![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Trochę narzekania w ostatnich tygodniach ciąży:)
Dziewczyny, 36 tydzień, a ja nie spałam od tygodnia. Wszystko przez ból pleców. Wysłałam męża do apteki, bo ileż można cierpieć, a tam pani mu mówi, że "musi przecierpieć żona, nic nie można na to stosować". Jak sobie z takimi bólami radzicie/radziłyscie? Czy to naprawdę normalne, że to boli AŻ TAK BARDZO?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Trochę narzekania w ostatnich tygodniach ciąży:)
Ja jestem w 27 tygodniu ciąży i też miewam nieraz ogromne bóle pleców jak leżę (ale szybko Mi mijają). Mi pomaga gdy narzeczony zrobi Mi masaż, innego sposobu nie mam =)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jesli nie ma przeciw wskazań, to może trochę basenu choćby połazić, bo woda odciąża ciężar ciała i kręgosłup bardzo wtedy odpoczywa
![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najpierw wymioty ,pozniej plecy i bol rozchodzącego sie spojenia. To,ze boli,jedne mniej,inne bardziej to chyba normalne,oby tylko nie były to bóle z krzyża jak na okres. Mnie pomagał masaż,pływanie,i wanna z umiarkowanie ciepłą wodą.
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na basen chodzę, ale zeby mnie nie bolało musiałabym chyba w nim spędzic 8 godzin dziennie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Hmmmm a ja smarowałam plecy Ketonalem i czyms jeszcze (nazwy nie pamiętam) - pytałam gina i powiedział, ze smarować jak najbardziej można byle nie łykać tabletek przeciwbólowych (apapu nie liczę bo on i tak nic by nie dał)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co ciekawe kregosłup nie bolał mnie przy chodzeniu,tylko wlasnie w nocy. I spoejnie przy kazdej probie przewrocenia sie na bok . Ale tak jak pisałam,nie spałam od poczatku,wiec zdazylam przywyknąć ![]() ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
info z ulotki : Ciąża: Przed zastosowaniem leku należy poradzić się lekarza lub farmaceuty. Stosowanie leku Ketonal Lek 2,5% żel w trzecim trymestrze ciąży jest przeciwwskazane, ponieważ niesteroidowe leki przeciwzapalne mogą powodować wydłużenie ciąży, zamknięcie przewodu tętniczego (przewodu Botalla) i nadciśnienie płucne u noworodków. Ketoprofen może być stosowany tylko w przypadkach zdecydowanej konieczności w I i II trymestrze ciąży, jeżeli potencjalne korzyści przewyższają ryzyko dla płodu.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
nie smarowałam się tym codziennie ale czasem innego wyboru nie było bo nie byłam w stanie w ogóle się ruszyć (mam dyskopatię) - dzidzia urodziła się dzień przed tp. dostała 10 pkt i jest okazem zdrowia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale mimo to na sobie bym nie zastosowała ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Często ból pleców jest mylony z bólem nerki (a problemy z nerkami podobno ma 90% kobiet w ciąży tylko o tym nie wie...)
Sama 2 tyg. temu leżałam w szpitalu z kolką nerkową (nikomu nie życzę bólu...). Można spróbować delikatnie rozgrzewać miejsce bólu "gumowym kochankiem" (termoforem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie podczas spania kregosłup nie boli, tylko jak chodze - brzuch mnie ciagnie do przodu i utrudnia mi poruszanie. Dlatego teraz mam lezec. Teraz to juz po ptokach z cwczeniami- trzeba było zadbac o mieśnie przed ciaza i w trakcie na poczatku. Z prostych rzeczy co mozesz zrobic to koci grzbiet. Nie polecam basenu na 5 minut przed porodem jesli nie masz "obcych" w pochwie. ![]() Nie mozesz stosowac zadnych masci typu ketonal i innych sa to niestereidowe leki przeciwzapalne i przeciwbolowe. Nawet kobiety starajace sie o dziecko nie powinny stosowac takich lekow. Z termoforem tez lepiej nie eksperymentowac. 4 tygodnie albo krocej - dasz rade!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
u mnie już 39.t.c. skończony i gdzieś od 30.t.c. nie mogę się wyspać w nocy
bolą mnie nie tylko plecy, ale każda inna część ciała do tego równo co godzinę budzę się na siku na poród się nie zapowiada...
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z lemoorka. Poduszki naprawdę pomagają. Mnie kręgosłup zaczął boleć w okolicach 5 miesiąca. Oczywiście nie przez cały czas. Ale w nocy chyba najbardziej dokuczał, bo jak tu spać. Dlatego leżąc na boku podkładałam jasiek pod brzuch i pas (musiałam wyrównać wcięcie w talii). I to naprawdę pomagało. Jak tylko nie podłożyłam poduszki na jedną noc to na nowo bolało. Masaż krzyża też pomaga. Rozluźnia mięśnie.
A w ciągu dnia należy się ruszać. Nie mówię o żadnych ćwiczeniach ale np prace domowe, spacer. Po prostu coś robić a jak najmniej leżeć czy siedzieć przed TV. Do końca już niedaleko więc dacie radę. Mnie bardziej teraz kręgosłup boli jak w ciąży. Ale to od noszenia mojego małego brzdąca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A Apap lub Pyralgina nie pomoże?
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Moze moj ginekolog jest starej daty, ale uwaza, ze sie lekow przeciwbolowych w ciazy nie bierze, gdy nie ma potrzeby.
A od leków przeciwbolowych w przypadku bolu łatwo się uzależnic. ![]() W tym przypadku nie zwalczamy tabletka przyczyny tylko skutek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
moja znajoma uwielbiała u mnie na pufie siedzieć/leżeć. To taka pseudo skórzana pufa, wypełniona kulkami styropianowymi. Ja mam taką dużą, która po położeniu na bok może służyć praktycznie jak łóżko. Można tez ją na łóżko wyłożyć i ona się dopasuje do ciebie. Ja jeszcze w ciąży nie jestem, ale mam kamienie nerkowe i na niej tylko jest mi wtedy dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No niestety, ale brak snu pod koniec ciąży jest tylko wstępem do tego co będzie potem, jeśli kogoś pocieszę mam 9 miesięczną córkę i od 10 miesięcy nie spałam normalnie
![]() Co do bolącego kręgosłupa to mnie pomagały kąpiele w wannie, masowanie, a do spania poducha między nogi, plus do tego ja kładłam się na boku i podkładałam też poduszkę pod brzuch (to w jakiś sposób odciążało mój kręgosłup). A jak bardzo nie mogłam spać to spacerowałam po mieszkaniu albo siedziałam na wizażu, i powiem, że wiele nocy tak przechodziłam. Polecam też spanie w pozycji półleżącej na plecach. To nie prawda, że nie wolno układać się na plecach (ja pytałam o to ginekologa i pani mi powiedziała, że jak coś będzie nie tak - zła pozycja ciała - to natychmiast to odczuję). Ja często leżałam na plecach, naciągałam się itd. a np. nie byłam w stanie uleżeć na prawym boku bo robiło mi się natychmiast słabo i duszno. No i wytrzymaj, dasz radę, już niedługo i brzucha nie będzie. Pewnie snu też nie, ale zapomnisz o tym, że to w ogóle kiedyś był dla ciebie problem ![]() A jak nie możesz zasnąć to w tajemnicy powiem, że mi świetnie na problemy ze snem seks pomagał ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-07-07 o 09:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od miesiecy nie przespalam prawie zadnej nocy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
To widzę, że nie tylko ja mam problemy ze snem... Jestem w 34 tyg. i od dłuższego czasu miewam nerwobóle w pośladkach, śmiesznie to może brzmi, ale są dosłownie takie, że nie mogę czasem na nodze stanąć. A jak się położę, to mam bóle kręgosłupa. Ja też już od dawna nie przespałam ani jednej nocy w całości, ale to z uwagi na to, że mam 14 mies. dziecko, które mi na to nie pozwala, a teraz ciąża dodatkowo.
Co do leków przeciwbólowych, to nie biorę niczego i póki mogę wytrzymać to brać nie będę (w końcu nie takie bóle przede mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dizsiaj spałam u mamy (bo przyjechałam do niej w odwiedzimy) urządziłam sobie legowisko na dziesięciu poduchach różnorako kreatywnie porozwalanym i powciskanych to pod kolano, to pod głowe. Ale najgorsze jest to, że jak już znajdę dobrą pozycję... to...chce mi się sikać ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja zaczynam 31 tydzien i powiem wam ze jak narazie czuje sie dobrze
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
hej
ja jestem w 21 tygodniu,a i tak nie zdarzyło się bym przespała noc od kiedy jestem w ciązy...przeważnie to wstaję na siku,ale bóle kręgosłupa zaczeły się również pojawiać ![]() ![]() od tego miesiąca chcę zacząć chodzić na ćwiczenia dla kobiet w ciązy-joga bądź pilates. dlatego dopiero teraz to co szłam do gina to zapominałam się zapytać czy mogę,bo wcześniej miałam małe problemy. przed ciążą chodziłam na siłownię/fitness,a ciąża wyłączyła mnie z takie aktywności fizycznej. miałam też problemy z odcinkiem lędźwiowo-krzyżowym przed ciążą więc teraz kręgosłup nie da o sobie zapomieć;/ pływać nie umiem,ale może właśnie takei spacery w wodzie jak któras z Was pisała byłyby dobre??może bym spróbowała??jeszcze zmieszczę w kostium dwuczęściowy sprzed ciąży ![]() może ten brak snu to faktrycznie takie przygotowanie organizmu ![]()
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pewnie, że tak! basen jak najbardziej ok. ja dopiero teraz przestałam chodzić regularnie (36 tc) ale wczesniej raz dwa razy w tygodniu i nic mi nie dolegało. Teraz w sumie też chcę sie wybrać, ale z racj itego, że robie sie coooooooraz wieksza to nie wiem czy wjede w strój kapielowy (to raz), i jak bede w nim wygladać (to dwa) ![]() ![]() A dzis lekarz mi powiedzial, że na bóle pleców maści wszelakie nie szkodzą, nawet typu fastum. Zwłaszcza pod koniec ciaży gdy dziecko ma juz swoją masę, jest rozwinięte i tak naprawde czeka się tylko na to by się urodzilo. Że taki szał kobiet, że żadnych maści, kremów, leków to po prostu paranoja. i że z rozsądkiem kiedy bardzo boli mogę sobię takimi specyfikami pomóc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Po 1. z leków przeciwbólowych to paracetamol można spokojnie brać (czyt. Apap), nie można brać niesteroidowych leków przeciwzapalnych typu ketonal czy ibuprom. Na bóle pleców basen i masaże partnera pomagają
![]() A jeśli chodzi o problemy ze spaniem to jeszcze was czeka okres gdy się zaczną skurcze przepowiadające... Ja tak miałam ze 3 tygodnie. Nie mogłam spać bo skurcze były bolesne i musiałam przede wszystkim chodzić. WIęc wędrowałam po pokoju do 4 rano. A najleposze że chciałam już urodzić żeby się wyspać ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
madzialena3g
a te skurcze przepowiadające to... jak rozpoznać? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Te skurcze nie zawsze są aż takie uciążliwe. Ja w pierwszej ciąży kompletnie nie zwróciłam na nie uwagi (a na pewno przecież były, tylko słabo odczuwalne), a tym razem są mocniejsze i nie da się ich nie zauważyć, ale też nie są to jakieś tam znowu wielkie bóle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A mogę Ci, jako doświadczonej już w rodzeniu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak by Ci wody zaczęły odchodzić to na pewno byś to zauważyła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:36.