![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tatry dla amatorki
cześć dziewczyny,mam plan wybrac się w Tatry na tych wakacjach.
jak w temacie,jestem zupełna amatorką,jadą ze mną jeszcze 3 dziewczyny,tez amatorki i 3 kolegów-nieamatorów. jak wygląda taka wędrówka,co zabrać itd? a jak sprawa higieny? chyba z tym jest ciężko,nie?:P cały czas się waham czy dam radę fizycznie ale z drugiej strony to było zawsze moim marzeniem zeby chodzić po górach wiec chyba jednak sie wybiorę ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tatry dla amatorki
A macie zamiar isc w Tatry wysokie? To ma byc taki skok na gleboka wode, czy tez poprostu lazenie po Tatrach niskich (ktore wcale nie sa takie niskie) i podziwianie widoczkow? Napewno trzeba zadbac o kondycje, najlepiej juz teraz rob sobie marsze , codziennie dluzsze i ciezsze, trzeba przyzwyczaic serce do wysilku. Podstawa to dobre buty, specjalne gorskie, ze sztywna pieta, niektorzy biora glany, ale to nie jest dobry pomysl. Koniecznie musisz zaopatrzyc sie w plaszcz przeciwdeszczowy, bo w gorach na pewnych wysokosciach bardzo pada, ciuchy zawsze na cebulke, pogoda w gorach jest tak zmienna, ze raz sie ubierasz, a raz rozbierasz
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
To zależy czy chcecie mieć stałą kwaterę i z niej robic wypady w góry,czy dosłownie "chodzic po górach" ,spać w schroniskach itd
![]() ![]() Faktycznie podstawa to dobre buty (ja chodzę w traperach moich kochanych,lekko zdychających już),koniecznie za kostkę,żadne adidasy.Długie spodnie (fajne sa takie ,którym mozna w kolanie nogawkę odpiąć ![]() ![]() ![]() ![]() Impersona ,masz rację,słowackie Tatry są trochę łatwiejsze i jakie piękne ![]() Ale Wam zazdroszczę...ja z moim kolanem moge w tym roku o górach zapomnieć ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() kolega powiedzial że trasa jest tak dobrana że powinnyśmy sobie poradzić a w razie czego jest jeszcze jakaś traska "awaryjna" mam nadzieję że dam radę dzięki za pomoc ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Udanej wyprawy
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mrrr uwielbiam Tatry. podstawa to dobra mapa. jak widze w gorach ludzi bez mapy bezradnie rozgladajacych sie po oznaczeniach szlakow i pytajacych jak gdzies trafic to az mi sie noz w kieszeni otwiera. nie wiem jaki szlak wam kolega wybral, wiec nie stwierdze czy latwy/trudny. wez sporo wody do picia, jak bedziecie zahaczac o schroniska to mozesz tez wziac jakas zupke do zalania wrzatkiem.
ja w tym roku jade najpierw w Tatry Zachodnie - chce je cale przejsc grzbietami. a jak zostanie pare dni to moze sie pokusze o Świnice. nio i Giewont chce w koncu zaliczyc, bo jakos zawsze mnie te tlumy zniechecaly. mam nadzieje, ze znow ze strachu nie bede lazic nisko przy ziemi jak to bylo na Przeleczy Karb pod Koscielcem w zeszlym roku ![]() ![]() nio i poczytaj troche jak sie zachowac gdy spotkasz misia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
oooo,to mogę spotkać misia??
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A jasne
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Podłanczam się pod wątek.
![]() Wybieram się w końcówce września do Zakopanego z moim TŻ. Nie wiem czy mogę liczyć na pogodę, ale może polecicie jakieś ciekawe miejsca, których nie powinno zabraknąć na naszym szlaku, gdzie warto przenocować, gdzie warto zjeść... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
up up
![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na pewno warto przenocowac w jakims schronisku, wstac wczesnie rano i ogladac slonce wydzierajace sie zza gor. co do jedzenia to ci raczej nie polece niczego, bo cale dni spedzam na szlaku wiec jem to co mam w plecaku, a wieczorem ide na piwo do pierwszej lepszej knajpy gdzie jest jeszcze miejsce (bo w sezonie z tym ciezko). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Cudowne, piękne, boskie i wogóle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() Dolina Strążyska => Siklawica => Dolina Grzybowiecka => Giewont => Kondracka Przełęcz => Kopa Kondracka => grzbietami:Suchy Wierch, Suche Czuby, Goryczkowa Czuba, Pośredni Wierch Goryczkowy => Kasprowy Wierch => kolejka w dol ![]() z obliczen wyszlo 6h05 minut samego chodzenia (choc my zawsze jakos szybciej przechodzimy szlaki niz to napisane na naszej mapie ![]() jak myslicie? ok? ![]() wiem ze na Giewoncie tlumy turystow, ale jakos zawsze go omijalismy bedac w Tatrach, wiec wypadaloby i jego w koncu zdobyc ![]() najbardziej niepokoi mni ta Kopa Kondracka i grzbiety. moze ktoras z Was tamtedy przechodzila ![]() ![]() niby moglabym jeszcze cos wymyslic na sobote, ale podobno maja byc burze. zobaczymy jak bedzie i najwyzej pojedziemy na rowery do Doliny Chocholowskiej ![]() Edytowane przez lain Czas edycji: 2006-07-19 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
up!
![]() gdzie sie podzialy goromaniaczki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
heh jestem juz z powrotem - trasa sama sie zmodyfikowala: pogoda robila sie bardzo niewyrazna i zaczynalo kropic, nip i troche deficyt wody mielismy, bo wypilismy po drodze straszne ilosci, wiec Kope Kondracka sobie darowalismy.
pare zdjec - glownie Giewont i wyprawa na Sarnia Skale ![]() ![]() na pierwszym zdjeciu ja w chwili kryzysu pod podejsciem na Giewont - piciu sie chcialo, a cala woda sie skonczyla. uratowali nas jacys zagraniczni turysci schodzacy na dol ![]() na czwartym zdjeciu pan pokazal, ze nawet z reklamowka w reku mozna wyjsc na Giewont ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
![]()
Moim zdaniem
![]() 1. Dobra mapa! 2. Ubranko (na cebulkę): -koniecznie czapka na słońce; -okulary przeciwsłoneczne; -płaszcz przeciwdeszczowy i!! jak jest ciepło lepiej nie mieć długich spodni, wtedy woda deszczowa szybciej spływa. Buty treckingowe, usztywniające kostkę i buty na zmianę. Wygodny plecak. Kijki (naprawdę pomagają i podobno przenoszą 70% ciężaru ciała właśnie na nie). -czekoladka ![]() -woda niegazowana -opaska usztywniająca, bandaż elastyczny, woda utleniona i plastry -torebki jednorazowe:P (głupie ale naprawdę mogą się przydać)... -aparat:P Ja brałam tyle, ale łaziłam amatorsko łatwymi szlakami Na trudniejsze można zabrać jeszcze ochraniacze:P:P:P Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
To ja dorzuce jeszcze do powyzszej listy duzo skarpet. Musze przyznac, ze najlepiej mi sie chodzilo gdy mialam jedna cienka pare skarpet i na to druga frote. Wtedy skarpetka gruba trze o cienka a nie o piete. Pomysl polecony przez znajoma stara goromaniaczke, ktora zrobila jakis patent ratownika gorskiego.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A może jeszcze ktoś dorzuci adresy sprawdzonych noclegów wraz z opisem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. U Steni http://zakopanet.pl/index.php?id=206&foto=1 ladny drewniany domek, czystko i schludnie. my wynajmowalismy przestronny pokoj 2-osobowy z tv, ktory mial dostep do lazienki z wanna z hydromasazem, wiec po zejsciu ze szlaku sie masazowalismy ![]() 2. Przystanek Alaska http://przystanekalaska.tatrynet.pl/ http://www.turystyka.z-ne.pl/opis_ob...pane2&lang=pol schludny pensjonat, bardzo mily i wyrozumialy wlasciciel, przyjemne pokoiki z tv. w pokojach lazienki, kuchnia na korytarzu. zaraz obok sklep (troche drogi ![]() ![]() Edytowane przez lain Czas edycji: 2006-09-19 o 12:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
My zazwyczaj nocujemy w Cyrhli - miejscowośc przed skrętem do Murzasihla, polożona na wzniesieniu, przepiękne widoki na wysokie tatry )od Kasprowego Wierchu przez Świnicę po Kozie Wierchy i Granaty) a także na polożone niżej Zakopane z Gubałówką w tle. Świetna baza wypadowa na Hale Gąsiennicową a stamtąd to już masa róznorodnych szlaków.
Polecam noclego u panstwa Stanisławy i Andrzeja Kułach (szczegolnie pokoiki na poddaszu z balkonem w stronę gór) Pokoje są w róznych cenach w zależności od standardu. Te napoddaszu są tansze z łazienką na korytarzu ale kolejek do nich nie ma ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
![]()
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Możesz sobie potrenować przed wyjazdem, bo w Tarach momentami jest ciężko. Pierwszego dnia proponuję jakąś lekką trasę żeby się zaklimatyzować i stopniowo można robić cieższe trasy. Proponuję wycieczkę na Kopieniec, z Kopieńca można jeszcze przejść na Nosal. Zkopieńca rozciąga się przepiękna panorama Tatr, a szlak bardzo przyjemny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Chodzenie po tatrach nie jest takie trudne, aczkolwiek męczące, momentami są trudne podejscia. Ciężkie są szlaki z łańcuchami, drabinkami np cała Orla Perć, Zawrat od Hali Gąsiennicowej, zejście ze Szpiglasowej do doliny 5 Stawów i pare innych. Tam już trzeba być baaardzo ostrożnym, chwila nieuwago moze skonczyć się tragicznie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja jeszcze wrócę do tematu noclegów.
Chodzi mi o to w jakim miejscu (centrum czy gdzieś poza) najlepiej rezerwować noclegi. Chodzi mi o to, żeby wszędzie było blisko. W Zakopanym byłam chyba z 10 lata temu i noclegi mieliśmy w Pardałówce i z tego co pamiętam to wszędzie trzeba było dojechać busami (wtedy były chyba nyski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Ja także jadę w Tatry za tydzień. Jestem amatorką jeśli chodzi o chodzenie po górach, a mój chłopak postanowił w tym roku mnie ruszyć i stwierdził, że jak nie pójdę z nim to mnie tam wepcha... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.