Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-05-05, 11:41   #1
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343

Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)


Witam serdecznie

Założyłam ten wątek, aby zmienic swoje nawyki żywieniowe i pomóc Wam .
Proszę o podawanie wszelkich sposobów, rad, informacji, ciekawostek dotyczących zdrowej diety

- Co jeść by jeść zdrowo?
- Jakie sporty uprawiać by spalać zbędną tkanke tłuszczową?
- Czego unikać w posilka? w ich przygotowywaniu?
- Co wyeliminować ze swojego jadlospisu?
- W wzbogacic diete?
- Co zamienić na zdrowszy odpowiednik?

Proponuje by wszystko co jest w diecie negatywne zaznaczac na czerwono a co pozytywne na zielono
np. napoje gazowane zamieniamy na soki

Ps. Kilka zdjęć motywujących do działania
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg max_261a_cn42195035-obraz1.jpg (23,9 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Dobierz_kostium_figury_4378065.jpg (37,6 KB, 73 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 397633_m.jpg (10,8 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7272419-owoce-i-warzywa.jpg (25,8 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 8638613-owoce-i-warzywa.jpg (43,3 KB, 12 załadowań)
__________________

Edytowane przez pat0
Czas edycji: 2011-05-05 o 11:45
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 11:57   #2
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Zamienniki
- napoje gazowane - soki (bez dodatku cukru)/ woda niegazowana/herbata ziołowa
- słodycze- warzywa/owoce
- korniszon- ogórek kiszony
- majonez (do sałatki)- jogurt naturalny
- słodzik/cukier-miód, cukier brzozowy, cukier trzcinowy
- margaryna-masło, avocado,do smażenia smalec
- płatki fitella i inne -owsianka, kasza jaglana, amarantus
- mąka pszenna typ 450-mąka pszenna razowa typ 1850 +
- mięso wieprzowe - drób
- jogurty owocowe - jogurt naturalny wymieszany/zmiksowany z owocami
- ryż biały - ryż brązowy
- pszenne makarony - makarony pełnoziarniste
- mleczna czekolada - czekolada gorzka (z jak największą zawartością kakao)


Siegajmy po
- produkt zbożowy (np. płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste lub chrupkie)
- produkt białkowy (twarożek, jogurt naturalny, kefir)
- owoce i warzywa
-ocet jabłkowy(Ocet należy pić 2-3 razy dziennie-po 1 łyżce octu na szklankę wody)-na czczo, po obiedzie i po kolacji - przed snem)
- do smazenia - oliwa z oliwek
- do salatek -olej slonecznikowy/rzepakowy


Unikajmy
-
cukier
- słodzik

"Sport"
-rower
-hula-hop
-taniec(nawet w domu przy ulubionej muzyce)
-pływanie
__________________

Edytowane przez pat0
Czas edycji: 2011-05-06 o 18:34
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 12:02   #3
Wizazanka492
Zadomowienie
 
Avatar Wizazanka492
 
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Z domku:)
Wiadomości: 1 922
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Moje patenty:

hula-hop - 40 minut dziennie
warzywa-owoce
rower
nie jeść pieczywa
pić soki 100% (fortuny)
zero słodyczy- w zamian owoce
Super motywacje należy mieć jakąś np. powyższe zdjęcia
__________________
Wymianka kosmeyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=30110072 #post30110072


_________________________ __________________


Edytowane przez Wizazanka492
Czas edycji: 2011-05-05 o 12:05
Wizazanka492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 12:05   #4
trute
Rozeznanie
 
Avatar trute
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 627
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

ja staram się unikać cukru jak tylko mogę (oczywiście pomijam tu fruktozę) i mam na tym punkcie świra . Szczególnie napojów kolorowych, dietetycznych, z dodatkiem słodzików i aspartamów w składzie.

ps. temat mi bliski i popieram inicjatywę
__________________

trute jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 12:15   #5
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Popieram jak najbardziej cukier jest zly (tylko ja nawet nie potrafie wypic nieslodzonej herbaty).
rowerek i hula-hop super sprawa

wizazanka492
wytrzymujesz az 40 min z hopem? podziwam Cie
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 12:32   #6
maja_28_maja
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Swoszo.near Cracow
Wiadomości: 78
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

oliwa - smalec (do smażenia, i taniej)
słodzik cukier
krowa ciele (młodsze i zdrowsze)
korniszon ogórek kiszony (więcej wit. C i żelaza)
__________________
Żegnaj Londynie, witaj z powrotem brudna Polsko...
jeszcze dwa miesiące... :/ :/
maja_28_maja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 12:39   #7
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Wlasnie zastanawia mnie olej (rzepakowy)?
czy go zastapic by bylo zdrowiej ? slyszalam ze wlasnie olej jest niezdrowy

i zastanawia mnie robinie salatke-czesto uzywamy majonezu co jest bardzo niezdrowe ale czym go zastapic?
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-05, 12:47   #8
Winky
Zadomowienie
 
Avatar Winky
 
Zarejestrowany: 2009-12
Wiadomości: 1 231
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
- masło/margaryna(na kanapke) - serek topiony
To akurat dobrym pomysłem nie jest. Masło w przeciwieństwie do serków topionych i margaryn jest zdrowe.

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
Wlasnie zastanawia mnie olej (rzepakowy)?
czy go zastapic by bylo zdrowiej ? slyszalam ze wlasnie olej jest niezdrowy

i zastanawia mnie robinie salatke-czesto uzywamy majonezu co jest bardzo niezdrowe ale czym go zastapic?
Olej rzepakowy jest zdrowy, nie wiem po co chcesz go zastąpic czymś innym.

Majonez też aż tak bardzo niezdrowy nie jest. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Napisane przez maja_28_maja Pokaż wiadomość
słodzik cukier
Rewelacja, sama nie wiem, co jest gorsze.
__________________
Kochać i tracić, pragnąć i żałować;
Padać boleśnie i znów się podnosić.
Krzyczeć tęsknocie: PRECZ! i błagać: PROWADŹ! -
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 12:51   #9
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez Winky Pokaż wiadomość
To akurat dobrym pomysłem nie jest. Masło w przeciwieństwie do serków topionych i margaryn jest zdrowe.


Olej rzepakowy jest zdrowy, nie wiem po co chcesz go zastąpic czymś innym.

Majonez też aż tak bardzo niezdrowy nie jest. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------


Rewelacja, sama nie wiem, co jest gorsze.
to moze lepiej
-serek topiony/margaryna na maslo?

Moze majonez i tak jak mowisz nie jest niezdrowy ale tuczacy jak dodaje sie go prawie do wszystkiego -salatki , kanapki .
Chyba lepiej zastapic go czasem w salatkch jogurtem naturalnym

wlasnie i cukier i slodzik jest beee i masz babo placek
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 15:11   #10
Ninlil
Wtajemniczenie
 
Avatar Ninlil
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 839
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Jak to jedna pani dietetyczka powiedziała w pewnym programie- serek topiony to zabójstwo dla człowieka

to trochę sera, woda, masło, różne E, aromaty ( sztuczny zapach wędzenia) barwniki naturalne, substancje konserwujące... Smacznego!
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 15:34   #11
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez Ninlil Pokaż wiadomość
Jak to jedna pani dietetyczka powiedziała w pewnym programie- serek topiony to zabójstwo dla człowieka

to trochę sera, woda, masło, różne E, aromaty ( sztuczny zapach wędzenia) barwniki naturalne, substancje konserwujące...
cenna informaja
dziekuje
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:16   #12
kikimora_6
Rozeznanie
 
Avatar kikimora_6
 
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 654
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Nie powiedziałabym, że margaryna jest zdrowa- to mnóstwo tłuszczów roślinnych utwardzonych, które nie są dla człowieka najlepsze. Masło z kolei jest tłuszczem zwierzęcym, a na nie trzeba uważać. Masło jest dobre dla dzieci, przez dojrzałych ludzi powinno być raczej jedzone sporadycznie. Ja polecam samemu robić smarowidło na chleb ze zmiksowanych z olejem roślinnym/oliwą pestek, orzechów. Dobre jest też zmiksowane z sokiem z cytryny avocado.
kikimora_6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:32   #13
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

