|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czym to sprać?
Jak wiadomo, dzieci uwielbiają się brudzić. A niektóre plamy ciężko sprać, dlatego chciałam założyć wątek, gdzie będzie można podzielić się sposobem na spieranie trudnych plam.
Córka popisała długopisem poszewkę na poduszkę, próbowałam ariela w psikaczu, prałam z vanishem i nic. Da się z tym jeszcze coś zrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czym to sprać?
Ja pościele piorę w arielu w żelu w 95 stopniach i długopis schodzi całkowicie. Pościele mam tylko bawełniane nie wiem jak z innymi materiałami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
uzywam proszku Ariel i brudne lub mocno brudne rzeczy (czyt. z trudnymi plamami - po dziecięcych słoiczkach, kupce niemowlęcej) piorę w 60 lub 95 stopniach, najpierw moczę w proszku z dodatkiem odplamiacza, lekko spieram ręcznie np. mydełkiem do odplamiania
Ariel uważam za najlepszy proszek, nigdy mnie zawiódł ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Długopis powinien zejść po zwykłym spirytusie. nie wiem jak ze starym spranym maźnięciem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
A ja uwielbiam odplamiacz OXY z biedry, w okragłym pudełku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;40771877]A ja uwielbiam odplamiacz OXY z biedry, w okragłym pudełku.[/QUOTE]
wlasnie mialam o tym pisac taki w proszku, na mega wielkie stare plamy zrobilam paste wg przepisu, nalozylam i wypralam zeszly tak stare plamy ze jestem do teraz w szoku ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jest jeszcze w sklepach z niemiecka chemią taki odplamiacz w sprayu Sil. Chociaż cudów to on nie zdziała, najlepiej chyba działa namaczanie i zapieranie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ptysza, dokładnie. Wyjęłam niedawno stare śliniaki, po Agatce. No wiadomo - marchew królowała
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
A ten Oxy można używać na kolory?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
tak
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Jako że sezon truskawkowy się zaczyna to mój sprawdzony sposób na plamy z truskawek i innych owoców. Świeżą plamę polewamy obficie wrzątkiem i plama sama znika
![]() Druga sprawa - plamy z trawy. Przed zmoczeniem tkaniny wodą czyścimy płynem do mycia naczyń lub wodą utlenioną. Jeżeli wypierzemy normalnie to plama może się utrwalić i ciężko będzie się jej pozbyć (podobno działa wtedy kwasek cytrynowy, ale nie sprawdzałam). Obecnie walczę ze starymi plamami z tłuszczu - córka wylała na siebie rosół. Prałam w płynie do prania, potem normalnie w pralce i plamy nie zeszły, ale że nie były bardzo widoczne to poszła w tych poplamionych spodniach na plac zabaw i tak jakby te plamy z tłuszczu zmieszały się z brudem z placu zabaw i teraz już zupełnie nie mogę tego doprać. Próbowałam już prać w wysokiej temperaturze (60 stopni), w niskiej temperaturze, namaczać w płynie do mycia naczyń, w vanishu, w odplamiaczu ariel ![]() ![]() ![]() Edytowane przez alb Czas edycji: 2013-05-13 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
ja dostałam ubranka po innych dzieciach i niestety niektóre prawie nowe miały plamy (żółte niewiadomo po czym) więc zrobiłam pastę z oxy na 15 minut następnie namoczyłam je jeszcze w oxy na godzinę i wrzuciłam do pralki na najdłuższy program dodatkowo jeszcze na 4 płukania. Po wyciągnięciu z pralki żadna plama nie została. więc polecam oxy mam wrażenie że jest lepszy jak vanish.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Może nie o plamy chodzi, mam kilka dziecięcych ciuchów, które mimo stosowania dobrego proszku i odplamiacza zrobiły się szarawe (wyglądaja jak bardzo stare, są chyba z gorszej tkaniny). Jak przywrócić im "blask". Oxy też się sprawdzi?
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a ma ktoś przepis na pozbycie się starych plam z marchewkowych deserków i zup?
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
jeszcze wżarte plamy z błota...
wprawdzie mydelko do odplamiania z rossmana sie tu przydaje ale czasem gdzies nie zauwaze i jak juz wypiore to zostaje, szczegolnie przy rekawach a ten oxy mysze wyprobowac po zabawie w bialej bluzce farbkami... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja próbuje dziś tego oxy. Natarłam, namoczyłam i teraz piorę. Zobaczymy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie pamiętam dokładnie, jak dobrze było ze skutecznością, ale zdaje mi się, że świeże plamy schodziły w 100% Zainteresowałyście mnie tym oxy, pewnie wypróbuję ![]() Miło będzie zobaczyć znowu, jak śliniaki wyglądały kiedyś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Jestem po testowaniu oxy i stwierdzam, że jest w porządku. Starych plam z długopisów/mazaków nie wywabił, ale poradził sobie z lodami czekoladowymi (dwa razy namaczałam i prałam), trawą i innymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja słyszałam, że długopis można sprać pastą do zębów, ale nie sprawdzałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Gdy dzieci rok temu wyjezdzaly na zielona szkole podpisywalam im majtki i koszulki zelowym mazakiem z lidla. Do teraz sie nie spraly.
Na dzien wiosny pomalowalam koszulki plakatowkami z astry, po praniu zostaly cienie kolorow. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2013-05-16 o 09:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Plamy z marchewki schodzą na słońcu. Wyprane ubranka wieszam tak, żeby słońce na nie świeciło. Zawsze działa
![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś nieźle się zdziwiłam jak kilka poplamionych ciuszków - zła, że kupiłam tani proszek, który niczego nie sprał - po wyschnięciu zdjęłam czyste!
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
W opiniotwórczej gazecie "Party życie gwiazd" Małgorzata Rozenek radzi, żeby wsypać 3 łyżeczki sody oczyszczonej do proszku do prania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Plamy z pisaków na bawełnianej koszulce czym?
Ma ktoś jakiś pomysł...? Kurde nową koszulkę córa dostała od babci i od razu za pierwszym założeniem pobabrała ciemnym pisakiem ![]() A co do kupek niemowlęcych to polecam świeżą kupę zaprać szarym mydłem, grubo nasmarować i wszystko wychodzi z pralki bielusieńkie ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świeżą plamę po kupce tak, łatwiej sprać. Na początku łudziłam się, że jak wypiorę w pralce to zejdzie a tu zonk. Jelpy i inne dzieciowe proszki nic nie spierały, więc poszły w ruch inne metody. Sprawdza się też mydełko, które pokazałam wczesniej.
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Plamy po marchewce najlepiej schodzą na słońcu. Przetestowałam na ubrankach synka.
Na plamy z długopisów, flamastrów stosuje zmywacz do paznokci. Potem piorę w rękach i w pralce. Do odświeżenia bieli dodaje do proszku do prania proszek do pieczenia - ładnie wybiela i spiera plamy z krwi
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:31.