|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
protest maturzystki.
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
czy zgadzacie się z tym? mnie najbardziej 'rozwalił' ten fragment: ''- W szkole podstawowej i gimnazjum zawsze miałam świadectwo z paskiem, definiowano mnie jako najlepszą uczennicę w klasie. Uczestniczyłam w olimpiadzie z biologii i języka polskiego. Z matury próbnej z języka polskiego dostałam szóstkę, moje wyniki z próbnych egzaminów oscylowały w granicach 90 proc. Natomiast na maturze z języka angielskiego zdobyłam 98 proc. punktów. Ocena, jaką otrzymałam z matury z języka polskiego na poziomie rozszerzonym była szokiem nie tylko dla mnie, ale też dla moich nauczycieli i znajomych. Dlatego postanowiłam zaprotestować.'' z moich obserwacji z czasów szkolnych zawsze wynikało, że typowe kujonki zawsze na tego typu egzaminach wypadały gorzej od tych, którzy byli przeciętni i lecieli na trójczynach.
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: protest maturzystki.
Również jestem tegoroczną maturzystką i z ręką na sercu mogę powiedzieć,że rzeczywiście w wielu przypadkach Ci z trójkami na świadectwie napisali lepiej od 'piątkowych' uczniów.
Jak to powiedziała moja polonistka "Na maturze nie tylko wiedza potrzebna ale również szczęście i umiejętność logicznego myślenia". |
|
|
|
|
#3 |
|
goniąca własny ogon..
|
Egzamin to wypadkowa wielu czynników. Ludzie inteligentni, zdolni i pracowici mogą dostać gorszą ocenę od farciarzy, którzy akurat trafili na tematy, o które otarli się w czasie nauki.
Jak świat światem oceny nie są sprawiedliwe, a liczy się to, co w głowie ![]() A ponieważ nikt jeszcze nie wymyślił uczciwego w 100% sprawdzania wiedzy, pozostaje pokora do ocen, dystans do ocen i zdrowy do nich rozsądek. Edytowane przez agateq Czas edycji: 2011-07-15 o 12:42 |
|
|
|
|
#4 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja tam ją popieram, dlaczego ma mieć problemy tylko dlatego, że ktoś być może nierzetelnie sprawdził jej pracę ? Fajna dziewczyna, daleko w życiu zajdzie. Podoba mi sie jej postawa. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Co do matury, to przypomnieli mi się tegoroczni maturzyści z mojego miasta, Ostrowca, 53 osobom z dwóch liceów chcą unieważnić maturę z chemii, bo ponoć "ściągali". Przezabawne... Chyba telepatycznie. Oni też zwrócili się do fundacji helsinskiej.
W maturze z polskiego, myślę, że wszystko psuje klucz. Wiem po sobie, mam wiedzę, i jeżeli piszę pracę na dany temat, muszę bardzo uważać, żeby nie przedobrzyć, bo jeszcze ktoś stwierdzi, że moje myślenie jest niezgodne z kluczem (co jest totalnie idiotyczne, bo jeżeli moje spostrzeżenia są prawidłowe, ale niezgodne z kluczą, z automatu mam mniej punktów). |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Najbardziej mnie rozwalają ludzie,którzy wykuwają się czegoś na pamięć,mają same 5 a przychodzi egzamin i piszą go tak słabo,że łohohoho...
Pewnie zaraz ktoś napisze,że walczy o prawa,sprawiedliwość...no ale sprawiedliwości niema,nikt tak samo Ci nie oceni wypracowania z polskiego Ja też przez jedną nauczycielkę byłam wiecznie chwalona,sama uważałam,że piszę świetne teksty a teraz najlepsza ocena to 3+... Edytowane przez tobiaszowa Czas edycji: 2011-07-15 o 13:18 |
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Ja się odniosę ogólnie - nie konkretnie do tej dziewczyny.
