![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() na dobry poczatek - jak powiedzieć rodzicom o zaręczynach?
mam nietypowa sprawe. Pewnie dla niektorych moj problem wyda sie durny, ale naprawde potrzebuje pomocy.. Od 2,5 roku mam wspanialego chlopaka, a od pol roku jestesmy narzeczenstwem. Dostalam piekny pierscionek itp. I wszystko byloby cudownie gdyby nie fakt iz rodzice nie wiedza o naszych planach. NIE WIEM W JAKI SPOSOB IM POWIEDZIEC ZE PLANUJEMY SLUB.. Tak wiec szczesliwe narzeczone, zony i nie tylko piszcie jak to bylo u was. Z radoscia przyjme kazda rade ps. moi rodzice lubia mojego ukochanego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: na dobry poczatek
Przyszłam z pierścionkiem zaręczybowym na palcu. Sami się zorientowali. Na drugi dzień był obiad zapoznawczy u rodziców Tż i wtedy powiedziałam to czego się nie spodziewali - przybliżony termin ślubu. (moja mama myślała, że to narzeczeństwo bliżej "nie określone")
Ale gdy już skończyła zbierać szczękę z podlogi bylam bardzo miło zaskoczona. Z czeg Twój strach wynika? z nieustabilizowanej sytuacji szkolno-finansowo-mieszkaniowej, młodego wieku, niechęci rodziny do Tż?
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
My poprostu nic nie mówiliśmy. Wybraliśmy termin, zarezerwowaliśmy sale, orkiestre i kucharki. Sami finansowallismy całe wesele więc nie czuliśmy się w obowiązku pytać kogoś o zdanie. Poprostu powiedzieliśmy jak już część spraw była załatwiona. Napewno inaczej byłoby gdyby się dokładali do organizacji. Wtedy należałoby się skonsultować.
U nas wszystko poszło dobrze, nikt nie miał do nikogo pretensji, więc dobrze zrobiliśmy. Życzę powodzenia!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
nie wiem z czego wynika moj strach... koncze studia, mam wlasne mieszkanie w duzym miescie, wiec tutaj problemu nie ma. W razie klopotow zawsze moge liczyc na pomoc rodzicow. PO PROSTU MAM BLOKADE PRZED POWIEDZENIEM IM RADOSNEJ NOWINY
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Powiedzcie im razem. Z Tż.
Nie musi być oficjalnie. U mnie był obiad bo mama Tż wyszła z propozycją, ale gdyby nie to byłoby na luzie zupelnie.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
napewno poeiemy im o tym razem. Moje kochanie juz dawno by im oswiadczylo ze chcemy wziac slub, gdyby nie ja.. durna baba ze mnie. mimo 23 lat zachowuje sie jak dziecko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Wtedy podnosi sie ogólny "szum" w rodzinie i tego się boisz. Ale to jest przyjemne z czasem.
Powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Mój już mąż kupił butelke dobrego alkoholu i kwiaty dla mamy, przyszedł do mieszkania moich rodziców i powiedział że się kochamy i chcielibyśmy również stworzyć tak wspaniałą rodzinę, wspomniał też coś że jestem dla niego całym światem, także nie tylko moich rodziców, ale i mnie to przemówienie na kolana rzuciło
![]() Ale takie "oficjalne zaręczyny" są dobre, bo pokazujesz rodzicom, że obojgu wam na ich zdaniu zależy. Wiadomo przecież że nie zabronią wam się pobrać. A i przed ślubem kościelnym na protokole jest pytanie, czy odbyły się te oficjalne zaręczyny - zawsze to plus ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
u mnie wiedzieli ze mamy takie plany
![]() ![]() ![]() Powodzenia Wam zycze ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A potem nastapił miło spędzony wieczór i rozmowy o naszych planach ![]() Natomiast rodzicom Tż powiedzieliśmy dopiero 8 m-cy później - po prostu obawialismy się ich reakcji, ale było spoko ![]() Nie ma się czego bać - rodzice będą się cieszyć waszym szczęściem ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
a ja Rodzicom o pierścionku powiedzialam następnego dnia po oświadczynach kilka dni poźniej TZ przyszedl na obiad do moich Rodzicow po okolo dwoch miesiącach od tamtej chwili bylo zapoznanie Rodzicow, a dzis jesteśmy szczęśliwym małżeństwem
![]() Trzymam kciuki za Was ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
mój TŻ przyszedł z kwiatami i alkoholem i oficjalnie poprosił o moją rękę... moi rodzice byli wniebowzięci, no bo dzieci ich znajomych załatwiły to jakoś tak bardziej nowocześnie, a my tak "staroświecko"
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Czym sie martwisz? Czy myślisz, ze rodzice sie nie ucieszą? Przecież to naturalna kolej rzeczy. Gorzej jakbys wyjechała do Las Vegas i wróciła już mężatką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dot.: na dobry poczatek - jak powiedzieć rodzicom o zaręczynach?
