|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ślub plus chrzciny
Jestesmy troche w nietypowej sytuacji gdyz jestesmy juz malzenstwem cywilnym a slub koscielny planowalismy ok 1,5 roku temu. W trakcie przygotowan okazalo sie ze jestem w ciazy. Postanowilismy, ze¨przy okazji¨ ochrzcimy nasze dziecko.
W tej sytuacji zastanawiamy sie czy informowac gosci weselnych o chrzcinach??? Nie chcemy zeby czuli sie zobowiazani co do prezentow dla dziecka, a z drugiej strony moga poczuc sie zaskoczeni lub zignorowani. Jak myslicie, jak rozwiazac ta sytuacje??? Dodam, ze glownym powodem polaczenia tych dwoch uroczystosci jest fakt, ze mieszkamy za granica i poprostu jestesmy ograniczeni czasowo co do pobytu w Polsce ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: slub plus chrzciny
Myślę ,że rodzina powinna zrozumieć że chcecie chrzest i Sakrament Małżeństwa, tym bardziej że nie dysponujecie czasem.
Zastanawiam się tylko jak to Ksiądz zorganizuje na 1 Mszy ![]() Ja bym dała jedno zaproszenie na ślub i na chrzest albo osobno ale w 1 kopercie. Chrzest nie jest dla gości tylko dla dziudziusia, ślub nie jest dla gości tylko dla WAS. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z przedmówczyniami
![]() Wypada poinformować gości weselnych. Ja nawet kiedyś takie zaproszenia robiłam dla gości właśnie połączone zaproszenie na ślub i chrzciny maleństwa. W jednym tekście było wszystko zawarte. Według mnie to najlepsze rozwiązanie - oszczędzasz na papierze a dodatkowo tylko informujesz, że również przy okazji ślubu odbędzie sie Chrzest.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
My chrzcimy nasza 20miesieczna coreczke na naszym slubie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
A może napisać, że to zaproszenie na chrzest - przecież to wielkie święto Waszej córci, a ślub jako ten dodatek. Cywilny przecież już macie. I napisać, że np. będziecie odnawiać przysięgę małżeńska tym razem już przed Bogiem.
Ja się nie znam, ale chyba tak bym zrobiła.
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak odnowic przysiege skoro sie jej jeszcze nie złozyło ? masz racje ,nie znasz sie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem poinformuj Gości aby nie czuli się zaskoczeni.Ale tak naprawdę to Wasza prywatna spraw czy chcecie połaczyć te dwa wydarzenia czy nie.Byłam na takim slubie.Najpierw ksiądz udzielił Młodej Parze ślubu a potem ochrzcił dziecko.Goście wiedzieli o tym,zostali uprzedzeni z góry i nie było zadnego problemu.Po uroczystości dzieciątkiem zaopiekowała sie umówiona wcześniej osoba a Młoda Para udała się na przyjecie weselne.Były poprawiny.Pozdrawiam i gratuluję
![]() Edytowane przez Ellisa Czas edycji: 2009-07-27 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
taki ślub nie jest wcale rzadkim zjawiskiem, osobiście już kilka razy się z tym spotkałam.
Nie ma w tym nic złego, zwłaszcza, że jesteście po ślubie cywilnym, więc nie przejmuj się opinią innych, którzy tego nie rozumieją. Zaproś gości ze wzmianką o chrzcinach, w końcu to uroczystość też dla maleństwa, a goście powinni o tym wiedzieć, na co się ich zaprasza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
uważasz że przysięga z USC się nie liczy?
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub plus chrzciny
W świetle prawa kościelnego nie liczy się. Dlatego nie ma co odnawiać, bo według Kościoła po ślubie cywilnym jesteś nadal panną
![]()
nie ma mnie Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2009-07-16 o 08:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie pamietam jak to było w przypadku znajomych,zaproszenia od nich gdzieś wcięło.Będę wdzięczna za odpowiedz.Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja się tu wętnę jeśli można
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
zapewne po przysiędze małżeńskiej odbędzie się sakrament Chrztu.
Tak miała moja kuzynka. a co do ślubu i chrztu to wg najlepiej powiadomić gości o takim zamiarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
poszlam za Wasza rada i zamiescimy info o chrzcinach na jednym zaproszeniu, jak sie bawic i cieszyc to na calego
![]() uznalismy, ze moze niektorzy z gosci przyjada wlasnie po to by poznac nowego czlonka rodziny. z nazwiskiem tez mam problem, jakie wpisac ale jak juz uzywam nazwiska po mezu to takie w pisze a ksiadz i tak wymawia tylko imiona przed oltarzem
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
czytaj co niżej :
dokladnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
z tym nazwiskiem to macie rację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Czesc!
Mam pytanie odnosnie połaczenia wesela z chrzcinami. Moze ktos uczestniczyl w takiej uroczystosci. Zakladam, ze w takim przypadku zamiast wesela lepiej zorganizowac bankiet weselny. Nie wiem, czy wtedy wynajac tylko wodzireja czy tez orkiestre czy po prostu muzyka z odtwarzacza. Tez zastanawiam sie, czy zabawa ma trwac do ostatniego goscia, a jak ma sie skonczyc wczesniej, to jak o tym poinformowac gosci. Bylabym wdzieczna za sugestie. Jeszcze nie urodzilam i nie wiem, czy nie beda problemy z dzieckiem, czy nie bedzie plakac. Sama mysl, ze mogloby byc marudne w kosciele lub podczas bankietu mnie przeraza. Prosze o porade. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:35.