|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
spadek wagi po urodzeniu
witam
wiem, ze norma to nawet do 10% moja coreczka miala wysoki poziom bilirubiny bo prawie 18 z wagi spadla z 3160g z masy urodzeniowej na 2880g przy wypisie ze szpitala miala wage 2980g teraz po tygodniu od wyjscia ze szpitala mala przybrala ok 140g zastanawiam sie czy to okej karmie w wiekszosci modyfikowanym, bo mialam poroblemy z piersiami, i teraz juz nie mam tylepokarmu, starcza na jedno-2 karmienia mala je ok 500ml dobowo caly czas chodze struta i zdenerwowana czy mala rosnie ok najwazniejsze, ze nie spada, prawda? jaki jest czas na powrot do wagi urodzeniowej? slyszalam, ze do 3 tygodni bo nam zozostalo 20g a coreczka ma 2 tygodnie i 2 dni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spadek wagi po urodzeniu
Wydaje mi się że waga nie spadła dużo. Przy wypisie też miała ładną wage
![]() Najlepiejh zrobisz pytając lekarza, ale według mnie wszystko jest ok. Moja córka ważyła przy urodzeniu 4kg w dniu wypisu cos kolo 3890, pozniej powoli waga przybierała, od 3-4 miesiaca strasznie szybko waga wzrastała, ale obecnie od ok. 3 mcy waga wzrasta minimalnie a córcia ma rok i kilka miesiecy, więc wydaje mi sie ze u Ciebie także jest ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Spokojnie, moja córa urodziła się z wagą 3270g, przy wypisie miała właśnie coś 2890. A na tydzień dziecko ksiązkowo przybiera w widelkach 100-240g
![]() Córa bardzo ładnie przybiera, nic się nie martw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Też mi się wydaje,że ładnie przybrała! Głowa do góry!
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
dziekuje, podniosłyście mnie na duchu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
jak masz jakies pytania to najlepiej idz do przychodni, niech mala zwaza i ci powiedza czy ok. wg mnie ok. my mielismy podobny problem (ale nie chce mi sie odkopywac ile spadlo i przybralo i kiedy), tak gdzies po miesiacu wrocil do wagi wyjsciowej. kupilismy taka wage dla noworodkow zeby nie zwariowac i wazylismy dosc czesto (raz dziennie po kapieli). maz robil wykresy w excelu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Nie zamartwiaj się bo nie masz czym. Z małą wszystko ok.
pozdrawiam i powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
adus mnie lekarka na ostatniej wizycie powiedziała ze jesli chodzi o przybieranie w ciagu miesiaca to granice normy to 500 - 1000 na miesiac
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dobrze przybrala na wadze
![]() Moja mala wazyla 3080 g, spadla do 2950 g, w dniu wypisu 2970 g, majac 3 tyg (dokladnie 19 dni) wazyla 3360 czyli w 3 tyg przybrala 390 g a na tydzien to wychodzi 130 g (twoja 140 g jak piszesz) Obecnie majac 5,5 m-ca wazy 6360 g Wiec glowa do gory i nie martw sie bo przybiera dobrze, przybiera w normie Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-05-06 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
dziekuje wam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Kochana przede wszystkim nie powinnaś patrzyć na przyrost masy na przestrzeni tygodnia, tylko miesiąca. Dzieci mają tak, że w jednym tyg mogą nic nie przybrać, a w kolejnym całkiem sporo.
Nasza dzidzia straciła masę po urodzeniu w normie, ale nam lekarz powiedział, że musi przybierać 200-250g na tydzień (taka norma). Dla własnego spokoju kupiliśmy wagę i możemy ważyć małą w domku. Także w porównaniu z tym co było u nas, to 140g to dosyć mało... Ale myślę, że nie masz się czym przejmować. Najważniejsze, żeby dzidzia jadła i nie traciła na wadze ![]() A jeśli planujesz karmić piersią, to głowa do góry! Masz czas, żeby porządnie rozhulać laktację. Nie będzie to łatwe, ale spokojnie dasz radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
u nas tez mala przybierala po 100-150g tygodniowo i to była waga ok...
nie masz się czym przejmować...dziecko w pierwszym miesiacu powinno przybrac okolo 500g [liczac od masy urodzeniowej - czyli + to co zgubiło po urodzeniu] ![]()
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Mój mały urodził sie z waga 4170 a spadl na 3870 najmniej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
u nas tez było Amelia urodziła sie z waga 3220 a w dzien wypisu miała 3010
teraz ma roczek i wazy 9500 gram im niemowle starsze tym mniej przybiera bo sie wiecej rusza i tak jak pisza dziewczyny jak chcesz jeszcze karmic naturanie możesz jeszcze laktacje pobudzic
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A może któraś z Was pomoże: mój 5 miesięczny synek do tej pory przybierał zdrowo na wadze, już w 4 miesiącu podwoił swoją wagę urodzeniową. W tym momencie w ciągu ostatniego miesiąca zamiast przybrać, schudł 100 g
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja znam taki przypadek, podobny nawet czasowo u koleżanki gdy dziecko schudło, z tego co wiem po prostu kończyło sie mleko w piersiach i pediatra kazała przejść na MM ( podejrzenia o anemię tez były ale nie potwierdzone)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Filip ma skazę i od 2 miesięcy jest tylko na mm, dodatkowo zajada kaszki ryżowe, klieik kukurydziany, obiadek, deserek, owoce dlatego tak mnie to martwi
![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Kochana nie martw się, tamta dzidzia odbiła już też z wagą, mi pediatra mówiła że około 7 miesiąca dzieci często maja anemię, zresztą takie objadki sa mniej kaloryczne niż MM, 100 g to nie aż tak dużo ( podejrzewam ze pełny pampek)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, gastrolog kazał dawać dwa obiadki dziennie zamiast mleka, a na opakowaniu wyczytałam, że taki obiadek ma nie za dużo kalorii
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.