Czy zdarza Wam się dobierać perfumy do koloru ubioru? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-18, 20:07   #1
anisia
Raczkowanie

Czy zdarza Wam się dobierać perfumy do koloru ubioru?

Oj, to takie moje małe zboczenie. Nie wiem dlaczego, ale dosyc często zastanawiam sie jakie perfumy pasują do danej kolorystyki. Np. gdy ubieram sie w dominujacej bieli lub kremie lubie pachnieć Noą lub Miss Dior Cherie,Gdy dominuje kolor czerwony nie wiem czemu ale siegam po amor amor (to chyba zboczenie po widoku czerwonej buteleczki . a teraz siedze i się zastanawiam jakie zapachy mogą pasowac do brązu i odrobiny turkusu może euphoria?
anisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 20:13   #2
neonka28
Zakorzenienie

Dot.: Czy zdarza Wam się dobierać perfumy do koloru ubioru?

Nic takiego mi się nie zdarza .Zapachy dobieram do nastroju,sytuacji,pory dnia oraz stroju
Stary 2007-01-18, 20:14   #3
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neonka28 Pokaż wiadomość
Nic takiego mi się nie zdarza .Zapachy dobieram do nastroju,sytuacji,pory dnia oraz stroju
Perfumy dobieram w zależności od swojego własnego nastroju, a czasem od sytuacji (okazji)
I can feel it tearing me apart..."

Edytowane przez SpanishMyszka
Czas edycji: 2007-01-18 o 20:48
SpanishMyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 20:16   #4
kropka75
Zakorzenienie

Perfumy dobieram tylko i wyłącznie do nastroju. Nigdy inaczej.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 20:21   #5
AniaM69
Zadomowienie

A ja tylko w jednym przypadku. Do czarnych garniturów ZAWSZE "zakładam" Black Cashmere.
AniaM69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 20:26   #6
MoniaK
Zakorzenienie

Raczej nic takiego mi się nie zdarza. Perfumy dobieram zawsze do nastroju, pogody, stroju
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 20:30   #7
kasiahan
Rozeznanie

Zawsze dopieram zapachy do nastroju. Ani do pogody, ani do stroju , tymbardziej do koloru ubioru

kasiahan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-18, 20:39   #8
abralm
Zakorzenienie

GG do abralm

Cytat:
Napisane przez kasiahan Pokaż wiadomość
Zawsze dopieram zapachy do nastroju. Ani do pogody, ani do stroju , tymbardziej do koloru ubioru
ja dokładnie mam tak samo

abralm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 20:43   #9
ROZ-ter-KA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anisia Pokaż wiadomość
Oj, to takie moje małe zboczenie. Nie wiem dlaczego, ale dosyc często zastanawiam sie jakie perfumy pasują do danej kolorystyki. Np. gdy ubieram sie w dominujacej bieli lub kremie lubie pachnieć Noą lub Miss Dior Cherie,Gdy dominuje kolor czerwony nie wiem czemu ale siegam po amor amor (to chyba zboczenie po widoku czerwonej buteleczki . a teraz siedze i się zastanawiam jakie zapachy mogą pasowac do brązu i odrobiny turkusu może euphoria?
Mnie się zdarza dobierać zapach do koloru , bo dla mnie kolory po prostu ...pachną

Słonia zazwyczaj ubieram do kremów i brązów Do tych kolorów uzywam tez czasami Must Cartiera.

Libertine lubię uzyć kiedy mam czerwone akcenty i do czerni.

nie uzywam Noa, ale pasuje moim zdaniem do bieli

Do błękitów Romans RL i Light Blue.
Stary 2007-01-18, 20:52   #10
anisia
Raczkowanie

owszem, nastrój tez jest wazny - dlatego też często kombinuje z kolorystyką i ubieram sie aby wszystko łącznie współgralo harmonijnie. Np. Perfumy do nastroju, nastrój do koloru tak to jakoś się u mnie łączy. Aczkolwiek czasem zdarzają się odsępstwa od tej reguły.
Stary 2007-01-18, 20:55   #11
anisia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez neonka28 Pokaż wiadomość

mówiąc o kolorze, mam na myśli strój jak również kolory, które w nim występują.
Stary 2007-01-18, 21:00   #12
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Bo to wszystko się składa właśnie na jedną całość
Ja też dobieram zapach do nastroju i sytuacji, ale tak samo dobieram też ubranie i jego kolor, więc w sumie wychodzi na to samo.
A już mam totalne zboczenie na temat niektórych rzeczy, ale to raczej kwestia wspomnień. Np. mam czerwony swteter, który już jest związany z Neonaturą Cocon tak bardzo , że każdy inny zapach się z nim gryzie
W sumie w mojej szafie jest niewiele kolorów poza czernią , bielą i kolorami ziemi (poza dodatkami). Ale suknie wieczorowe mam z reguły jakieś bordo - wino i do nich tylko organza.
Noę używam jak zakładam dużo bieli i niebieskiego (bo to też mi się czasem zdarza).
Do beżów, zieleni częściej pachnę czymś ostrzejszym/
Tylko tak się zastanawiam czy decyduje o tym kolor czy styl tych ciuchów.

P.S. Anisiu, czy to znaczy, że jednak kupiłaś sobie NOA?
Stary 2007-01-18, 21:17   #13
neonka28
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anisia Pokaż wiadomość
mówiąc o kolorze, mam na myśli strój jak również kolory, które w nim występują.
Chyba że tak

Jutro będę ubrana na czarno całkowicie z racji sytuacji a nastrój mam podły No i zastanawiam się czy ubrac się w Chanel nr5 elixir sensuel eleganckie czy Enjoy rożane i kojące. Właściwie sama nie wiem czy to ważne w takim dniu ale z drugiej strony chciałabym pożegnać babcie tak wyjątkowo.
Stary 2007-01-18, 23:04   #14
tulipanka
Zakorzenienie

Tak, zdaża się. Ale nie na zasadzie, że będę pachnieć tym, bo mam na sobie czerwoną bluzkę, bardziej o całość "kompozycji". Jak ubieram się na czarno, jest mi smutno i generalnie "nie bardzo", wtedy BC aż samo wchodzi w ręce Ostatnio ubrałam się bardziej "elegancko" i już, już sięgałam po fiolkę z Pink Sugar, ale zrezygowałam, bo jakoś nie komponowało mi się z resztą Czasem patrzę na to co mam na sobie i od razu wiem czym dziś chcę pachnieć. Ale nie ma tu reguły.
tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 23:14   #15
maja79
Wtajemniczenie

Mi sie zdarza dobierac perfumy do koloru lub charakteru stroju.

Np. moje ukochane Crystal Noir cudownie wspolgraja z monochromatyczna czernia i biela (do tego gladko upiete wlosy )
Z czerwienia i czernia kojarzy mi sie Narciso Rodrigues - pasuje zwlaszcza do seksi sukienek.
Z biela kojarzy mi sie Armani White.
Z kobiecymi bezami i brazami Mira Bai i Neonatura. Mira Bai w polaczeniu z seksowna bielizna w kolorze brazu jest ultrakobiece
Lolitka pasuje gdy mam na sobie mieszanke kolorow rownie bogata co ten zapach.
Ale np. Smoka wybitnie kojarze z jesienna aura - wtedy pachnie najpiekniej, niezaleznie od mojego ubioru.
maja79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 00:22   #16
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Mnóstwo razy chciałam założyć podobny wątek
Moja siostra kiedyś stwerdziła, że jestem kolorystką - uwielbiam bawić się barwami, niektórzy twierdzą, że nieźle mi to wychodzi Zresztą szeroko pojęte sztuki plastyczne są obiektem moich zainteresowań od wielu lat (nawet troszkę je postudiowałam). Nie byłabym sobą, gdybym nie połączyła dwóch pasji - wizji i zapachu.
Light Blue pasuje mi tylko do błękitnych, zwiewnych ubrań, ideałem byłaby błękitna sukienka z jedwabiu Specjalnie dla tego zapachu wymyśliłam błękitny sweter dopasowany w pasie, z dużym dekoltem - cały czas się robi, ale czasu brak, by go skończyć
Neonatura Cocoon to mój brązowy, obszerny sweter, w którym zazwyczaj chodzę po domu. Brąz pięknie podkreśla czekoladowe nuty. Kokonik i sweter stanowią od paru miesięcy nierozłączną całość.
Moje różyczki pasują do szarości (w końcu róż i szarość pięknie się komponują). Mam taki cienki, jasnoszary sweterek, który "pzypisał się" do letniego Rosamor. Do takiego zestawu noszę dżinsy i czuję się jak dziewczyna gotową na nową miłość
Im ciemniejszy szary, tym bardziej intensywne różyczki. Tea Rose czeka na coś grafitowego
Duende edp to jasne, wiosenne zielenie...
Belle en Rykiel z kolei wymaga czegoś złotawego, może z elemantami różu, ale w zdecydowanie ciepłej tonacji.
Opium Fleur de Shanghai to pastele z przewagą bieli.

...Mogłabym tak wymieniać dłuuugo. Dodam jeszcze, że kolor to nie wszystko, liczy się jeszcze styl ubioru, rodzaj tkaniny, faktura, wszystkie te elementy muszą ze sobą grać, tak jak w obrazie tworzyć kompletną kompozycję. Oczywiście nastrój też ma tu wiele do rzeczy

Żeby nie było, że jestem kompletnie zakręcona dodam na koniec, że czasem z łamię te zasady, w końcu pasja ma być przyjemnością, a nie zbiorem żelaznych zasad
Ale uważam, że Rozterka ma rację - kolory pachną I dobrze jest nie łamać ich "zapachu", lepiej go "dopełnić".
Stary 2007-01-19, 00:40   #17
Ally83
Zakorzenienie

Gdybym miała większą kolekcje, to kto wie. Teraz w każdym bądź razie nie mogę grymasić I tak jak powyżej - wybór zapachu zależy u mnie tylko i wyłącznie od nastroju
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 00:46   #18
Basia39
Zakorzenienie

Ubierając się na czarno bo wymaga tego sytuacja tylko Coco Chanel – dostojna, poważna. Natomiast jeśli droga wolna to intuicja podpowiada w co się ubrać.
Basia39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 06:58   #19
Kota
Zakorzenienie

też dobieram perfumy do nastroju i do tego, co mnie czeka danego dnia, ubrania też tak dobieram, toteż wszystko sie łączy w całość. Mam jeden sweter, który nijak mi nie pasuje do większości moich zapachów- jest różowy-noszę go zatem rzadko, jak mam odpowiedni nastrój i jak mam ochotę na perfumy doń pasujące.
To prawda, że perfumy pasują do określonych kolorów.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-19, 06:59   #20
Córka D'artagnana
Zakorzenienie

Nie, nie zdarza się,wyjatek robię tylko dla 24,Faubourg'a, a tak to zależy od dnia miesiąca z zapachami różnie bywa, kieruje się głównie intuicją,wstaję rano i już wiem czym się psiknę bo zapach mam w głowie
Córka D'artagnana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 07:30   #21
MARTECZKA
Rozeznanie

Hmmm...Delikatne,zwiewne i określane mianem "letnich" Cristalle używam całą zimę (ale co to za zima?),do jasnej koszuli z podwiniętymi rękawami zapodałam ostatnio BC ,wczoraj siedząc przed telewizorem w majtkach i szlafroku,ze złości ,bo przez tą wichurę "poszły" korki i w sumie prądu dłużej nie było - z rozpaczy wypsikałam się Mitsouko,a jadąc 12 godzin autokarem wypsikałam się Nu i podduszałam otoczenie całą noc.Chyba jednak to zależy od momentu,impulsu,nastroju jednym słowem!
MARTECZKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 08:06   #22
agaa13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
też dobieram perfumy do nastroju i do tego, co mnie czeka danego dnia, ubrania też tak dobieram, toteż wszystko sie łączy w całość.
zgadzam się z Kotą.
Stary 2007-01-19, 09:30   #23
ropuszka
Zakorzenienie

Zdarza mi sie sugerowac kolorem, ale czesciej jednak nastrojem. Zauwazylam jednak,z e majac na sobie stroj w ciemnym kolorze, uzywam perfum bardziej wyrazistych, ciezszych. Z kolei gdy mam na sobie cos w tonacjach jasniejszych, uzywam lzejszego zapachu. Mam jednak malo jasnych ciuchow, tylko latem je wlasciwie nosze i wtedy tez siegam po cos lekkiego. Generalnie dopasowuje wszystko do pory roku i nastroju.
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 09:57   #24
Melka224
BAN stały

Jak by się uprzeć...Z latem kojarzą mi sie białe lniane sukienki i zapach Un Jardin Sur Le Nil. chyba juz zawsze jak zobaczę taką sukienkę pomyslę o tym zapachu.
Z kolei z otulającymi sweterkami i szalami w odcieniach wrzosu i zieleni kojarzy mi się Pocałunek Smoka.
A z czarnym eleganckim kostiumem tylko klasyczna Coco
Inne zapachy to już wyobraźnia...

Edytowane przez Melka224
Czas edycji: 2007-01-19 o 09:58 Powód: Gdybym za każdą literówkę dostawała 1 zł miałabym już na jakiś flakon...
Melka224 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 10:13   #25
psycha
Zakorzenienie

GG do psycha

Nie była bym w stanie ubrac rozowej koszulki, adidasow i jasnych jeanssow a do tego uzyc Black Cashmere
Zwracam wracam uwage na to co mam ubrane...zwracam uwage na to jakie kolory ubran mam w szafie.
Kolory moich ubran, mozna powiedziec pasuja idealnie do "kolorow" zapachow ktore posiadam. Czarny, brąz, ciemne jeansy , beże, biel, brudny fiolet, popiel, khaki... wszystko umiarkowne. Ubierajac ciemne jeansy, biala koszulke i dopasowana szara bluze.. jestem w stanie nosic Dzing! czy Posion
Natomiast z lzejszymi zapachami - "rożowymi" radosnymi, nie wiedziala bym co mam poczac, poniewaz nie pasuja do mnie..i mojej garderoby.. nie miewam naglych atakow radosci czy smutku ktore bym chialam podkreslac czyms radosnym albo dolujacym.. staram sie nawet emocjonalnie umiarkowac.. tak tez lubie zapachy ktore posiadają pewnego rodzaju rownowage wewntrzna...
Dobieram zapachy do "wyglądu" i kupuje tylko te ktore mi się podobają.. a ze zwykle kolory zapachow ktore lubie nie roznia sie od tych - moich ubran i sposobu podejscia do zycia.. nie mam z tym problemu
psycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 10:31   #26
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez psycha Pokaż wiadomość
Nie była bym w stanie ubrac rozowej koszulki, adidasow a do tego uzyc Black Cashmere
Zwracam wracam uwage na to co mam ubrane...zwracam uwage na to jakie kolory ubran mam w szafie.
Kolory moich ubran, mozna powiedziec pasuja idealnie do "kolorow" zapachow ktore posiadam.
Mam tak samo

Cytat:
Napisane przez kota Pokaż wiadomość
też dobieram perfumy do nastroju i do tego, co mnie czeka danego dnia, ubrania też tak dobieram, toteż wszystko sie łączy w całość.
To prawda, że perfumy pasują do określonych kolorów.
Dokładnie tak. Niektóre moje stroje są zarezerwowane do poszczególnych zapachów. Nigdy nie użyłabym Black Cashmere mając na sobie białe spodnie i różową bluzkę, albo ukochanej OI do jeansów i zielonego swetra... Wszystko łączy się z moim nastrojem, z tym co stanie się w danym dniu... Np. Agent Provocateur nie na wizytę do chorej babci, tylko na wieczór z ukochanym o "bardzo erotycznym zabarwieniu"
Wszytko doskaonale potrafi ze sobą współgrać, tworząć harmonijną całośc.

Stary 2007-01-19, 11:04   #27
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SpanishMyszka Pokaż wiadomość
Mam tak samo

Dokładnie tak. Niektóre moje stroje są zarezerwowane do poszczególnych zapachów. Nigdy nie użyłabym Black Cashmere mając na sobie białe spodnie i różową bluzkę, albo ukochanej OI do jeansów i zielonego swetra... Wszystko łączy się z moim nastrojem, z tym co stanie się w danym dniu... Np. Agent Provocateur nie na wizytę do chorej babci, tylko na wieczór z ukochanym o "bardzo erotycznym zabarwieniu"
Wszytko doskaonale potrafi ze sobą współgrać, tworząć harmonijną całośc.
Zgadzam się z Tobą Myszko!
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 11:20   #28
SpanishMyszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą Myszko!

Stary 2007-01-19, 12:25   #29
kasiahan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasiahan Pokaż wiadomość
To ja uscisle swoja wypowiedz

Moje ulubione kolory to: czarny, bialy, szary, granatowy i ciemny fiolet.

Praktycznie nie mam innych kolorow w szafie, ale lubie laczyc ubrania w roznym stylu, nowoczesne i retro i moj ubior powstaje na zasadzie kontrastow roznych stylow, laczenia ze soba kompletnie na pierwszy rzut oka niepasujacych rzeczy.

Zapachy dopieram podobnie, lubie polaczenie jeansow, t-shirta i np. eleganckiego zapachu np. Arpege albo Opium i mimo, ze jestem ubrana zwyczajnie, zapach dodaje do ubioru tego "czegos", takiego "pieprzyka", zmienia charakter stroju. To tak jakby dodac do spodni i zwyklej koszulki buty na obcasie, zamiast adidasow.

Jak jestem ubrana w elegancka sukienke i buty, lubie zlamac charakter stroju jakims sportowym zapachem. Tak ,zeby nic nie bylo oczywiste- ubrana elegancko, to i elegancko pachnie. Oczywiscie, ubieram tez do takich ubran wybitnie klasyczne i eleganckie zapachy, ale to zalezy wlasnie od mojego nastroju.

Lubie troche pokomplikowac

kasiahan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-19, 12:36   #30
rawita
Zakorzenienie

Wszystko się ze sobą łączy. Dobiór stroju, a zwłaszcza kolorystyki, zależny jest od mojego nastroju. Pociąga to za sobą łączenie zapachów z konkretnymi kolorami. Tygrysa używam np wyłącznie wtedy, gdy mam na sobie coś pomarańczowego, bo ten kolor jakoś się go domaga.
Jesienią i zimą, kiedy ubieram się właściwie wyłącznie w kombinację czerwieni i czerni, kolor ma oczywiście mniejsze znaczenie.
rawita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości