|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
co to jest?
wyskoczyło mi to na ostatnim palcu u stopy jakiś miesiąć temu..boli przy chodzeniu
wątpię,że jest to odcisk,bo nie chce pęknąc..troszkę to rozdrapałam..kto mi pomoże?
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: co to jest?
Najprawdopodobniej kurzajka.
Maszeruj do dermatologa i nie grzeb przy tym, bo Ci się rozsieje. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
To faktycznie może być kurzajka. Idz jak najszybciej do lekarza, bo dość ciężko to usunąć samemu. Mój brat miał i walczył z tym kilka tygodni. W końcu udało mu się ją wyrwać z 6cm korzeniem i przez kilka dni miał dziurę w stopie.
|
|
#4 | |
|
Buc
|
Cytat:
fu.
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
wszystko super, ale jeśli jest to kurzajka, i pójdziesz do dermatologa, żeby wymrozić, to zostanie ślad. Trochę temu miałam kurzajki, i wg mnie najlepszym sposobem na nie jest przyłożenie kawałeczka skórki z cytryny, wcześniej wymoczonego w occie. Przyklejasz plastrem i tak trzymasz. Codziennie zmieniaj, a już po mniej-więcej tygodniu kurzajka zczarnieje i sama odpadnie.
ale najpierw jednak upewnij się że to kurzajka |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Tez mi sie wydaje, ze to kurzajka... Kilka razy mialam, i to zawsze w tym samym okresie - jak przygotowywalam sie do zawodow i razem z druzyna chlopakow uzywalismy tezgo samego sprzetu
Mialam jakas masc w domu i w sumie nie mialam az takeij wielkiej jak Ty. Od czasu zapzrestania owych treningow kurzajki juz wiecej nie mialam
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
To nie jest kurzajka, tylko odcisk. Odcisk nie równa się pęcherz, więc nie pęka. Odcisk jest bolesny, twardy i usuwa się go.
"Odciski to nadmiernie zrogowaciały naskórek. Są wyraźnie odgraniczone od zdrowej skóry i mają bardziej lub mniej widoczny trzpień, który niczym kolec wrasta w głąb tkanek miękkich i może powodować silny ból. Odciski powstają zwykle, gdy nosimy złe buty, które nadmiernie uciskają stopę. Pojawiają się najczęściej na trzecim, czwartym, piątym palcu albo między palcami." Spróbuj kąpieli dla nóg w solonej wodzie, po czym lekko ścieraj na tareczce do stóp ten odcisk. Na koniec wysusz i posmaruj specjalnym kremem na odciski, np. z School. Jeśli nie pomoże, zgłoś się do kosmetyczki na zabieg usunięcia. To nie jest nic, co należałoby konsultować z dermatologiem.
Edytowane przez CytrynowaPannica Czas edycji: 2011-07-01 o 10:44 |
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Mnie to wygląda na zwykły odcisk, można kupić na to w aptece specjalne plastry z kwasem salicylowym, np Compeed.
Edytowane przez Jazzlyn Czas edycji: 2011-07-01 o 10:53 |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Dokładnie to odcisk...Miałam taki sam. Kup w aptece płyn do zdejmowania odcisków. Wygląda jak lakier do paznokci. I tak jak dziewczyny pisały...moczysz stopy, pumeksem ścierasz i smarujesz. I tak codziennie kilka dni. Aż dostaniesz sie do korzenia. To jest twarde i bolesne.
Są 2 rodzaje problemów stóp.. Pęcherze i Odciski
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na górze jest skóra a pod spodem takie czarne korzonki, to one bolą przy chodzeniu i wkłuwają się w skórę. Najlepiej tego nie drapać bo jest bardzo siejące. Ja kiedys miałam na pięcie i przez takie dłubanie rozsiało mi się na ręce na kciuki i palcu wskazującym. Sama nic z tym nie zrobisz. Trzeba iść do dermatologa. Ja dostałam taki specyfik, nazywał się Brodacit. Smaruje się bolące miejsce takim żelem jak lakier do paznokci i zostawia do wyschnięcia. Ten specyfik ściąga to dziadostwo i powoduje że korzonki wychodzą wraz z tą skórką co się robi od tego specyfiku. Moje leczenie trwało około 2 tygodni.
|
|
|
#12 | |
|
Buc
|
Cytat:
![]() ja niestety mam wręcz przeciwnie.
|
|
|
#13 |
|
.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a do pytania co to jest: na 100% nikt z nas chyba nie wie obstawiałabym odcisk tylko, że to dziwne... takie odciski z rdzeniem robią się przeważnie na stopie, a na palcach przeważnie są te takie z bąblami - przynajmniej u mnie tak bywa na twoim miejscu kupiłabym w aptece zwykła maść na odciski i zaaplikowała na noc.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję wam za pomoc...a powiedzcie jeszcze ile kosztują te leki w aptece?krucho u mnie z kasą
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Płyn na odciski ok 7zł, plastry Compeed sa dosyć drogie, ale niektóre apteki sprzedają je na sztuki (1 plaster nakleja się na dwa dni, kuracja powinna trwac 4 dni z tego co pamiętam
), tania jest też maść na odciski Hasco, około 4zł.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
ja osobiście wolę maść na odciski niż ten płyn, ale to dlatego że jestem taką łajzą i nie trafiam pędzelkiem tam, gdzie trzeba
![]() jeśli jesteś tym zaniepokojona, to warto odwiedzić lekarza. nawet ten od pierwszego kontaktu powinien się na tym poznać |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Brodawka. Leczysz przez zamrażanie lub smarowanie np duofilmem. Radzę iść do lekarza, bo to wirusowe świństwo i lubi się namnażać. Ja walczę z czymś podobnym na dłoni już 1,5mca.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem kosmetyczką i na codzień zajmuję sie takimi 'zmianami' na stopach tak jak tu juz ktos napisal, to poprostu odcisk![]() idz do kosmetyczki, niech Ci to frezarka troszke wyrowna. Nosic pewnie zle obuwie, ktore uciska w tym miejscu i dopoki je bedziesz nosic, to Ci sie bedzie odnawiac a z czasem moze doprowadzic do pows.młoteczkowatego palca (za ciasne obuwie powoduje podkurczanie sie palcow co z czasem prowadzi do deformacji kosci). Kup w aptece sztyft Compeed przeciw pęcherzom i odciskom. aha... nie widze zeby to byl odcisk z korzeniem - nie widac go, wiec nie sadze by bylo konieczne wypalanie przez płyny apteczne
Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2011-07-02 o 19:07 |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Więc moze pozostawmy opinię lekarzowi. Zamiast się spierać.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
na zdjęciu aż tak dobrze nie widać..
musisz się przyjrzeć czy ma to korzeń czy nie. Jeśli ma - kurzajka Jeśli nie - zwykły odcisk. Jeśli kurzajka - nie polecam smarowideł z apteki...robią jeszcze gorsze kuku niż masz teraz niestety. |
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że to odcisk, sama miałam coś podobnego, zdjęcie nie jest wyraźne,ale na tyle,ile widać,to oceniam. Ja polecam zwykłe plastry na odciski (ok.6-7 zl), moczenie w wodzie ciepłej, zmiękczanie mydłem i ścinanie żyletką, ale delikatne (drastyczne,ale cóż). Samo noszenie tego plastra bardzo mi pomogło
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
nie widzę tam żadnego korzenia,a poza tym często zdarza mi się nosić obcisłe buty,uciskające mnie w palcach
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Czesć, ja wiem ze mam odcisk na stopie, bardzo mi przeszkadza wiadomo... mam pytanie, zaczynam smarowac maścią na odciski, firmy hasco, czy po usunięciu bedę miała rankę?? wyjeżdzam na wakacje i nie wiem czy nie bedzie mnie stopa bolala i czy w słonej wodzie nie bedzie mnie piekło po usunięciu odcisku. proszę o rade
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli to kurzajka to polecam Brodacit
uzywałam tego. bardzo dobry specyfik. po 2 tyg używania zrobi Ci się tam dziura ale nie martw się bo ona zniknie ![]() ja miałam kurzajkę na pięcie, a moja dziura była dosyć duża bo mogłam wsadzić tam małego palca hihi ![]() ale zagoiło się wszystko ładnie i po kurzajce ani śladu pamiętaj że czarne pręciki dobrze też jest samemu usuwać ![]() ale może to być też odcisk tylko że przetarty. mi się często na stopach robią odciski od butów, a jak ten odcisk przetrę to boli jak nie wiem. po długim czasie odcisk sam schodzi
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
ja już swój odcisk mam jakiś ro... moze dłużej
kosmetyczka usuwa go a on znowu odrasta (usuwa bez tego czarnego rdzenia -czy jak to sie tam mowi) i czy jak juz wyrwe to czy gana bedzie? jak tak to musze się wstrzymac do powrotu z wakacji
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.

wątpię,że jest to odcisk,bo nie chce pęknąc..troszkę to rozdrapałam..kto mi pomoże?

Mialam jakas masc w domu i w sumie nie mialam az takeij wielkiej jak Ty. Od czasu zapzrestania owych treningow kurzajki juz wiecej nie mialam