|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Racuszki z otrębami i jabłkami. Pycha!
Przepis znalazłam na opakowaniu otrębów owsianych. Trochę go zmodyfikowałam. (tutaj jest oryginalny przepis: http://www.sante.pl/przepis26_kotlet...=18&przepis=23). Z pojedynczej porcji wychodzi mało placuszków. Ja robiłam dziś podwójną porcję.
![]() Składniki: zsiadłe mleko lub kefir lub jogurt naturalny - 1szkl. jajko - 1 cukrier (np. trzcinowego) - 1 łyżka mąka pszenna, otręby owsiane - po 1/2 szklanki jabłko obrane i pokrojone w kostkę - 1duże proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka cukier waniliowy (niekoniecznie, ja nie miałam, a i tak wyszły pyszne) szczypta soli spirytus lub wódka - ok. 1 łyżki (tego nie było w oryginalnym przepisie, warto dodać, bo racuszki nie chłoną tyle tłuszczu) Sposób przygotowania: Utrzyj jajko z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodaj mleko, wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i otrębami, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na koniec dodaj pokrojone jabłka (nie krój zbyt dużych kawałków, potem ciężko się smaży). Placki smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor (i tutaj też z własnego doświadczenia: lepiej usmażyć małe, bo są delikatne i łatwo się rozpadają, gdy są zbyt duże). Wyłóż na talerz i odsącz nadmiar tłuszczu np. papierowym ręcznikiem kuchennym. Możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego! Czas przygotowania: 20 min. Są naprawdę przepyszne! No i zdrowsze od tych zwykłych racuchów. W smaku zapewniam, że wcale nie gorsze. Mnie nawet bardziej smakują. Łatwiej i szybciej się je robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Racuszki z otrębami i jabłkami. Pycha!
![]()
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:19.