|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() UJ czy UMCS? Pomocy:(
Witam i od razu proszę o pomoc. Mam dylemat i to nie byle jaki bo dotyczący mojej przyszłości. Jestem tegoroczną maturzystką z niezłymi wynikami- w efekcie doprowadziło to do tego,że mam szansę studiować zarówno na UJ, jak i UMCS.I tu zaczynają się schody bowiem nie wiem co wybrać;/ Z jednej strony Lublin- mam tam mieszkanie, masę znajomych, znam to miasto, mam tylko jakieś 80 km do domu.Z drugiej strony Kraków-całe swoje krótkie życie marzyłam żeby studiować na UJ, kocham to miasto i jego magię, no i niezaprzeczalnie jest to lepsza uczelnia od UMCSu. Ale nie znam tam nikogo, przeraża mnie całkiem obce miasto, szukanie mieszkania i ta samotność...W grę wchodzi też kasa-w Lublinie z pewnością mniej wydawałabym na życie. Konkluzja-marzenie o UJ vs praktyczny,tańszy ale i "cieszący się dużo gorszą opinią" UMCS. Co wybrać? Pomocy, już sama się gubię w tym wszystkim. Wiem, że sama uczelnia mi nic nie da ale...no właśnie. Już sama nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: UJ czy UMCS? Pomocy:(
rozumiem ze ten sam kierunek na obu uczelniach? jesli tak to dowiedz sie ktory ma lepszy program itp. Nie kazdy kierunek na UJ ma niewiadomo jaki poziom
![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Uj
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
na przekór do celu
|
zastanów się też, czy pracować też będziesz tylko w Lublinie? może trzeba będzie wyjechać gdzieś dalej? i wtedy znów będziesz mieć taki dylemat jak teraz. większość studentów wyjeżdża do wielkich miast na studia i daja radę - ja też nie miałam ŻADNEGO znajomego na swojej uczelni, a teraz poznałam 90 fajnych ludzi i paczkę 3 najbliższych koleżanek na które mogę liczyć
![]() dlatego odwagi - przecież kiedyś trzeba będzie wyfrunąć z domu, prawda? ![]() oczywiście polecam Kraków, jeśli tylko dasz radę finansowo. tam wydasz więcej, ale jak to mówią, żeby coś mieć, trzeba najpierw zainwestować ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Doskonale Cię rozumiem,bo mam taki sam problem;/Waham się między UMCS,a UwB.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz (czy tam Twoi rodzice) mieszkanie w Lublinie zawsze można je wynająć a zyski z wynajmu przeznaczyć na pokój i życie w Krakowie.
Ja na Twoim miejscu bym szła do Krakowa. Jak mówisz zawsze było to Twoim marzeniem, a w Lublinie trzyma Cię tańsze życie i znajomi. W Krakowie też zawrzesz nowe znajomości i przyjaźnie. Człowiek ma tyle, na ile się odważy.
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego ze współlokatorką w pokoju? Jeśli wynajmujesz całe mieszkanie w Lublinie to spokojnie wystarczy Ci na wynajęcie pokoju jednoosobowego w jakimś mieszkaniu i życie przecież
![]() Nie robiłabym aż takiej tragedii. Myślę że przesadzasz.
![]() |
#11 |
na przekór do celu
|
![]() nie można swoich wyborów tłumaczyć "bo ja mam taki charakter i o!". jestem pewna że po licencjacie znów założysz taki wątek i będzie powtórka z rozrywki, bo też będziesz przeżywać wyprowadzkę do Krk ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Heh może tak będzie chociaż szczerze wątpię
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wybrałabym Kraków
![]() ![]() Wiesz, znajomi raz są raz ich nie ma, przynajmniej zobaczysz ilu z nich jest tymi prawdziwymi. A co to strasznego wyjechać do innego miasta, gdzie się nikogo nie zna? Pomyśl, że zapewne połowa osób z roku będzie w podobnej sytuacji jak Ty i nikt nie robi z tego większego problemu. Ja 3 lata temu wyjechałam do miasta odległego o 350km, byłam w domu na główne święta, przeżyłam, przeżyjesz i Ty. I nie ma tłumaczenia "ja mam charakterek". Każdy ma jakiś charakter i każdy jest jakimś człowiekiem. Zresztą to tak trochę wynika jakby wszyscy mieli się pod Ciebie podporządkować, bo Ty masz taki charakter. Nie tędy droga ![]() Wybierzesz te studia i to miasto które będziesz chciała, obyś nie żałowała ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Myślę że tu autorka z tym mieszkaniem, współlokatorami wyolbrzymia i to dużo, aby usprawiedliwić swój strach. Bo wątpię żeby za kasę z wynajmowania całego mieszkania w Lublinie stać by ją było jedynie na wynajęcie miejsca w pokoju dwuosobowym a nie samodzielnego pokoju
![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Do strachu sama się przyznałam. Poza tym jasne że byłoby mnie stać na 1os pokój za wynajem mieszkania w lu-tylko że aktualnie mam trochę innych wydatków i boję się, że po kiedy zacznę sumować to wszystko to...jakby to określić? masakra?
Tak, obym nie żałowała. Sama to sobie powtarzam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
ba, może być jeszcze trudniej bo poznacz koleżanki które będą chciały iść na mgr do Lublina, a ty "wyjedziesz sama do większego Krakowa w którym nikogo nie znasz".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Trochę nie rozumiem w takim razie po co był ten wątek, skoro i tak wiedziałaś że raczej zdecydujesz się na Lublin
![]() Większość osób (jak nie wszyscy, nie chce mi się drugi raz czytać) radziła UJ. Jasne, wiadomo że nie musisz w ogóle słuchać naszych rad, ale w takim razie po co zakładałaś wątek? Liczyłaś że przytakniemy że tak, że UMCS super żeby nie mieć wyrzutów sumienia? ![]()
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Heh nie, nie liczyłam na to. Kiedy zakładałam ten wątek nie podjęłam jeszcze decyzji. Zresztą nadal się zastanawiam i rozważam + i -.
A 3 lata to dla jednych nie dużo, a dla innych mnóstwo czasu. Wszystko może się zmienić w tym czasie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
na przekór do celu
|
...lub pozostać takie samo
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Jestem od Ciebie sporo starsza i z mojego doświadczenia moge Ci napisać, że nie ma co odkładac marzeń na później. trzeba łapać byka za rogi i iść do przodu! No chyba, że intuicja Ci podpowiada, żeby nie iść na UJ i czujesz strach, kiedy o tym myślisz - wtedy nie ma to sensu. Bo za marzeniami lepiej leciec na skrzydłach
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:32.