Jak tylko mój TŻ zaczał przebąkiwać o ślubie, ja już matce poleciałam powiedzieć. To było zupełnie naturalne. Tak jakbym powiedziała, że kupiłam nowe buty.
Oficjalne spotkanie rodziców zrobilismy w kilka miesięcy po podjęciu decyzji o ślubie. Zaprosilismy ich na kawę do nas. Musisz miec fatalne stosunki z rodziną, skoro nie potrafisz im zaufać w tak fundamentalnej sprawie.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
![]()
zeby nie bylo nieporozumien- z rodzicami mam dobry kontakt u ciebie musi byc cos nie tak skoro narzeczonego/meza traktujesz jak nowa pare butow...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No przepraszam bardzo..... Elfir napisała ze to było naturalne, bo tak powinno być.... Jezeli cieszę się z czegos -czy to jest nowa para butów, czy miły dzień w pracy, czy zjedzenie dobrej pizzy, czy zaręczyny z ukochanym to dziele sie moim (mniejszym czy wiekszym) szczęściem z osobami mi bliskimi. Ty chyba traktujesz zaręczyny jak jakies traumatyczne doswiadczenie o którym strach mówic.
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ej, Tylko Bez Atakow Na Mnie :p
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
No no bez ataków.
Moze napiszesz dlaczego nie moze przejsc Ci przez gardło tak piekne zdanie " Rozdzice X mi się oswiadczył i chcemy wziąść slub" ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego dopiero w święta.????..nie mozecie tego zrobić juz dzis- tak po prostu. W swieta to zapoznajcie rodziców..tudziez oficjalne zaręczyny zróbcie
![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Troszkę dało się zauważyć
![]() Jeśli to jest twój problem, to weź się w garść i po prostu powiedz rodzicom. Jeśli masz z nimi dobry kontakt, to nie powinno sprawić ci to większego problemu niż powiedzenie im o czymś takim jak kupno nowych butów. Głowa do góry, od zaręczyn do wesela jeszcze długa droga.
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
o planach zaręczynowych mojego TŻ wiedzieli wcześniej chyba wszyscy oprócz mnie i moich rodziców
![]() ![]() oficjalnych zaręczyn nie mieliśmy, zorganizujemy je jak już data ślubu będzie znana i trzeba będzie zapoznać ze soba naszych rodziców
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
zareczylismy sie w gorach, po powrocie od razu poszlismy do mamy, pokazalam pierscionek i powiedzialam szczesliwa ze sie zareczylismy.
i juz...
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Jakbym była matka miałabym pewnie zal do dziecka, że mi nie ufa i nie pochwaliło sie taką radosną wiadomością. Bałabym się, ze córka nie jest pewna swojego wyboru i go przede mną ukrywa. Że może z narzeczonym jest coś nie tak jak powinno, ze ona się go wstydzi, czy co?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ja po oświadczynach miałam w sobie tyle energii, to takie dziwne uczucie że naprawdę masz ochotę wykrzyczeć o tym całemu światu. Oczywiście od razu poleciałam do mamy a ona od razu z tego szczęścia obdzwoniła wszystkie najbliższe nam osoby. Na pewno nie wytrzymałabym tak długo jak Ty, po prostu wtedy byłam w takiej euforii że to niemożliwe
![]() Potem był oczywiście uroczysty obiad z naszymi rodzicami. Nie był to wieczorek zapoznawczy bo znali się już dużo wcześniej, ale chcieliśmy tak razem poświętować. Nie wyobrażam sobie jak taką cudowną nowiną nie można podzielić się z najbliższymi. To co powiedzie im dopiero miesiąc przed ślubem jak przyjdziecie z zaproszeniami? A Twoje koleżanki wiedzą o tym wydarzeniu, czy też nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
no ja jeszcze niemiałam tej przyjemnosci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Szczerze mówiąc też nie mam pojęcia, jak to bedzie w moim wypadku wyglądąło...mam swego rodzaju opór przed dawaniem rodzicom znać, że jestem coraz starsza i że kiedyś się wyniosę, wyjdę za mąż, etc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
problemem jest moj ojciec- on sie wychowal w dosyc porabanej rodzinie, nie otrzymal od swoich rodzicow ciepla i teraz sam okazac go nie potrafi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Znam to skądś *Sloneczko*. Mój Ojciec jest identyczny. Mama też ma z nim ciężkie życie, ale Ona nie zasłużyła na to, żeby takie wieści przed nią ukrywać. U mnie kwestia oświadczyn jeszcze nie rozwiązana (rozwiąże się lada moment podejrzewam, ale mój Miś strzeże tajemnicy kiedy dokładnie, bo ma być niespodzianka i koniec), aczkolwiek jak to nastąpi to wkrótce później powiem im o tym. Ojcu przy okazji, a Mamie, bo będę chciała.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:20.