Racuszki z otrębami i jabłkami. Pycha! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2011-08-04, 13:19   #1
Insonne
Raczkowanie
 
Avatar Insonne
 
Zarejestrowany: 2011-05
Lokalizacja: Szczecin
Wiadomości: 50

Racuszki z otrębami i jabłkami. Pycha!


Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów owsianych. Trochę go zmodyfikowałam. (tutaj jest oryginalny przepis: http://www.sante.pl/przepis26_kotlet...=18&przepis=23). Z pojedynczej porcji wychodzi mało placuszków. Ja robiłam dziś podwójną porcję.

Składniki:
zsiadłe mleko lub kefir lub jogurt naturalny - 1szkl.
jajko - 1
cukrier (np. trzcinowego) - 1 łyżka
mąka pszenna, otręby owsiane - po 1/2 szklanki
jabłko obrane i pokrojone w kostkę - 1duże
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
cukier waniliowy (niekoniecznie, ja nie miałam, a i tak wyszły pyszne)
szczypta soli
spirytus lub wódka - ok. 1 łyżki (tego nie było w oryginalnym przepisie, warto dodać, bo racuszki nie chłoną tyle tłuszczu)

Sposób przygotowania:
Utrzyj jajko z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodaj mleko, wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i otrębami, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj pokrojone jabłka (nie krój zbyt dużych kawałków, potem ciężko się smaży). Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor (i tutaj też z własnego doświadczenia: lepiej usmażyć małe, bo są delikatne i łatwo się rozpadają, gdy są zbyt duże). Wyłóż na talerz i odsącz nadmiar tłuszczu np. papierowym ręcznikiem kuchennym. Możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Czas przygotowania:
20 min.

Są naprawdę przepyszne! No i zdrowsze od tych zwykłych racuchów. W smaku zapewniam, że wcale nie gorsze. Mnie nawet bardziej smakują. Łatwiej i szybciej się je robi.
Insonne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-07, 06:31   #2
Personal_Jesus
Zakorzenienie
 
Avatar Personal_Jesus
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 38 005
Dot.: Racuszki z otrębami i jabłkami. Pycha!

__________________
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin


Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.