|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 66
|
![]() Ciasto Napoleońskie- pomóżcie!
Szukałam takiego wątku i nie znalazłam jeśli istnieje już taki to przepraszam!
Chodzi mi o ciasto którego spróbowałam raz w życiu i strasznie mi smakowało. Kupiłam kawałek w takiej kawiarnio-księgarni na Centralnym w Warszawie, nazywa się (ciasto nie kawiarnia) NAPOLEOŃSKIE i nie mam szansy w najbliższym czasie go spróbować bo w Łodzi go nie ma! Nigdzie! jeśli ktoś z was wie coś o poszukiwanym np. przepis, albo gdzie w Łodzi kupić, niech napisze tu jak najprędzej! ************************* ********** Jedyne co pamiętam to to że miało mnóstwo kremu i było posypane płatkami migdałowymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Ciasto Napoleońskie- pomóżcie!
A czy to ciasto napoleońskie czymś się różniło od zwykłej napoleonki?
Może to po prostuu napoleonka (ciasto dość popularne) tylko zamiast zwyczajowo posypana cukrem puidrem, miała na wierzchu płatki miogdałowe (dostępne w większości sklepów) Napoleonkę łatwo zrobić, jest na necie wiele przepisów; krem można zrobić samemu lub są takie "gotowce" w proszkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 25
|
Dot.: Ciasto Napoleońskie- pomóżcie!
Cześć . Też myślę , że chodzi o napoleonkę z płatkami migdałowymi. Ja mam taki przepis:ciasto- 2 szkl. mąki, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 1 margaryna .Margarynę siekamy nożem z mąką , dodajemy śmietanę i szybko zarabiamy ciasto ( szybko , żeby nie dostało ciepła od naszych rączek) Ciasto chłodzimy z pół godz. w lodówce a następnie pieczemy z niego 2 jednakowe placuszki. Do tego krem gotowy może być , albo budyniowy albo: 1 l mleka 3/4 szkl. cukru , 2 zółtka cukier waniliowy - ugotować z tego budyń i ciepły na placuszek , drugim przykryć. Osobiście wolę krem budyniowy taki jak na karpatkę na przykład.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 66
|
Dot.: Ciasto Napoleońskie- pomóżcie!
W tym właśnie jest problem TO NIE JEST NAPOLEONKA tylko coś innego w każdym razie jak napoleonka nie smakuje
W każdym razie dzięki za dobre chęci...
__________________
wymiana ubrań: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=636641 i kosmetyków https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post35857735 różności https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post35905672 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.