Ślub plus chrzciny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-15, 10:09   #1
krasnianka83
Raczkowanie

Ślub plus chrzciny

Jestesmy troche w nietypowej sytuacji gdyz jestesmy juz malzenstwem cywilnym a slub koscielny planowalismy ok 1,5 roku temu. W trakcie przygotowan okazalo sie ze jestem w ciazy. Postanowilismy, ze¨przy okazji¨ ochrzcimy nasze dziecko.

W tej sytuacji zastanawiamy sie czy informowac gosci weselnych o chrzcinach??? Nie chcemy zeby czuli sie zobowiazani co do prezentow dla dziecka, a z drugiej strony moga poczuc sie zaskoczeni lub zignorowani. Jak myslicie, jak rozwiazac ta sytuacje??? Dodam, ze glownym powodem polaczenia tych dwoch uroczystosci jest fakt, ze mieszkamy za granica i poprostu jestesmy ograniczeni czasowo co do pobytu w Polsce
Stary 2009-07-15, 10:53   #2
zanetaa88
Zakorzenienie

Dot.: slub plus chrzciny

Myślę ,że rodzina powinna zrozumieć że chcecie chrzest i Sakrament Małżeństwa, tym bardziej że nie dysponujecie czasem.
Zastanawiam się tylko jak to Ksiądz zorganizuje na 1 Mszy
Ja bym dała jedno zaproszenie na ślub i na chrzest albo osobno ale w 1 kopercie.
Chrzest nie jest dla gości tylko dla dziudziusia,
ślub nie jest dla gości tylko dla WAS.

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 11:01   #3
JOANNA16
Zakorzenienie

moim zdaniem lepiej poinformować gości weselnych albo zrobić tak z tymi zaproszeniami jak mówiła zanetaa88
Stary 2009-07-15, 12:43   #4
azakowana
Zakorzenienie

Zgadzam się z przedmówczyniami
Wypada poinformować gości weselnych. Ja nawet kiedyś takie zaproszenia robiłam dla gości właśnie połączone zaproszenie na ślub i chrzciny maleństwa. W jednym tekście było wszystko zawarte. Według mnie to najlepsze rozwiązanie - oszczędzasz na papierze a dodatkowo tylko informujesz, że również przy okazji ślubu odbędzie sie Chrzest.
Stary 2009-07-15, 13:07   #5
Oliath
Zakorzenienie

My chrzcimy nasza 20miesieczna coreczke na naszym slubie Zaproszenia projektowalam sama i jest tam napisane "Na uroczystosc swych zaslubin oraz chrzest coreczki Alicji (...)". Jak to ksiadz zorganizuje po kolei, nie mam pojecia pewnie dogadamy z nim szczegoly na krotko przed slubem
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 13:28   #6
81gosia
Zadomowienie

A może napisać, że to zaproszenie na chrzest - przecież to wielkie święto Waszej córci, a ślub jako ten dodatek. Cywilny przecież już macie. I napisać, że np. będziecie odnawiać przysięgę małżeńska tym razem już przed Bogiem.

Ja się nie znam, ale chyba tak bym zrobiła.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 16:06   #7
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
A może napisać, że to zaproszenie na chrzest - przecież to wielkie święto Waszej córci, a ślub jako ten dodatek. Cywilny przecież już macie. I napisać, że np. będziecie odnawiać przysięgę małżeńska tym razem już przed Bogiem.

Ja się nie znam, ale chyba tak bym zrobiła.
a slub koscielny to dla katolika nie jest rownie wazne wydarzenie ?
jak odnowic przysiege skoro sie jej jeszcze nie złozyło ?

masz racje ,nie znasz sie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 16:07   #8
Ellisa
Raczkowanie

Moim zdaniem poinformuj Gości aby nie czuli się zaskoczeni.Ale tak naprawdę to Wasza prywatna spraw czy chcecie połaczyć te dwa wydarzenia czy nie.Byłam na takim slubie.Najpierw ksiądz udzielił Młodej Parze ślubu a potem ochrzcił dziecko.Goście wiedzieli o tym,zostali uprzedzeni z góry i nie było zadnego problemu.Po uroczystości dzieciątkiem zaopiekowała sie umówiona wcześniej osoba a Młoda Para udała się na przyjecie weselne.Były poprawiny.Pozdrawiam i gratuluję

Edytowane przez Ellisa
Czas edycji: 2009-07-27 o 16:39
Ellisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 16:38   #9
Taverney
Zakorzenienie

taki ślub nie jest wcale rzadkim zjawiskiem, osobiście już kilka razy się z tym spotkałam.
Nie ma w tym nic złego, zwłaszcza, że jesteście po ślubie cywilnym, więc nie przejmuj się opinią innych, którzy tego nie rozumieją.
Zaproś gości ze wzmianką o chrzcinach, w końcu to uroczystość też dla maleństwa, a goście powinni o tym wiedzieć, na co się ich zaprasza.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 07:56   #10
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
a slub koscielny to dla katolika nie jest rownie wazne wydarzenie ?
jak odnowic przysiege skoro sie jej jeszcze nie złozyło ?

masz racje ,nie znasz sie.
uważasz że przysięga z USC się nie liczy?
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 08:18   #11
azakowana
Zakorzenienie

Dot.: Ślub plus chrzciny

W świetle prawa kościelnego nie liczy się. Dlatego nie ma co odnawiać, bo według Kościoła po ślubie cywilnym jesteś nadal panną Tak samo jest w odwrotną stronę. Gdybyś miała sam ślub Kościelny to dla Państwa byłby on nieważny.

Edytowane przez azakowana
Czas edycji: 2009-07-16 o 08:21
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-16, 09:13   #12
Ellisa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krasnianka83 Pokaż wiadomość
Jestesmy troche w nietypowej sytuacji gdyz jestesmy juz malzenstwem cywilnym a slub koscielny planowalismy ok 1,5 roku temu. W trakcie przygotowan okazalo sie ze jestem w ciazy. Postanowilismy, ze¨przy okazji¨ ochrzcimy nasze dziecko.

W tej sytuacji zastanawiamy sie czy informowac gosci weselnych o chrzcinach??? Nie chcemy zeby czuli sie zobowiazani co do prezentow dla dziecka, a z drugiej strony moga poczuc sie zaskoczeni lub zignorowani. Jak myslicie, jak rozwiazac ta sytuacje??? Dodam, ze glownym powodem polaczenia tych dwoch uroczystosci jest fakt, ze mieszkamy za granica i poprostu jestesmy ograniczeni czasowo co do pobytu w Polsce
Moja Droga mam do Ciebie pytanie.Ja też jestem po ślubie cywilnym-od 6 lat.Chodzi mi o zaproszenia ślubne.Na jakie nazwisko powinnam je wypisywć? Od 6 lat noszę nazwisko przyszłego-obecnego męza,więc...Już się sama gubie w tym wszystkim.
Nie pamietam jak to było w przypadku znajomych,zaproszenia od nich gdzieś wcięło.Będę wdzięczna za odpowiedz.Pozdrawiam
Stary 2009-07-16, 09:18   #13
azakowana
Zakorzenienie

Ja się tu wętnę jeśli można Według mnie zaproszenia możesz spokojnie wpisać nazwisko, którego używasz - po mężu. Jeżeli używasz go już 6 lat to pewnie wszyscy Cię znają pod tym nazwiskiem
Stary 2009-07-16, 11:50   #14
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość

zapewne po przysiędze małżeńskiej odbędzie się sakrament Chrztu.
Tak miała moja kuzynka.

a co do ślubu i chrztu to wg najlepiej powiadomić gości o takim zamiarze

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 15:19   #15
Ellisa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Ja się tu wętnę jeśli można Według mnie zaproszenia możesz spokojnie wpisać nazwisko, którego używasz - po mężu. Jeżeli używasz go już 6 lat to pewnie wszyscy Cię znają pod tym nazwiskiem
Bardzo dziękuję.Głowiłam się nad tym od dłuższego czasu.Masz rację,przecież juz tyle lat nosze nazwisko męża.Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-16, 15:22   #16
krasnianka83
Raczkowanie

poszlam za Wasza rada i zamiescimy info o chrzcinach na jednym zaproszeniu, jak sie bawic i cieszyc to na calego
uznalismy, ze moze niektorzy z gosci przyjada wlasnie po to by poznac nowego czlonka rodziny.

z nazwiskiem tez mam problem, jakie wpisac ale jak juz uzywam nazwiska po mezu to takie w pisze a ksiadz i tak wymawia tylko imiona przed oltarzem
Stary 2009-07-16, 16:08   #17
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
uważasz że przysięga z USC się nie liczy?
czytaj co niżej :

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
W świetle prawa kościelnego nie liczy się. Dlatego nie ma co odnawiać, bo według Kościoła po ślubie cywilnym jesteś nadal panną Tak samo jest w odwrotną stronę. Gdybyś miała sam ślub Kościelny to dla Państwa byłby on nieważny.
dokladnie.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 11:57   #18
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Myślę ,że rodzina powinna zrozumieć że chcecie chrzest i Sakrament Małżeństwa, tym bardziej że nie dysponujecie czasem.
Ja bym dała jedno zaproszenie na ślub i na chrzest albo osobno ale w 1 kopercie.
Chrzest nie jest dla gości tylko dla dziudziusia,
ślub nie jest dla gości tylko dla WAS.
Moja przyjaciolka miala slub i chrzest synka podczas jednej mszy. Na zaproszeniu bylo napisane ze zapraszaja na zawarcie zwiazku malzenskiego i ze podczas Mszy w. XXX przymie chrzest świety. Dzieciatko zostalo ochrzczone po przysiedze malzenskiej .... Piekna uroczystosc
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 21:53   #19
Taverney
Zakorzenienie

z tym nazwiskiem to macie rację trzeba wpisać takie, jakie się ma, nawet jeśli ślub był tylko w USC, to w papierach widniejesz już po mężowskim nazwiskiem i wpisujesz takie, jakie masz w dokumencie tożsamości, a nie panieńskie.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-04, 19:42   #20
hanneczka21
Przyczajenie

Czesc!
Mam pytanie odnosnie połaczenia wesela z chrzcinami. Moze ktos uczestniczyl w takiej uroczystosci. Zakladam, ze w takim przypadku zamiast wesela lepiej zorganizowac bankiet weselny. Nie wiem, czy wtedy wynajac tylko wodzireja czy tez orkiestre czy po prostu muzyka z odtwarzacza. Tez zastanawiam sie, czy zabawa ma trwac do ostatniego goscia, a jak ma sie skonczyc wczesniej, to jak o tym poinformowac gosci. Bylabym wdzieczna za sugestie. Jeszcze nie urodzilam i nie wiem, czy nie beda problemy z dzieckiem, czy nie bedzie plakac. Sama mysl, ze mogloby byc marudne w kosciele lub podczas bankietu mnie przeraza. Prosze o porade.
hanneczka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości