No to sie dowiedzialam jak bosko zarabiam :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-06, 12:09   #1
Oliath
Zakorzenienie

No to sie dowiedzialam jak bosko zarabiam :(

Bez sensu bedzie ten watek, ale gorycz we mnie wezbrala i ulac goryczy musze
Przez przypadek zupelnie dowiedzialm sie, jak stoja zarobki w mojej firmie.
Ktos, z kim rozmawialam, zalozyl, ze wiem, i szczegolami swobodnie operowal. Osoba skadinad wiarygodna w temacie i nie mam podstaw sadzic, zeby koloryzowala.
Zarzadzam cala administracja a zarabiam od tysiaca do kilku tysiecy mniej niz absolwenci sprzed 2-3 lat.
Jestem w tej firmie od samego poczatku jej istnienia w PL. Mam o kilka dobrych lat dluzszy staz pracy od swoich kolegow i kolezanek z dzialow operacyjnych. Mam wyzsze wyksztalcenie, biegle mowie w obcym jezyku, moje stanowisko jest (ponoc) kierownicze, choc w zasadzie "obrabiam" przynajmniej trzy stanowiska nizsze przy okazji i w ramach potrzeb. Normalnie od portiera do project managera. Ze jestem potrzebna i duzo wnosze w codziennosc firmy - o tym swiadczy chocby fakt, ze zaplanowanie urlopu i 'zabezpieczenie' wszystkiego na okres nieobecnosci zajmuje mi z dwa tygodnie wczesniej. Przy dobrych wiatrach.
Strasznie mi sie smutno zrobilo, ze w porownaniu do pozostalych tak kiepsko jestem finansowo "doceniana".
Lubie moja prace, nie jestem typem zawistnicy i sekutnicy, nie badam hobbystycznie na codzien, kto ile ma i nie zazdraszaczam, ze tak duzo.

Ale dzien mi to popsulo jakby

Swoja droga, ciekawe, ze w PL taka niezdrowa tajemnica owiane sa widelki placowe, raporty, wynagrodzenia na stanowiskach. Czulabym sie lepiej i mniej sfermentowana, gdybym od tych kilku lat wiedziala, ze zarabiam polowe tego, co wiekszosc wspolpracownikow.

W UK na ten przyklad, nigdy nawet bym nie wyslala aplikacji na stanowisko, gdzie nie byloby od poczatku jasnosci co do siana

Oj, smutno.
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 12:15   #2
Dagunia
Komplikatorka

Dot.: No to sie dowiedzialam jak bosko zarabiam :(

A nie można z dyrektorem/kierownikiem pogodać o kwestiach finansowych ? Powiedz to wszystko co nam czyli : "Zarzadzam cala administracja a zarabiam od tysiaca do kilku tysiecy mniej niz absolwenci sprzed 2-3 lat.
Jestem w tej firmie od samego poczatku jej istnienia w PL. Mam o kilka dobrych lat dluzszy staz pracy od swoich kolegow i
kolezanek z dzialow operacyjnych. Mam wyzsze wyksztalcenie, biegle mowie w obcym jezyku, moje stanowisko jest (ponoc) kierownicze, choc w zasadzie "obrabiam" przynajmniej trzy stanowiska nizsze przy okazji i w ramach potrzeb. Normalnie od portiera do project managera. Ze jestem potrzebna i duzo wnosze w codziennosc firmy - o tym swiadczy chocby fakt, ze zaplanowanie urlopu i 'zabezpieczenie' wszystkiego na okres nieobecnosci zajmuje mi z dwa tygodnie wczesniej. Przy dobrych wiatrach." i zaproponuj podwyżkę
Stary 2011-07-06, 12:27   #3
moee
Zakorzenienie

Czemu nie wnosisz co roku o podwyzke ?

U mnie podpisujemy na samym poczatku umowe , gdzie nie mozemy rozmawiac o zarobkach i podawac ile co i jak ale mamy dokladna tabele z czego sa wyliczane i co wchodzi w to np : zarabiasz wiecej i co roku dostajesz podwyzke za lojalnosc wobec firmy ( im dluzszy masz staz pracy w firmie tym wiecej zarabisz), dowiadczenie w zawodzie, wyksztalcenie , dodatkowe kursy . Wszystko jest wyliczane wiec nikt nie zarobi wiecej niz sie komus nalezy . Co roku na wiosne mozna sie starac o podwyzke.
Dziwna ta Twoja firma i dziwne wyliczanie zarobkow ktos ma ladniejsze oczy to wiecej zarabia ? na to wychodzi
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."

Edytowane przez moee
Czas edycji: 2011-07-06 o 12:28
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 12:32   #4
la'Mbria
Zakorzenienie

idź po podwyżkę
albo....
idź do konkurencji
moj TŻ zarabiał (według mnie) bardzo mało jak na jego stanowisko, dostał propozycję pracy dla konkurencji gdzie na "dzień dobry" dostał pensję 3 x wyższą od tej którą miał w starej firmie.
Zaryzykował- poszedł do dyrektora z napisanym wymówieniem i...
dyrektor poprosił o dzień do namysłu co z tym fantem zrobić, po czym po 3 godzinach zaprosil TŻa na rozmowę i zaproponował mu....
pensję dokładnie taką samą jak u konkurencji plud dodatkowe profity
możliwe że u ciebie będzie podobnie...przy czym pamiętaj o jednym- jeśli do tej pory cię nie doceniali finansowo, a raptem zgodza się podnieść ci pobory x-razy to coś jest nie hallo...ja bym sobie wtedy poszukała innej firmy, bo widać, ze dopóki sama nie wydrzesz to nie dostaniesz ani złotówki podwyżki

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 12:36   #5
Oliath
Zakorzenienie

Moee - u mnie jest b. scisle okreslony system promocji i podwyzek.
Co roku jest tzw. inflacyjna - kilka procent od podstawy.
Inne wchodza w gre tylko w przypadku awansu - a ja nie awansuje, bo w swoim dziale juz jestem na szczycie (no - na pagorku wsrod nizin ) i dalej slepa uliczka.
To jest wielka korporacja i rozmowa z przelozonym nt. podwyzki konczy sie zwykle enigmatycznym - takie sa procedury.

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
idź po podwyżkę
albo....
idź do konkurencji
moj TŻ zarabiał (według mnie) bardzo mało jak na jego stanowisko, dostał propozycję pracy dla konkurencji gdzie na "dzień dobry" dostał pensję 3 x wyższą od tej którą miał w starej firmie.
Zaryzykował- poszedł do dyrektora z napisanym wymówieniem i...
dyrektor poprosił o dzień do namysłu co z tym fantem zrobić, po czym po 3 godzinach zaprosil TŻa na rozmowę i zaproponował mu....
pensję dokładnie taką samą jak u konkurencji plud dodatkowe profity
możliwe że u ciebie będzie podobnie...przy czym pamiętaj o jednym- jeśli do tej pory cię nie doceniali finansowo, a raptem zgodza się podnieść ci pobory x-razy to coś jest nie hallo...ja bym sobie wtedy poszukała innej firmy, bo widać, ze dopóki sama nie wydrzesz to nie dostaniesz ani złotówki podwyżki
LaMbria - wiem, moj maz postapil tak samo jak Twoj TZ i ten sam efekt osiagnal.
Tylko, ze w miedzynarodowych korporacjach to nie przechodzi -kazdy trybik w miesiac mozna zastapic innym, tanszym trybikiem - jakby co. Chocby nie wiem jak ten trybik byl istotny i nie wiem jak efektywnie zapierniczal.
Kubulek
Stary 2011-07-06, 12:44   #6
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Moee - u mnie jest b. scisle okreslony system promocji i podwyzek.
Co roku jest tzw. inflacyjna - kilka procent od podstawy.
Inne wchodza w gre tylko w przypadku awansu - a ja nie awansuje, bo w swoim dziale juz jestem na szczycie (no - na pagorku wsrod nizin ) i dalej slepa uliczka.
To jest wielka korporacja i rozmowa z przelozonym nt. podwyzki konczy sie zwykle enigmatycznym - takie sa procedury.
inflacyjna tez mam odgornie jestesmy w tej samej sytuacji , tez juz wyzej awansowac nie moge , no chyba ze do zarzadu trafie
ale ja tam walcze z nimi co roku - pukam jakby sie palilo, wyrzucaja drzwiami , wracam oknem, jeden mowi nie , ide do drugiego . To ze awansowac nie moge nie znaczy ze mam stanac z pensja i pracowac przez kilka lat za ta sama kase ( a coraz wiecej obowiazkow wykonywac) i co za tym idzie obnizac swoj styl zycia, zdazylo sie kilka razy ze postawilam ultimatum ze albo podwyzka albo odchodze ( i zamierzam za chwil pare- cos swojego chce i sama sobie byc szefem ) zawsze wywalczylam, moze nie duze pieniadze ,ale mialam swoja satysfakcje i ze jednak sie da .

Porozgladnij sie w kolo, idz na kilka rozmow , zobacz co ci zaproponuje konkurencja . Jezeli faktycznie masz tak ze Cie zastopowali i za chwile stazysci beda wiecej od Ciebie zarabiac to nawet sie nie zastanawiaj .
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 12:50   #7
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
LaMbria - wiem, moj maz postapil tak samo jak Twoj TZ i ten sam efekt osiagnal.
Tylko, ze w miedzynarodowych korporacjach to nie przechodzi -kazdy trybik w miesiac mozna zastapic innym, tanszym trybikiem - jakby co. Chocby nie wiem jak ten trybik byl istotny i nie wiem jak efektywnie zapierniczal.
a co ci szkodzi spróbować?
oczywiście mam na myśli probę zostanie 'trybikiem w innej machinie"
poszukaj ofert, a nóż się cos ciekawego znajdzie...a jesli nie to przeceiż pracę masz, więc "na gwałt" łapac byle czego nie musisz
jak dla mnie lepiej zaryzykować i zostać istotnym i efektywnie zapierniczającym trybikiem w nowej machinie, niż siedzieć i gnuśnieć w starej...no ale ja to w ogóle się do pracodawców nie umiem przywiązać (znaczy jestem przywiązana dopóki nie dostanę lepszej oferty

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-06, 12:50   #8
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Przechodzi, przechodzi.

Próbowałaś już walczyć o podwyżkę z zerowym skutkiem, że jesteś tak pesymistycznie nastawiona?
Stary 2011-07-06, 13:10   #9
dawidowskasia
Zakorzenienie

A może to stanowisko i ogólnie ten dział jest słabiej opłacany?

Tak często bywa np w wydawnictwie moja koleżanka zarabia najmniej w redakcji, natomiast druga mimo,że pracuje krócej ma w marketingu 2 razy więcej.

Niestety pracodawcy raczej nie biorą pod uwagę ilość wykonywanej pracy, ale zysk jaki z niej płynie.

Dwa razy o studiach pracowałam jako asystentka zarządu i zarabiałam najmniej w całej firmie a zasuwałam po godzinach, w weekendy (i nie chodzi o to,że byłam nowa -asystentki w innych oddzialach w Polsce pracujące 8 lat miały 200zł więcej tylko-tak więc takie stanowisko)

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2011-07-06 o 13:14
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 13:43   #10
Indios
Raczkowanie

Cytat:
Oj uwierz mi, że przechodzi. Jak ten cały 'trybik' jest bardzo dobry w tym co robi to wcale go zastępować nie chcą
Przykład mojego TŻ, złożył wypowiedzenie i sam dyrektor generalny jak się o tym dowiedział dzwonił kilka razy przekonywał go, żeby zmienił decyzje, obiecując bardzo dogodne warunki. Dzwonił nawet pół roku po tym jak TŻ odszedł z tej pracy
najpotężniejsi z nich myślą o władzy nad galaktyką...

Indios jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 13:59   #11
Oliath
Zakorzenienie

Kochane pocieszycielki
Moze zmarnowalam szanse, bo 2 lata temu dostalam (!) prace u konkurencji, ale za tak nieduzo w sumie wyzsza kase, ze z sentymentu, lojalnosci i cholera wie czego zostalam u siebie - i nawet nie uzylam tamtej propozycji jako karty przetargowej o lepsze warunki na starych smieciach
A pracuje w finansach - tzn. ja "robie" wszechstronny support, rowniez techniczny, dzialom operacyjnym. I ci moi absolwenci to mlodzi ksiegowi po prostu.
Wiec mozliwe, ze z definicji jestem gorzej oplacana - ale zeby az o tyle?
No bez jaj
OK, SKORO TAK RADZICIE, TO ZBIORE SIE W SOBIE I POJDE.
Choc u mnie ogolna spychologia panuje i nikt za nic sie stara nie odpowiadac - w tym za decyzje finansowe przede wszystkim odbijaja pileczke - i tak, moja kochana Elve - bylam, uzasadnialam rzeczowo i czarno na bialym, ze ciagne trzy czy cztery dzialy, w tym ciezka fizyczna praca z dokumentacja korporacyjna, tlumaczenia, obowiazki asystenckie, recepcja, zamowienia, systemy bezpieczenstwa, kawalek ksiegowosci - wiec moze by tak grosiczek? aaaa skadze tam. Jak glowa w mur czy tam grochem o sciane
Kubulek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-06, 14:12   #12
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Kochane pocieszycielki
Moze zmarnowalam szanse, bo 2 lata temu dostalam (!) prace u konkurencji, ale za tak nieduzo w sumie wyzsza kase, ze z sentymentu, lojalnosci i cholera wie czego zostalam u siebie - i nawet nie uzylam tamtej propozycji jako karty przetargowej o lepsze warunki na starych smieciach
A pracuje w finansach - tzn. ja "robie" wszechstronny support, rowniez techniczny, dzialom operacyjnym. I ci moi absolwenci to mlodzi ksiegowi po prostu.
Wiec mozliwe, ze z definicji jestem gorzej oplacana - ale zeby az o tyle?
No bez jaj
OK, SKORO TAK RADZICIE, TO ZBIORE SIE W SOBIE I POJDE.
Choc u mnie ogolna spychologia panuje i nikt za nic sie stara nie odpowiadac - w tym za decyzje finansowe przede wszystkim odbijaja pileczke - i tak, moja kochana Elve - bylam, uzasadnialam rzeczowo i czarno na bialym, ze ciagne trzy czy cztery dzialy, w tym ciezka fizyczna praca z dokumentacja korporacyjna, tlumaczenia, obowiazki asystenckie, recepcja, zamowienia, systemy bezpieczenstwa, kawalek ksiegowosci - wiec moze by tak grosiczek? aaaa skadze tam. Jak glowa w mur czy tam grochem o sciane
Dzialaj, możesz tylko zyskać
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-06, 14:56   #13
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Bez sensu bedzie ten watek, ale gorycz we mnie wezbrala i ulac goryczy musze
Przez przypadek zupelnie dowiedzialm sie, jak stoja zarobki w mojej firmie.
Ktos, z kim rozmawialam, zalozyl, ze wiem, i szczegolami swobodnie operowal. Osoba skadinad wiarygodna w temacie i nie mam podstaw sadzic, zeby koloryzowala.
Zarzadzam cala administracja a zarabiam od tysiaca do kilku tysiecy mniej niz absolwenci sprzed 2-3 lat.
Jestem w tej firmie od samego poczatku jej istnienia w PL. Mam o kilka dobrych lat dluzszy staz pracy od swoich kolegow i kolezanek z dzialow operacyjnych. Mam wyzsze wyksztalcenie, biegle mowie w obcym jezyku, moje stanowisko jest (ponoc) kierownicze, choc w zasadzie "obrabiam" przynajmniej trzy stanowiska nizsze przy okazji i w ramach potrzeb. Normalnie od portiera do project managera. Ze jestem potrzebna i duzo wnosze w codziennosc firmy - o tym swiadczy chocby fakt, ze zaplanowanie urlopu i 'zabezpieczenie' wszystkiego na okres nieobecnosci zajmuje mi z dwa tygodnie wczesniej. Przy dobrych wiatrach.
Strasznie mi sie smutno zrobilo, ze w porownaniu do pozostalych tak kiepsko jestem finansowo "doceniana".
Lubie moja prace, nie jestem typem zawistnicy i sekutnicy, nie badam hobbystycznie na codzien, kto ile ma i nie zazdraszaczam, ze tak duzo.

Ale dzien mi to popsulo jakby

Swoja droga, ciekawe, ze w PL taka niezdrowa tajemnica owiane sa widelki placowe, raporty, wynagrodzenia na stanowiskach. Czulabym sie lepiej i mniej sfermentowana, gdybym od tych kilku lat wiedziala, ze zarabiam polowe tego, co wiekszosc wspolpracownikow.

W UK na ten przyklad, nigdy nawet bym nie wyslala aplikacji na stanowisko, gdzie nie byloby od poczatku jasnosci co do siana

Oj, smutno.
Serio? No nie do pomyslenia po prostu.
Tutaj o ile gadanie o tym kto ile zarabia jest niesmaczne o tyle tzw widełki i obowiązkowo musza byc ujawniane. Wiadomo, że jeden może zarabiać sumę z góry widełek a drugi z dołu ale przynajmniej wiadomo co i jak i ile maksymalnie czy minimalnie można zarobić na danym stanowisku. I w miare upływu czasu składac podania o podwyżki

Nie czaj się ,tylko idz im powiedz, że mają dac mamonę, bo inaczej naslesz na nich wizażanki
A tak serio, to idz, idz, i nie odpuszczaj, tak jak pisze moee, jak Cie będa zbywać to się nie daj i wróć oknem.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości