|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3
|
![]() Ozdoby z masy cukrowej nieestetyczne - pomocy
Witam, z masą cukrową powoli się zaprzyjaźniam, robię ją sama, bawię się też od razu w dekoracje - jak np. wstążka z kokardką (ostatnio też róże). Masę rozwałkowuję i wycinam wstążkę, jednak po zastygnięciu masa robi się bardzo... mączna? Nie wiem jak to nazwać - sucha i popękana, wygląda nieestetycznie. Czy jest jakiś pomysł, żeby wstążka (zwłaszcza jej brzegi) wyglądały ładnie i nie pękała na zgięciach?
Druga sprawa, to przygotowanie tortu pod masę cukrową - tort po obłożeniu masą maślaną i schłodzeniu w lodówce ma wg mnie b. dobry kształt, ścianki proste i kąt 90st między bokami a górną warstwą - a po nałożeniu masy cukrowej z tortu robi się "kopiec kreta", żadnego kątu między bokiem a górą - nie wiem z czego to wynika, skoro wcześniej ścinam górną warstwę, żeby była jak najbardziej płaska. Próbowałam zrobić dekorację z masy maślanej na kantach tortu, ale nie byłam w stanie ich "zlokalizować" - efekt? No ujdzie, ale średni. Dodam, że nie dorobiłam się jeszcze szpatułki do wygładzania - może tu tkwi problem? No i jeszcze jedno. Kupiłam ostatnio w pewnej łódzkiej fabryce kilka artykułów, w tym klej spożywczy w proszku. Już doczytałam jak z niego skorzystać (oczywiście po fakcie :P), ale mój małżonek doczytał na opakowaniu, że tydzień temu zakupiony, a w piątek odebrany klej ma minimalną datę przydatności do spożycia 03.2014... Nikt się chyba tortem nie otruł, nic mi o tym nie wiadomo, ale używałam kleju tylko do sklejania, a wiem, że można go dodać do masy, żeby ją uelastycznić (może to rozwiązanie problemu pierwszego?), ale boję się teraz dodać przeterminowany klej do całej masy. Czy taki klej rzeczywiście po terminie ważności może być szkodliwy, czy tak jak w przypadku niektórych innych artykułów (jak chociażby woda mineralna) - wpisana data jest wymuszona przez przepisy UE a nie ma większego znaczenia? Ktoś ma obeznanie w tym temacie? Dla podsumowania 3 problemy: 1 - nieestetyczne ozdoby po wyschnięciu 2 - kształt tortu mało wyraźny 3 - przeterminowany klej spożywczy Będę wdzięczna za podpowiedzi! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.