Fakt, denerwuje mnie jak osoba mająca na świadectwie przez 3 lata w liceum same 5 i 6, a powinie się jej noga na maturze, obwinia zawsze nauczycieli, egzaminatorów itp. - bo przecież to "nie możliwe". Myślę, że w szkole średniej po prostu jest nie dużo materiału do nauczenia się na sprawdzian, kartkówkę itp. Nie ma problemu, żeby go przyswoić. Ucząc się na maturę materiału jest bardzo dużo, "kujonki" po prostu zdają sprawę, że nie są wstanie zapamiętać niczego - klepią na pamięć, a wiadomo to do niczego nie prowadzi. Na maturach rozszerzonym wymagają racjonalnego myślenia, a nie wyklepanych regułek. Widzę to na przykładzie egzaminów gimnazjanych. Mój brat to uczeń no 3-4. Zdal egzamin na 80 pkt, a najwięsze kujonki z klasy co mają średnie po 5,5 miały po 50 pkt. Takie osoby za bardzo chcą i przekombinowują z odopowiedziami -czasami bardzo dziwnymi "naukowymi". Oczywiście nie mówię tu o wszystkich uczniach Bo są na prawdę inteligentne osoby
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jedynym sprawiedliwym sprawdzianem wiedzy jest test jednokrotnego lub wielokrotnego wyboru. Oczywiście test z logicznie sformułowanymi pytaniami i odpowiedziami
![]() Na maturze taka forma jest jak najbardziej możliwa do zastosowania. Dzięki temu wyniki byłyby bardziej obiektywne, egzaminatorzy mieliby mniej pracy itd. Co to za problem zrobić test z każdego przedmiotu, np. 100 pytań, każde pytania - 1%. Na 30-40% pytania bardzo proste, potem trudniejsze, dalej trudne i bardzo trudne. A jak ktoś nie ma pojęcia o danym przedmiocie to albo będzie miał szczęście (jak w przypadku obecnej matury) albo nie zda - testu też można nie zdać. Ja mam podobną sytuację jak autorka tego protestu. Maturę zdawałam kilka lat temu, na studia dzienne i tak nie składałam papierów, więc nic z tym dalej nie robiłam. Ważne, że zdałam. Można pomylić się o kilka %, ale o 20-26%? Taka była różnica pomiędzy tym co sama sobie obliczyłam jak sprawdzałam odpowiedzi z kluczem, a oceną egzaminatora. Nie wierzę, że egzaminatorzy rzetelnie sprawdzają każdą pracę, analizują każde zdanie w pytaniach otwartych / analizach wykresów, schematów, wypracowaniu z polskiego czy historii, itd. Jeżeli egzaminator wie, że i tak jego ocena jest ostateczna i nic z nią nie można zrobić, to dla wielu jest to zachęta do bardziej lajtowego podejścia do obowiązków. A wiadomo, że w przypadku rekrutacji na najlepsze uczelnie każdy punkt jest ważny.
|
|
#11 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
Miała to szczeście, że w tym systemie gdzie sprawdzała wyniki były podane punkty za każde zadanie i zobaczyla ze przy zamkniętych miała wszędzie 0 mimo poprawnych odpowiedzi. Ja niestety nie miałam takiej możliwości a mój wynik też średnio róznił się o jakies 10 % |
||
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Podpisuję się pod stwierdzeniem, że najlepszym i najbardziej sprawiedliwym sposobem sprawdzania wiedzy na maturze są zadania zamknięte- przynajmniej z niektórych przedmiotów. Na maturze zdawałam biologię rozszerzoną, chodziłam na korepetycje do nauczycielki, która jest także egzaminatorem. I sama mi przyznała, że ten klucz to jedne wielkie oszukaństwo. Egzaminatorzy czasami z bólem serca nie mogą przyznać punktu osobie, która pisze prawidłową odpowiedź na pytanie, ale tej odpowiedzi nie ma niestety w kluczu. Jeszcze dużo zależy od podejścia sprawdzającego- jeden uzna odpowiedź, drugi nie. Moja korepetytorka mówiła mi także, że kiedyś pojechała na sprawdzanie prac i w jakimś zadaniu duża grupa osób miała jednakowe odpowiedzi, których nie było w kluczu. Więc wystosowali pismo do CKE, żeby tą odpowiedź wrzucić w klucz. CKE niestety odmówiło. Więc egzaminatorzy nie przyznawali punktów. Jednak za 2 tygodnie CKE zmieniło zdanie i stwierdzili, że jednak można tą odpowiedź uznawać. Jaki skutek? Część osób dostała punkt,a część miała pecha i punktów nie otrzymali. Niestety z nimi trudno wygrać, gdyż jeżeli jedzie się na oglądanie pracy do OKE, to ocena egzaminatora nie podlega dyskusji, można ewentualnie ewentualnie zdobyć punkt, jeśli egzaminator źle podliczył punkty.
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja uważam, że najlepiej by było, żeby matury zostały takie jak zostały - ale nie posiadały ściśle okreslonego klucza odpowiedzi Egzaminatorzy sprawdzali by mature normalnie tak jak sprawdziany swoich uczniów
Edytowane przez damngirl90 Czas edycji: 2011-07-15 o 13:55 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie się podoba postawa tej dziewczyny
. I nie wiem czemu czepiacie się "kujonków" - u mnie to właśnie oni dostali wyniki z matury rzędu niemalże 100% i studiują na najlepszych uczelniach w kraju i za granicą |
|
|
|
|
#16 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-07-15 o 14:07 |
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#19 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale byliby tacy, którzy by to docenili ![]() Bynajmniej nie wyobrażam sobie przyszłego lekarza, który pisał maturę abcd
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale pamiętaj o LEPie, który jest... abcd
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
A były
I jeszcze była fizyka, która robiła niesamowity przesiew
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#25 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z tym, że u jednego nauczyciela za wypracowanie można dostać 6, a inny za to samo postawi 3. |
|||
|
|
|
|
#26 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, teraz mi się przypomniało, że ostatnio w wiadomościach usłyszałam, że od 2014 ma zostać zniesione to, że przepustką na studia będzie wynik maturalny, tylko mają powrócić egzaminy wstępne. Tak to jest u nas. Znoszą to, co było dobre, namącą, a potem znowu wracają do dawnego porządku.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Oraz tamta matura + egzaminy świetnie weryfikowały wiedzę ![]() Nasza matura teraz to jest śmiech. Jak teraz matma podstawowa wygląda? A nawet takiej nie potrafią zdać na 30%. Z roku na rok jest coraz gorzej. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.

.