Edytowane przez Ninlil Czas edycji: 2010-08-25 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Ci serdecznie,raz jeszcze!
![]() Nie będzie to nic na ciepło, zrobię jakiś deser ![]() Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Proszę uprzejmie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
do czerwonego? - może dziczyznę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
deseczka serów
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Do czerwonego wina czerwone mięso!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
słodkie czerwone wina najlepiej smakują z deserami. jeśli chcesz dobrac portawę do winka lub odwrotnie, to polecam www.winezja.pl. maja tam dobrą wyszukiwarkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
w sumie jak to ma byc słodkie czerwone wino, to bardziej będa pasować jakieś sery... no i desery oczywiście, ale chyba nie o desery Ci chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ze słodkich czerwonych win polecam Pellegrino Cremovo Vino Aromatizzato All'Uovo. To gęste deserowe wino z dodatkiem utartych jajek z bakaliowo-konfiturowym posmakiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A musi być czerwone koniecznie?
![]() U mnie żadna impreza nie obejdzie się bez różowego Carlo Rossi. Mogę poręczyć za nie ręką ![]() Nie znam osobnika któremu by nie smakowało - od amatorów wina słodkiego po kwasolubnych ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
A mi Carlo Rossi jakoś średnio podchodzi, a jestem właśnie kwaśnolubna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Wszystkim Wam polecam do czerwonego wina jako przekąskę hummus. Ta śródziemnomorska pasta o arabskich korzeniach, przegryzana z pieczywem lub warzywami idealnie pasuje do lampki wina ze znajomymi. Osobom lubiącym w kuchni eksperymentować radzę spróbować przygotowanie samemu, zawsze to dodatkowa frajda. Jeśli jednak zdecydujecie się na zakup gotowego hummusu, warto zwrócić uwagę na whomus? - jest naprawdę bardzo smaczny i z czystym sumieniem go polecam. Może ktoś z Was już próbował hummus jako przekąskę do wina?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
jeszcze nie, ale skusilaś mnie...czy mozna jego smak chociaż troszkę do czegoś porównać? i z jakimi warzywami itd.smakuje najlepiej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Shandusia - ciężko mi porównać smak do czegokolwiek. Ja przed spróbowaniem hummusu (a pierwszy jadłam właśnie whomus) nie wiedziałam kompletnie czego się spodziewać, a po samym spróbowaniu kompletnie nie wiedziałam co myśleć o jego smaku. Ale był na tyle intrygujący, że musiałam jeść dalej, dalej.. aż teraz jem go przynajmniej raz w tygodniu !
Z warzyw polecam marchewkę, kalafior, paprykę (czerwoną i żółtą), zielonego ogórka lub pomidorki koktajlowe. Wszystko zależy od tego jakie warzywa lubisz. Mi najbardziej smakuje z papryką ale do wina bardziej pasuje mi znowu pieczywo. Musisz popróbować. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Ci bardzo i Twój opis zachęcił mnie do spróbowania-lubię nowości więc poszukam dziś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.