|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
dwa w jednym
Hej,
Mam dwa pytania 1. Masaż shiatsu - czym różni się od klasycznego i jakie ma zastosowania terapeutyczne? 2. Od pracy siedzącej (głównie przy kompie) od czasu do czasu łapie mnie ostry ból w dolnej części kręgosłupa - dolna lordoza, chodzę sztywna i jakakolwiek próba rozruszania tego miejsca kończy się ostrym bólem (zupełnie jakby mi odpadała dolna część ciała ![]() ![]() Help... PZDR ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: dwa w jednym
Witam! ad.1. Masaż Shiatsu - a raczej metoda Shiatsu jest przede wszystkim japońskaa odmiana akupresury, ale nie tylko. To także ćwiczenia, rozciągania, praca na meridianach, odpowiednia dieta oraz bierna gimnastyka. W Polsce jest jednak najbardziej utozsamiana z rodzajem akupresury, uciskania specjalnych punktów aktywnych, podobnie jak stosowanie igieł w akupunkturze.
Wprawny terapeuta może z powodzeniem tak stosować shiatsu ze uzyska efekt bądz typowo leczniczy badz też relaksacyjny. Najczęściej jednak stosuje sie go w celach prozdrowotnych, profilaktycznych lub też zmniejszania mniejszych dolegliwości. ad.2. Na drugie pytanie już Pani odpowiedziała sobie sama. Bardzo ważna jest przy pracy z komputerem profilaktyka kręgosłupa. Tych dolegliwosci nie wolno bagatelizować. Kregosłup przyzwyczaja się do nowej pozycji i podświadomie uczy 'nas" odbarczać ból poprzez inne niefizjologiczne ustawienie, a to rodzi następne komplikacje, itd. Podstawa to jaknajczęstsze zmiany pozycji, przerwy w pracy - nawet te kilkuminutowe sa zbawienne - rozciągnięcie kręgosłupa i wzmocnienie cwiczeniami. Po pracy najlepiej ogólnorozwojowymi + basen i to najlepiej na plecach!!! Pani przypadek wymaga indywidualnego ustawienia ćwiczeń - bo widzę że jest Pani swiadoma problemów z lordozą - czyli była już o tym mowa. Polecam np chociaz jedną wizyte u kinezyterapeuty aby ustalił Pani cwiczenia. A tak z innej strony. Jest specjalny probram dla firm: masaż i relaksacja w miejscu pracy czyli work-site. Polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: dwa w jednym
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio byłam tak zawalona pracą, że nie spałam przez dwie noce a mięśnie karku mrowią mnie z bólu ![]() Poszukam "kinezyterapeuty" ![]() Dziękuję za odpowiedź! ![]() PZDR ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.