O Margarynie i nie tylko:

Cytat:
Na wyjaśnienie roli tłuszczów roślinnych i zwierzęcych w zagrożeniu miażdżycą poświęciłam cztery lata pracy, przestudiowałam ponad 600 publikacji z różnych ośrodków naukowych z całego świata. I aktualnie nie mam cienia wątpliwości, że hipercholesterolową teorię miażdżycy wymyślono w celu zdyskredytowania tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenia do diety ludzi znacznie tańszych olejów roślinnych oraz margaryn. Rozmowa z prof. Grażyną Cichosz



- Masło jest do jedzenia, a margaryna na sprzedaż.

To margaryna nie nadaje się do jedzenia?

- Nie ma w niej nic zdrowego.

A codziennie w reklamach słyszę, że margaryna jest zdrowa.

- Mówi się, że margaryna jest źródłem niezbędnych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem, ale nie mówi się, że w procesach technologicznych, jakim jest poddawana, zanim trafi na nasze stoły, te nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone. W dodatku powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla organizmu człowieka. Nie tylko więc nie ma z nich żadnego pożytku, lecz wręcz przeciwnie - szkodzą.




Nie ma zalet?

- Nasze zmysły smaku i zapachu nie wyczuwają procesów starzenia się margaryny i to jest jej największą "zaletą". W przeciwieństwie do masła, które dość szybko jełczeje, margarynę można znacznie dłużej przechowywać. Swoją popularność margaryna zawdzięcza niesłychanie zyskownej produkcji: tańszej 5-7-krotnie od masła, podczas gdy cena w sklepie jest tylko 2-3 razy niższa. Dla producentów jest to więc niesamowity biznes.

Czym więc jest margaryna?

- Margaryna to utwardzony olej roślinny. Podczas uwodornienia lub estryfikacji zamienia się konsystencję oleju z płynnej na stałą. Nienasycone kwasy zawarte w olejach, które teoretycznie mają służyć naszemu zdrowiu, w procesie utwardzania przekształcają się w coś, co nam szkodzi.

Izomery trans, o których pani wspomniała.

- Tak, kwasy nienasycone o izomerii trans. W sytuacji kiedy mamy niedobór w organizmie kwasów omega-3, izomery trans wbudowują się w błony naszych komórek. A błona komórkowa jest jak balonik. Żeby ten balonik mógł dobrze pracować, czyli przyjmować do wnętrza potrzebne substancje i wydzielać na zewnątrz zbędne, musi być jakby podziurawiony. Jeżeli w te miejsca wbudowane są kwasy omega-6 i omega-3, komórka może normalnie funkcjonować. Przy ich braku wbudowują się tu izomery trans i usztywniają tę błonę komórkową. Zaczynają się dysfunkcje - najpierw na poziomie komórki, potem tkanki, organu i w końcu w całym organizmie.

Te procesy są szczegółowo zbadane, głównie przez Skandynawów. Od 30 lat wiadomo, że im większe spożycie margaryn zawierających sztuczne izomery trans, tym większe zagrożenie otyłością, cukrzycą typu 2, miażdżycą, udarami mózgu i nowotworami. Jeszcze dziesięć lat temu naukowcy twierdzili, że izomery trans nie powodują raka, teraz już wiadomo, że jest przeciwnie.

Duńczycy już w 1994 roku - jako pierwszy kraj na świecie - wprowadzili ograniczenia w spożyciu izomerów trans do 2 proc. w dziennej dawce energii. I te przepisy są przestrzegane. Z materiałów prezentowanych na Europejskim Kongresie Otyłości w Budapeszcie w 2007 roku wynika, że w fast foodach z sieci KFC sprzedawanych w Danii zawartość izomerów trans nie przekracza 2 proc. Tymczasem w próbkach żywności tej samej sieci sprzedawanych w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii, Czechach, Ukrainie i Białorusi było od 29 do 34 proc. izomerów trans.

Czy to znaczy, że oleje roślinne są zdrowe, a stają się niezdrowe po przekształceniu w margarynę?

- Po pierwsze, wszystkie stają się niezdrowe, kiedy spożywamy je w nadmiarze. Całodobowe zapotrzebowanie człowieka na nienasycone kwasy z tłuszczów roślinnych pokrywa zaledwie 5,5 grama oleju, czyli jedna łyżeczka od herbaty. Wszystko, co w nadmiarze, jest szkodliwe. Podobnie jak z lekarstwem - dawka zapisana przez lekarza nam pomoże, ale jej kilkakrotne przekroczenie to zagrożenie dla zdrowia.

A po drugie, oleje zawsze szkodzą po poddaniu ich jakiejkolwiek obróbce termicznej. Smażenie na olejach jest bardzo szkodliwe, to duże zagrożenie dla zdrowia.

Zaraz, nie należy smażyć na oleju!?

- Oleje, podobnie jak margaryna, traktowane są jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale liczba mnoga jest tu nieuprawniona. Owszem, zawierają kwas omega-6, ale zaledwie śladowe ilości kwasu omega-3. Optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynoszą 4 do 1. Tymczasem w olejach roślinnych proporcje te są wyjątkowo niekorzystne, zawartość kwasu omega-6 w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron jest odpowiednio: 335, 140 i 173 razy większa niż zawartość kwasu omega-3.

Optymalne proporcje tych kwasów występują w oleju rzepakowym oraz lnianym i te oleje w niewielkich ilościach powinny znajdować się w naszej diecie. Pod warunkiem że będą świeże i stosowane wyłącznie na zimno, bez jakiejkolwiek obróbki termicznej.
Źródło i ciąg dalszy:

http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,M...margaryny.html


Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:41   #14
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

to teraz pytanie na czym zdrowo jest smazyc? np kotlety ryby?
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:42   #15
xsylwiax00
Przyczajenie
 
Avatar xsylwiax00
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Kielce
Wiadomości: 19
GG do xsylwiax00
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

porcje można jeść na mniejszych talerzach, miseczkach etc. wtedy zjemy mniej
należy jeść często i niewielkie ilości, nigdy nie zapominać o śniadaniu, które napędza metabolizm na cały dzień.
Do sosów majonezowych nie używaj… majonezu, tylko jogurtu (albo pół na pół). To samo ze śmietaną
Jedz wolniej – szybciej się nasycisz i dłużej nie będziesz czuć głodu.
Zamiast jajka smażonego zjedz gotowane – na miękko lub na twardo.
Żuj gumę (bez cukru) podczas gotowania - aby uniknąć podjadania.
Na obiad jedz zawsze… dwa dania! Dietetycy zaobserwowali, że ludzie zaczynający obiad od zupy mniej jedzą na drugie danie i dłużej są syci.
__________________
- a znasz takie uczucie gdy serce bije mocniej, nie umiesz złapać oddechu, trzęsiesz się i nie wiesz co powiedzieć ?
- uczucie gdy widzisz ukochaną osobę, a nie możesz z nią być.
- dokładnie.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=512603- moja wymiana
xsylwiax00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 19:48   #16
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
to teraz pytanie na czym zdrowo jest smazyc? np kotlety ryby?
Ja smażę np. ryby na teflonie
Ale ogólnie to wolę mięso pieczone, ew. z parowaru.
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 20:34   #17
Ninlil
Wtajemniczenie
 
Avatar Ninlil
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 839
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

ja większośc smażonego zwyczajnie podlewam wodą na patelni, szczególnie mielone i cebulę. Doszłam już do takiej wprawy, że olej nie jest mi potrzebny. No, ale fakt faktem, mam dobrą patelnię.
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 20:53   #18
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez Ninlil Pokaż wiadomość
ja większośc smażonego zwyczajnie podlewam wodą na patelni, szczególnie mielone i cebulę. Doszłam już do takiej wprawy, że olej nie jest mi potrzebny. No, ale fakt faktem, mam dobrą patelnię.
a jaka to patelnia?
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 21:52   #19
layla_lbn
Zakorzenienie
 
Avatar layla_lbn
 
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: Warszawa (czasem Lublin)
Wiadomości: 17 437
GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Ja mam jakąś patelnie zwykłą teflonową, nie dolewam wody, nie daję żadnego tłuszczu i nic się nie przypala.
__________________
Gdy już posmakowałeś lotu,
zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo,
bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje


layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 06:33   #20
Ninlil
Wtajemniczenie
 
Avatar Ninlil
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 839
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
a jaka to patelnia?
Mam naczynia firmy Ronic. Patelnia jest fantastyczna, niestety bardzo droga. Kosztuje około 800 zł, dlatego może byc jakaś inna tańsza byle nie taka za 20 zł bo rakotwórcza

- napoje gazowane - soki/ woda niegazowana/herbata ziołowa
- białe pieczywo - ciemne

Chciałam zauwazyć, ze soki zazwyczaj są słodzone, a ciemne pieczywo nie zawwsze znaczy pełnoziarniste, bo często jest barwione karmelem.

Edytowane przez Ninlil
Czas edycji: 2011-05-06 o 06:52
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 08:06   #21
polny mak
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: stolica
Wiadomości: 773
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

słodzik/cukier-miód, cukier brzozowy, cukier trzcinowy
margaryna-masło, avocado,do smażenia smalec
płatki fitella i inne -owsianka, kasza jaglana, amarantus
mąka pszenna typ 450-mąka pszenna razowa typ 1850 +

itd itd itd

a co do sportu to wszystko co sprawia nam przyjemność- w wiosnę/lato jak najwięcej tego co na świeżym powietrzu
__________________
ćwiczę

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 09:48   #22
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez Ninlil Pokaż wiadomość
Mam naczynia firmy Ronic. Patelnia jest fantastyczna, niestety bardzo droga. Kosztuje około 800 zł, dlatego może byc jakaś inna tańsza byle nie taka za 20 zł bo rakotwórcza

- napoje gazowane - soki/ woda niegazowana/herbata ziołowa
- białe pieczywo - ciemne

Chciałam zauwazyć, ze soki zazwyczaj są słodzone, a ciemne pieczywo nie zawwsze znaczy pełnoziarniste, bo często jest barwione karmelem.
o to naprawde droga ... ale musze pomyslec nad jakas pewnie ciut tansza
tak tak soki oczywiscie bez dodatku cukru
a pieczywo -zastanawiam sie jak to zapisac z tym pieczywem
niezdrowe jest białe pszenne a zdrowe pelnoziarniste i razowe (oczywiscie bez karmelu w skladzie) czy tak mogloby byc?

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez polny mak Pokaż wiadomość
słodzik/cukier-miód, cukier brzozowy, cukier trzcinowy
margaryna-masło, avocado,do smażenia smalec
płatki fitella i inne -owsianka, kasza jaglana, amarantus
mąka pszenna typ 450-mąka pszenna razowa typ 1850 +

itd itd itd

a co do sportu to wszystko co sprawia nam przyjemność- w wiosnę/lato jak najwięcej tego co na świeżym powietrzu
jesli znasz jeszcze jakies zamienniki bardzo prosimy o podanie
kazdy sie przyda a itd itd oznacza ze cos jeszcze wiesz
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 11:15   #23
warm
Raczkowanie
 
Avatar warm
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 198
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

mięso wieprzowe - drób
jogurty owocowe - jogurt naturalny wymieszany/zmiksowany z owocami
ryż biały - ryż brązowy
pszenne makarony - makarony pełnoziarniste
mleczna czekolada - czekolada gorzka (z jak największą zawartością kakao)

jak coś mi jeszcze wpadnie to napiszę
__________________

warm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 11:20   #24
pat0
Wtajemniczenie
 
Avatar pat0
 
Zarejestrowany: 2010-12
Wiadomości: 2 343
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

a co myslicie o jedzeniu platkow z mlekiem na sniadanie? zawsze w filmach sniadanie to platki -czy to waszym zdnaiem zdrowe i pozywne?
__________________
pat0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 11:32   #25
warm
Raczkowanie
 
Avatar warm
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 198
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
a co myslicie o jedzeniu platkow z mlekiem na sniadanie? zawsze w filmach sniadanie to platki -czy to waszym zdnaiem zdrowe i pozywne?
Zdrowe i pożywne jak najbardziej pod warunkiem, że nie są to jakieś gotowe mieszanki musli (często zawierają bardzo dużo cukru). Najlepiej samemu skomponować mieszankę - płatki owsiane, orzechy, jakieś suszone owoce do tego mleko (nie 0% czy 0,5% bo to nie mleko, ale 2% - ogólnie co do jakości i wartości odżywczych mleka mam duże wątpliwości dlatego do nie piję) albo jakiś jogurt naturalny. Albo zrobić sobie pyszną i sytą owsiankę z owocami.
__________________

warm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 11:43   #26
polny mak
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: stolica
Wiadomości: 773
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
o to naprawde droga ... ale musze pomyslec nad jakas pewnie ciut tansza
tak tak soki oczywiscie bez dodatku cukru
a pieczywo -zastanawiam sie jak to zapisac z tym pieczywem
niezdrowe jest białe pszenne a zdrowe pelnoziarniste i razowe (oczywiscie bez karmelu w skladzie) czy tak mogloby byc?

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------


jesli znasz jeszcze jakies zamienniki bardzo prosimy o podanie
kazdy sie przyda a itd itd oznacza ze cos jeszcze wiesz

generalnie wystrzegać się produktów typu low fatt i sugar free i wszelkiego typu light( zazwyczaj zamiast cukru dodaje się aspartam, oczywiście nie chodzi mi o produkt naturalny, ale o zamienniki np jogobella light- zamiast cukru ma aspartam i dlatego jest light ) i wszelkie odchudzone i light= dodtakowo przetworzone- mam na myśli nabiał.
tłuszcz jest równie potrzebny co inne składniki-wiadomo z głową.

ja bym stawiała na jakość- warzywa bez pescytydów, prawdziwe mięso, jaja z oznczeniem 0 lub 1

jak czekolada to tylko gorzka min 70% kakao

jak miód to prawdziwy a nie parzony

jak warzywa to nei z biedronki a z bazarków i sprawdzonych warzywniaków

jak chleb to nei z foli i z karmelem a prawdziwy na zakwasie- można piec samemu

acha i uwaga na gume do żucia - każda ale to każda ma aspartam w składzie! lepsze są tic tac
__________________
ćwiczę

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !

Edytowane przez polny mak
Czas edycji: 2011-05-06 o 11:45
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 12:42   #27
macerata
Zakorzenienie
 
Avatar macerata
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 4 102
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
a co myslicie o jedzeniu platkow z mlekiem na sniadanie? zawsze w filmach sniadanie to platki -czy to waszym zdnaiem zdrowe i pozywne?
lepiej z produktem kwaśnym, typu mleko kwaszone, jogurt, kefir, maślanka itp..
mleko w takiej formie jest lepiej przyswajalne

płatki naturalne, nie błyskawiczne, nie gotowe uklejone z długiej listy tajemniczych składników
np.owsiane lub orkiszowe..
od gotowania lepiej jest je zalać gorącą wodą i odczekać aż napęcznieją pod przykryciem, podobno

produkty zbożowe z mlecznymi mają bodaj uzupełniające się nawzajem aminokwasy, to dobre połączenie..
__________________
#########################
.............. .............
macerata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 14:20   #28
Edo_ergo_sum
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Zamość, Irl
Wiadomości: 1 034
GG do Edo_ergo_sum
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
to teraz pytanie na czym zdrowo jest smazyc? np kotlety ryby?
Cytat:
Coraz więcej naukowców przyznaje, że najlepszym paliwem dla ludzkiego organizmu są tłuszcze nasycone i jednonienasycone. Różne wielonienasycone tłuszcze roślinne (w olejach i margarynie), reklamowane od lat 70-tych jako „zdrowe” z uwagi na brak cholesterolu i tłuszczów nasyconych, są tak naprawdę dla człowieka obce i przyczyniają się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, z chorobami serca na czele. Nie powinno to nikogo dziwić, skoro łój, smalec i masło stosowane były przez ludzi od zarania dziejów, podczas gdy np. taki olej słonecznikowyjest produktem sztucznym, powstałym w rezultacie nowoczesnych procesów technologicznych i przemysłowego przetwarzania. Jakiego tłuszczu używać zatem do gotowania? W artykule pt. „5 fats you should be cooking with – but may not beChris Kresser zestawił listę swoich ulubionych rodzajów tłuszczów. Każdy z nich jest zdrowy , pozostaje stabilny w wysokich temperaturach, a podana kolejność wynika głównie z upodobań i smakowych autora.

Masło klarowane (Ghi)
Masło klarowane jest bardzo popularne w tradycji hinduskiej, w której – oprócz zastosowań kulinarnych – przypisuje się mu właściwości religijne i lecznicze, zwłaszcza przy chorobach serca. W procesie klarowania masło takie pozbawia się mlecznego białka, laktozy, a także różnych osadów i szumowin. Otrzymuje się wtedy niemal wyłącznie tłuszcz, który jest głównie nasycony. Dzięki temu ghi można podgrzewać do momentu dymienia bez ryzyka przypalenia. Z tego względu sprawdza się znakomicie przy tzw. głębokim smażeniu.
Zdaniem Kressera ghi nadaje się świetnie do zbrązowienia mięsa na patelni, blanszowania warzyw lub do jajecznicy.
Jedna łyżeczka ghi zawiera ok. 8 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 3,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej kokosowy
Obok ghi olej kokosowy jest jednym z najlepszych tłuszczów do smażenia i pieczenia, ponieważ jest niemal całkowicie nasycony. Ponad 90% oleju kokosowego to nasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu jest znakomitym paliwem dla ludzkiego organizmu. Jego unikatowość polega na tym, że zawiera wyjątkowy rodzaj tłuszczów nasyconych tzw. trójglicerydy średniołańcuchowe ang. (medium chain triglyceride, MCT). W przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych, trawienie MCT nie wymaga obecności kwasów żółciowych – tłuszcze te są przyswajane przez organizm człowieka w górnej części jelita cienkiego. Olej kokosowy jest też bogaty w kwas laurynowy, występujący również w mleku kobiet. Ma on działanie antygrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe.
Trzeba pamiętać, żeby stosować olej kokosowy nieprzetworzony, wyciskany na zimno, który ma silnie kokosowy zapach. Jego sztuczna, rafinowana wersja jest niemal bezzapachowa i podobnie do innych przetworzonych olejów roślinnych, dominujących obecnie na rynku, nie nadaje się do spożycia.
Jedna łyżeczka oleju kokosowego zawiera ok. 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej niż 0,1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Smalec
Żaden szanujący sie francuski kucharz nie umie obejść się bez smalcu. Jego najlepszy rodzaj tzw. leaf lard otrzymuje się z tłuszczu zgromadzonego wokół nerek i części lędźwiowych świń. Smalec jest znakomity do pieczenia ponieważ nadaje wypiekom niepowtarzalny smak i chrupiącą konsystencję. Dodatkowo smalec znajduje w kuchni wszechstronne zastosowania. Na przykład, świetnie nadaje się do podsmażania warzyw. W przeciwieństwie do oliwy z oliwek, warzywa smażone w smalcu nie robią się rozmokłe i tłuste. Pozostają chrupiące i suche, a do tego otrzymują pyszny posmak, co wywołuje często zdziwienie u osób, które wciąż kojarzą smażenie na smalcu z potrawami ociekającymi tłuszczem.
Jedna łyżeczka smalcu zawiera ok. 5 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 1,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Tłuszcz z kaczki
Zdaniem Kressera, ten kto nie próbował ziemniaków smażonych na kaczym smalcu, tak naprawdę nigdy nie jadł prawdziwych frytek. To właśnie tego tłuszczu przez wiele stuleci używali Europejczycy do smażenia frytek zanim rozpropagowano jako „zdrowe” sztuczne, przemysłowe oleje roślinne.
Jedna łyżeczka kaczego tłuszczu zawiera ok. 6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 4 g nasyconych kwasów tłuszczowych i 1,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Masło

Masło ma niższą temperaturę dymienia od pozostałych tłuszczów opisanych powyżej. Dlatego mniej nadaje się do smażenia lub pieczenia w wysokich temperaturach. Jednakowoż jest znakomite jako dodatek do ryb lub mięs pieczonych w piekarniku, bądź do potraw duszonych na niższych temperaturach. Warto przypomnieć powszechną niegdyś opinię, że masło poprawia smak każdej potrawy.
Trzeba dodać, że – podobnie jak cały nabiał – najlepsze i najzdrowsze jest masło „na surowo” czyli niepasteryzowane.
Jedna łyżeczka masła zawiera ok. 7,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,9 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Powyższa lista nie wyczerpuje „zdrowych” opcji wyboru tłuszczu do gotowania. Na przykład nie zawiera smalcu gęsiego lub łoju wołowego, które są niegorsze od tłuszczów opisanych powyżej.
Na zakończenie, wszystkim wierzącym jeszcze w teorię o szkodliwości tłuszczów nasyconych mięsofobom polecamy następujący fragment ze znakomitej książki autorstwa dr Mary Enig pt. Know Your Fats (2000):
Zwyczaj nazywania tłuszczów zwierzęcych nasyconymi jest nie tylko mylący, ale wprost błędny. Dla przykładu tłuszcz w wołowinie jest w 54% nienasycony, w smalcu jest w 60% nienasycony, a tłuszcz kurzy zawiera w 70% kwasy nienasycone. Tłuszcze zwierzęce są w rzeczywistości nasycone tylko w mniej niż połowie. Z tego względu powinny być nazywane tłuszczami nienasyconymi.

Jak widać większość tłuszczów zwierzęcych w różnych rodzajach mięsa zawiera te same kwasy tłuszczowe co zalecana jako „zdrowa” oliwa z oliwek, która jest bardzo dobra, ale na zimno. Jak pisze Enig, do stosowania w wysokich temperaturach oliwa z oliwek się nie nadaje, bo osiąga temperaturę dymienia czyli oksydacji już przy ok. 138 stopniach Celsjusza.
http://nowadebata.pl/2011/04/09/piec...kasz-w-kuchni/
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 18:14   #29
Lilith36
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2009-10
Wiadomości: 589
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

Może zadam głupie pytanie, ale czemu smalec jest zdrowy i mam zamieniać nim oliwę? Tzn. chodzi o to , że jest lepszy do smażenia? Wiem, że oliwa traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze, ale dodawana do sałatek czy na zimno jest przecież ok.
Poza tym smalec dostępny w sklepie... no cóż, nie zachęca mnie jakoś do kupienia, zwłaszcza, że wiadomo w jakich warunkach są 'produkowane' zwierzęta do uboju...
__________________

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 19:08   #30
polny mak
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: stolica
Wiadomości: 773
Dot.: Jedz aby zyć , a nie żyj aby jeść :)

oliwa na zimno jest super i jak najbardziej ok- jeżeli na niej smażysz traci swoje wartości.

dobrej jakości smalec nie wsiąka w smażone na nim potrawy tak jak olej czy inny tłuszcz.

Warto chodzić po bazarkach i upatrzeć sobie jakiegoś rzeźnika, który ma dobry sprawdzony i porządny smalec.
__________________
ćwiczę

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:52.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.