|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
odmowa zakupu, straszenie przez sprzedającego
witajcie!
Zakupiłam na allegro odzież drogą licytacji u sprzedającego który nie prowadzi działalności, niestety nie mogę sobie pozwolić na wpłacenie za przedmiot, przed zakupem tego nie wiedziałam wiec postanowiłam licytować.I teraz sprzedający bombarduje mnie @ a niedawno otrzymałam wiadomosć iż jeśli nie zapłacę wyciągnie z tego tytułu konsekwencję, ponieważ zerwałam umowę bezprawnie, straszy mnie iż będzie domagał się ode mnie odszkodowania i zadośćuczynienia w kwocie 100zł wraz z odsetkami umownymi w wysokości 10% za każdy rozpoczęty dzień następujący po dniu zwrotu prowizji. Nie zapłacenie za zakupiony towar do momentu otrzymania przeze mnie zwrotu prowizji oznacza zaakceptowanie przez Panią powyższego zadośćuczynienia i powyższych odsetek jako zasadnych za niewywiązanie się z zawartej, prawnie wiążącej umowy oraz wyjątkowo niezgodnego z zasadami współżycia społecznego potraktowania mnie. Co mam zrobić dziewczyny niestety naprawdę nie mogę sobie teraz pozwolić na taki zakup. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: odmowa zakupu, straszenie przez sprzedającego
Po prostu olej to i nie płać. Sprzedający dostanie zwrot prowizji, a Ty nic nie znaczące ostrzeżenie od allegro i tyle. Olej te maile i nie odpisuj.
A na przyszłość nie kupuj rzeczy na które Cię nie stac |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
nie zmusi cię do zakupu
nie ma żadnego przepisu, który by cię do tego zmusił, jak również nie ma takiego, który pozwala na takie naliczanie odsetek jego/jej pogróżki są czymś w rodzaju krzyków pieniacza ------------------- ale może cię nastraszył porządnie i nie będziesz więcej bawić się w allegro - jak nie masz płynności finansowej, to na co tam kupujesz? |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
hmm ale straszy mnie sądem i komornikiem?
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc nie wiem, co możesz zrobić w takiej sytuacji. Wina leży w 100% po twojej stronie.
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
to, że teraz będziesz się pytać sto razy, czy on ma prawo cie po sądach ciągać, to jest wiadome
już w przypadku sprawy ze stroną pobieraczek.pl było widać, że jak sie kogoś postraszy sądem i policją, to więklszość ludzi wpłaci ze strachu, chociaż faktycznie nic im nie grozi tak samo teraz ty się boisz czegoś, co ci zwyczajnie nie grozi |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Masz bodajże 7 dni na odstąpienie od umowy zakupu bez podawania przyczyny. Znajdź w internecie wzór takiego pisma i prześlij panu mailem z dopiską, że wysyłasz drugą kopię pocztą.
To wystraczy, żeby nie mógł dochodzić żadnych praw. |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Nic nie odpisuj albo możesz odpisać tylko krótko, że to jego żądania są bezprawne, dostaniesz ostrzeżenie od allegro, a na przyszłość nie kupuj jak Cię nie stać.
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Masakra, właśnie dlatego 50% pseudo użytkowników Allegro nie powinno mieć konta ! a pomyślałaś przez chwilę że on także ponosi straty? Przez Twoją nieodpowiedzialność musi wystawiać przedmiot jeszcze raz i jeszcze raz płacić za tą aukcję.. Wcale się nie dziwię że do Ciebie pisze, licytując zobowiązałaś się do zapłaty za przedmiot. Mam nadzieję że wystawi Ci negatyw i zgłosi sprawę do Allegro a Ty więcej nie baw się w kupującego
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdarza się, że czasem wypadnie niespodziewana sytuacja i trzeba z pewnych rzeczy zrezygnować. Jesli rzeczy te zostały zamówione to co zrobić? Pójść kraść? No bez przesady ![]() Allegro zwraca za aukcję w takiej sytuacji, sprzedający na tym nie straci. Ryzyko zawodowe. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie tacy ludzie sa do odstrzału z allegro mowie o kupujących. I nie wierzę, że nagle ktos nie ma kasy. |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie chce nic mówić,ale ja bym sie ostro wpieniła,jakby ktoś mi coś licytował a potem sie wycofał :/
Bardzo to nieodpowiedzialne z Twojej strony!! Ja bym napisała meila,ze jest mi przykro,ze mam sytuacje losowa i niech faktycznie zglosi sprawe o zwrot prowizji do allegro. Tyle. ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Cytat:
A nie uciekaja od zaplacenia.. a reszta to mam to samo zdanie.
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Allegro zwraca ale prowizję którą pobierają od przedmiotu nie od aukcji, za aukcję sprzedający musi zapłacić ponownie z własnej kieszeni. Nie wierzę w taki przypadki bo za dużo razy mi się to zdarza |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
oczywiście zaproponowałam sprzedającemu pokrycie kosztów wystawienia przedmiotu.Lub zapłatę w innym terminie.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie rozumiem, jak można kupić coś, na co się nie ma kasy. Nie, nie zdarzyło mi się. A gdyby się zdarzyło, to po pierwsze, przeprosiłabym sprzedawcę, a po drugie zobowiązała się do pokrycia kosztów przez niego poniesionych. Niektórzy klienci brata tak robią, wiadomo, że ma i tak sporo roboty (musi najpierw wystawić, a potem anulować fakturę) ale jak rozwiązują to w ten sposób to nie robi im problemów ani nie zgłasza do Allegro. Edit: To jak się zobowiązałaś do pokrycia kosztów, to niech Ci da spokój. Jak słusznie dziewczyny napisały, można odstąpić od takiej umowy w ciągu kilku dni. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Księguje się przychody, a nagle okazuje się, że to "pies kliknął łapą" i klient nie zamierza wpłacić. Można się zdenerwować.
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, zgadzam się z dwoma dziewczynami piszącymi wyżej. Allegro to stare wyjadacze którzy się wycwanili.. Kiedyś można było zablokować swoje aukcje dla tych wszystkich Juniorków i niepełnosprytnych początkujących którzy kupują 10 przedmiotów po czym piszą że chcieli tylko jeden.. a teraz Allegro nastawione jest tylko na szmal i w d*** ma sprzedających bo gdzie indziej Twój przedmiot zostanie tak szybko sprzedany, zawsze do nich wrócisz..
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie trochę związane z wątkiem.
Licytowałam torbę. Razem ze mną licytowało kilka osób, i cena stanęła na kwocie 20 złotych. Jak licytuję, to zawsze wpisuję w cenę maksymalną, faktyczną kwotę jaką jestem w stanie zapłacić za przedmiot, bo nie mam czasu co chwilę sprawdzać czy ktoś mnie nie przebił, i w tym wypadku było to 50 złotych. W ostatniej godzinie licytacji sprzedający z drugiego konta sprawdził moją cenę maksymalną, odwołał swoją ofertę, i zalicytował ponownie na kwotę o złotówkę mniejszą od mojego maximum. Wkurzyłam się strasznie. W końcu 30 złotych piechotą nie chodzi, a raczej nikt by już nie zalicytował. Napisałam do allegro, dostał ostrzeżenie, ale dalej upierał się że muszę zapłacić. Miał rację?
|
|
#20 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zdarza się Nic się nie stanie Tylko na przyszłosc uważaj zeby konta nie zablokowali, bo chyba 3 ostrzeżenia i koniec![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
Tylko nadal nie wiem skad znał Twoja cenę maksymalną? |
|||
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanie czy autorka wiedziała ze odwołał ofertę i kto ją odwołał? Nie miałam takiego przypadku jeszcze a często kupuję na allegro. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
A czemu uwazasz, ze Cie straszy? Moze Cie informuje po prostu.
Swoja droga to jestes niepowazna. Niektorzy dostepu do Allegro miec nie powinni. Cytat:
A odpowiadajac na pytanie dotyczace tego, co robic: zaplacic. Mam nadzieje, ze sprzedajacemu starczy samozaparcia, aby te pieniadze od Ciebie uzyskac. To dobra nauczka na przyszlosc. ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Autorka wyraznie napisala, ze zakupu dokonala na licytacji. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Widziałam bo dostałam maila że ktoś przebił moją ofertę, a za 30 sekund dostałam kolejnego, z informacją że sprzedający odwołał ofertę która mnie przebijała, i że moja oferta znów jest najwyższa. No i potem zalicytował na kwotę o złotówkę mniejszą od mojej maksymalnej.
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
A mi się wydaje, że sprzedający ma prawo domagać się wypełnienia umowy - to w końcu aukcja i strony związane jej wynikiem z chwilą "przybicia". Mogę się mylić, słaba jestem z cywilnego
.
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie, bo aukcja się zakończyła już gdy odebrałam te maile. Poza tym ofertę może odwołać tylko sprzedający, kupujący może jedynie poprosić.
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
Pytam tylko z ciekawości czy mógł domagać się zapłaty. Sprawa jest już rozwiązana. Sprzedający tylko w mailach był taki mądry. Jak do niego zadzwoniłam, i mu wygarnęłam od oszustów, to przyznał się i mnie przeprosił.
|
|
|
#28 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz ja tez pare razy cos tam licytowałam i podałam cenę maxymalną i było podobnie jak u Ciebie...ale w swojej naiwnosci wierzyłam, ze takie rzeczy na allegro zdarzyć się nie mogą . Nie płaciłabym facetowi, nawet jakbym miała dostać ostrzezenie! w nosie z torebką!Edit, nie doczytałam ze sprawa się rozwiązała ale cwaniak, no!
Edytowane przez Lui1234 Czas edycji: 2013-04-18 o 22:37 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
ee no troszkę to nieodpowiedzialne z twojej strony - ale ja też czasem nagle nie mam z czego zapłacić i po prostu piszę jak wygląda sytuacja, że zapłacę prowizję, że bardzo przepraszam itd
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.

Nic się nie stanie
.