![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy mi wogóle potrzebne jest to drogie wesele?
Witam na tej części forum
![]() Jesteśmy na etapie pozaręczynowym+ wstępne planowanie. Rodzice napalili się już na wielką imprezę. A wielka impreza to wielkie pieniądze. Ja też zawsze marzyłam o pięknym ślubie, eleganckim weselu...ale.. Ale jak sobie policzyłam ile to wszystko ma kosztować (oczywiście rodzice twierdzą, że wesele robią rodzice i ja miałabym płacić tylko za swoją kreację) to mi ręce opadły. I pomyślałam, że przecież te 20tys można dołożyć do jakiejś małej kawalerki, a my na weselu nigdy tyle nie zbierzemy (sorki za materialistyczne podejście)! Dziś mnie naszła taka myśl.. I nie wiem czego chcę. Nie wiem czy uda mi się to przeforsować u rodziców (oboje z narzeczonym jesteśmy najstarsi i rodzice strasznie się wczuli)... Od początku wiedziałyście, że tego i tylko tego chcecie?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy mi wogóle potrzebne jest to drogie wesele?
Cytat:
Czy nie będziecie żałować, że ten dzień nie był taki jak sobie wcześniej wyobrażaliście? Wiadomo, że kosztuje to wszystko bardzo dużo i pieniądze są tu dużym powodem do zastanowienia się.... No i podstawowe pytanie czy rozmawialiście o tym z rodzicami, czy dali by wam te pieniądze jeśli nie chcielibyście wesela? Wiem, że sporo osób tak to traktuje, ale w praktyce wychodzi inaczej ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
hej,
ja nie chciałam wielkiego wesela więc robię obiad. ale i tak nie jest to szablonowy obiad bo będzie dj z muzyką itd. gości też nie 20 a 90 i niestety koszty i tak są. myślę że zacznij od liczby gości bo to ona tak naprawdę generuje kwotę nie zależnie czy masz wesele czy obiad. trzeba liczyć ponad 120 zł za os. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
u nas cena "talerzyka" zaczyna się od 160
![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
heh u nas od ok. 130 bez alho, ciast itp. a wynajmowanie sali i robienie wszystkiego samemu odpada, bo obie strony są ostro zapracowane...
Macie chyba rację, trzeba w końcu zastanowić się czego się samemu chce. A z drugiej strony wiadomo jak wiele rodzice potrafią przeforsować ![]() W życiu nei przypuszczałam, że tematy weselne są takie myślochłonne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
U mnie była taka sytuacja że mój tata i mama mojego męża płacili za nasze wesele, część pieniędzy za suknie też mój tata dał (choć do tej pory myśli że zapłacił za całość
![]() Aha wiem ze gdybym nie miala slubu nie dostalam pieniedzy za organizacje.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
jeżeli rodzice, chca wyprawiać to miło z ich storny, jeżeli się czujesz zle z tym faktem to usiadzcie wspolnie przeliczcie koszty co kto ile bedzie placic zobaczcie na czym i ile mozna oszczescic czesc wydatkow wezcie na siebie, wydaje mi się, ze dla rodziców to ejst wazna sprawa zrobić dzieciom wesele, dlatego jak uslysza dajcie nam te pieniadze na cos innego to się troche pogniewają.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
wiesz co, ja też miałam takie myśli jak Ty- ale już mi przeszło choć chwilami już zwątpiłam. Nasze wesele w sumie wyjdzie ok 50-60tys. to kupa kasy, rodzice za wszystko płacą, jesteśmy ich jedynymi dziećmi, chcą się pokazać bo więcej wesel nie będą robić więc cóż... niech płacą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice i mojego Tż też nam organizują wesele na 250 osób, ale tak chcieli, zresztą my również. Przeliczyliśmy to i owo i rzeczywiście wyjdzie dużo kasy ale rodzice stwierdzili, że rodzice powinni dzieciom organizować wesele i jest to tak wielki dzień, że mogą sobie pozwolić żeby w to zainwestować.
Ale to już zależy od tego czy wy tego chcecie. Ja osobiście chcę duże wesele, tyle że u nas koszty będą mniejsze ponieważ my wszystko przygotowujemy sami (jedzenie itp.) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Tzn. ja obstawiałam, że 20 na "stronę". Dobrze, że stać Was na zorganizowanie wszystkiego samemu. Ja jestem w trakcie studiów i zaczynania wszystkiego więc taka wersja odpada.
Mimo wszystko dziękuję za sugestie! Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Niestety takie są koszty ślubu i wesela, ale możesz zawsze z czegoś zrezygnować lub zastąpić tańszym odpowiednikiem np. zespół zastąpić dj-em.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Też sobie zadałam to pytanie i odpowiedź brzmiała: absolutnie NIE!
Nie chciałam szopki, błogosławieństwa, sukni bezy, zespołu, oczepin i żenujacych zabaw. Było skromnie, gustownie i z klasą. Nie zmieniłabym z tego dnia kompletnie niczego!
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Duże wesele nie musi wyglądać tak jak piszesz. U mnie ( 200os) nie będzie szopki z błogosławieństwa ( bo za to, je własnie uwazam) ani żenujących zabaw ( to Ty decydujesz co chcesz a czego nie). O sukni bezie akurat marzę od dziecka a mimo to wiem że moje wesele będzie gustowne i z klasą. Chyba masz jakieś złe doświadczenia weselne sądząc że tylko "małe" może być gustowne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
moje wesele będzie (kiedyś tam) bez mocniejszego alkoholu. Szampan i wino do obiadu i to wszystko. Taką podjęliśmy decyzję. Teraz zastanawiamy sie nad reakcją rodziny... Niestety obawiam się ogólnego podejścia"jak to wesele bez wódki?!". Są osoby które to popierają, niestety zdecydowana mniejszość. Co o tym myślicie?
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
zochawks może mieć rację... sama bym wolała winko i inne lekkie alkohole ale jak się teściowie rzucili to uuu...
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
No wlasnie tez sie boje tego ze sobie wniosą. Tylko ze takie coś odebrałabym jako brak szacunku do nas i naszych decyzji. Wiem ze mój ojciec pewnie się tego domyśli i nie zrobi przypału. Z drugiej strony byłam na weselu gdzie wódki było pod dostatkiem a goście chodzili jeszcze na piwo do pobliskiego baru... Z reszta i tak nie chcemy wesela takiego na nie wiem ile osob tylko powiedzmy obiad dla najblizszych: rodziny i przyjaciol. Wole zaprosić przyjaciół niż kuzynostwo z którym w ogolę nie rozmawiałam od kilku ładnych lat. Taka impreza myślę że obejdzie się bez mocniejszych trunków
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
zirarel w mojej rodzinie taka wizja wesela by nie przeszła, ale walcz o swoje, jeżeli tak ma wyglądać wasz wymarzony dzień to nie warto tego zmieniać dla innych , chociaż przyznam szczerze, że ja bym chyba sama nie zrezygnowała na swoim weselu z mocnych trunków
już raz byłam na takiej większej imprezie gdzie było tylko wino i piwo i szczerze mówiąc goście rozeszli się po 3-4 godzinach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
I o to chodzi żeby się rozeszli
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
zirarel jeżeli chcecie takie krótkie przyjęcie to alkoholu nie potrzeba
![]() każdy ma swoją wizję więc życzę wam wymarzonego przyjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Już wyobrażam sobie miny naszych rodzin, gdybyśmy im powiedzieli, że nie będzie wódki... Jeszcze rok temu mowiłam, że u mnie na ślubie też nie będzie wódki, ale... no, sądzę, że większość ludzi nie potrafi bawić się bez alkoholu... Życie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko chyba zalezy od tego jaką imprezę robisz. Weselicho jakoś zawsze=wóda+przypałowa muzyka+"mądre polakow rozmowy". My planujemy obiad na jakies 20 osób, do tego nie trzeba wódki. Ale przyznam, większośc na hasło "wesele bez wódki" reaguje "ale jak to?!". Ja się tylko zastanawiam czy goście przychodzą świętować z Młodymi i cieszyć sie ich szczęściem czy nażreć, nachlać i wybawić kurcze, trochę odbiegłam od tematu wątku. nie bijcie! ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
[opcją numer dwa jest wyrób Teścia, ale to tylko w jednym przypadku na to pójdziemy]. Będzie piwo, wino, inne kolorowe alkohole, ale planujemy nie stawiać czystej na stole. Chociaż oboje bardzo lubimy. Zobaczymy jak to będzie... ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- Cytat:
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
a myślałam że to niemożliwe
![]() Linaewen zazdroszczę ci ze nie było pijaństwa, wiem,że u mnie to byłoby niemożliwe. Mogę spytać jakich gości zaprosiłaś? Te 70 osób to powiedzmy też dalsza rodzina- wujostwo, kuzynostwo?
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Nie, nie... ja osobiście nie robię wesela (jeszcze), mówię tylko jakie są nasze (moje i TŻ-ta) rodziny, ech... Ale fajnie jeśli uda się wam przeciągnąć rodzinę an swoją stronę (co przy obiedzie faktycznie jest łatwiejsze, gorzej przy weselu na np.100 osób). Tak tylko się wtrąciłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wizja zachlanych gości śpiących pod stołami (w różnych konfiguracjach) zarzyganych i wszczynających bójki to chyba już minęła. Moja rodzina jest kulturalna ![]() Ty robisz przyjęcie wiec nie pisz ze to wesele bez alkoholu bo przyjęcie a wesele to 2 rózne sprawy dlatego mnie i pewnie większość dziewczyn wprowadziłaś w błąd.
3.07.2017 Bydgoszcz A.Ś. Polytech replicon txt 110/57/69 330cc WYMIANA KOSMETYKÓW Edytowane przez zochawks Czas edycji: 2011-09-06 o 20:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
jeżeli wprowadziłam w błąd, to przepraszam.
Dla mnie "weselem" określa sie imprezę po ślubie- obiad, grill czy tradycyjne weselicho. Do końca nie wiem na czym stanie, ale wesele "wesele" też byłoby bez alkoholu- tego jesteśmy pewni
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.