Za mało pewności siebie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-19, 21:36   #1
Franceska
Przyczajenie

Za mało pewności siebie

Witam wizazanki!
To mój pierwszy post i pisze go w dość konkretnym celu. Mianowicie, chcialabym prosic o radę odnośnie mojego zachowania. Otóż mam lat 19, jestem młodą kobietką studiującą i pracującą, która twardo stąpa po ziemi. Niestety choć z mojej rozwijającej się kariery jestem bardzo zadowolona to moje życie prywatne to totalna klapa. Mam 19 lat, a nigdy nie miałam stałego chłopaka. Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych może to głupio brzmi, ale narazie nie zanosi się abym w najbliższym czasie też go miała. Zarówno w pracy jak i na studiach potrafię kłócić się o swoje, a kiedy jestem na imprezie i podchodzi do mnie facet, który mi się spodoba to po prostu głupieje. Inna sprawa jak mi sie nie podoba, to potrafie z nim wtedy normalnie pogadac, pozartowac, ale co z tego jak mi sie nie podoba? Mi po prostu grzęźnie język w gardle, nie umiem się w ogóle zachować, uśmiecham się głupio i często po prostu nic nie mówię, bo tak boję się, ze walnę coś głupiego. Ja nawet nie mogę się zdobyś na to, żeby popatrzeć koledze w oczy, bo boję się, że od razu posądzi mnie o to, że go podrywam i jestem nachalna. Czy mogłybyście mi coś poradzić, żebym chociaż przez 10 minut potrafiła zachować poker face?
Franceska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 21:38   #2
lily92920
Zakorzenienie

Dot.: Za mało pewności siebie

Cytat:
Napisane przez Franceska Pokaż wiadomość
Witam wizazanki!
To mój pierwszy post i pisze go w dość konkretnym celu. Mianowicie, chcialabym prosic o radę odnośnie mojego zachowania. Otóż mam lat 19, jestem młodą kobietką studiującą i pracującą, która twardo stąpa po ziemi. Niestety choć z mojej rozwijającej się kariery jestem bardzo zadowolona to moje życie prywatne to totalna klapa. Mam 19 lat, a nigdy nie miałam stałego chłopaka. Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych może to głupio brzmi, ale narazie nie zanosi się abym w najbliższym czasie też go miała. Zarówno w pracy jak i na studiach potrafię kłócić się o swoje, a kiedy jestem na imprezie i podchodzi do mnie facet, który mi się spodoba to po prostu głupieje. Inna sprawa jak mi sie nie podoba, to potrafie z nim wtedy normalnie pogadac, pozartowac, ale co z tego jak mi sie nie podoba? Mi po prostu grzęźnie język w gardle, nie umiem się w ogóle zachować, uśmiecham się głupio i często po prostu nic nie mówię, bo tak boję się, ze walnę coś głupiego. Ja nawet nie mogę się zdobyś na to, żeby popatrzeć koledze w oczy, bo boję się, że od razu posądzi mnie o to, że go podrywam i jestem nachalna. Czy mogłybyście mi coś poradzić, żebym chociaż przez 10 minut potrafiła zachować poker face?
Dorosnąć
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 21:55   #3
wampir
Zakorzenienie

Wyluzować przede wszystkim

-J.C

31
/365
wampir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 21:57   #4
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Czegoś tu nie rozumiem...chcesz zachować pokerową twarz przed facetem...?
A po co chcesz udawać coś przed nim? przecież prędzej czy później i tak wszystko się wyda
Bądź po prostu sobą. I nie dramatyzuj, nie masz 40 na karku...tragedii nie ma. Jak spotkasz kogoś i między Wami zaiskrzy to nie będziesz się denerwować, bo po prostu o tym zapomnisz, tak dobrze będzie się Wam gadało
Stary 2011-09-19, 22:13   #5
findsomething
Zadomowienie

A nie możesz trenować obycia z męzczyznami na swoich współpracownikach i kolegach z grupy na studiach?

Przecież nikt nie da Ci gotowej recepty - musisz ćwiczyć, ćwiczenie czyni mistrza. Jeśli nie ćwiczysz - nie osiągniesz sukcesu, nie oswoisz się.

Zwiększ ilość sytuacji w których poznajesz mężczyzn (np. częściej chodź na imprezy). I rozmawiaj, rozmawiaj, rozmawiaj. W końcu będziesz miała skill'a i zaczniesz bardziej kontrolować swoje zachowanie.
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 22:30   #6
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wampir Pokaż wiadomość
"lubie to"
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 06:07   #7
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wampir Pokaż wiadomość

Też to lubię
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-20, 07:03   #8
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
Dorosnąć
Otóż to
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 08:45   #9
babcia_miecia
Zadomowienie

Franceska, mam dokładnie tak samo, tyle że nieco więcej lat na karku

To nie jest kwestia dorośnięcia czy wyluzowania, tylko pewna bariera psychiczna przed zaufaniem komuś Dopóki nie myślisz o chłopaku jako o potencjalnym partnerze wszystko jest w porządku, bo nie możesz się z nim pośmiać, pogadać, ale nie masz obowiązku odkrywania siebie i swojego charakteru.

Mnie się wydaje, że po prostu nie osoby takie jak ja czy ty nie są jeszcze gotowe na związek i stworzenie jakiejś trwałej więzi. Wiek nie ma tutaj żadnego znaczenia. Trzeba najpierw poukładać sobie życie, zrobić miejsce dla kogoś, a on sam pojawi się prędzej czy później Szukanie na siłę nic nie da, a można tylko skrzywdzić inne osoby.

Być może jesteś osobą bujającą w obłokach, która ma swój ułożony scenariusz, marzysz o idealnym związku, wyobrażasz sobie jak ktoś Cię dotyka i jaki jest wspaniały i trudno Ci zejść na ziemię, bo tak jest bezpieczniej. Wyimaginowany człowiek nie może przecież Cię zranić czy porzucić

Edytowane przez babcia_miecia
Czas edycji: 2011-09-20 o 08:46
babcia_miecia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 10:06   #10
Salomeasoul
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez babcia_miecia Pokaż wiadomość
Franceska, mam dokładnie tak samo, tyle że nieco więcej lat na karku

To nie jest kwestia dorośnięcia czy wyluzowania, tylko pewna bariera psychiczna przed zaufaniem komuś Dopóki nie myślisz o chłopaku jako o potencjalnym partnerze wszystko jest w porządku, bo nie możesz się z nim pośmiać, pogadać, ale nie masz obowiązku odkrywania siebie i swojego charakteru.

Mnie się wydaje, że po prostu nie osoby takie jak ja czy ty nie są jeszcze gotowe na związek i stworzenie jakiejś trwałej więzi. Wiek nie ma tutaj żadnego znaczenia. Trzeba najpierw poukładać sobie życie, zrobić miejsce dla kogoś, a on sam pojawi się prędzej czy później Szukanie na siłę nic nie da, a można tylko skrzywdzić inne osoby.

Być może jesteś osobą bujającą w obłokach, która ma swój ułożony scenariusz, marzysz o idealnym związku, wyobrażasz sobie jak ktoś Cię dotyka i jaki jest wspaniały i trudno Ci zejść na ziemię, bo tak jest bezpieczniej. Wyimaginowany człowiek nie może przecież Cię zranić czy porzucić
Oj tam, oj tam.

Ja w sumie miałam ten sam problem co autorka wątku i pierwszego chłopaka miałam chyba dopiero w wieku 20 lat (ranyyy, jak to było dawno).
I w sumie nie musiałam sobie radzić z tym kłopotem, bo okazało się, że moim facetem został mój kumpel. Na początku po prostu nie miałam na niego ciśnienia, bo nie oszołomił mnie swoim wyglądem, choć spodobał mi się, ale potem okazał się super kolesiem, a jak już się zakochałam, to jest dla mnie najcudniejszy na świecie.

A jeśli je taka taktyka, to po prostu traktować wszystkich facetów jak kolegów, a nie jako jakieś cuda świata, które są nieosiągalne.
Stary 2011-09-20, 10:16   #11
Sandra86
Raczkowanie

1) Utrzymuj kontakt wzrokowy z rozmówcą. Kontakt wzrokowy to oznaka zainteresowania i pewności siebie.
2)Staraj się uśmiechać przy każdej okazji. Ludzie lubią osoby, które się uśmiechają.
3) Najlepszym sposobem na lęk, jest jego przezwyciężenie.
Stary 2011-09-20, 14:04   #12
kaja2301
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sandra86 Pokaż wiadomość
1) Utrzymuj kontakt wzrokowy z rozmówcą. Kontakt wzrokowy to oznaka zainteresowania i pewności siebie.
2)Staraj się uśmiechać przy każdej okazji. Ludzie lubią osoby, które się uśmiechają.
3) Najlepszym sposobem na lęk, jest jego przezwyciężenie.
te 2 pierwsze, to jakbym slyszala swoje rady dla kolezanek
zawsze jak ktos Ci sie podoba PATRZ W OCZY, ja mialam takie sytuacje ze z odleglosci kilku metrów w klubie patrzylam jakiemus co mi sie spodobal wlasnie w oczy i podchodzili przedstawiali sie brali numer itd. to zawsze dziala!
a jak sie gada juz z kims to usmiechanie sie tez jest niezawodne
kaja2301 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-21, 01:28   #13
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
Dorosnąć
chamskie ale też prawdziwe po cześci :P

Ja nie rozumiem czemu następuje kult szukania faceta w wieku najmłodszym jak się da..
To ,ze masz 19 lat oznacza,ze MUSISZ miec faceta.Bo?
Ja czasami tego nie rozumiem.. ok mozesz czuć sie zdruzgotana.Ale chyba chcesz miec kogos na stal wartego uwagi.. na imprezie MOIM ZDANIEM czesto ciezko znaleźć ideał.Jednak tam jest jedna wielka gorzelnia,albo zboczency przynajmniej ja mam takie odczucia,chociaz nie zawsze.
Poza tym na razie rozwijaj się.W zwiazku jest fajnie,ale takze czlowiek jest nieco inaczej nastawiony,mysli za dwoje potem za troje itd..
Takze ja bym korzystala z wolnosci ,patrzac czy moze gdzies sie nie czai ten MÓJ.A kazdy teraz na sile szuka faceta i po czesci problemow ..

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości