|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Studia- kolejny trudny wybór!
Witam!
Mam problem w wyborze studiów. Otóż dostałam się na logistykę na Akademię Obrony Narodowej w Warszawie tam też złożyłam papiery. Jednak czekam jeszcze na wyniki na Politechnice Rzeszowskiej na kierunku finanse i rachunkowość. Jak mnie przyjmą to będę miała ciężki orzech do zgryzienia. [chyba, że nie to problem sam się rozwiąże ![]() Bardziej podoba mi się FiR, ale jednak kusi mnie Warszawa miasto na pewno o większych perspektywach... Byłabym wdzięczna za wyrażenie opinii na ten temat, bo nie wiem co mam robić. Z góry dziękuję ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Studia- kolejny trudny wybór!
Nikt Ci nie każe zostać później w Rzeszowie. Po studiach możesz przeprowadzić się do Warszawy i tam szukać pracy. Teraz pracodawcy co raz mniej patrzą na to jaką uczelnię skończyłaś (chyba, że masz mega wybitne osiągnięcia), bardziej zwracają na to jakie masz doświadczenie.
Z resztą najpierw zaczekaj na wyniki, a nie od razu wątek zakładasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Zdecydowanie wybierz Politechnikę . Po finansach jest wiele możliwości pracy natomiast po logistyce są one okrojone . Ja tez dostałam się na AON na logistykę ale zrezygnowałam i wybrałam Politechnikę Warszawską. Pozdrawiam
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
sama Politechnika skończona to już dobra rzecz i się liczy
![]() więc ja radzę Politechnikę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edit: Właśnie dlatego polecam politechnikę, studia techniczne nie są łatwe, ale z pewnością są po nich większe perspektywy. ![]() Edytowane przez grande_latte Czas edycji: 2011-07-16 o 14:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Może zależy to od rodzaju studiów, jeżeli po studiach chce się zostać nauczycielką, to możliwe, że uczelnia nie ma dużego znaczenia. Ja jednak studiuję kierunek techniczny i wiem z doświadczenia innych osób, a także z własnych obserwacji, że pracodawcy, którzy szukają inżynierów robią to na najlepszych uczelniach i wśród najlepszych studentów. Jednak patrzę na to z trochę innej perspektywy. Ty piszesz o szukaniu pracy, a często jest tak, że osoba po politechnice idzie do firmy na praktykę (na przykład do takiej, z która współpracuje uczelnia) i później dostaje propozycję zatrudnienia. Patrząc z tej strony, dobra uczelnia z wysokimi progami jest naprawdę ważna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale mniejsza o to. Zostawmy już tą dyskusję. Ja z resztą też napisałam wcześniej aby wybrała Politechnikę Rzeszowską. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Wiem, wiem. Inżynierzy mają lepszą przyszłość, ale po FiR inżynierem nie zostanę. Poza tym Rzeszów jest 10 razy mniejszym miastem, a PRz nie jest raczej dobrą uczelnią. Najwyżej będę w przyszłym roku poprawiać maturę i zmienię uczelnię. Wybieram raczej Warszawę. Na kierunku technicznym nie poradzę sobie po klasie dziennikarskiej. Nie wyobrażam sobie siebie na mechatronice bądź budowie maszyn
![]() Zrobiłam wielki błąd, bo wiem, że poradziłabym sobie w klasie o profilu mat.-fiz. Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja bym wybrala ta logistyke z tych dwoch, slyszalam ze ta politechnika rzeszowska to strasznie niski poziom, poza tym rachunkowosc na polibudzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony to AON ma tragiczną opinię wśród jej studentów, których znam. Kiepski wybór jak dla mnie...
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Czyli czeka mnie zmiana studiów w przyszłym roku;D i poprawka matury... zobaczymy jak to będzie... idę w ciemno.
---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Cytat:
O właśnie. Wybierając liceum zrobiłam straszny błąd za który będę płacić jeszcze przez co najmniej rok... ![]()
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie oszukujmy się, Polska to nie USA czy Anglia, powiedzenie że jakaś nasza polibuda ma renomę jest śmieszne, skoro nawet najlepsza jest w ogonie światowych rankingów. Nie ma się co łudzić, że kończąc np PW z celującym na dyplomie i nie mając doświadczenia pracodawcy będą się o was zabijać. Bo można się srogo rozczarować. ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
A co do miasta, też bym wybrała Warszawę. Wcale nie jest tak łatwo przenieść się po 5 latach do innego miasta. Do tego w Wawie masz lepsze perspektywy na zdobycie praktyk i staży już w trakcie studiów.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.