Zyciowa decyzja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-17, 21:50   #1
monikaa17
Raczkowanie

Exclamation

Zyciowa decyzja

Cześc dziewczyny. Przepraszam, ze tutaj ale nie bardzo wiedzialam gdzie umieścic moje pytanie,mam nadzieję że mi doradzicie. Otóż mam do wyboru studia w moim mieście(pedagogika) albo w innym(bliżej mojego chłopaka ponieważ nie studiuje " u nas" socjologia). I nie wiem co wybrac. Nie chce wybierac studiow tylko ze wzgledu na chłopaka,bo tu chodzi o przyszłośc i nie wiem co wybrac,wiadomo,jesli sie kochamy to zwiazek przetrwa rozłąke,z reszta bedziemy sie widywac co tydzien mimo wszystko . A z drugiej socjologia mnie interesuje i chcialabym stąd uciec. Niestety chyba zbytnio pracy po tym nie ma. I sama nie wiem co robic. Prosze doradzcie mi cos.
monikaa17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:53   #2
Madzialenka_21
Zadomowienie

Dot.: Zyciowa decyzja

Ja bym zmieniła kierunek, ale jeśli musiałabym wybrać z tych dwóch to na 1000% politologia. Nie wiem czy po socjologii jest jakaś przyszłość. Kuzynka to skończyła i powiedziała mi że nawet do pracy w kiosku się nie nadaje

Madzialenka_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:55   #3
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Madzialenka_21 Pokaż wiadomość
Ja bym zmieniła kierunek, ale jeśli musiałabym wybrać z tych dwóch to na 1000% politologia. Nie wiem czy po socjologii jest jakaś przyszłość. Kuzynka to skończyła i powiedziała mi że nawet do pracy w kiosku się nie nadaje
w wątku nie ma nic o politologii...
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:59   #4
Narrhien
Zakorzenienie

Ktoś z pomysłem na siebie i po socjologii znajdzie pracę.

Popatrz sama na to, co napisałaś: chcesz się wyrwać ze swojego miasta, chcesz być bliżej chłopaka, socjologia bardziej cię interesuje - same "ZA".

A pedagogika? Jakie jest "ZA"? Że przyszłosciowe? Po pedagogice równie ciężko o prace, bo może zawód masz konkretniejszy niż po socjologii, ale absolwentów chętnych do pracy jest bardzo dużo i trzeba się mocno o pracę postarać. Łatwiej bedzie ci się starać na kierunku, który lubisz, a nie na takim, na którym jesteś na siłę

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:00   #5
CytrynowaPannica
Zadomowienie

Nie patrz na chłopa, tylko na siebie.

Sama zwróciłaś uwagę - to życiowa decyzja.
Od tego, co wybierzesz teraz, będzie zależeć Twoja przyszłość.
A kto wie, czy pisane jest, byś przeżyła ją właśnie z tym facetem.

Kieruj się rozsądkiem. Zastanów się:

Czy stać Twoich rodziców/opiekunów na to, byś mieszkała gdzie indziej, niż w domu?
Czy jesteś gotowa uniezależnić się i rozpocząć nowe życie, w innym mieście?
Czy socjologia interesuje Cię bardziej od pedagogiki?
Czy nie będziesz pluć sobie w twarz, gdy wybierzesz studia tylko ze względu na chłopaka, okażą się niewypałem?
Czy będziesz umiała poradzić sobie w innym mieście, gdy zawiodą przyjaciele?

Edytowane przez CytrynowaPannica
Czas edycji: 2011-07-17 o 22:04
CytrynowaPannica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:09   #6
monikaa17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Ktoś z pomysłem na siebie i po socjologii znajdzie pracę.

Popatrz sama na to, co napisałaś: chcesz się wyrwać ze swojego miasta, chcesz być bliżej chłopaka, socjologia bardziej cię interesuje - same "ZA".

A pedagogika? Jakie jest "ZA"? Że przyszłosciowe? Po pedagogice równie ciężko o prace, bo może zawód masz konkretniejszy niż po socjologii, ale absolwentów chętnych do pracy jest bardzo dużo i trzeba się mocno o pracę postarać. Łatwiej bedzie ci się starać na kierunku, który lubisz, a nie na takim, na którym jesteś na siłę
Za pedagogika jest to że chciałabym zrobic wczesnoszkolna i przedszkolna,bardzo lubie dzieci i mysle ze bylabym dobra w tej roli. Po socjologii na razie sama nie wiem co bym mogła robic tak na prawdę. I to jest właśnie ten problem,bo kierunek ciekawy,ale co dalej?

