![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)Witam serdecznie ![]() Założyłam ten wątek, aby zmienic swoje nawyki żywieniowe i pomóc Wam . Proszę o podawanie wszelkich sposobów, rad, informacji, ciekawostek dotyczących zdrowej diety ![]() - Co jeść by jeść zdrowo? - Jakie sporty uprawiać by spalać zbędną tkanke tłuszczową? - Czego unikać w posilka? w ich przygotowywaniu? - Co wyeliminować ze swojego jadlospisu? - W wzbogacic diete? - Co zamienić na zdrowszy odpowiednik? ![]() ![]() Proponuje by wszystko co jest w diecie negatywne zaznaczac na czerwono a co pozytywne na zielono ![]() np. napoje gazowane zamieniamy na soki Ps. Kilka zdjęć motywujących do działania
![]()
![]() Edytowane przez pat0 Czas edycji: 2011-05-05 o 11:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)
Zamienniki
- napoje gazowane - soki (bez dodatku cukru)/ woda niegazowana/herbata ziołowa - słodycze- warzywa/owoce - korniszon- ogórek kiszony - majonez (do sałatki)- jogurt naturalny - słodzik/cukier-miód, cukier brzozowy, cukier trzcinowy - margaryna-masło, avocado,do smażenia smalec - płatki fitella i inne -owsianka, kasza jaglana, amarantus - mąka pszenna typ 450-mąka pszenna razowa typ 1850 + - mięso wieprzowe - drób - jogurty owocowe - jogurt naturalny wymieszany/zmiksowany z owocami - ryż biały - ryż brązowy - pszenne makarony - makarony pełnoziarniste - mleczna czekolada - czekolada gorzka (z jak największą zawartością kakao) Siegajmy po - produkt zbożowy (np. płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste lub chrupkie) - produkt białkowy (twarożek, jogurt naturalny, kefir) - owoce i warzywa -ocet jabłkowy(Ocet należy pić 2-3 razy dziennie-po 1 łyżce octu na szklankę wody)-na czczo, po obiedzie i po kolacji - przed snem) - do smazenia - oliwa z oliwek - do salatek -olej slonecznikowy/rzepakowy Unikajmy - cukier - słodzik "Sport" -rower -hula-hop -taniec(nawet w domu przy ulubionej muzyce) -pływanie
![]() Edytowane przez pat0 Czas edycji: 2011-05-06 o 18:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Moje patenty:
hula-hop ![]() warzywa-owoce rower nie jeść pieczywa pić soki 100% (fortuny) zero słodyczy- w zamian owoce Super motywacje należy mieć jakąś np. powyższe zdjęcia ![]()
Wymianka kosmeyczna: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=30110072 #post30110072 _________________________ __________________ Edytowane przez Wizazanka492 Czas edycji: 2011-05-05 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja staram się unikać cukru jak tylko mogę (oczywiście pomijam tu fruktozę) i mam na tym punkcie świra
![]() ps. temat mi bliski i popieram inicjatywę ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Popieram jak najbardziej cukier jest zly
![]() rowerek i hula-hop super sprawa ![]() wizazanka492 wytrzymujesz az 40 min z hopem? podziwam Cie ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
oliwa - smalec (do smażenia, i taniej)
słodzik cukier krowa ciele (młodsze i zdrowsze) korniszon ogórek kiszony (więcej wit. C i żelaza)
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Wlasnie zastanawia mnie olej (rzepakowy)?
czy go zastapic by bylo zdrowiej ? slyszalam ze wlasnie olej jest niezdrowy ![]() i zastanawia mnie robinie salatke-czesto uzywamy majonezu co jest bardzo niezdrowe ale czym go zastapic? ![]()
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
To akurat dobrym pomysłem nie jest. Masło w przeciwieństwie do serków topionych i margaryn jest zdrowe.
Cytat:
Majonez też aż tak bardzo niezdrowy nie jest. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi. ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Rewelacja, sama nie wiem, co jest gorsze. ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
-serek topiony/margaryna na maslo? Moze majonez i tak jak mowisz nie jest niezdrowy ale tuczacy jak dodaje sie go prawie do wszystkiego -salatki , kanapki . Chyba lepiej zastapic go czasem w salatkch jogurtem naturalnym ![]() wlasnie i cukier i slodzik jest beee i masz babo placek ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Jak to jedna pani dietetyczka powiedziała w pewnym programie- serek topiony to zabójstwo dla człowieka
to trochę sera, woda, masło, różne E, aromaty ( sztuczny zapach wędzenia) barwniki naturalne, substancje konserwujące... Smacznego!
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dziekuje
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Nie powiedziałabym, że margaryna jest zdrowa- to mnóstwo tłuszczów roślinnych utwardzonych, które nie są dla człowieka najlepsze. Masło z kolei jest tłuszczem zwierzęcym, a na nie trzeba uważać. Masło jest dobre dla dzieci, przez dojrzałych ludzi powinno być raczej jedzone sporadycznie. Ja polecam samemu robić smarowidło na chleb ze zmiksowanych z olejem roślinnym/oliwą pestek, orzechów. Dobre jest też zmiksowane z sokiem z cytryny avocado.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
O Margarynie i nie tylko:
Cytat:
http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,M...margaryny.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
to teraz pytanie na czym zdrowo jest smazyc? np kotlety ryby?
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
porcje można jeść na mniejszych talerzach, miseczkach etc. wtedy zjemy mniej
![]() należy jeść często i niewielkie ilości, nigdy nie zapominać o śniadaniu, które napędza metabolizm na cały dzień. Do sosów majonezowych nie używaj… majonezu, tylko jogurtu (albo pół na pół). To samo ze śmietaną Jedz wolniej – szybciej się nasycisz i dłużej nie będziesz czuć głodu. Zamiast jajka smażonego zjedz gotowane – na miękko lub na twardo. Żuj gumę (bez cukru) podczas gotowania - aby uniknąć podjadania. Na obiad jedz zawsze… dwa dania! Dietetycy zaobserwowali, że ludzie zaczynający obiad od zupy mniej jedzą na drugie danie i dłużej są syci.
- a znasz takie uczucie gdy serce bije mocniej, nie umiesz złapać oddechu, trzęsiesz się i nie wiesz co powiedzieć ? - uczucie gdy widzisz ukochaną osobę, a nie możesz z nią być. - dokładnie. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=512603- moja wymiana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja smażę np. ryby na teflonie
![]() Ale ogólnie to wolę mięso pieczone, ew. z parowaru.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
ja większośc smażonego zwyczajnie podlewam wodą na patelni, szczególnie mielone i cebulę. Doszłam już do takiej wprawy, że olej nie jest mi potrzebny. No, ale fakt faktem, mam dobrą patelnię.
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja mam jakąś patelnie zwykłą teflonową, nie dolewam wody, nie daję żadnego tłuszczu i nic się nie przypala.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Mam naczynia firmy Ronic. Patelnia jest fantastyczna, niestety bardzo droga. Kosztuje około 800 zł, dlatego może byc jakaś inna tańsza byle nie taka za 20 zł bo rakotwórcza
- napoje gazowane - soki/ woda niegazowana/herbata ziołowa - białe pieczywo - ciemne Chciałam zauwazyć, ze soki zazwyczaj są słodzone, a ciemne pieczywo nie zawwsze znaczy pełnoziarniste, bo często jest barwione karmelem.
![]() nowy wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post23793336 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=486721 Edytowane przez Ninlil Czas edycji: 2011-05-06 o 06:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
słodzik/cukier-miód, cukier brzozowy, cukier trzcinowy
margaryna-masło, avocado,do smażenia smalec płatki fitella i inne -owsianka, kasza jaglana, amarantus mąka pszenna typ 450-mąka pszenna razowa typ 1850 + itd itd itd a co do sportu to wszystko co sprawia nam przyjemność- w wiosnę/lato jak najwięcej tego co na świeżym powietrzu ![]()
![]() |
#22 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() tak tak ![]() a pieczywo -zastanawiam sie jak to zapisac z tym pieczywem niezdrowe jest białe pszenne a zdrowe pelnoziarniste i razowe (oczywiscie bez karmelu w skladzie) czy tak mogloby byc? ![]() ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
![]() kazdy sie przyda a itd itd oznacza ze cos jeszcze wiesz ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
mięso wieprzowe - drób
jogurty owocowe - jogurt naturalny wymieszany/zmiksowany z owocami ryż biały - ryż brązowy pszenne makarony - makarony pełnoziarniste mleczna czekolada - czekolada gorzka (z jak największą zawartością kakao) jak coś mi jeszcze wpadnie to napiszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
a co myslicie o jedzeniu platkow z mlekiem na sniadanie? zawsze w filmach sniadanie to platki -czy to waszym zdnaiem zdrowe i pozywne?
![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Zdrowe i pożywne jak najbardziej pod warunkiem, że nie są to jakieś gotowe mieszanki musli (często zawierają bardzo dużo cukru). Najlepiej samemu skomponować mieszankę - płatki owsiane, orzechy, jakieś suszone owoce do tego mleko (nie 0% czy 0,5% bo to nie mleko, ale 2% - ogólnie co do jakości i wartości odżywczych mleka mam duże wątpliwości dlatego do nie piję) albo jakiś jogurt naturalny. Albo zrobić sobie pyszną i sytą owsiankę z owocami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
generalnie wystrzegać się produktów typu low fatt i sugar free i wszelkiego typu light( zazwyczaj zamiast cukru dodaje się aspartam, oczywiście nie chodzi mi o produkt naturalny, ale o zamienniki np jogobella light- zamiast cukru ma aspartam i dlatego jest light ![]() tłuszcz jest równie potrzebny co inne składniki-wiadomo z głową. ja bym stawiała na jakość- warzywa bez pescytydów, prawdziwe mięso, jaja z oznczeniem 0 lub 1 jak czekolada to tylko gorzka min 70% kakao jak miód to prawdziwy a nie parzony jak warzywa to nei z biedronki a z bazarków i sprawdzonych warzywniaków jak chleb to nei z foli i z karmelem a prawdziwy na zakwasie- można piec samemu acha i uwaga na gume do żucia - każda ale to każda ma aspartam w składzie! lepsze są tic tac
ćwiczę ![]() zdrowo się odżywiam ![]() dbam o siebie i swoich bliskich ![]() ZJEDZ TĘ ŻABĘ ! ![]() Edytowane przez polny mak Czas edycji: 2011-05-06 o 11:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mleko w takiej formie jest lepiej przyswajalne ![]() płatki naturalne, nie błyskawiczne, nie gotowe uklejone z długiej listy tajemniczych składników np.owsiane lub orkiszowe.. od gotowania lepiej jest je zalać gorącą wodą i odczekać aż napęcznieją pod przykryciem, podobno ![]() produkty zbożowe z mlecznymi mają bodaj uzupełniające się nawzajem aminokwasy, to dobre połączenie..
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Może zadam głupie pytanie, ale czemu smalec jest zdrowy i mam zamieniać nim oliwę? Tzn. chodzi o to , że jest lepszy do smażenia? Wiem, że oliwa traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, ale dodawana do sałatek czy na zimno jest przecież ok.
Poza tym smalec dostępny w sklepie... no cóż, nie zachęca mnie jakoś do kupienia, zwłaszcza, że wiadomo w jakich warunkach są 'produkowane' zwierzęta do uboju...
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
oliwa na zimno jest super i jak najbardziej ok- jeżeli na niej smażysz traci swoje wartości.
dobrej jakości smalec nie wsiąka w smażone na nim potrawy tak jak olej czy inny tłuszcz. Warto chodzić po bazarkach i upatrzeć sobie jakiegoś rzeźnika, który ma dobry sprawdzony i porządny smalec.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.