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Cytat:
Napisane przez CytrynowaPannica Pokaż wiadomość
Nie patrz na chłopa, tylko na siebie.

Sama zwróciłaś uwagę - to życiowa decyzja.
Od tego, co wybierzesz teraz, będzie zależeć Twoja przyszłość.
A kto wie, czy pisane jest, byś przeżyła ją właśnie z tym facetem.

Kieruj się rozsądkiem. Zastanów się:

Czy stać Twoich rodziców/opiekunów na to, byś mieszkała gdzie indziej, niż w domu?
Czy jesteś gotowa uniezależnić się i rozpocząć nowe życie, w innym mieście?
Czy socjologia interesuje Cię bardziej od pedagogiki?
Czy nie będziesz pluć sobie w twarz, gdy wybierzesz studia tylko ze względu na chłopaka, okażą się niewypałem?
Czy będziesz umiała poradzić sobie w innym mieście, gdy zawiodą przyjaciele?
Moim zdaniem tatę stac na to żebym mieszkała gdzie indziej,sam twierdzi że nie,ale jest rozrzutny i sam nie wie dokładnie jak to sie dzieje ze wydaje cala kase(jak ja) ( z reszta to nie jest znowu tak daleko(nie chce tu zdradzac szczegółow) ) ,ciezko stwierdzic czy interesuje mnie bardziej,raczej po rowno,to sa dwie inne w zasadzie dziedziny i obie mnie interesuja. Jedynym niewypałem mogą okazac sie studia,chłopak zostanie ten sam -wiem to
Poradzic sobie bez przyjaciół? w moim otoczeniu przyjaciele sa wtedy kiedy cos potrzeba albo maja problem,wiec mysle ze się obejdę,wręcz mam nadzieję, że znajdę tam takich prawdziwych.
Potworny dylemat mam.
Stary 2011-07-17, 22:14   #7
Seline16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monikaa17 Pokaż wiadomość
Cześc dziewczyny. Przepraszam, ze tutaj ale nie bardzo wiedzialam gdzie umieścic moje pytanie,mam nadzieję że mi doradzicie. Otóż mam do wyboru studia w moim mieście(pedagogika) albo w innym(bliżej mojego chłopaka ponieważ nie studiuje " u nas" socjologia). I nie wiem co wybrac. Nie chce wybierac studiow tylko ze wzgledu na chłopaka,bo tu chodzi o przyszłośc i nie wiem co wybrac,wiadomo,jesli sie kochamy to zwiazek przetrwa rozłąke,z reszta bedziemy sie widywac co tydzien mimo wszystko . A z drugiej socjologia mnie interesuje i chcialabym stąd uciec. Niestety chyba zbytnio pracy po tym nie ma. I sama nie wiem co robic. Prosze doradzcie mi cos.
Hmm wydaje mi się, że niestety obydwa kierunki nie są zbyt przyszłościowe, ale wychodzę z założenia, że jeśli ktoś jest w czymś dobry to zawsze znajdzie prace Jednakże wybrałabym pedagogikę, bo jednak jest konkretniejsza od socjologii i daje większe pole manewru jeśli mowa o pracy (przedszkole, żłobek, niania, domy dziecka itp). A kwestią rozłąki z chłopakiem się tak nie przejmuj, bo jeśli to prawdziwe uczucie, to przetrwa Możecie się spotykać- jak sama napisałaś- co tydzień, ale w praktyce na pewno uda się częściej. Głowa do góry i powodzenia w dokonaniu prawidłowego wyboru

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-17, 22:16   #8
Kiki van Goth
Raczkowanie

nic

już z dwojga złego wybrałabym tą pedagogikę.
a w mieście Twojego TŻ-ta nie ma właśnie tego kierunku, jest tylko socjologia?
Gdybym się uparł.
Kiki van Goth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:24   #9
monikaa17
Raczkowanie

jest ale za pozno sie zorientowałam i już nie mogłam zmienic deklaracji i zdawac jeszcze jakiegos przedmiotu co mnie udupiło.
Stary 2011-07-17, 22:39   #10
Mandarynkia
Zadomowienie

A jakie są jeszcze możliwości innych kierunków? I jakie masz zainteresowania? Jeśli mozna spytać oczywiście

właśnie tak!

Mandarynkia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:46   #11
monikaa17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mandarynkia Pokaż wiadomość
A jakie są jeszcze możliwości innych kierunków? I jakie masz zainteresowania? Jeśli mozna spytać oczywiście
Wiesz co,teraz to właściwie nie mam już wyboru, bo nie moge nic zmienic,poskładałam juz papiery i nie ma odwrotu. Jesli chodzi o zainteresowania to przede wszystkim interesuje mnie praca z ludzmi*czy to małymi czy dużymi poniewaz jestem bardzo komunikatywna i interesuja mnie(przejmują raczej bo interesują jakos dziwnie brzmi) problemy ludzi,zawsze kazdemu chce pomoc..Moze to dziwne,ale lubie sprawy polityki,czasem ogladam obrady sejmu i serce sie kraja co tam sie dzieje i jak maja ludzi w dupie.chcialabym zrobic w zyciu cos dobrego,pomoc komus. Taka troche idealistka ze mnie.
Składałam jeszcze na politologie,jednak tez w moim miescie/
Stary 2011-07-17, 22:55   #12
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez monikaa17 Pokaż wiadomość
Wiesz co,teraz to właściwie nie mam już wyboru, bo nie moge nic zmienic,poskładałam juz papiery i nie ma odwrotu. Jesli chodzi o zainteresowania to przede wszystkim interesuje mnie praca z ludzmi*czy to małymi czy dużymi poniewaz jestem bardzo komunikatywna i interesuja mnie(przejmują raczej bo interesują jakos dziwnie brzmi) problemy ludzi,zawsze kazdemu chce pomoc..Moze to dziwne,ale lubie sprawy polityki,czasem ogladam obrady sejmu i serce sie kraja co tam sie dzieje i jak maja ludzi w dupie.chcialabym zrobic w zyciu cos dobrego,pomoc komus. Taka troche idealistka ze mnie.
Składałam jeszcze na politologie,jednak tez w moim miescie/
Powinnaś raczej zostać pracownikiem socjalnym, a nie socjologiem. Jak już.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:59   #13
OneOfThem
Przyczajenie

GG do OneOfThem

Narazie poczekaj na wyniki bo byc moze los zdecyduje za Ciebie a potem zastanow sie czego TY chcesz, gdzie TY chcesz mieszkac i co TY chcesz robic. Potem pomysl czy TY sobie poradzisz z dala od domu, finansowo i ogólnie z zyciem.
Tu nie masz sie kirowac chlopakiem.
Jesli chodzi o studia to nie patrz na to ze pedagogika jest pewniejsza, bo to kierunek bardzo popularny i absolwentów szukajacych pracy jest naprawde sporo.
Nie odradzam ani tego, ani tego. Wazne zeby myslec o tym, czego sie chce i siebie realizowac.
OneOfThem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 18:25   #14
vandes
Rozeznanie

wybrałabym pedagogikę.
vandes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 19:43   #15
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiki van Goth Pokaż wiadomość
nic

już z dwojga złego wybrałabym tą pedagogikę.
a w mieście Twojego TŻ-ta nie ma właśnie tego kierunku, jest tylko socjologia?
Dlaczego złego?

Wybrałabym również pedagogikę, ale mogę być nieobiektywna, bo sama się wybieram
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 15:52   #16
monikaa17
Raczkowanie

Czesc dziewczyny,myslę i myslę i chyba pojde na ta socjologie. Zawsze to jednak lepsza uczelnia,czego wczesniej nie ujęłam w swoim watku. Mam nadzieje ze nie bede żalowac,chociaz dylemat wciąż jest. Żaluje ze nie umiem byc pewna..
Stary 2011-07-19, 19:53   #17
madzia2511
Przyczajenie

Ja na Twoim miejscu też wybrałabym tą socjologię, skoro ona Cię bardziej interesuje a poza tym, jak już wcześniej dziewczyny mówiły, jest wiele plusów wyboru tego kierunku
madzia2511 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości